Synowie Wolności a brak Meryl.

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Hideo, nie decydując się na Meryl w SoL, postąpił:

Dobrze.
9
47%
Źle.
8
42%
Wszystko jedno.
2
11%

Liczba głosów : 19

Synowie Wolności a brak Meryl.

Postprzez Simon » Pn lis 23, 09 23:54

A więc rozpoczynamy rozważania. Szczerze przyznam, że byłem zawiedziony i to naprawdę. Do dziś nie wiem czemu Koji postąpił tak a nie inaczej, ale jakoś się z tym pogodziłem. O zgrozo, pamiętam, że byłem podwójnie wpieniony...nie dość, że brakowało Meryl, to jeszcze 'zginął' Snake i pojawił się jakiś zniewieściały blondas...Teraz jak na to patrzę, to dochodzę do wniosku, że może i dobrze się stało, bo występ Meryl w GotP urwał mi dupę tylko i wyłącznie pod względem wizualnym...
Let the discussion begin:)
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SALADYN » Wt lis 24, 09 00:31

U mnie podobnie jak u ciebie Simon, z jednej strony mam straszny żal do Koji'ego że ruda heroina nie zawitała w fabule MGS2 , dość długo jej nieobecność nie dawała mi spokoju zwłaszcza biorąc pod uwagę dwa bardzo rozbieżnie zakończenia MGS'a które przecież zależały tylko i wyłącznie od nas jednak jak napisałeś zaliczyła dzięki temu miażdżący comeback w MGS4 na który złożył się przede wszystkim wygląd dojrzałej już kobiety i charakterystyczny zachrypnięty głos Debi Mea West.
Od razu napiszę że w czwórkę jeszcze nie grałem a więc rodzi się w mojej głowie pytanie jaki wpływ na losy Meryl mieli Patrioci ???
No i czy jej brak oznacza że Kojima nie miał pomysłu jak wyjaśnić jej udział w wydarzeniach na Big Shell czy po prostu chciał żeby to zakończenie z śmiercią Meryl było tym prawdziwym ???
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Simon » Wt lis 24, 09 00:42

SALADYN napisał(a):Od razu napiszę że w czwórkę jeszcze nie grałem a więc rodzi się w mojej głowie pytanie jaki wpływ na losy Meryl mieli Patrioci ???

Może niech przybliży to ktoś inny...ja przeszedłem tylko raz i nie pamiętam nic poza tym, że Rat Patrol wysłali Patrioci.
SALADYN napisał(a):No i czy jej brak oznacza że Kojima nie miał pomysłu jak wyjaśnić jej udział w wydarzeniach na Big Shell

Tak bym obstawiał...
SALADYN napisał(a):czy po prostu chciał żeby to zakończenie z śmiercią Meryl było tym prawdziwym ???

Prawdziwe jest zakończenie z niczyją śmiercią; Solid ratuje Meryl i z nią zwiewa a po Otacona ma przylecieć jakiś oddział...Czego też dopiero niedawno się dowiedziałem.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez nobodylikeyou » Wt lis 24, 09 00:59

Ja tam zaznaczyłem "Dobrze." Dlaczego ? To chyba wiąże się z odpowiedzią na uwagę:
SALADYN napisał(a):No i czy jej brak oznacza że Kojima nie miał pomysłu (...) czy po prostu chciał żeby to zakończenie z śmiercią Meryl było tym prawdziwym ???

Bardziej byłbym skłonny rzec iż Koji chciał przede wszystkim zasiać niepewność w sercach graczy.
- Intro MGS2/ Solid zaczyna biec/ załacza sie stealth/ Solid wykonuje skok.
No i tu po minięciu wszystkich ochów i achów, ludzie zaczynają pytać:
1. "To ona w końcu zginęła czy nie ?"
2. Czy motyw z bandaną i tekstem "infinity ammo" Snejka jest tak na "serio" (czysty absurd), czy jedynie oczkiem puszczonym do graczy. A może jednym i drugim ?

Być może wpisuje się to konwencję specyfiki MGS: Dziwaczne postacie, przydługie dialogi "o wszystkim i o niczym", natłok wątków, wątpliwości, faktów, et cetera... "To może i bandana dająca nieskończoną amunicję oznacza właśnie "To" !"

No i ja też (dzięki temu zabiegowi) zdrowo podjarałem się z jej obecności po huh, 10 latach od czasów wydania MGS !
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Pabian01 » Wt lis 24, 09 08:20

Byłem tylko lekko zaskoczony, że jej nie ma i nic o niej nie wspominają. Być może tylko jedna linijka tekstu była o niej, ale pewny nie jestem
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Wt lis 24, 09 10:41

Simon napisał(a):
SALADYN napisał(a):czy po prostu chciał żeby to zakończenie z śmiercią Meryl było tym prawdziwym ???

Prawdziwe jest zakończenie z niczyją śmiercią; Solid ratuje Meryl i z nią zwiewa a po Otacona ma przylecieć jakiś oddział...Czego też dopiero niedawno się dowiedziałem.

Tak , teraz to już wiemy ale w dwójce nie było o tym słowa a obecność Otacona sugerowała że to zakończenie w której Meryl umiera było prawdziwe , czyli Koji chciał trzymać ludzi w niepewności jeśli chodzi o tą kwestie a jednocześnie zostawił sobie furtkę na przyszłość gdyby Meryl miała powrócić.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Wt lis 24, 09 12:17

Odniosłem wrażenie że brak Meryl jest spowodowany obecnością Olgi - w danej części tylko jeden babo chłop ma miejsce. Ale czy Snake nie miał dość Meryl?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Crusher » Wt lis 24, 09 15:32

Dobrze że niema Meryl, dlaczego miałaby się pojawić jeszcze raz? Meryl nie pasuje raczej do grona blondasa w obcisłym stroju, wybuchowego grubasa i tańcującego wampira. Gdyby kierowało się Snakem przez całą grę, a bossowie byli nieco bardziej ogarnięci, to Meryl jak najbardziej pasowałaby, jednak w tym przypadku nein.
Crusher
Vamp

Postprzez Bizon » Wt lis 24, 09 16:34

Saladin01 napisał(a):w danej części tylko jeden babo chłop ma miejsce

Tylko, że Meryl była świetną postacią właśnie dlatego, że starała się być babo-chłopem, by wreszcie dać upust uczuciom. Zakończenie z Meryl wydawało się dopełnieniem historii samotnego węża w MGS1 i przechodząc MGS2 czekałem na ten moment, by ktoś chociaż o niej wspomniał... i wspomniał <gest ręką> "Infinite ammo" - and... thats it?! Prawda jest taka, że są dwa wyjścia:
1. Kojima sam nie wiedział co z tą Meryl zrobić, dlatego postanowił pominąć tą kwestię,
2. Wg. MGS2 Meryl tak naprawdę nie przeżyła, a pisząc scenariusz do MGS4 Hideo uznał, że fajnie ją jednak dodać.

Pierwsza teoria jest chyba bardziej prawdopodobna, ale druga ma sens patrząc na to co się nawyprawiało w MGS4.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez nobodylikeyou » Wt lis 24, 09 18:32

Bizon napisał(a):2. Wg. MGS2 Meryl tak naprawdę nie przeżyła, a pisząc scenariusz do MGS4 Hideo uznał, że fajnie ją jednak dodać.

Ależ skąd to założenie ? MGS'y nigdy nie były przesadnie melodramatyczne, a i wszyscy wiemy (no większość), że uratowanie Meryl nie oznaczało automatycznej śmierci doktorka. Nalot odwołano- doktorek miał czas oraz odpowiednie środki (stealth) na bezpieczną ucieczkę.
Bizon napisał(a):Pierwsza teoria jest chyba bardziej prawdopodobna, ale druga ma sens patrząc na to co się nawyprawiało w MGS4.

