Kącik binarnego twardziela.

Moderator: GM

Kącik binarnego twardziela.

Postprzez Sylvan Wielki » Cz cze 16, 11 00:46

Na forum nie brakuje pasjonatów mordobić. Zakładam zatem ogólny temat poświęcony temu segmentowi gier.

Opiszę pokrótce swoje spostrzeżenia po kilkugodzinnej sesji z nowym MK.

Patrząc na wszelakiego rodzaju filmiki z gry, animacja prezentowała się fatalnie. Podczas gry właściwej tak bardzo nie przeszkadza ten przykry stan rzeczy. Właściwie to niemalże nie zwraca się nań uwagi.

Tła wykonane są przez artystów (design). Musieli się zagrywać w Dante's Inferno. Z pewnością.
Natomiast modele postaci .... tu sprawa przedstawia się następująco. Dżony, który ma być ślicznym chłoptasiem, wygląda tragicznie. Jak ktoś ślicznym chłoptasiem nie jest bazowo (Kung Lao) wygląda jeszcze gorzej X_x

Chyba tylko Jaxowaty się jako tako broni.
Co gorsza, postaci kobiece prezentują się jeszcze gorzej - partactwo na całej linii, zupełnie jakby je średnio uzdolniony gimnazjalista tworzył, i to taki, który wydaje kieszonkowe na college party i tam spędza swój czas, zamiast pogłębiać swoją wiedzę z zakresu tworzenia miłych dla oka twarzy. On wyszedł na tym dobrze, odbiorca niekoniecznie.

Dobrze, że istnieją taki postaci jak Kabal, Scorpion, Sub Zero, Cyrax, et cetera.

Krypta oszukuje. Nieładnie z jej strony. Ale EE są, i to liczne - spróbujcie przez kilka min czegoś nie robić, czy poszperać to tu, to tam - darmowe monety.

Tryb fabularny to gniot jaki może przełknąć tylko wychowany na pepsi i burgerach mieszkaniec kraju wiz.

Ot, coś w stylu : "hej, ja ci będę miażdżył ręce przez pół minuty, a twoi towarzysze niech nie reagują" to poza turniejem.
Natomiast na turnieju o losy świata "twym przeciwnikiem będzie ..... a co tam, ty będziesz miał dwóch przeciwników, a Raidenowaty niech nie neguje tej opcji, co to, jakieś fory, czy jak" . :pac:

Nastały czasy, w których wszyscy (niemal) odkrywają karty na samym początku. W T6 nie trzeba odkrywać dodatkowych postaci, i to ilu. Twórcy MK podążają własną ścieżką, sadząc, że każdy ma ochotę spędzić ok 400godz. by platynę w niej zrobić, zatem doszli do wniosku, że każdemu chce odkrywać się wszelakie wykończenia, czy też stroje.

Jak ładnie namco postąpiło przy T5. Ekipa od MK mogłaby wrzucić kilka odsłon poprzednich części na płytę. Ale nie, można je przecież wrzucić na sklep jako klasyki w późniejszym czasie.

Ale zawsze na pocieszenie zostaje najlepszy (tuż obok tego z Soul Blade) komentator w dziejach mordobić.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gac666 » Cz cze 16, 11 07:23

Ja tam przy najnowszym MK bawiłem się wyśmienicie, a spędziłem przy nim może 30h by odkryć 80% krypty, przejść wszystkimi postaciami Tower i dojść do 1/4 challenge Tower.

Nie wiem czemu tak się czepiasz do fabuły MK skoro ona zawsze była taka groteskowa, naiwna i łatwa w odbiorze, ja się przy niej dobrze bawiłem, a było kilka fajnych zwrotów akcji, które mi się podobały.

Graficznie MK9 mi się bardzo podoba, twarze są z charakterem i tak też miało być, nie każdy musi być Bishonenem ;).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Re: Kącik binarnego twardziela.

