Gdzie się stołujesz?

Moderator: GM

Gdzie się stołujesz?

Postprzez SaladinAI » Śr lis 25, 09 14:26

Temat jak najbardziej związany z grami a dotyczy tego gdzie kupujecie gry. Czy są to sklepy, aukcje? Co polecacie, gdzie można trafić na dobre promocje - i przede wszystkim, najtańsze gry?

W empiku można trafić na taką promocję:

http://www.empik.com/specjalnie/ea/x360/

Nic wielkiego ale kilka konkretnych tytułów można dorwać za pół ceny.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Śr lis 25, 09 15:04

Empik jest ogólnie drogi jak cholera. MM/Saturn już są sensowniejsze, ale ta prawidłowość zaczyna się zmieniać (vide ostatnie ceny epizodów do GTA). Ja tam i tak najczęściej celuję w allegro. Przynajmniej te ceny odzwierciedlają rynek w UK chociażby, gdzie ceny rzeczywiście są sensowniejsze i bez problemu można dorwać gry za kilkanaście funciaków, kiedy u nas w sklepach twardo stoją powyżej stówki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr lis 25, 09 15:31

Empik zazwyczaj, mam tam znajomego, który zawsze daje duże rabaty. Znaczy kupuje daną grę na siebie, to wychodzi jakoś 60% normalnej ceny.

Gry na PS2 z allegro, tudzież z wymienialni.

Czasami ze sklepów gram.pl lub cenega.pl
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr lis 25, 09 16:06

Chyba niekogo tutaj nie zaskocze pisząc, że także preferuję allegro. Można wyrwać tanio i nówki i używki.
Widadomo, zagladam czasem do sklepów typu MM czy S, ale teraz to już nie to co kiedyś. Niedaleko mnie otwarto też nowy sklepik z grami. Również jest znośnie [Najtańsze Uncharted 2 w całej Polsce :D ]
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Operator » Śr lis 25, 09 16:09

Najczęściej to z empiku, czasem z komisów. Chociaż w komisach czasami ostro oszukują, np. chciałem kupić Golden Sun the Lost Age. Wchodzę do komisu, rozglądam się znajduję dwie sztuki (używane), gościu sprawdza save'y... działa. Przypatruję się cartridge'owi... nie ma złotych styków. Proszę o śrubokręt (nie mieli... 10 minut testowania różnych, w końcu dostałem pilnik), rozkręcam... pirat. Okropnie wykonany - kość pamięci save'ów była ubrudzona klejem, albo inną białą cieczą.
Czasami po aukcjach się szuka, chociaż jak przyszło VS, to nie byłem zdowolony - płyta oczepiła się od uchwytu i całą drogę najwidoczniej sobei "fruwała" po pudełku, bo jest mocno porysowana. Ale ważne, że działa; jak na razie ani razu się nie zacięła.
Oraz - lekka przestroga. Na allegro sprzedaje sobie gry na GBA pewien "superterminator" - nie kupujcie od niego gier, praktycznie wszystko co on sprzedaje to piraty, co gorsza, że to widać (np. Payback w wersji NTSC).
W merlinie czasami można znaleść coś ciekawego, ale to niestety nie często się zdarza.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez greyfox » Śr lis 25, 09 16:17

Przeważnie wypada na allegro. Mam już tam kilku obeznany sprzedawców z różnych rejonów więc zawsze jest w czym wybierać. Ostatnimi czasy jednak preferuję zagraniczne źródła: amazon, play. W sklepie gra musi być na prawdę po bardzo przyzwoitej cenie (przynajmniej porównywalnej do allegro) żebym ja kupił. Ostatnio tak wylądował u mnie Bioshock - całkiem niespodziewanie :]
Jedna rzecz powoduje następną.
Człowiek ma słabości, jest wadliwy.
Wada prowadzi do poczucia winy.
Poczucie winy do wstydu.
Wstyd rekompensuje sobie dumą i pychą.
A kiedy upada jego duma,
rozpacz bierze górę i prowadzi do jego destrukcji.
greyfox
Revolver Ocelot

Postprzez ArecaS » Śr lis 25, 09 16:22

Zdecydowanie Allegro, acz nie mam jakichś ulubionych sprzedawców. Biorę u kogo taniej. :) Ewentualnie jakieś kompletne starocie czy rzeczy, które nie wyszły w PAL biorę na eBayu i sprowadzam z USA. Naprawdę tanio można niektóre rzeczy dorwać i to ciągle w folii (MGS:TEC za 105 zł czy FF9+Chrono Cross za 160 zł).
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Crusher » Śr lis 25, 09 17:45

Allegro the best, ale czasem są dobre promocje, czy to w MediaMarkt czy w Saturnie.
Crusher
Vamp

Postprzez Bizon » Śr lis 25, 09 18:57

Allegro. Guitar Hero zamówiłem jednak w Ultimie i jestem jak najbardziej zadowolony.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez SALADYN » Śr lis 25, 09 23:16

Cóż jeśli miałbym kupować nowy egzemplarz co mi sie niezmiernie rzadko zdarza to z sklepów preferuje właśnie MM lub Saturn ewentualnie sklepy internetowe jak sklep PSX Extreme , u nich ceny przy premierze mają poziom światowy , dobry przykład GoW II który kupiłem nowy miesiąc po premierze , w empiku kosztował ponad 220 zł a w sklepie Extreme zapłaciłem 189.
Jednak najczęściej korzystam z Allegro zwłaszcza jeśli chce kupić jakąś popularną i łatwo dostępną grę , jeśli tytuł u nas jest za drogi to uciekam na ebay koniecznie UK gdzie przesyłka nie dość że tak samo szybka jak w kraju to jeszcze w obrębie Europy dość często jest gratis a ceny znacznie niższe , tu przykładem niech będzie ZOE2 które u nas używane przeważnie schodziło za dwie stówki a na ebayu nowy egzemplarz kosztował mnie 120 zł.
Czasami też gdy powinie mi się noga i kupie crapa to odwiedzam katowicką giełdę komputerową gdzie takie "cudo" wymieniam na coś innego i nie jestem stratny.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666 » Cz lis 26, 09 00:06

Gram.pl

Czaem ale to bardzo rzadko allegro.

W warszawie jest zaś fajna sieć sklepów o nazwie Gamesworld, tanie gry, możliwość wymiany gier na konsole no i dwóch pracowników, którzy są moimi bliskimi znajomymi. Ale jako, że ostatnio nic nie kupowałem to jeszcze u nich sie nie stołowałem, ale jakby co polecam :).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Simon » Cz lis 26, 09 14:22

Ja to głownie jem w allegro, BARDZO RZADKO w Empiku, bo uważam że to złodzieje (przykłady można mnożyć i mnożyć).
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Sylvan Wielki » Śr gru 02, 09 01:25

Ano. Dość napisać o SF IV, czy (!!!!) CoD 4 MW za grubo ponad dwieście zł, podczas gdy na allegro, za zafoliowane wersje tego pierwszego z przesyłką płaciło się 196zł, a za MW dwa razy mniej.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gillian » Pn sty 25, 10 19:59

Tak się tu podepnę, bo nie ma sensu nowego tematu stawiać.

Zdarzyło wam się kiedyś, żeby poczta zapodziała przesyłkę? Bo już 3 tygodnie czekam na jedną paczkę z UK. Wszystko inne doszło w tydzien-dwa, tylko jedna nie. Teoretycznie jeśli nie dojdzie po 4tyg to thehut wysyłają jeszcze raz lub zwracają kasę, ale nie chce mi sie tyle czekać... Na poczcie nic nie wiedzą. Może do jakiejś sortowni główniej trzeba dzwonić? Miał ktoś kiedyś z tym do czynienia?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt sty 26, 10 00:15

Uderzaj do lokalnego urzędu celnego i do innej placówki poczty , ja mieszkam w pobliżu dwóch oddziałów poczty i czasami paczki odbieram w jednym a czasami w drugim , poza tym jeśli zamawiałeś coś z UK i nie był to jakiś preorder tylko przedmiot z statusem "in stock" to już dawno powinien dojść.
Do mnie przesyłki z UK czasami dochodzą szybciej od tych zamawianych w Polsce.
SALADYN

Postprzez Pablo Querte » Wt sty 26, 10 01:37

Zdecydowanie allegro, bo tam najtaniej to co mnie najbardziej interesuje - konsolowe używki. W empiku chyba warto coś kupić jedynie przy wyprzedaży czy innej promocji (np.: KotOR po 40zł od części).
Pablo Querte
Inkarnacja VR

Postprzez AkiEvans » Wt sty 26, 10 04:32

w PS trójki zaopatruje sie na videogamesplus.ca a PC-tówki sprowadzam do siebie za pomocą Allegro z Polski ewentualnie z UK Ebay :)
AkiEvans
Black Color

Postprzez Gillian » Wt lut 02, 10 01:40

Okazało się, że thehut nie wysyła książek poza UK. Ale nie przeszkodziło im to w pobraniu opłaty za ksiązki, wysyłkę i poinformowaniu mnie, że wszystko wysłano ;].
Żadnej informacji podczas składania zamówienia, zamówienie nawet przyjęte i teoretycznie "wysłane". Napisałem, żeby mi kasę zwrócili. Ciekawe co to będzie...

Btw, empik sprzedaje ME: Ascension za ok 19zł i miał jeszcze Revelation za 25zł. Czyli sporo taniej i bez komplikacji ;]. O ja głupi...

PS. A jednak - Revelation zamówione 2 tygodnie temu doszło w końcu ; ).
Jedynie Ascension nie chce dotrzeć już od miesiąca. Mam nadzieje, że nie dojdzie i zwrócą mi kase ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So paź 09, 10 14:46

thehut.com jest jednak wielkie. Z ostatnich rzeczy, jakie kupiłem to właśnie Alan Wake za 17 funtów. Do Polski wysyłają za 99p za sztukę czegokolwiek, więc łącznie z prowizją za przewalutowanie i po dość wysokim kursie jaki mieliśmy miesiąc temu (coś prawie 5zł za funt, teraz to jest ze 30-40gr mniej) wyszło mi minimalnie ponad 90zł. I dostałem nową grę z kodem na pierwsze DLC.

Podobnie trafiła mi się promocja - 2 gry za 25 funtów. Wziąłem Batmana (który normalnie kosztował jakoś 13 albo 14GBP) i do tego COD4:GOTY na PS3, co łącznie wyszło 27 funtów, ponad 135zł. CODa odsprzedałem za prawie 80zł, więc Batek wychodzi circa 60zł.

Teraz też mają świetne promocje. Bioshock 2 Rapture Edition na PC za 10 funtów. Jakiś czas temu Assassin drugi na konsole w podobnej cenie. Albo do niedawna ME2 na X360 był za 12GBP. Doliczając śmiesznie niskie koszty wysyłki są to i tak ceny w sam raz.
Trzeba zauważyć, że nowe tytuły też tam bardzo szybko tanieją. Praktycznie parę miesięcy po premierze gry można ją kupić za mniej niż 20 funtów, z reguły koło 18 a nawet i mniej (vide Alan Wake, Conviction itp). Także nawet allegro wymięka. Bo w sumie allegrowicze tam kupują hurtowo i potem odsprzedają u nas.

Nawet z płatnością nie ma problemów. Kartę internetową w WBK można sobie założyć w 15min i kosztuje to złotówkę, która jest pobierana przy pierwszej wpłacie. I traktowana jest jak zwykła kredytowa VISA - można nią płacić właściwie w każdym sklepie zagranicznym. Mbank oferuje teraz bodajże jakiegoś MasterCarda też promocyjnie, który to nie pobiera prowizji za przewalutownie. Więc można jeszcze taniej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn mar 21, 11 12:09

No właśnie jak to jest z tym The Hut i ich wysyłką , bardzo opóźniają ?
Chciałem zamawiać Okamiden ale sie wstrzymałem bo przy okazji zamówię sobie The 3rd Birthday ale ten z kolei jest tańszy w pre orderze na Amazon.uk.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn mar 21, 11 12:17

Różnie. Ja czekałem tak od 10 dni do miesiąca nawet. Z Amazonem nie ma zadnego problemu. Jest tego dnia, którego ma być.