A możesz powiedzieć co się konkretnie powyprawiało w MGS4 ? Nie pytam o związek z Johnym, lecz o jej wkład w główny wątek fabularny.
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » Wt lis 24, 09 19:14

nobodylikeyou napisał(a):
Bizon napisał(a):2. Wg. MGS2 Meryl tak naprawdę nie przeżyła, a pisząc scenariusz do MGS4 Hideo uznał, że fajnie ją jednak dodać.

Ależ skąd to założenie ? MGS'y nigdy nie były przesadnie melodramatyczne, a i wszyscy wiemy (no większość), że uratowanie Meryl nie oznaczało automatycznej śmierci doktorka. Nalot odwołano- doktorek miał czas oraz odpowiednie środki (stealth) na bezpieczną ucieczkę.

Można tak stwierdzić zwłaszcza że o Meryl nie pojawia się choćby słowo wspomnienia , Otacon to nawet po śmierci Emmy wspomina czy raczej pyta Sniper Wolf dlaczego to on zawsze przeżywa.
SALADYN

Postprzez nobodylikeyou » Wt lis 24, 09 19:44

SALADYN napisał(a):Można tak stwierdzić zwłaszcza że o Meryl nie pojawia się choćby słowo wspomnienia

Idąc tym tokiem myslenia, skoro Otacon wspomina zmarłą Wolf, to i Solid powinien wspomnieć swoją lubą - choćby przy okazji tego zdarzenia.
No i widzę że wszyscy ignorujecie tę bandanę, którą dostał od Meryl, nie chodzi już o jej "właściwości" (potraktowane tu z przymrużeniem oka) - ale o sam fakt jej obecności ;]
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » Wt lis 24, 09 20:06

SALADYN napisał(a):Można tak stwierdzić zwłaszcza że o Meryl nie pojawia się choćby słowo wspomnienia

Idąc tym tokiem myslenia, skoro Otacon wspomina zmarłą Wolf, to i Solid powinien wspomnieć swoją lubą - choćby przy okazji tego zdarzenia.
No i widzę że wszyscy ignorujecie tę bandanę, którą dostał od Meryl (nie chodzi już o jej "właściwości") - ale sam fakt jej obecności ;]

To tylko dowodzi że Koji nie wiedział co jeszcze zrobić z śmiercią Meryl.
Samą bandanę traktuje raczej jako oczko w stronę graczy i nie widzę większego związku z Meryl.
SALADYN

Postprzez nobodylikeyou » Wt lis 24, 09 20:14

To tylko dowodzi że Koji nie wiedział co jeszcze zrobić z śmiercia Meryl.

Nie. Jedyne co jest tu pewne to fakt, że Kojima postanowił nie mieszać jej w tę historie.
Żadnej śmierci to nie przesądza.
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » Wt lis 24, 09 20:36

Brak jakiejkolwiek wzmianki o Meryl w fabule MGS2 o tym przesądza , wystarczyłaby nawet jakaś bonusowa rozmowa przez codec jak z Mei Ling czy nawet wspomnienie AI pułkownika.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Wt lis 24, 09 20:40

Meryl nie pojawia się w dwójce ze względu na inne postaci - obowiązki Meryl przejęły inne persony, stąd ona sama nie był potrzebna. Ale może usunięto Meryl gdyż chciano dać jej inne życie jak Raidenowi pod koniec gry, zamiast eksploatować ciągle tego samego wątku.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Bizon » Wt lis 24, 09 20:51

A możesz powiedzieć co się konkretnie powyprawiało w MGS4 ? Nie pytam o związek z Johnym, lecz o jej wkład w główny wątek fabularny.

Ja w tej wypowiedzi nie wskazywałem na to co zrobiono z Meryl, tylko z innymi postaciami (patrz - nanonieśmiertelny Vamp).
Saladin01 napisał(a):Meryl nie pojawia się w dwójce ze względu na inne postaci - obowiązki Meryl przejęły inne persony, stąd ona sama nie był potrzebna.