Postprzez Faja » Cz cze 16, 11 08:16

Sylvan Wielki napisał(a):Nastały czasy, w których wszyscy (niemal) odkrywają karty na samym początku. W T6 nie trzeba odkrywać dodatkowych postaci, i to ilu. Twórcy MK podążają własną ścieżką, sadząc, że każdy ma ochotę spędzić ok 400godz. by platynę w niej zrobić, zatem doszli do wniosku, że każdemu chce odkrywać się wszelakie wykończenia, czy też stroje.

chyba sobie jaja robisz...przecież to jest kwintesencja całej rozgrywki, przypomnij sobie Tekken3 gdzie wszystkie postacie dodatkowe trza było odblokować. Na tym polega zabawa w tej grze właśnie. Po cholerę mają wypuszczać grę z kontentem odblokowanym w całości. Chwała im za to, że są dodatkowe stroje do odblokowania. Wszyscy narzekają, że teraz za nowe stroje trza płacić w DLC, a jak są do odblokowania za darmo to też źle. Druga sprawa to Story Mode - czego się spodziewałeś? Fabuły zasługującej na Oscara?
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz cze 16, 11 11:44

Oj Sylvan mozna wywnioskować że ci nowy MK nie podszedł co ?
Fabularnie to i tak gra jest mniej pokręcona niż kolejne Tekkeny i Soul Calibury, mam na myśli Story Mode bo zakończenia poszczególnych postaci z Arcade to taka mordoklepkowa tradycja a szczegółów możesz się czepiać do woli w końcu od tego są gracze aby punktować najmniejsze wady.
Grafika, czy ktokolwiek z was zwracał w ogóle uwagę na wygląd postaci podczas walki, że o pozach po wygraniu walki kiedy to postacie wyglądają jakby pod kombajn wpadły nie wspomnę.
A co do pucharków to czepiać sie mozna jednego gdzie trzeba wymasterować wszystkie postacie co oznacza granie każdą przez minimum 24h ale jak się okazuje są na to sposoby żeby życia nie tracić.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Simon » Cz cze 16, 11 12:49

Mi tam fabuła Story Mode nawet przypasowała pomimo, że trochę naciągana. Aczkolwiek chwała im za ten tryb bo bardzo dobrze przemyślany i dużo fajnych wątków vide wyjaśnienie skąd się wziął Noob Saiboth:]
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gac666 » Cz cze 16, 11 22:03

Jeśli o story mode chodzi to 90% wątków było w poprzednich MK, wraz z wyjaśnieniami skąd kto (w tym i noob saibot). Jedyna różnica to fakt, że ten Story to lekka alternatywna rzeczywistość, gdzie niektóre postaci skończyły zupełnie inaczej niż to zawsze było (ale spoilerować nie bede).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » So paź 15, 11 22:48

SALADYN napisał(a):Oj Sylvan mozna wywnioskować że ci nowy MK nie podszedł co ?
Fabularnie to i tak gra jest mniej pokręcona niż kolejne Tekkeny i Soul Calibury, mam na myśli Story Mode bo zakończenia poszczególnych postaci z Arcade to taka mordoklepkowa tradycja a szczegółów możesz się czepiać do woli w końcu od tego są gracze aby punktować najmniejsze wady.
Grafika, czy ktokolwiek z was zwracał w ogóle uwagę na wygląd postaci podczas walki, że o pozach po wygraniu walki kiedy to postacie wyglądają jakby pod kombajn wpadły nie wspomnę.
A co do pucharków to czepiać sie mozna jednego gdzie trzeba wymasterować wszystkie postacie co oznacza granie każdą przez minimum 24h ale jak się okazuje są na to sposoby żeby życia nie tracić.

Sporo psioczenia w moim poście nt. nowego MK, niemniej, wbrew pozorom gra owa bardzo mi się podoba. Nie oszukujmy się, ostatnie "Mortale" to jawna kpina z serii, ten natomiast to jej wspaniałe wskrzeszenie.

Z tym "my kung fu is strongest" faktycznie przesadzili niczym chłopaki od GT5 z 24 godzinnym wyścigiem i.... kilkoma innymi rzeczami.

faja, niedoścignionym wzorem w tej materii (stroje) jest VF5. Z miejsca 4 różne, całkowicie odmienne wdzianka. Zdobywamy sobie jedynie przedmioty do całkiem przyjemnej opcji zmiany wyglądu (jak dla mnie - rewelacja).

I tak powinno być w innych grach. Co mamy w SF "kup Pan za jedyne dwie dychy stroje dla lasek, za kolejne dla ekipy Sho, kolejne 4 piątaki, to Shadaloo, nie zapomnijcie o...." i tak dalej.

O wiele lepsze/ciekawsze jest zdobywanie, ale nie bądźcie naiwni, takie zabawy skończyły się wraz z kodami na to, czy tamto (vide nieśmiertelność), dwie generację temu.