Poza tym przesyłki z thehut lecą pocztą ichniejszą do nas, potem przechodza przez urzad celny i potem pocztą polską. Często niestety byle jak zapakowane. Co prawda tanio mają na thehut, wysyłka niedawno jeszcze za darmo była... No ale to okamiden masz w tej samej cenie w sumie na thehut i na amazonie, z czego na amazonie paczkę w okolicy 25 funtów wysyłają za darmo (mi np poszła taka za 23). No i jest to DHL pewniejszy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn mar 21, 11 12:50

Tak ale amazon dodaje zawsze jakiś podatek który widać dopiero po dodaniu towaru do koszyka , to tylko jakieś parę złotych ale zawsze , taki Okamiden to już 25,53 funta ale darmowa wysyłka do polski i ceny sprawiają że będę musiał na dłużej zaprzyjaźnić się z tym sklepem.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn mar 21, 11 12:56

No ale to jest ta różnica 3% o której mówiłem :) Juz to obczajałem i inaczej mi nie wychodzi. Oni mają 20% podatku i takie ceny są na stronie. Dla nas doliczają 23% podatku. Ja np brałem Enslaved za 13.99, a wyszło mi 14.34.
13.99 / 1.2 = 11.66
11.66 * 1.23 = 14.34

:D

A kurier to już jest pro. Ja nie wiem jak im się to opłaca, ale co mnie to w sumie obchodzi :D. I jeśli jeszcze płacą nam podatek, a nie leci moja kasa na pałac królowej to już w ogóle empik itp może nie istnieć. Płyty Sigur Rós za 5 funtów w stosunku do 60/70zł? me like it!

A powiem Ci, że siwe włosy, które zyskałem czekając miesiąc na paczkę z thehut, łażenie codziennie na pocztę z pytaniem czy już jest, telefony na pocztę główną, korespondencja z obsługą sklepu... o nie, nie warto było. Teraz na thehut tylko kupuje jak są jakies super deale i zniżki weekendowe. Zwłaszcza że jest trochę lepiej niz w okolicy świąt.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So mar 26, 11 13:14

Na TheHut bardzo fajna wiosenna wyprzedaż , upusty nawet do 80% sprawiły że na razie do koszyka trafiło 7 gier w tym Enslaved za niecałe 13 funtów czyli około 60zł a taki Lost Planet 2 za niecałe 8 funtów , jakby ktoś chciał żeby mu coś sprowadzić niech da znać do wieczora.
SALADYN

Postprzez Gillian » So mar 26, 11 13:26

W sumie te ceny trochę jak zwykle te same...

A i kombinują z tą wysyłką. Znów za darmo. Strasznie do dupy mają ten sklep od strony technicznej. Resolve payment nie działa od 2 tygodni...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So gru 10, 11 15:42

http://www.gamespoint.pl/

Kupował już ktoś w tym sklepie ?
Jeśli tak to prosiłbym o jakąś opinię.
SALADYN

Postprzez Gillian » So gru 10, 11 17:05

Nowy Deus ex za 199 na stronie glownej? Wiedza jak odstraszyc klienta:)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So gru 10, 11 19:39

A używana ledwo stówka, ciekawe czy nówka jest z jakimś DLC.
SALADYN

Re: Gdzie się stołujesz?

Postprzez SALADYN » N cze 09, 13 23:37

Gametrade zszedł na psy, pomogli mu w tym zarówno ludzie zarządzający tym reklamowo-facebookowym syfem z jakimś płatnym abonamentem jak i użytkownicy wrzucający oferty po łebkach bez fotki czy choćby jednego słowa od siebie.
SALADYN

Re: Gdzie się stołujesz?

Postprzez Aszyn » Pn cze 10, 13 00:50

Ja przeważnie allegro, z tego też powodu, że sam tam dużo sprzedaję. Mi przez ręce przechodzą średnio 3 gry na miesiąc.
Do tego bardzo często na muve.pl kupuję nówki, bo za paragon jest u nich 50% zniżki i chyba tylko gier Ubi nie obejmuje. Tak więc w Tomba zagrywałem się na premierze za 120zł, w Dishonored też za 120zł...
Jedyny mankament, to to, że można to zrobić raz na jedną osobę. Ba! Nawet tylko raz na dany adres zamieszkania, tak więc raz na mnie, raz na rodziców, raz na dziewczynę, raz na kumpla pecetowca... Teraz będę szukał kolejnej ofiary, bo szukuje mi się paragon. Chyba wykorzystam go na The Last of Us :)
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole