Od pewnego czasu (odkąd zapoznałem się z fabułą MPO) mam taką teorię o wydarzeniach z MGS-ów z Naked Snake'iem w roli głównej. W ogóle to na początku łatwo zauważyć, że MGS3 pod względem schematu scenariusza bardzo przypomina MGS1 i MGS2; niektóre znajome elementy to: walka z Metal Gearem (Shagohodem), finałowa walka wręcz z kimś bardzo powiązanym z gł. bohaterem (zwłaszcza w MGS2 relacja między bohaterem a gł. przeciwnikiem jest niemal taka sama jak ta z MGS3), wizyta w więzieniu, tortury itd.
W MGS3 Naked Snake zabija swoją "matkę" i mentorkę. Podobnie w MG2 Solid Snake zabija swojego "ojca" i dowódcę. Dlatego wydarzenia ze Snake Eatera porównałem do tych z Zanzibarlandu (różnica czasowa: 1999-1964=35 lat). Są też inne podobieństwa np. w obu przypadkach Snake był zaskoczony obecnością swojego mentora we wrogiej bazie. Ale zobaczcie teraz to:
Wydarzenia z MPO odpowiadają wydarzeniom z MGS1. Incydent z San Hieronimo ma miejsce 6 lat po op. Snake Eater; podobnie Shadow Moses dzieje się 6 lat po upadku Zanzibarlandu. Co więcej:
- w obu przypadkach gł. przeciwnikiem jest człowiek uważający się za brata gł. bohatera (o którym gł. bohater nic nie wie), oraz w jakimś sensie spadkobiercę jego mentora
- w obu grach Frank Jaeger występuje jako ninja
- w obu grach Campbell daje Snake'owi rozkazy
- w MPO oddział FOX się buntuje; w MGS1 oddział FOXHOUND się buntuje
- w obu grach Snake jest już podziwiany jako legenda
- w obu grach Ocelot rozmawia na końcu ze swoim szefem
- w obu grach jest jakiś wielki i silny murzyn
Wydarzenia z MPW odpowiadyłyby w takim razie wydarzeniom z rozdziału Plant w MGS2 (incydent na Big Shell ma miejsce 10 lat po upadku Zanzibarlandu, a PW dzieje się 10 lat po MGS3). Hm, zobaczmy, co mogłoby na to wskazywać:
- platforma wodna
- wszechobecne SI
- ojciec Otacona
- zupełnie nowy rodzaj Metal Geara, tj. kroczący (w MGS2 pływający)
- w obu częściach Patrioci mają jakiś wielki plan "naprawienia" świata (w PW Projekt Peace Walker, a w MGS2 Plan S3)
Jeśli ta teoria zgadza się z zamysłem Kojimy, to w 1979 (35 lat przed upadkiem Patriotów w 2014 r.) powinno wydarzyś się coś wielkiego... Chociaż może w MGS4 chodzi właśnie o to, że ten cykl zostaje przerwany?