Wrażenia z gry [SPOILERY]

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Snake_VR5 » N cze 20, 10 21:47

Gac666 napisał(a):Raiden ostrzeżenie za brak ostrzeżenia o spoilerach.

A to nie wiedziałem że tu specjalnie trzeba je oznaczać, wcześniej nie zwracano mi na to uwagi

Xello napisał(a):Gratuluję umiejętności edycji postu :) Szkoda jednak, że dalej nie rozumiesz co to spoiler ;) Może kiedyś, jak dorośniesz :P

A dziękuje i absolutnie rozumiem co to spoiler. Mam nadzieje że kiedyś to zrozumiesz i również dorośniesz :D
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » N cze 20, 10 22:47

Raiden napisał(a):A to nie wiedziałem że tu specjalnie trzeba je oznaczać, wcześniej nie zwracano mi na to uwagi
Jak nie wiedziałeś. Od dawna krązył temat spoilerów pry okazji premiery nowej gry i jest tak jak zwykle - piszemy je bez obczajki tylko w tematach oznaczonych jako spoilerowe.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » N cze 20, 10 23:06

Z początku jednak ten temat nie był oznaczany, tak naprawdę to już sam się gubię w tym w których tematach oznaczać spoilery a w który nie jeśli chodzi o ten dział. Liczyłem że jak już jest po premierze Peace Walker to sytuacja z tym się jakoś ustabilizuję, bo temat pt '' Cisza!'' nie przyniósł jakiś rozwiązań w tej kwestii. No ale było minęło, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem (stałem się ofiarą wadliwego systemu spoilerowania na forum ;P)
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pn cze 21, 10 00:30

Zawsze miło zobaczyć chociażby [SPOILER] alert jak ktoś zamierza spoilerować. Temat nie był oznaczony i został dopiero teraz z racji tego, że za dużo spoilerów się w nim pojawiło.

Na przyszłość. Oznaczajcie ludy moje drogie spoilery jakoś widocznie (czcionka, ramka, kolor) oszczędzi to kłopotów i żali innym użytkownikom.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Xello » Pn cze 21, 10 13:32

Raiden napisał(a):
Gac666 napisał(a):Raiden ostrzeżenie za brak ostrzeżenia o spoilerach.

A to nie wiedziałem że tu specjalnie trzeba je oznaczać, wcześniej nie zwracano mi na to uwagi

OMG, Raiden, jesteś zwyczajnie głupi. Mam dowód: Już pomijając krwistoczerwone ostrzeżenia większości użytkowników na poprzedniej stronie, wspomnę tylko posty specjalnie adresowane do ciebie:

SALADYN napisał(a):Raiden niebezpiecznie zbliżyłeś się do spoilera w tym temacie a więc następuje łańcuch wydarzeń , temat -> spoiler -> ignorowane , do usłyszenia po premierze.

uci napisał(a):nie powinienes odsłaniać niczego w tym temacie ;)

Głupota niektórych naprawdę nie zna granic, w tym przypadku stwierdzam to na podstawie oczywistych kłamstw (udowodnionych powyżej) i nieumiejętności kojarzenia typu "inni ostrzegają o spoilerach, to ja też powinienem".

Proponuję wydzielić z tematu dyskusję "Raiden nie wie co to spoiler", bo ogólnie syf się zrobił.
Ostatnio edytowano Pn cze 21, 10 18:08 przez Xello, łącznie edytowano 1 raz
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez Snake_VR5 » Pn cze 21, 10 14:44

Xello napisał(a):OMG, Raiden, jesteś zwyczajnie głupi

W tej chwili to już mnie obrażasz, spójrz wpierw na siebie bo na mądrego też nie wyglądasz.

Głupota niektórych naprawdę nie zna granic....

Rozumiem że wypowiadasz się jedynie za siebie, a nie za kogoś innego...

Proponuję wydzielić z tematu dyskusję "Raiden nie wie co to spoiler", bo ogólnie syf się zrobił.