Saladin piszesz teraz jak maszyna. "Meryl nie potrzebna, Meryl zastąpiona". To była ważna postać w MGS1! To już nawet o Mei Ling i Natashy się wspomina, a o niej nie?
Ostatnio edytowano Śr lis 25, 09 18:49 przez Bizon, łącznie edytowano 1 raz
Bizon

Postprzez SaladinAI » Wt lis 24, 09 20:54

Wspomina - Snake mówi że miał jej dojść (nie bezpośrednio, przy "zwłokach" Olgi)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez nobodylikeyou » Wt lis 24, 09 21:38

SALADYN napisał(a):Brak jakiejkolwiek wzmianki o Meryl w fabule MGS2 o tym przesądza

O jakimkolwiek przesądzeniu mówiło by dopiero wspomnienie jej faktycznej śmierci :>

Czy twoje przekonanie odnośnie śmierci Meryl nie przekłada się aby przypadkiem na rozczarowanie fabularnymi niuansami "czwórki" ? - W tym powrót naszej rudowłosej heroiny.
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Gillian » Śr lis 25, 09 00:07

Hmm... ciężko jest mi sobie przypomnieć moją reakcję na brak Meryl. Wydaje mi się, że po prostu pogodziłem się z jej brakiem. To nie była już jej historia, może gdzieś tam sobie czekała na Snejka? Może ich drogi się rozeszły, kiedy ten zamiast zacząć nowe życie, postanowił walczyć dalej? Może Snake nie chciał, by się jakoś "wychylała", bo takie życie mogło być dla niej niebezpieczne? Tyle pytań, taka niepewność. To tez na swój sposób było fajne. Mimo wszystko jednak uważam, że Koji popełnił mały błąd, że nie wspomniał choćby w jednym dialogu o tym, czym wtedy się zajmowała.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lis 25, 09 00:26

Saladin01 napisał(a):Wspomina - Snake mówi że miał jej dojść (nie bezpośrednio, przy "zwłokach" Olgi)

Na tankowcu jest taka wzmianka ???

SALADYN napisał(a):Brak jakiejkolwiek wzmianki o Meryl w fabule MGS2 o tym przesądza

O jakimkolwiek przesądzeniu mówiło by dopiero wspomnienie jej faktycznej śmierci :>

Czy twoje przekonanie odnośnie śmierci Meryl nie przekłada się aby przypadkiem na rozczarowanie fabularnymi niuansami "czwórki" ? - W tym powrót naszej rudowłosej heroiny.

Brak wspomnienia że żyje również sugeruje że może zakończenie z Otaconem jest właściwe , w tym domyśle nie patrze na MGS4 bo jak już drugi raz piszę prawdę które zakończenie jest tym właściwym już znamy , pozostaje kwestia czemu nic o tym nie było w MGS2.
Nie wiem jak brak Meryl przełożył się na rozczarowanie fabuły którą znam pobieżnie tudzież wcale , na początku tematu przecież wspominam że jej powrót bardzo mi się spodobał.

twilite kid napisał(a):Mimo wszystko jednak uważam, że Koji popełnił mały błąd, że nie wspomniał choćby w jednym dialogu o tym, czym wtedy się zajmowała.

W pełni się zgadzam , trzymany byłem przez to w niepewności odnośnie słuszności zakończeń MGS1 ale dzięki temu mamy zjawiskowy powrót Meryl w MGS4 , dlatego patrząc z perspektywy fabuły czwórki zaznaczyłem w ankiecie pierwszą opcję.

PS
Bizon prosiłbym o rozróżnienie mojego nicka z nickiem Saladina01 bo teraz nie wiem czy piszesz do mnie czy do Sal'a.
SALADYN

Postprzez nobodylikeyou » Śr lis 25, 09 01:04

Wiesz SALADYN, nie czytałem twoich początkowych wypowiedzi, a jedynie to co napisałeś później, czyli stwierdzenia rzędu:
SALADYN napisał(a):To tylko dowodzi że Koji nie wiedział co jeszcze zrobić z śmiercią Meryl.

lub:

Zatem tym bardziej cieszy mnie iż w zdaniu:
SALADYN napisał(a):Brak wspomnienia że żyje również sugeruje że może zakończenie z Otaconem jest właściwe

ostatecznie zdecydowałeś się dodać słowo również ;)
Wybacz, ale czytając tak postawione wypowiedzi, nie trudno było odnieść wrażenie że Meryl wg ciebie była "dead for sure".

