Demo MGS PW

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Demo MGS PW

Postprzez Xello » So wrz 12, 09 14:10

Już za parę dni światło dzienne ujrzy demo nowego MGSa na targach TGS, wg strony Peace Walkera udostępnione zostanie już 17 września. Jako że każdy posiadacz PSP na targach będzie je mógł zgrać, liczę że szybko wypłynie w sieci lub zostanie udostępnione na PSN, więc i temat do dyskusji o nim może się przydać.

Jakie macie oczekiwania co do niego? Ja sam obstawiam, że będzie zawierało misję lub dwie dla co-op'a, a fabuły w nim nie uświadczymy (choć marzy mi się właśnie fabularne demo, jak np w przypadku MGS3). No i fajnie by było już za tydzień móc zagrać :D
Xello
Black Viper

Postprzez SaladinAI » So wrz 12, 09 15:35

Skąd masz informacje że demo wyjdzie 17 września?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Simon » N wrz 13, 09 18:07

Oby tylko nie zamykali się na targi lecz udostępnili także na stronie...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 18, 09 13:19

Na to demo to ja bym się nie napalał. Nie wiem jak z kopiowaniem ale ono ma tam pierdyliard krzaczków więc z zrozumieniem będzie ciężko.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Simon » Pt wrz 18, 09 13:31

Cholera, jak nie będzie wersji angielskiej to kiszka:/
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez uci » Cz wrz 24, 09 19:53

Jak wiadomo od dziś można pograć w demo MGS:PW
wrażenia: (spoilerujemy)

Demko zaczynamy od przybycia BB do bazy żołnierzy bez granic. Na plaży podczas treningu przechodzimy mały tutorial który uczy nas podstaw poruszania się i CQC.
(widać też bliznę BB wzorowaną na bliźnie The Boss)
Potem przybywa Kaz - Master Miller i po rozmowie z Paz i Galvezem lądujemy w kostaryce, na tej samej plaży na której Miller rozmawia z Paz w trailerze. Potem spotykamy kilku żołnierzy i kończymy pierwszą planszę.
Następne plansze to odbicie bazy wroga (1 i 2 graczy) i pokonanie czołgu (1 i 4 graczy).

Co zmieniono

Podwójny system sterowania, podobny do tego z MPO lub tego z Resistance retribution (celownik znad ramienia, a od sterowania zależy którymi guzikami obracamy kamerą, kierujemy celownikiem).
Mamy do wyboru 4rec Big Bossów
Naked - uzbrojony troche na rambo
Jungle - podst. sprzęt, radar dźwiękowy + snajperka
Sneaking - sprzęt szpiegowski + m.in. tarcza
Battle - cięzkie uzbrojenie

po wyborze zaczynamy level, w PW są one wzorowane na MGS3, małe areny łaczone w plansze. skradamy się, walczymy, odsyłamy przeciwników w powietrze itd.
Zauważyłem np. kucanie wrogów po postrzale żeby trudniej było ich trafić powtórnie, czy reanimację kiedy ktoś leży, więc należy teraz uważać na tych których uznawaliśmy za pokonanych.
RPG-7 nie leci już po lini prostej, im daje tym pocisk bardziej opada w dół.
Dodano auto-aim.
Niezauważyłem noża - zamiast niego posiadamy paralizator.
Jest zniszczalne otoczenie - (podczas walki z czołgiem niszczy on kontenery i inne schronienia)
Czerwone lub niebieskie kółko na przeciwniku oznacza miejsce trafienia i zadane rany, przydatne kiedy strzelamy do przeciwników oddalonych.
Albo nie ma już czołgania i przenoszenia ciał, albo jeszcze tego nieznalazłem.
Opancerzonym przeciwnikom można odstrzelić kask ;d
Poprawiono rzucanie granatów
Radar dźwiękowy jest teraz przedmiotem w inventory i trzeba go ekwipować
Nieznalazłem Codeca, ale w czasie gry Miller kontaktuje się z nami w czasie gry
Możemy innym wydawać komendy, na oko jest ich 16.
Czołg to niełatwy orzech do zgryzienia, walka z Raven'em z MGS1 to małe piwko przy tej bestii tutaj.

na razie tyle.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Cz wrz 24, 09 20:02