A ja proponuje cie ignorować, ewentualnie wydzielić z tematu dyskusję'' Xello gość który bawi się w moderatora pouczając innych''

Gac666 napisał(a):Na przyszłość. Oznaczajcie ludy moje drogie spoilery jakoś widocznie

Ok spoko, przyjmuje do wiadomości
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pn cze 21, 10 14:55

Ostrzeżenie dla Xello za wymądrzanie się i obrażanie użytkownika. Posty wydziele potem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Tidus93x » Pn cze 21, 10 15:01

Panowie, znowu takie dyskusje?

Co do tematu, zakończyłem chapter 4.
[spoiler]Napisy końcowe mnie nieco zaskoczyły, ale nie było wielu scen np. z trailerów, więc gram dalej XD. Co do samej końcówki to po prostu nie mam słów. Genialne. Muzyka i aranżacja scenek sprawiła, że wkręciłem się na maksa w ratowanie świata przed nuklearną wojną. Coldman chce niszczyć MSF, wbija Galvez, przedstawia się jako Zadornov i zmienia jego plany. Potem przybywa ekipa Amandy i MSF. Okrzyki "Vic Boss!" do teraz mam w uszach. Niezwykle zostało to zaprezentowane i jestem oczarowany. Ale to jeszcze nic. Coldman aktywuje swój kod i Big Boss dzwoni do Amerykanów, aby zatrzymać kontratak na fałszywe ataki nuklearne Rosjan wysyłane przez Peace Walkera. Wykorzystanie faktu nie podania ręki jednemu z urzędników podczas nadawania tytułu Snake'owi jako dowód tożsamości, jak dla mnie przebija wszystko. Później zostaje poświęcenie The Boss, jako zwieńczenie tych wydarzeń.[/spoiler]
Genialne. Chylę czoło przed Kojimą. Do teraz jestem pod wrażeniem, a przechodziłem to wczoraj. Będę miał to długo w pamięci, tak mi się na razie wydaje.
Co do innych ciekawostek to niezła jest [spoiler]randka z Paz. Na początku nie wiedziałem o co chodzi, więc atakowałem z CQC XD. Obraziła się. Następnym razem pomyślałem o czymś do jedzenia i Love Box. Jeść nie chciała, za to do Love Boxa wbiła. Zaskoczenie było niezmierne. Zagranie ewidentnie a'la Kojima[/spoiler]
Aż jestem ciekaw co dalej (tylko mi nie mówcie! :P)
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Snake_VR5 » Pn cze 21, 10 15:15

Wiesz Tidus93x...

[spoiler]Nie mogę się z tobą nie zgodzić, bo rzeczywiście randka z Paz czy randka z Millerem to ewidentne zagranie w stylu Kojimy. MGS: Integral mieliśmy mniej więcej coś podobnego, tyle że tu ograniczaliśmy się do robienia zdjęć Naomi i Mei Ling. A co do napisów końcowych, cóż przede wszystkim mamy tu o tym co było potem (chronologiczne wydarzenia) Nie zapomniano jednak też o końcowym monologu, czy raczej dialogu.[/spoiler]
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » Pn cze 21, 10 20:33

Ja mam na na razie 37 h i biorę się po egzaminie za Chapter 5: Outer Heaven. Na tę chwilę gra mnie masakruje, dosłownie na każdej płaszczyźnie (gameplay, głębia, historia, cut-scenes, Briefing Files). U mnie nawet "3" spacyfikowała, i to na dłuuugo przed końcem (jest takowy?).
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Wt cze 22, 10 22:15

Zawiodłem się na Outer Ops , myślałem że będzie w tym trochę taktyki lub chociaż prosta zgadywanka na zasadzie kamień , papier , nożyczki a tymczasem mamy tylko misje do odbębnienia w które najlepiej wysyłać same czołgi bo najtrudniej je rozwalić.

Apropo rozwalania czołgów , dalej mamy dość naciągane walki z wszelakim sprzętem , żadnej taktyki jak w drugim trailerze tylko tępe trzymanie palca na spuście , no i bonusowe misje gdzie walczy się z pojazdami są dość przegięte rozumiem że im dalej tym powinno być trudniej ale tym misjom brakuje wyważenia , pierwszą walkę z T-72 da się ukończyć w minutkę przy odpowiednim podejściu , tymczasem po czwartym rozdziale to bez zrzucanych zapasów nie da się czołgu rozwalić bo mamy za słaby level broni czy itemów a bez ukończenia misji nie ruszymy w grze dalej więc trzeba wracać do juz ukończonych zadań i je powtarzać zdecydowane zbyt często a mnie to podpada pod backtracking.
Mam wrażenie że jest to specjalny zabieg żeby ludzie przez sieć grali coby sobie zabawę ułatwić.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Coldman » Wt cze 22, 10 22:57

A mnie ten hardkor odpowiada ;) Zmusza nas do takiego masterowania, ażeby mieć w końcu większość broni na max gwiazdek, żeby najsilniejsze bydlaki nie myślały, że całe życie będą bezkarni ;) Chrysalis na pięciu czaszkach - ho, ho, jeszcze długo pogram, zanim się będę mógł z nim mierzyć. Co do Outer Ops to się po części zgadzam - taktyki w nim tyle, co w grze rep. Polski, ale emocje są.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Wt cze 22, 10 23:00

Ja tez lubię wyzwania ale nie takie które zmuszają mnie do kilkukrotnego powtarzania danej misji a do tego muszę je zaliczyć żeby grę ukończyć.
SALADYN

Postprzez Coldman » Śr cze 23, 10 01:06

Znaczy się, grę "kończysz" właściwie bo pokonaniu bossa w 'Chapter V: Outer Heaven', dalej po prostu korzystasz wedle uznania z ogromu możliwości, jakie tutaj masz. Ja złapałem się na tym, że wszystkie Extra Ops czy Outer Ops chcę mieć pozaliczane na tip-top. Już mam odkładać PSP, bo o 4.00 ptaki się budzą, a tu jeszcze jeden Ops, i jeszcze jeden...
Coldman
banan

Postprzez Xello » Śr cze 23, 10 11:20

Zgadzam się z Coldmanem, narzekanie na poziom trudności najcięższych Extra Opsów jest bez sensu:
1) brak poziomów trudności, więc dobrze że w grze istnieje wyzwanie dla "hardkorów"
2) w multi jest znacznie łatwiej - bezsensem byłoby dawać możliwość 4-osobowego multi i przeciwników padających szybciej niż się plansza wczyta
3) osiągnięcia są po to, by być osiągnięciami, a nie nagrodami pocieszenia dla ludzi z dwiema lewymi łapkami ;) (bez aluzji, sam klnę na najcięższe - na szczęście zbliża się weekend i kilkudniowa wizyta kumpla na wielkie co-opsowanie przy beczce piwa)

PW byłby wystarczająco dobry, gdyby kończył się po 1szym endingu. Wszystko co dalej się dzieje należy raczej potraktować jako rewelacyjny bonus i wyzwanie dla tych, którzy mają ochotę na dalszą zabawę. Dodatek do MGS1 czy VR misje do MGS2 też bywały ciężkie - i dobrze!
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez Coldman » Śr cze 23, 10 17:39

Ja wcześniej biadoliłem na poziom walki z Peace Walker'em Battle II, bo jak na ówczesny stan gry było cholernie ciężko, ale z perspektywy czasu będę tego bronił. Dlaczego? Ano chciałem sobie dziś szybko złapać czołg do Outer Ops, no i poszedłem do I w Main Ops. Haha, jeden strzał z Gustava na 3 gwiazdkach w dupę i poszły mu 4 paski! Na tę chwilę Metal Gear Zeke czy Cocoon Type II to dla mnie za dużo, ale za tydzień z pewnością je rozłupię. A co, jeśli walczyć z nimi za miesiąc? Poziom musiał być wysoki i basta.
Coldman
banan

Postprzez Snaker » Cz cze 24, 10 00:07

Niestety, tych bardziej wymagających przeciwników w Extra Ops ciężko pokonać samemu. Owszem, trzeba się namęczyć i da radę ich przejść ale nie wiem jak wam ale mi się nudzi w kółko niszczenie w ten sam sposób, bo taktyk do obrania w pojedynkę za dużo nie mamy: albo niszczyć albo zabijać obstawę. Trochę mi to przypomina misję poboczne w FFVII:CC, po czasie staję się to monotonne i nudne.

