Komu służy Snake...?

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Komu służy Snake...?

Postprzez SaladinAI » So mar 20, 10 11:45

Jak powszechnie wiadomo oddział FOX ma swoje początki w latach 60-tych. Jednostka kierowana przez Majora Zero została rozwiązana w 1970 roku po incydencie na San Hieronymo, gdy doszło do buntu wśród żołnierzy FOX. Znaczenie wcześniej odszedł od niej sam Big Boss.

W 1971 roku Big Boss, kontynuując działania zapoczątkowane przez Zero, tworzy Foxhound, który trwa do 2005 roku. W międzyczasie Big Boss staje się kluczowym członkiem Patriotów, odchodzi jednak od organizacji w okolicach 1972 roku.

I tutaj powstaje pojawia się problem. W okolicach 1974 roku widzimy Big Bossa zakładającego nową armię Żołnierzy bez Granic. Gdzie wtedy jest Big Boss? Wiemy że po starciu z Zero opuścił Stany by założyć swoją kompanie najemników, która z czasem przekształci się w niesławne Outer Heaven. Rozumiem że Big Boss definitywnie opuścił Foxhound tyle tylko że na uniformach oddziału MSF bez trudu możemy znaleźć loga...FOX. Czy Snake może mieć jeszcze coś wspólnego z oddziałem, a jeśli to tak to komu właściwie służy? Nie mówiąc już że w pewnym momencie znów będzie dowódcą oddziału.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Re: Komu służy Snake...?

Postprzez SALADYN » N mar 21, 10 17:39

Saladin01 napisał(a):Wiemy że po starciu z Zero opuścił Stany by założyć swoją kompanie najemników, która z czasem przekształci się w niesławne Outer Heaven. Rozumiem że Big Boss definitywnie opuścił Foxhound tyle tylko że na uniformach oddziału MSF bez trudu możemy znaleźć loga...FOX. Czy Snake może mieć jeszcze coś wspólnego z oddziałem, a jeśli to tak to komu właściwie służy? Nie mówiąc już że w pewnym momencie znów będzie dowódcą oddziału.

Tą kwestię dość jasno wyjaśniła Eva w MGS4 , gdzie w filmiku wyjaśniającym pochodzenie Patriotów opisuje co BB robił przez ten czas i że w pewnym momencie wrócił do stanów z planem powstrzymania Zero póki co udając obojętność lub zmianę decyzji , wtedy objął dowództwo (lub nigdy nie przestał dowodzić) nad Fox Hound.
Noszenie loga nieistniejącej już jednostki to jak dla mnie dość prozaiczna sprawa , po pierwszym spotkaniu z Meryl w MGS4 można zadzwonić do Otacona i ten będzie się dopytywał Snake'a dlaczego Meryl ma na mundurze logo Fox Hound skoro oddział już nie istnieje na co Snake odpowiada że oddziały specjalne często noszą nic nie znaczące emblematy jak czaszki itp dla zmyłki lub z sentymentu.
Ostatnio edytowano Pn mar 22, 10 11:38 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » N mar 21, 10 20:34

Z drugiej strony powinno to być logo Foxhound nie Fox, jako iż pierwsza z nich jest autorstwa samego Snake'a a więc teoretycznie bliższa założycielowi. Nie rozumiem też po co nosić naszywkę z logiem Fox, jeśli na drugim ramieniu widnieje symbol Żołnierzy bez Granic, co zmylenie przeciwnika raczej wyklucza skoro afiszuje się z logiem istniejącej organizacji.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Tidus93x » Pn mar 22, 10 19:29

Poza tym Snake, a raczej Big Boss, służy samemu sobie. W MPO wyraźnie zaznacza, że wszystko co robi robi z lojalności wobec siebie. Najpierw tworzy FoxHound, po czym postanawia opuścić ojczyznę, by założyć "Żołnierzy bez Granic" a w konsekwencji Outer Heaven. Następnie, wiedząc iż Zero kontroluje już wiele spraw Ameryki, postanawia wrócić i mieć na majora oko. Kiedy Outer Heaven zaczyna zagrażać, jako lider FoxHound wysyła najbardziej niedoświadczonego członka - Solid Snake'a. Wszystkie jego działania nie były podyktowane dobru kraju, tylko lojalności wobec siebie i sobie podobnym - żołnierzom, którzy po wojnie stali się tylko ciężarem dla kraju. Ci którzy ratowali ojczyznę zostali przez nią zdradzeni. Niestety plany Big Bossa pokrzyżował Solid Snake, ale to już inna bajka ;p
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Pabian01 » Wt kwi 06, 10 10:47

Tidus93x napisał(a):jako lider FoxHound wysyła najbardziej niedoświadczonego członka - Solid Snake'a.

Przypomnijcie mi, BB wiedział, że Snake jest jego klonem wtedy ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Wt kwi 06, 10 22:09

Z pewnością o tym wiedział , w końcu projekt Strasznych Dzieci był ostatecznym powodem rozpadu Patriotów a poza tym nie poznałbyś swojego własnego klona tylko że młodszego ?
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » Pt kwi 23, 10 20:53

zzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 22:42 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Pt kwi 23, 10 22:49

Raiden napisał(a):Również wykorzystani i zdradzeni przez własny kraj

Właściwie to kim są żołnierze MSF? Toż to jednostki Peace Sentinels, zwerbowani podczas walki. Nie wiem czym Big Boss ich przekonywał, nie widzę powodu dla którego mieliby przy nim zostać.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Śr wrz 08, 10 18:20

Rozumiem że Big Boss definitywnie opuścił Foxhound tyle tylko że na uniformach oddziału MSF bez trudu możemy znaleźć loga...FOX. Czy Snake może mieć jeszcze coś wspólnego z oddziałem, a jeśli to tak to komu właściwie służy? Nie mówiąc już że w pewnym momencie znów będzie dowódcą oddziału.

A właśnie, gra już wyszła - wyjaśniła się ta naszywka z logiem FOX?

Czy choćby wzmiankowano o Foxhound?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr wrz 08, 10 18:22

Nic nie znalazłem ani o Fox ani o Fox Hound.
SALADYN

Postprzez Coldman » Pt paź 01, 10 15:30

Ja tam się zastanawiałem, dlaczego nie pociągnięto chociaż na III planie motywu z Null'em i Pythonem. Chyba dlatego, żeby ta część była bardzo autonomiczna, bez konieczności znajomości PO, które w porównaniu do "3", było niszowe z racji bazy posiadaczy PSP w tamtym czasie.
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez Helerek » Pt paź 01, 10 17:17

Nom ja właśnie zamawiam PO tylko ze względu na Gray'a Fox'a :p no i Python'a.
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Coldman » N paź 10, 10 12:52

To nie będę Ci spoilerował, ale główny antagonista w "PO", czyli Gene, da Ci wskazówkę, którą połączysz sobie w "PW" motyw Coldmana i The Boss w '64. Właśnie Gene'a uważam za najciekawszego antagonistę spośród wszystkich części MGS. Szkoda, że Snake nawet nie wspomina o nim w Briefingach.

Co do głównego pytania, to Snake nie służy nikomu. Kwestia loga Fox, to już albo jakaś jego nostalgia, albo małe przeoczenie Kojimy, któremu to uniwersum bardzo się rozrosło.
Coldman
banan

Postprzez Helerek » N paź 10, 10 13:07

Wiem oglądałem parę filmików na youtube, obejrzałem wszystkie cut'scenki i gameplaye z mgs4 ;D. Tyle że to nie to samo.
Coldman napisał(a):"PW" motyw Coldmana i The Boss w'64

o co ci w tym chodzi : o?
Helerek
Revolver Ocelot

Postprzez Coldman » N paź 10, 10 13:17

http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?t=2861 Tam zobacz moje dwa ostatnie posty.
Koniec offtopu/
Coldman
banan

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » N paź 10, 10 14:41

Coldman napisał(a):Kwestia loga Fox

To ta sama sytuacja co np z logiem Foxhound które nosi Meryl w MGS4 - po prostu sentyment.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Snake_VR5 » Wt paź 19, 10 16:22

Coldman napisał(a):Ja tam się zastanawiałem, dlaczego nie pociągnięto chociaż na III planie motywu z Null'em i Pythonem. Chyba dlatego, żeby ta część była bardzo autonomiczna, bez konieczności znajomości PO

Chociażby właśnie dlatego, poza tym myślę że wątek Python jeszcze kiedyś się przewinie. Co do Nulla to wiadomo iż Big Boss na swojej drodze spotka Franka Jaegera raz jeszcze, tym razem podczas wojny domowej w Mozambiku. Na siłę więc uważam nie ma co wmontowywać w PW jakiegoś z nim wątku, lepiej zaczekać a nóż widelec po PO i PW otrzymamy coś z BB w Afryce właśnie. Zresztą musiała by być jakaś wyraźna przyczyna lub powód na pojawienie się nawet w cut scenkach Nulla.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Śr paź 20, 10 11:36

Prawda jest taka że te postaci oraz ich opracowanie nie mają swego źródła w Kojimie.
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do MGS Peace Walker