Wieści z E3

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Postprzez uci » So cze 04, 11 13:44

U nas pewnie wyjdzie trójpak, w japonii tylko takie mixy z wersjami oddzielnymi i razem
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » So cze 04, 11 16:15

właśnie to jest zastanawiające że Konami zamiast zrobić krok do przodu i pokazać coś konkretnego odnośnie Rising, robi krok w tył (lub stoi w miejscu) i bawi się w jakieś odgrzewane kotlety tyle że w nowej panierce. Według mnie tak właśnie określić można MGS HD i MGS3DS.

Zupełnie się nie zgodzę. Akurat w kwestii robienia kroków w tył to same gry w zremasterowanej serii odpowiada inny developer, więc w żaden sposób nie ciąży to na ludziach z KojiPro. Ciężko też uznać za odgrzewany kotlet Peace Walkera HD, w końcu gra zalicza dopiero swoją premierę na stacjonarnych konsolach, zaś reszta została dodana dla wygody, żeby się w tym wszystkim nie zgubić.

Taktyka powrotu do klasyki jest genialna. Zwróć uwagę że momencie wydawania MGS 4 wiele osób nie miało styczności z sagą, stąd ich zainteresowanie poprzedniczkami. Podejście które tutaj oferuje Kojima Productions to de facto aktualizowanie materiału, z którego wyłaniają się kolejne produkcje, wszak na nich bazujące. Ponowne wydanie MGS 3 ma na celu zapoznanie się wydarzeniami poprzedzającymi Peace Walkera - co jest tak cenne dla posiadaczy Xboxa 360, którzy akurat z wersją na PS 2 nie mieli do czynienia. To wyjście do takich klientów, a tych jest sporo.

Inna sprawa że seria się starzeje i trzeba ją przedstawiać nowemu pokoleniu - nie każdy gromadził te gry przez lata a już mamy 25-lecie. W wielu przypadkach starsze części są ciężko dostępne, a ich ponowne wydanie po liftingu jest atrakcyjniejsze od szukania tych po aukcjach. I jak już mówiłem to wszystko ma na celu przygotowanie pod nowy grunt dzięki czemu gracze nie muszą wciąż pytać: ale ja nie grałem w poprzednie części.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So cze 04, 11 17:10

No i przede wszystkim MGS3 graficznie rozwinie skrzydła. Chyba najładniejsza gra na PS2 która na tej konsoli ledwo ciągnęła 20fps teraz w 60 klatkach i 16:9? Super!
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 18:16

Jednak tak to można wieki wracać do tych samych tytułów, technologia ciągle idzie przecież na przód. Poza tym pojawiają się pewnie z czasem nowe konsole z Sony i Microsoftu. Zawsze też znajdą się osoby które miały małą styczność z serią MGS (nowe pokolenie) i zapewne zawsze znajdzie się możliwość ponownego im tego przedstawienia. I tak kręcimy się w kółko, a Konami odwołując się niby do nowego pokolenia liczy zyski z tych odgrzewanych tytułów po swoistym liftingu. Nie jestem temu całkowicie przeciwny i nawet rozumiem samą idee. Jednak zbyt duży ostatnio wysyp tego (MGS HD i MGS3DS), powoduje że krok do przodu jakim będzie Rising zostaje automatycznie usunięty na bok i to mi się po prostu nie podoba.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So cze 04, 11 19:47

Ale w jaki sposób konwersje tych gier robione przez inne studia (KojiPro robi w tym czasie swoje) mają przeszkodzić Rising? Tylko mu pomogą, bo będą źródłem kasy na produkcję nowej gry. No i nakręcają hype.

Większym nonsensem jest to, że Kojima od 3 lat dłubie nad swoim bzdurnym silnikiem, który wcale nie zachwyca, zamiast kupić licencję na jakiś istniejący i brać się za konkrety.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 20:17

twilite kid napisał(a):będą źródłem kasy na produkcję nowej gry

To jest jakiś argument, ale i bez nich nie trzeba by było się martwić oto

Większym nonsensem jest to, że Kojima od 3 lat dłubie nad swoim bzdurnym silnikiem, który wcale nie zachwyca, zamiast kupić licencję na jakiś istniejący i brać się za konkrety.

Jak to mówią - dobre bo własne
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So cze 04, 11 20:27

Raiden napisał(a):Jak to mówią - dobre bo własne
No japończycy tak może mówią. Dlatego są w d** w tej generacji. Bo tyle czasu marnują na stworzenie technologii, kiedy ich koledzy z zachodu w tym czasie robią dobre gry.

Się Koji zresztą obudził. W 2011 zapowiada nowy silnik multiplatformowy, kiedy za 2 lata pewnie pokażą nową generację. Zrobią jedną grę i znów siądą na 3 lata z dev-kitami PS4 i X720 i będą dłubali nad dostosowaniem fox engine do nowych standardów.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 20:38

Wychodzi na to że zamiast poświęcić się pracy nad nowymi grami, interesują go przede wszystkim nowe technologie. Dzięki serii na której też się pewnie dorobił i uzyskał pewien status w świecie gier video, po prostu stać go na to. Jednak Fox Engine na kolana nie powalił, brak szczególnie tu jakiejś rewolucji. Choć już jestem ciekaw jakie gry na to przygotuje Hideo Kojima, może będzie to miało coś wspólnego z rocznicą serii.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So cze 04, 11 21:58

No jak zobaczyłem tego chłopca w lesie zastanawiałem się po co to robią. Wygląda to wręcz gorzej niż normalne gry obecnie. A prezentacja silnika powinna zrywać czapy z głów jak to bywa przy okazji nowych wersji UE czy Cry Engine.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez maciej1- » So cze 04, 11 23:00

Japończycy zdecydowanie tkwią jeszcze w "starych dobrych czasach", gdy jedno studio pisząc grę dłubało samo dosłownie nad wszystkim. Teraz się tak nie robi, po to róże zespoły tworzą silniki graficzne jako narzędzie do tworzenia gier. Nie oszukujmy się, obecnie gry osiągnęły taką złożoność, że pojedyncze studio nie jest w stanie w realnym wymiarze czasowym napisać solidnej porcji kodu, który raz, że pozwoli na stworzenie na jego podstawie gry która odpowiednio ten silnik zaprezentuje, a dwa pozwoli na ciągnięcie dalej na tej technologii kilku tytułów które zwrócą nakład finansowy.

Teraz technologia tak szybko się zmienia, że lepiej kupić licencje na silnik.

A co do edycji HD to jak najbardziej popieram takie zagrania ze strony developerów. Dzięki temu zawsze można sięgnąć po stare dobre hity bez potrzeby przebijania się przez portale aukcyjne szukając wymarzonego szpila z czasów zamierzchłych.
maciej1-
Predator

Postprzez facecamo » N cze 05, 11 09:23

Ja też się cieszę z wydania HD, ostatnio bawiłem się emulatorami by pokazać dzieciakowi przygody Snake i pogubił się jaka powinna być kolejność. Ubolewam na brakiem MGS1 w nowej oprawie a ten key do PSS to niech.... ja już ją kupiłem dawno na PS3 i to na PSS USA. Zresztą w MGS1 to pykam nawet na PSP :hello1:
facecamo
Revolver Ocelot

Postprzez SaladinAI » N cze 05, 11 18:46

SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » N cze 05, 11 19:04

W sumie dobrze, gracze sami będą mogli sobie porównać różnice między Peace Walkera w HD a wersją na PSP
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » N cze 05, 11 23:42

Mnie też czarnuszek w lesie nie zachwycił szczególnie. No ale kogo taki widok miałby zachwycić?
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Snake_VR5 » Pn cze 06, 11 00:07

Mnie bardziej zastanawia co ten chłopiec z psem robi w dżungli i czy ma to jakiś związek z Big Bossem
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pn cze 06, 11 10:57

To jest tech demo. Pewnie nie ma to żadnego związku z niczym. Tylko źle to wygląda...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt cze 07, 11 20:23

SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Wt cze 07, 11 21:06

Kolekcja uderzy już w listopadzie więc szykujcie kasę.

A pod koniec roku jeszcze prezentacja Rising, oj będzie się działo :iconbiggrin:

twilite kid napisał(a):To jest tech demo. Pewnie nie ma to żadnego związku z niczym.

Jeśli przyjąć że ten Training Day KojiPro ma związek z Fox Engine to wręcz przeciwnie
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Śr cze 08, 11 10:46

SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Śr cze 08, 11 16:20

Kojima odparł śmiejąc się jaką piątkę?

Czyli co znów jakiś prequel ? za chwile się okaże że ten chłopiec to

- Donald Anderson, znany również jako SIGINT.
- młody Frank Jaeger we wczesnych etapach wojny w Wietnamie (tyle że nie powinien być czarnoskóry)
- ''Child Soldier'' z Zanzibar Land związany z Big Bossem
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Cz cze 09, 11 11:03

SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » Cz cze 09, 11 14:12

Metal Gear Solid 5 na Wii U

A kiedy coś na PSV ? Konami chyba nie zapomniało jeszcze o Sony
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Cz cze 09, 11 14:16

Pewnie szybko. Ja obstawiam, że dadzą na nie HD Collection.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SaladinAI » So cze 11, 11 18:49

SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia strona

Powrót do Wieści z Zanzibaru