@Xello
Zgadzam się z Tobą. Moim zdaniem te 6 misji w piątym rozdziale mogli sobie podarować albo trochę bardziej urozmaicić. I tak przecież trzeba przejść i zobaczyć zakończenie.
Snaker
Black Color

Postprzez SALADYN » Cz cze 24, 10 12:53

No przyznam wam racje piąty chapter to takie potknięcie Peace Walker'a , gra przypomina wtedy już taki znany z innych gier rozdział gdzie mozna pozaliczać zadania poboczne więc nie wiem po co silili sie na te fabularne wyjaśnienie , burzy to ciąg wydarzeń.
Racje też macie co do extra ops które z czasem stają się łatwiejsze ale tego mozna się było spodziewać skoro w grze trzeba levelować jak w JRPG , tak przy okazji to wczoraj mało nie pokonałem Chrysalisa Type II , został mu tylko jeden pasek a ja nie zdążyłem wezwać wsparcia z zapasami , przydałby by mi sie stinger.

A jeśli chodzi o czołg to polecam Sneaking Suit i robienie hold upów tak jak na tym filmiku gdyby tylko było można więcej fultona nosić to poboczne misje też by tak pękały.
SALADYN

Postprzez Coldman » Cz cze 24, 10 13:07

Bo ja wiem czy Chapter V to "potknięcie"? Dziwi mnie tylko brak w nim słowa: Epilog. A tak jest to super pomysł. Niby zakończenie już znane, a tutaj po kilku "kombinacjach" otwierasz to właściwe. Nie w co trzeciej grze mamy coś takiego.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Cz cze 24, 10 13:11

Sposób w jaki dochodzimy do tego zakończenia jest kiepski , szukanie Zadornova i ostatnie misje poboczne , to nie to co do czego nas przyzwyczaił Kojima.

BTW
Misja z [spoiler]fotografowaniem ducha[/spoiler] napędziła mi niezłego stracha , serio aż podskoczyłem gdy go znalazłem :)
SALADYN

Postprzez Coldman » Cz cze 24, 10 15:51

Ad. 1. Może sposób jego odblokowania to nie wyżyny kreatywności, ale skoro mógł puścić to po staremu, czyli za rączkę do celu, to był tego taki właśnie cel - miało być inaczej niż zwykle.

Ad. 2. Ja się instynktownie "odsunąłem" od ekranu, hehehe. Fajna sprawa ;)
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Cz cze 24, 10 17:52

Nie chodzi mi o to żeby mnie prowadzić za rączkę ale skoro robią taki epilog to mogli się trochę bardziej wysilić z tymi misjami głównymi.

Rathalos wcale taki trudny nie jest , misja pękła przy pierwszym podejściu a myślałem że te będą jeszcze bardziej hardkorowe.
SALADYN

Postprzez Coldman » Cz cze 24, 10 17:56

W polowaniu najgorsze są te małe ścierwa. Nie można niekiedy przeładować wyrzutni, albo po namierzeniu wystrzelić. Nie grałem nigdy w "Monster Hunter" to nie wiem, ale jak tam latają takie przeszkadzajki, to musi być czasem frustrująco. Chociaż, patrząc na sprzedaż, Japończykom to nie przeszkadza.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Cz cze 24, 10 18:01

No w MH też jest taka obstawa , w PW najlepiej najpierw się nimi zająć , w końcu przestaną wyskakiwać.
SALADYN

