Zabójstwo Kennedy'ego

Posty dotyczące MGS 3 i Subsistence

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Zabójstwo Kennedy'ego

Postprzez SaladinAI » Wt lis 10, 09 13:04

Zastanawiając się ostatnio nad wątkiem śmierci Kennedy'ego w grze, doszedłem do poddania w wątpliwość jego słuszności. Wiemy że Hideo przesunął akcję gry o rok, by umieścić motyw zabójstwa prezydenta USA. Musimy sobie zadać pytanie o zasadność tego wyboru - czy śmierć Kennedy'ego pełni aż tak ważną rolę w grze?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Cz lis 12, 09 15:27

Widzę że temat arcytrudny...naprawdę nie macie swojego zdania w tej kwestii?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Bizon » Cz lis 12, 09 16:57

Saladin01 napisał(a):Widzę że temat arcytrudny...naprawdę nie macie swojego zdania w tej kwestii?

Ale ja tu nie widzę w ogóle dyskusji - śmierć Kennedy'ego była ważnym wydarzeniem, bo zmieniła bardzo widocznie stosunki USA i ZSRR (przynajmniej tak to Kojima wymyślił, a na historii się średnio znam).
To był bardzo fajny czas do umieszczenia w nim gry o stosunkach Stanów i ZSRR - dlatego przesunięto akcję gry.

Nie wiem co w tym szczególnego... No chyba, że rzeczywiście ktoś tu wyciągnie jakieś ciekawe wnioski...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez SaladinAI » Cz lis 12, 09 19:38

Rzecz w tym że cały watek Kennedy'ego został, imho, dość rozdmuchany lub przynajmniej w zapowiedziach się o tym sporo mówiło. Myślałem że będzie miało to większy oddźwięk w grze - może jakaś teorie spiskowa, wyjaśnienie przyczyn jego śmierci. Niczego takiego nie było. A przecież później było dodane że Kennedy miał zginąć przez konflikt z Filozofami. Tyle że do MGS 3 to nie trafiło. Stąd nie uważam by przesunięcia daty rozpoczęcia wydarzeń, nie było aż tak konieczne.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Cz lis 12, 09 22:35

Ja nie odczułem żadnego "rozdmuchania" tego wątku. Było to dla mnie tylko jakieś historyczne tło wydarzeń. Nic szczególnego.

Chyba że chodziło o pewnego rodzaju "zamknięcie" kwestii śmierci JFK i ochłonięcie po całym tym wydarzeniu. Akcja z MGS3 mogłaby jeszcze bardziej namieszać w sprawie morderstwa i ściągnąc niepotrzebnie uwagę. Jeszcze ktoś by powiązał tą akcję (gdyby niechcący coś wyszło na wierzch) z zamachem na JFK.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Okosław » Cz lis 12, 09 23:03

Według mnie przesunięcie akcji nie miało większego znaczenia.
Saladin01 napisał(a):A przecież później było dodane że Kennedy miał zginąć przez konflikt z Filozofami.

No chyba że Kojima coś takiego planował.
Okosław
Running Man

Postprzez deadspace6 » N mar 14, 10 10:34

Wg. mnie śmierć prezydenta ameryki była na swój sposób "popisem potęgi ZSRR". Miało to pokazać, ze stany nie są niezniszczalne przez co typy takie jak Volgin nabrały pewności siebie.

Volgin mógłby się bać Big Bossa. Mógł myśleć, że rząd USA nie potrafi niczego zorganizować - władze nawet nie potrafią ochronić prezydenta. Przez torosjanin nie miał wcale szacunku do Snake'a i wyśmiewał go, a nawet znęcał się nad nim. W jego oczach Wąż był tylko "słabym amerykaninem".

Oczywiście moje poglądy odnoszą się tylko do gry.
deadspace6
Fortune

Re: Zabójstwo Kennedy'ego

Postprzez Snake_VR5 » Wt kwi 27, 10 12:07

zzzz
Ostatnio edytowano Wt lis 15, 11 00:06 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Wt kwi 27, 10 18:37

IMHO ta śmierć ma jedynie znaczenie kosmetyczne. Ot, wydarzenie, które w znaczący sposób zagęściło atmosferę wokół konfliktu USA-ZSRR za sprawą mnóstwa teorii spiskowych. Jest to istotne, a nie musi mieć bezpośredniego wpływu na wydarzenia gry.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Snake_VR5 » Śr kwi 28, 10 23:22

zzzz
Ostatnio edytowano Wt lis 15, 11 00:07 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr kwi 28, 10 23:35

No tak, ale pytanie jest takie, dlaczego Kojima przesunął akcję gry, by ten związek zawrzeć?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz kwi 29, 10 17:33

Żeby gra toczyła się w czasach większego napięcia politycznego. Tyle. Niewielkim kosztem podbudował napięcie Dla nas może nie jest to takie wyczuwalne, ale wtedy naprawdę do wojny brakowało jednej wpadki.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Powrót do Metal Gear Solid 3 i Subsistence