DAMN YOU , najpierw muszę soft nowy wgrać a właśnie do roboty czas się wybierać , no nic demko poczeka do jutra , tylko jak ja przeżyję tą szychtę wiedząc że czeka na mnie nowy MGS do ogrania !!!
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Pabian01 » Pt wrz 25, 09 08:10

Hmm obejrzałem gameplay z głównej.
Wydaje mi się, że jakoś wolno to chodzi.
Fajnie, że wraca camo index.
Jeżeli "podłożymy" sie pod czołg to czeka nas natychmiastowa śmierć ? Sprawdzcie :P
I w ogóle to jest najniższy poziom ? Snake sobie biega normalnie na luzie po rejonie mimo, że alarm jest włączony, obok jeździ czołg, wszyscy doń strzelają, a on nic :\
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pt wrz 25, 09 17:16

Pabian napisał(a):Jeżeli "podłożymy" sie pod czołg to czeka nas natychmiastowa śmierć ? Sprawdzcie :P

Nie choć kasuje sporo energii , swoją drogą to ten czołg za szybko sie porusza , w penym momencie zalicza taki zrywy że momentalnie jest po drugiej stronie planszy.

Demo sprawdzone i powiem tyle że gameplayowo gra zachwyca , do sterowania trzeba się przyzwyczaić , gdyby PSP miało drugą gałkę byłoby idealnie.
Ogólnie Uci napisał już wszystko co można było napisać choć z pewnością przez wszędobylskie krzaczki na pewno coś nam umknęło , teraz tylko niech mi ktoś powie jak pokonać czołg bo mam z tym duże problemy , wydawało mi się że wystarczy przywalić z RPG a tu się okazuje że mamy naprawdę ciężką walkę a Miller/Kaz nawijający w tle po Japońsku wcale nie pomaga.

PS
Za przejście planszy choćby pierwszej bez alarmu i bez zabijania dostajemy tapetę na XMB z facjatą BB.
SALADYN

Postprzez Crusher » Pt wrz 25, 09 17:29

Może ktoś mi powiedzieć jak przejść z pierwszej planszy gdzie miller wytłumacza jak wszystko działa na następną? :/
Crusher
Vamp

Postprzez uci » Pt wrz 25, 09 17:33

A więc demo-gameplay part.2

Co do czołgu, niezostałem przejechany przez czołg, ale pare razy mnie "szturchnął" co ładnie zabrało mi życia.
Podczas walki z czołgiem widać zniszczalność terenu, czołg spokojnie rozwala kontenery, stosy drewna, nawet ściany magazynu w którym się chowamy.
Walka jest świetna, mimo iż niszczymy czołg M60.
Co do poziomu trudności, nie wiem czy jest zaniżony, ale czołg ładnie mnie zabijał, tylko jego obstawa jakoś niemarwo do mnie strzelała, lub atakowała fizycznie.
Ciągle brak człgania i przenoszenia ciał.
Co do zniszczeń, karabinem można rozwalać np. pływajace śmieci, beczki, strącać kokosy z drzew (ciekawe czy będzie można tak załatwić strażnika), strącać kaski etc.
Po przejściu misji dostajemy oceny - a dokładniej wypis ile czasu zajeła nam misja (coś dla speedrunnerów), ilość rationów, zabitych i ocena końcowa.
Za ocene A lub S dostajemy tapetkę.
Obrazek

PS.
Co do czołgu, ja schowałem się do magazynu i waliłem przez drzwi z M60.
W pierwszej planszy musisz np. granatem rozwalic drzwi w bramie
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt wrz 25, 09 17:36

Uci a jak z obstawą ich też trzeba skosić bo coś jakby bez końca pojawiali się nowi ???
SALADYN

Postprzez uci » Pt wrz 25, 09 17:37

tylko waliłem w czołg, jak któryś się nawinął to pociągłem mu serię, ale ogólnie należy skupić się na czołgu, po jego zniszczeniu misja sie kończy.
uci
Uber Big Boss

Postprzez K4thos » Pt wrz 25, 09 23:36

Komuś udała się sztuczka z ustrzeleniem commander'a rezydującego w czołgu? :) Zabicie go lub uśpienie również kończy misje z wynikiem pozytywnym. Fajny motyw, tylko jak tego gada wywabić na zewnątrz :P
K4thos
Machinegun Kid