Postprzez Snaker » Cz cze 24, 10 19:41

@SALADYN
Dokładnie, tak to wygląda jakby dali to na siłę, mogli dopracować te misje zrobić 6 bardziej zróżnicowanych, które by pasowały do tytułu chociażby chaptera "Outer Heaven". Bo nawet ten motyw, że on 6 razy się wymyka z celi... no bez przesady Panowie.
Snaker
Black Color

Postprzez Coldman » Cz cze 24, 10 20:00

Nie no, panowie, powiedzmy to sobie szczerze. Ostatnia walka mogła mieć miejsce bezpośrednio po I endingu oczywiście, nie było ku temu przeszkód. Ale misje z Zadornovem mają przede wszystkim wydźwięk humorystyczny. A że są w Main Ops, a nie w Extra Ops? A co to komu przeszkadza.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Pt cze 25, 10 11:33

Coldman napisał(a):Nie no, panowie, powiedzmy to sobie szczerze. Ostatnia walka mogła mieć miejsce bezpośrednio po I endingu oczywiście, nie było ku temu przeszkód. Ale misje z Zadornovem mają przede wszystkim wydźwięk humorystyczny. A że są w Main Ops, a nie w Extra Ops? A co to komu przeszkadza.

Fakt jest faktem że ostatni chapter jest najgorszy i że mogli się bardziej wysilić z tymi misjami.
SALADYN

Postprzez Coldman » Pt cze 25, 10 13:05

Ulala... Z tym ostatnim Chapterem będzie pewnie jeszcze sprzeczek i dyskusji, coś jak kiedyś z Raidenem jako głównym protagonistą w MGS2. Trochę się zastanowiłem nad tym Chapterem, dlaczego wygląda tak jakoś inaczej i dziwnie, i chyba wiem, jaki był ku temu powód. Sama tematyka gry mierzy się z kwestią pokoju na świecie, zbrojeniem i tego konsekwencjach. I ending jest bardzo mocno nacechowany emocjonalnie, zostawia nas też z pytaniem... Jak wiemy, właśnie te kwestie były dla Kojimy najważniejsze. Jeśli zatem właściwy ending nastąpiłby od razu, lub po kolejnym fabularnym zrywie, wówczas główny temat gry mógłby się nieco "rozmyć". A wiemy przecież, że II ending to konkretny twist dotyczący kwestii Pat... No, wiadomo kogo ;)
Myślę, że stąd taki zabieg.
Coldman
banan

Postprzez Xello » So cze 26, 10 14:20

Myślę, że narzekając na misja z Zardonovem trochę źle podchodzicie do gry.
Koji wyraźnie chciał oddzielić drugi ending od pierwszego możliwie wieloma misjami. Chodziło o to, by gracz przyzwyczaił się do składu bazy, oswoił z Paz przebywającą w niej i odczuł, że mijają długie tygodnie (jeśli nie miesiące czy lata). I gdy gracz już przyzwyczai się do statusu quo przywalić mu walką z Paz, zaskoczyć go i sprawić, by powiedział "łał".
Misje Zardonova miały pokazać, że jeszcze coś jednak fabularnego się wydarzy, dodać trochę humoru i dać graczowi sposób, by widział, że gra jednak nadal postępuje do przodu. Dodatkowo, tak naprawdę nie wiadomo (przynajmniej mi - może jeszcze nie odnalazłem odpowiednich dzienników) o co chodziło Zardonovowi, czy nawet Paz (Chico opowiadał o tym, jak ją spotkał majstrującą przy Zeke'u, a wsiadła do niego dopiero, gdy została nakryta).
Powtórzę kolejny raz, gdyby gra skończyła się na 1szym endingu wszystko było by ok, narzekanie na zawartość dodatkową, której 85% twórców nie wsadziło by do gry, a następne 14% kazało sobie za nią dużo płacić, jest nie fair wobec Kojiego, który za friko przedłużył nam zabawę o tyle(dziesiąt) godzin.
Xello
Black Viper

Postprzez Coldman » So cze 26, 10 15:42

Nic dodać, nic ująć. Trafiłeś w sedno.
Coldman
banan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker