Mechanika cięć na zywo

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Mechanika cięć na zywo

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 16, 10 06:23

Trailer MGS: Rising na Tokyo Game Show nie przyniósł zbyt wiele nowych informacji. Trailer to przesada gdyż na scenie Microsoftu mieliśmy okazję zapoznać się z mechaniką cięć, tym razem pokazywanych na żywo na 360'tce.

http://www.mgs.gram.pl/news.php?readmore=1867
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 16, 10 06:57

Na konferencji Kojipro pokazano to samo. Jak już widzieliśmy Kogekko pojawi się także w Rising, choć postęp prac nad grą idzie ładnie, nie mogą ogłosić jeszcze daty premiery. Patrząc na obecny postęp, rok 2012 wydaje się realną datą.

Z kolei u Sony leciał stary trailer z E3 tym razem w technologii 3D. To wszystko...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Cz wrz 16, 10 09:16

Czyli teraz pozostał już tylko Special Stage.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 16, 10 09:52

Nic już pewnie nie będzie innego...

To pokazuje na jakim poziomie są prace nad grą - dowiedzieliśmy się że trailer z E3 był jedynie skróconą wersją tego co dziś pokazano w pełni. W gruncie rzeczy to tylko jedno techniczne demo. Podejrzewam że cała reszta jest w takim stanie że nie mogą tego pokazać, scenariusz prawdopodobnie też nie jest gotowy. Zaś wszystkie dotychczasowe pokazy wyglądają tak jakby KojiPro śpieszyło się z pokazaniem nowej gry - równie dobrze pierwszy prawdziwy pokaz mógł nastąpić w przyszłym roku.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666 » Cz wrz 16, 10 14:44

Z ZL
SALADYN dnia 16.09.2010 09:09:01
Ano szału nie ma z tym trailerem.

Chyba cie pogrzało. Widziałeś gdzieś podobną grę umożliwiającą nam takie swobodne cięcia modeli w dowolny sposób? To jest moim zdaniem rewolucyjna technologia. Trailer nie tryska bajerami, bo to nie trailer a tech demo.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 16, 10 15:14

coś takiego to widziałem w jednej gierce do Wii motion plus :P tutaj to jakby wersja HD tamtego
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666 » Cz wrz 16, 10 15:20

Jest kilka tech dem, które to umożliwiają i wcale nie jest to jakaś nowa technologia. Ale nie przypominam sobie żadnego DUŻEGO tytułu, który oferowałby taką zabawę.

Anyway tak powinien wyglądać SWTFU.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz wrz 16, 10 17:01

Wow. Przewiduje godziny zabawy fizyką ; ). Jak to będzie dobrze zrobione to pewnie warto będzie grę tylko dla cięć kupić ;D.

Mam jeydnie nadzieję, że zrobią to mądrze, by cięcia były dynamiczne. Nie widzi mi się pł minuty celowania w nogę czy w rękę :/
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 16, 10 17:23

od precyzjnego cięcia ma być bullet time, z tego co pokazywali normalnie bedziemy chlastać wrogów naparzając po guzikach jak w GoW czy DMC.

Tak, SWTFU tak powinno wyglądać, cóż dwójka powoli sie do tego zbliża
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 16, 10 17:58

Wygląda to fenomenalnie ale interesuje mnie też kwestia wyczucia - delikatne ruchy pozwalają kroić arbuzy ale zakładam że mocniejsze popchanie gałki sprawi że cały stół pójdzie się kochać. Jak sprawdzi się to w akcji? Tutaj mamy czas na opanowanie ruchów ale w bardzie dynamicznych scenach może panować chaos i wszystko wszystkim będzie odpadać. Niby jest bullet time ale to też nie włącza się przy każdej okazji.

BTW - ta smuga od miecza to chyba jakiś celownik jest, widać jak kieruje się na obiekt w miejscu które chcemy przeciąć.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz wrz 16, 10 18:47

tego nie wiemy, możliwe że dane nam to będzie włacząć i wyłączać dowolnie, np. jak w Vanquish
uci
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » Cz wrz 16, 10 19:55

Pół godziny się tasowałem nad tym trailerem, rewelka. Podoba mi się zarys fabularny i w ogóle pozdro dla świeżaków w KodżiPro.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez maciej1- » Cz wrz 16, 10 20:23

Cięcie samo w sobie prezentuje się niezwykle obiecująco. Jeżeli mądrze to rozwiną to może być naprawdę ciekawy system skradania/asasynacji. O ile liczę na jakieś eksperymenty i nowości odnośnie mechaniki gry i gameplay'u to niestety mam obawy co do MGS'owości Rising. Twórcy powtarzają - znowu - że sam system cięć powstał jeszcze ZANIM postanowiono, że zostanie zastosowany w grze z serii MGS. I teraz znaczy to albo tyle, że gra jest jeszcze we wczesnej fazie produkcji - czyli mają opracowany system "cięć" i niewiele poza tym lub marka MGS jest wykorzystywana tylko po to aby zminimalizować ewentualne straty niepowodzeniem koncepcji cięć bo nie mieli pomysłu na świeżą serię.

Oczywiście zawsze istnieje możliwość, że KONAMI kręci i gra powstaje już od dłuższego czasu.

Niemniej jednak mnie ten trailer zachwycił pod kątem systemu cięć, ale załamał jeżeli chodzi o nowości ukazane w nim - czyli ich brak.
maciej1-
Predator

Postprzez SALADYN » Cz wrz 16, 10 22:29

Gac666 napisał(a):
Z ZL
SALADYN dnia 16.09.2010 09:09:01
Ano szału nie ma z tym trailerem.

Chyba cie pogrzało. Widziałeś gdzieś podobną grę umożliwiającą nam takie swobodne cięcia modeli w dowolny sposób? To jest moim zdaniem rewolucyjna technologia. Trailer nie tryska bajerami, bo to nie trailer a tech demo.

Chodziło mi bardziej o ogół pokazu czyli rozwiniecie tego co z E3 i nic nowego , fizyka oczywiście ukatrupia na miejscu ale jak oni chcą tą gre sprzedać to powinni ją jeszcze bardziej zaprezentować szerszej publiczności a nie tylko specjalistom którzy kojarzą dlaczego ten arbuz zachowuje się tak a nie inaczej
Najlepiej by było jakby Rising po raz pierwszy był oficjalnie ogłoszony na tegorocznym E3 a nie przy okazji Peace Walker'a bo jak pomyślę że teraz trzeba czekać aż do następnego E3 to mnie żal dupe ściska.

No chyba że ten Special Stage ma być prawdziwym pokazem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666 » Pt wrz 17, 10 14:38

Bez przesady... na sprzedaż jeszcze jest czas.

Narzekacie jak baby pod krzyżem, serio.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Powrót do Wieści z Zanzibaru