Postprzez SALADYN » So wrz 26, 09 00:46

Rozwal karabin ten przy dziale , nie wiem czy zauważyliście ale w czołgu można zniszczyć kilka elementów zanim się go unieruchomi u mnie dowódca wylazł gdy czołg przestał strzelać z tego KM'u który jest przy dziale.
SALADYN

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » So wrz 26, 09 00:48

RPG na czołg? Klepcie go z M16A1 + granaty w taki sposób zniszczyłem go pierwszy raz. W demie gramy jeszcze starym modelem postaci Snake'a. W tutorialu na plaży i w niektórych przerywnikach model Snake'a jest już nowy/dokładniejszy. Radar jest taki jak w MGS: PO Zauważył ktoś? ;) Mam nadzieję, że w pełnej wersji nie będzie już niewidzialnych ścian i dodadzą czołganie się jak również możliwość przenoszenia ciał. Demo Peace Walkera określę następująco - Peace Wow'ker!

To demo jest lepsze niż całe Portable Ops. Widać różnicę co to znaczy MGS z Kojimą, a MGS bez Kojimy?
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez SALADYN » So wrz 26, 09 10:06

Trochę to niedorzeczne żeby czołg rozwalać karabinem , mogli utrudnić tą walkę w inny sposób.
SALADYN

Postprzez Crusher » So wrz 26, 09 10:26

Zauważyliście że na ekranie(przynajmniej na mojej PSP 1000) są takie małe kwadraciki, które utrudniają widoczność i przez te kwadraciki nie raz pomyliłem paproć z odstającą głową żołnierzyka -_-
Crusher
Vamp

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » So wrz 26, 09 11:30

RyuEX napisał(a):Zauważyliście że na ekranie(przynajmniej na mojej PSP 1000) są takie małe kwadraciki, które utrudniają widoczność i przez te kwadraciki nie raz pomyliłem paproć z odstającą głową żołnierzyka -_-

To jest dithering.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Crusher » So wrz 26, 09 11:31

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):To jest dithering.

Dii... What? Metal Gear? Może małe wytłumaczenie.
Crusher
Vamp

Postprzez Gillian » So wrz 26, 09 14:25

RyuEX napisał(a):Może małe wytłumaczenie.
Google it
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 26, 09 19:28

uci napisał(a):Za ocene A lub S dostajemy tapetkę.

A oto reszta tapet:

Obrazek

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » So wrz 26, 09 19:44

Ładne na pewno dobrze komponują się z XMB.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SALADYN » So wrz 26, 09 19:50

Ja miałem wszystkie misje na A a dostałem tylko tą jedną którą pokazał Uci , dziwne.
SALADYN

Postprzez uci » So wrz 26, 09 20:57

nie dam głowy sobie uciąć, ale pewnie te 2 tapetki dostaniemy za wykonanie misji na Co-op, na 2 i 4 graczy.

Tak to demo jest lepsze niż PO, a w pełnej wersji zostawiają zbieranie żołnierzy. Szkoda że w demku jest tylko ich zbieranie fulconem.

Ciekawostki - niezauważyłem tego w PO, ale było w MGS2 na pewno, otóż trafieni przeciwnicy ukrywają się, lub na bierząco wbijają sobie zastrzyki przeciwbólowe i wracają do akcji.
Ponadto w demie jest miejsce na 4tą misję, ciekawe czy można ją odblokować
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 26, 09 21:14

uci napisał(a):nie dam głowy sobie uciąć, ale pewnie te 2 tapetki dostaniemy za wykonanie misji na Co-op, na 2 i 4 graczy.

Trzeba zacząć kombinować z tym hotspotem bo sobie nie wyobrażam grania w PW sam podczas gdy mogę z kimś.
SALADYN

Postprzez uci » So wrz 26, 09 21:22

a to nie jest Co-op tak jak w MPO że jeden robi Hosta a drugi mu być obok i się podłączyć?
Bez hotspotów?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 26, 09 21:32

Na pewno tak będzie Uci ale też nie wyobrażam sobie zagrania co-op'a przez net na przykład z którymś z was.
SALADYN

Postprzez uci » So wrz 26, 09 21:35

Sal można by się kiedyś zgadać, ja do takich Katowic nie mam daleko;]
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 26, 09 21:39

A ja do Zabrza tylko że ledwo czas znajduję na pogranie a co dopiero na ustawki w partyjkę live , więc najlepiej będzie jak coś zrobię w temacie internet-PSP.
SALADYN

Następna strona

Powrót do MGS Peace Walker