Jestem przekonany, że nie każdy ma czas/chęci/umiejętności by "story" zaliczyć w MK i tym samym nie zdobędzie kilku zawodników, czego nie pochwalam.

"Dodatkowy strój, jako nagroda dla najlepszych" - brzmi kusząco, nie powiem, szkoda tylko, że tylko ci najlepsi go zdobędą. To też nie jest do końca fair.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gac666 » N paź 16, 11 10:06

Z tymi strojami w MK nie przesadzaj, ja jestem n00bem w mordobiciach, a wszystkie stroje i postacie odkryłem :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » N paź 16, 11 11:00

a ja tam wolałem kiedy w mordobiciach za przejście story mode dostawaliśmy kolejnych wojowników/stroje/endingi - a nie że z miejsca wszystko było odblokowane (story mode w T6 na PSP to już była komedia) , zupełnie jakby w uncharted z miejsca można było wybrac który rozdział chcemy grac.

Ale racja SF z płatnymi paczkami ubrań to już była kpina
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » N paź 16, 11 17:18

Gac666 napisał(a):Z tymi strojami w MK nie przesadzaj, ja jestem n00bem w mordobiciach, a wszystkie stroje i postacie odkryłem :)

Trzeci Mileny też bo on wymaga ukończenia całego trybu Tower a nie Story ?

Sylvan Wielki napisał(a):Z tym "my kung fu is strongest" faktycznie przesadzili niczym chłopaki od GT5 z 24 godzinnym wyścigiem i.... kilkoma innymi rzeczami.

Wystarczy zostawić ustawiona walkę na 24h i po tym czasie ja wygrać więc w kwestii trudności to trofeum jest raczej tak średnie.
SALADYN

Postprzez Sylvan Wielki » Pn paź 17, 11 11:39

Wystarczy zostawić ustawiona walkę na 24h i po tym czasie ja wygrać więc w kwestii trudności to trofeum jest raczej tak średnie.

Ogólnie 100% jest niezwykle wymagające 9/10, jak nic. Przejść całą grę na najwyższym poziomie trudności bez używania kontynuacji i - co najgorsze - ubicie ST dwoma perfektami (i na dodatek trzeba go zabić, jak nie wszedł w skórę innej postaci), to jedno. Kolejna sprawa - walki on line. Ustawić się nie da, a kilka osiągnięć, jest mocno pokręconych.

I tak, z tym kung fu, nie chodziło mi, że jest ciężkie, ale przesadzone - tak jak dzbany w Ninja Gaiden Sigma II, gdzie każdą bronią i techniką musimy zabić 1000 przeciwników. W całej grze jest ich tysiąc, zatem należy grę zaliczyć jakieś osiem razy (sic).

SALADYN napisał(a):Trzeci Mileny też bo on wymaga ukończenia całego trybu Tower a nie Story ?

Słusznie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez uci » Pn paź 17, 11 14:13

ale trofea/acziki to przecież nie maja swojej nazwy bez powodu, to są trofea za specjalne osiągnięcia - pomijając te które zawsze wpadają za zaliczenie gry, to reszta ma być wyzwaniem dla gracza - czymś co ma być do zrobienia ponad grę lub na 100% danego tytułu - tu polega ich trudność.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666 » Wt paź 18, 11 21:48

SALADYN napisał(a):
Gac666 napisał(a):Z tymi strojami w MK nie przesadzaj, ja jestem n00bem w mordobiciach, a wszystkie stroje i postacie odkryłem :)

Trzeci Mileny też bo on wymaga ukończenia całego trybu Tower a nie Story ?

Sylvan Wielki napisał(a):Z tym "my kung fu is strongest" faktycznie przesadzili niczym chłopaki od GT5 z 24 godzinnym wyścigiem i.... kilkoma innymi rzeczami.

Dobrze trzeci strój mileny mnie ominął, więc PRAWIE wszystkie. Niestety musiałem konsolę oddać i nie przeszedłem całego tower, choć byłem na 170+ już ;]
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt paź 18, 11 22:18

W sumie to nie masz czego żałować bo kostium jest nawet nawet ale szpeci go odsłonięty szeroki tarkatański uśmiech Milenny, no i z tego co wiem ostatnia walka w tower to istny koszmar.
SALADYN

Postprzez Gac666 » Pt paź 21, 11 21:05

Wiem jak wygląda :P po prostu o nim zapomniałem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Powrót do Gry i Konsole