Rzecz o tłumaczeniu

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Rzecz o tłumaczeniu

Postprzez SaladinAI » So gru 19, 09 15:29

Pierwsze dialogi w języku angielskim przynoszą nieoczekiwane zmiany. Każdy kto oglądał intro z pewnością nie raz zastanowił się czym u diabła jest tekst wypowiedziany przez jednego z żołnierzy - Vic Boss?!

Zakładając że Vic nie odnosi się do głównego bohatera Vice City Stories, widzę w tym uzasadniony skrót od słowa Victory. Swoje przekonanie opieram zresztą na surowym tłumaczeniu dema z języka japońskiego, gdzie kwestia z treningu brzmi następująco:

Żołnierz: Big Boss, dziękuje (za trening)
Snake: Mów mi Snake
Żołnierz: Ah...przepraszam. Zwycięstwo jest nasze

Tak więc tekst w rodzaju zwycięstwo jest nasze zostało zastąpione słowem Vic Boss. Wygląda trochę tak jakby literki im się zgubiły. Ale jeśli to jest celowy zabieg to mnie to przerasta.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So gru 19, 09 16:17

Może temu żołnierzowi chodzi o to że z Big Bossem nie mogą przegrać w końcu to legenda.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Faja » So gru 19, 09 17:14

Jak to ktoś kiedyś powiedział - 'japońskie gry są przegadane'. Poza tym to niesławne "Vic Boss" może znaczyć wsyzstko i nic. Na jakiej podstawie wnosisz ze "Vic" jest od Victory? Widziałeś oryginalną pisownie tego?

PS. Nie dziwiło Was nigdy, że wszystkie angielskojęzyczne nazwy są w japonśkich wersjach sztucznie 'zjapańszczane' (nowe słowo?) ??
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » So gru 19, 09 18:25

Nie, ponieważ wynika to z pewnej ułomności ich alfabetu. Znaki oznaczają poszczególne sylaby, ale tylko te, które kończą się na samogłoskę. Takie też są w normalnej wymowie. Można więc łatwo się domyślić, że angielska wymowa ich przerasta i se przekładają na swoją własną.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » So gru 19, 09 19:14

1945 znaków w Kanji, a nie potrafią se poradzić z angielskim hahaha. Tak poważnie mówiąc to dziwi mnie to bo przecież MGS jest serią japońską. Widać, że Kojima chciał to dobrze sprzedać za granicą. Zdecydowanie wolę wersję angielską, z której dowiem się tego samego za pomoca 3 słów, a nie 10.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So gru 19, 09 20:36

Faja napisał(a):Na jakiej podstawie wnosisz ze "Vic" jest od Victory? Widziałeś oryginalną pisownie tego?

Wyraźnie napisałem dlaczego - w tłumaczeniu z japońskiego żołnierz mówi o zwycięstwie, zaś w angielskiej wersji jest już tylko skrót Vic.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So gru 19, 09 22:36

jak pamietam to BB odpowiada mu coś na temat zwycięstwa, stad wyjasnienie skrotu Vic
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Faja » N gru 20, 09 11:01

Saladin01 napisał(a):
Faja napisał(a):Na jakiej podstawie wnosisz ze "Vic" jest od Victory? Widziałeś oryginalną pisownie tego?

Wyraźnie napisałem dlaczego - w tłumaczeniu z japońskiego żołnierz mówi o zwycięstwie, zaś w angielskiej wersji jest już tylko skrót Vic.

Źle zinterpretowałem to co napisałeś. Myślałem, że w japońskiej wersji tak gada.
Faja
Big Boss

Postprzez Xello » N gru 20, 09 13:01

O Vic Bossie wspomniałem już w temacie "Demo MGS PW" - w japońskiej wersji żołnierz mówił "Bossie zwycięstwa" (勝利のボス), tu mamy dziwny skrót... Optymalne tłumaczenie to byłoby Boss of Victory.

Edit: Może tłumacz wymyślił, że Vic pasuje, ponieważ jest podobne do Big?
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Powrót do MGS Peace Walker