Wiek?

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Wiek?

Postprzez SaladinAI » Śr mar 03, 10 12:04

Jako iż gra jest na PSP, tym razem chcieliśmy kategorii od 13 lat - tłumaczy twórca gry. Skąd taki zabieg? W grze nie ma rozlewu krwi - kontynuuje Kojima.

http://mgs.gram.pl/news.php?readmore=1643

W Ameryce Północnej Peace Walker jest dla nastolatków i to bez krwi. Czy wypuszczenie gry na PSP uzasadnia wystarczająco takie rozwiązanie? Hideo twierdzi że skoro tytuł wychodzi na PSP więc jest dla znacznie szerszej publiczności ale przecież Portable Ops także zaliczyło tą konsolkę i na tym samym terenie gra była dostępna od 17 lat. Zastanawiam się jak to będzie wyglądało u nas.

Dlaczego w grze nie ma krwi? Hideo mówi: na początku chciałem żeby w PW pojawił się rozlew krwi, ale MGS to nie gra fantasy więc to by nie przeszło.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » Śr mar 03, 10 13:14

Głupie japońskie myślenie - jeśli krew to tylko w fantasy.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Śr mar 03, 10 13:16

ogólnie w MGSach jakoś nieodczuwałem tej krwi więc szczeże ja nawet tego niezauważyłem
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Śr mar 03, 10 14:56

uci napisał(a):ogólnie w MGSach jakoś nieodczuwałem tej krwi więc szczeże ja nawet tego niezauważyłem

No ja akurat pamiętam jak w MGS 2 można było juchą ściany malować :)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » Śr mar 03, 10 14:59

Szczerze mówiąc to jakoś tej krwi też nie zauważyłem. Jedyna krew jaka zapadła mi w pamięć to ta z Gekków. Innej nie zarejestrowałem pamięcią.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr mar 03, 10 15:21

Krwawiący Solidus... Wszystkie cięcia za pomocą HF blade. W MGS 2 krew była, dużo na pewno nie, ale widoczna.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr mar 03, 10 15:22

Och w MGS2 jak Snake lub Raiden dostał z Shotguna to krew ładnie na ścianie się rozmazywała , w MGS3 z kolei był tylko mały rozbryzg i ciało ofiary przybierało szkarłatny kolor w okolicach trafienia , no i chyba nie pamiętacie co się działo jak żołnierzom podrzynaliśmy gardła w tej części.
Co prawda mało kto stosował ten ruch a i gra nie kładła nacisku na korzystanie z tego sposobu likwidacji przeciwnika , jednak fakt faktem że była to dość mocna scena , zwłaszcza że później owego żołnierza spotykaliśmy podczas walki z The Sorrow.

Mam nadzieje że PW nie będzie na siłę ugrzeczniony.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Helerek » Śr mar 03, 10 15:56

Ta, w MGS 1 gniecenie ludzi metal gearem ;p(gray :D). W MGS 3 ten ruch z podcinaniem gardła często stosowałem (przez kółko które za mocno przytrzymałem xP).
Tylko że dzieci od 6 lat nie wiedzą że to skradanka będą bardziej robić nawalankę :D, albo nie będą wiedziały po co jest playboy ;D.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez deadspace6 » Śr mar 03, 10 17:57

Bez krwi sie obędzie ale oby nie była to gra zupełnie dla małolatów.
deadspace6
Fortune

Postprzez ArecaS » Śr mar 03, 10 18:07

Helerek napisał(a):Tylko że dzieci od 6 lat nie wiedzą że to skradanka będą bardziej robić nawalankę

Ale to nie jest gra dla dzieci...

Mnie tam brak krwi nie przeszkadza. Fakt, że w MGS2 ładnie jej ilość wyważyli, bo wyszło to dość naturalnie, ale nigdy nie była jakoś szczególnie ważna. Poza tym, to kolejny element, który pochłaniałby moc obliczeniową konsoli. Może nie jakiś bardzo istotny, ale coś pewnie wydajność na tym zyska.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Śr mar 03, 10 18:32

Zamiast krwi będą te czerwone znaczniki. W PO też nie było krwi i jakoś nikt nie płakał. Natomiast w MGS2 to po prostu nie da się jej nie zauważyć.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez SaladinAI » Cz mar 25, 10 21:56

W Polsce/Europie gra jest od 16 lat...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Cz mar 25, 10 22:58

Normalka. W PEGI odpowiednik ESRBowego Teen to (bardzo często) właśnie 16+.
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do MGS Peace Walker