Ps
Zapomnij o tym porównaniu z MGS4 ^^
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » Śr lis 25, 09 11:19

Wybacz, ale czytając tak postawione wypowiedzi, nie trudno było odnieść wrażenie że Meryl wg ciebie była "dead for sure".

No racja można odnieść takie wrażenie , pozostanę jednak przy swoim zdaniu że Koji nie miał pomysłu jak wykorzystać Meryl w fabule MGS2 a przez brak wzmianki o niej mimowolnie wskazał nam które zakończenie MGS2 jest tym właściwym przynajmniej do trailera MGS4 w którym Meryl powraca.

Taka ciekawostka odnośnie zakończeń MGS1 , w komiksie Wooda oba zakończenia zostały ze sobą połączone , Snake nie poddał sie na torturach w ucieczce prosto z przed nosa Ocelota pomaga mu Ninja a wyspę Snake opuszcza zarówno z Otaconem jak i z Meryl.

Proszę jeszcze raz żeby mi ktoś napisał czy poza tym że Patrioci wysłali Rat Patrol na zwiad czy istniał jeszcze jakiś związek między Meryl a wspomnianą organizacją , cokolwiek.
No i po co właściwie wysłali naszą heroinę ???

Ps
Zapomnij o tym porównaniu z MGS4 ^^

Już zapomniałem ;)
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr lis 25, 09 14:10

SALADYN napisał(a):Na tankowcu jest taka wzmianka ???

Ano, po uśpieniu Olgi:

Otacon: She's not dead, is she?
Snake: No, just knocked out.
Otacon: Good.
Snake: Looks like a little angel, doesn't she?
Otacon: What's gotten into you?
Snake: Nothing.
Otacon: Sleeping Beauty may have been awakened by Prince Charming's kiss, but you'd better not try it here.
Snake: I'm with you. Besides, I've had enough of tomboys.

Ostatnia linijka dialogu.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Bizon » Śr lis 25, 09 18:51

Saladin01 napisał(a):Ostatnia linijka dialogu.

Eee... Ale to można rozumieć na wiele sposobów Saladinie. Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że Snake użyje słowa "tomboys" w odniesieniu do związku z Meryl...
Bizon

Postprzez SALADYN » Śr lis 25, 09 23:02

Bizon napisał(a):
Saladin01 napisał(a):Ostatnia linijka dialogu.

Eee... Ale to można rozumieć na wiele sposobów Saladinie. Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że Snake użyje słowa "tomboys" w odniesieniu do związku z Meryl...

No racja to nie przesądza że chodzi mu o Meryl , w każdym razie można to zinterpretować na wiele sposobów.

Bizon napisał(a):Saladinie

Bóg w dzieciach ci to wynagrodzi :)
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr lis 25, 09 23:10

SALADYN napisał(a):No racja to nie przesądza że chodzi mu o Meryl , w każdym razie można to zinterpretować na wiele sposobów.

Na przykład jakich?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr lis 25, 09 23:22

Na przykład miłość z dzieciństwa albo każdy inny przelotny romans wśród których może być ten z Meryl , rozumiem że Snake to nie jest raczej Casanova ale swoje musiał przeżyć.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr lis 25, 09 23:25

Znamy tylko jeden związek - dla mnie to oczywista aluzja do Meryl, której w grze nie ma i nie jest w związku z Solidem. Przejadła mu się.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr lis 25, 09 23:35

Dla mnie nie jest to jednoznaczne , podobnie jak śmierć Meryl którą omówiliśmy wyżej , czasami wolałbym żeby Kojima dawał jasno do zrozumienia o co lub kogo mu chodzi.
SALADYN

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance