Woda. Podstawowy składnik życia ale też przyczyna śmierci. Cywilizacje rodziły się i wzrastały dzięki wodzie - starożytny Egipt przy Nilu i cywilizacja Mezopotamii między Tygrysem a Eufratem. Znów woda ma głębokie znaczenie kulturowe - w dużej części mitów z niej wyłaniał się pierwotny świat ale też w niej często umierał za sprawą potopu, znów wracając w znaczeniu religijnym gdzie zanurzenie w wodzie, chrzest, oznaczało nowe narodziny. Także w popkulturze woda znajduje swoje znaczenie - w filmie Droga do Zatracenia niemal każdej śmierci towarzyszy woda. Zdaje się że tą tematykę podchwytuje także Kojima w swej drugiej odsłonie serii, przedstawiając jej podwójne aspekty życia i śmierci. Poniżej przedstawiam przykłady:
Życie:
- po raz pierwszy spotykamy się z wodą jako źródłem życia w scenie z śmiercią Vampa. Wampir choć nieśmiertelny zdaje się ożywać za sprawą łez Fortune
- po raz drugi spotykamy się z tą kwestią przy upadku Harriera do wody, z której to właśnie nadchodzi pomoc w postaci Raya ratującego życie Solidusa i Vampa
- znów musimy wrócić do naszego krwiopijcy. Okazuje się że za sprawą Raidena ginie on w wodzie, konkretnie w basenie. Jednakże wraca na moście łączącym Struty, wyskakując właśnie z wody tak jakby go znów przywróciła do życia. Ostatecznie Vamp znów w niej ginie....tylko po to by pokazać się w zakończeniu gry w pełni życiowych sił
- ostatecznie sami Patrioci rodzą się z pierwotnej zupy: wody i zarazem bazy ich ewolucji
Śmierć
- z śmiercią spotykamy się w wyjątkowo masowy sposób. W czasie zatopienia Tankowca giną niemal wszyscy, głównie w wodzie. Widzimy drastyczną scenę jak umierający ojciec Olgi powoli się niej topi, idąc na dno wraz Komendantem i masą żołnierzy. Woda zabiera wszystkich
- do śmierci w wodzie wracamy już na Big Shell, wraz z momentem spotkania z Fortune która wycina w pień wszystkich żołnierzy Navy Seals: wszyscy lądują wodzie....wraz z mewami zresztą
- wspominałem już o Vampie, ten dwa razy spotkał śmierć w wodzie
- gdy ginie Stillman, jego zwłoki spotykamy nigdzie indziej jak w wodzie
- wszyscy pamiętamy także Emme i jej paniczny strach przed wodą. Uzasadniony przecież, jej ojczym, a ojciec Otacona, chciał ją utopić w basenie
- na koniec pysk Raya, będący swoistym działem używa właśnie wody do siania zniszczenia i smierci