Problemy z Peace Walkerem HD

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Problemy z Peace Walkerem HD

Postprzez SaladinAI » Śr cze 22, 11 17:21

MGS: Peace Walker w wersji na duże konsole to niezupełnie kopia ale już na pewno nie konwersja jakiej należałoby się spodziewać na stacjonarnych sprzętach. Zgrzyty pojawiają się przy zmianach, których rzecz jasna nie ma, a których wprowadzenie byłoby miłym gestem.

http://mgs.gram.pl/wordpress/2011/06/22 ... lkerem-hd/
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » Śr cze 22, 11 19:19

Bez komentarza :/

Oczywiście BB również będzie celował niesprawnym okiem ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Śr cze 22, 11 19:28

Spoko, wszystko przed nami
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Śr cze 22, 11 20:15

Szczegóły i tyle.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Snake_VR5 » Śr cze 22, 11 21:52

Dla jednych szczegóły, dla innych rzecz istotna. Skoro seria jak mówią zawiera elementy skradania, to czemu akurat w przypadku tej części robić wyjątek i uznać czołganie oraz przesuwanie przy ścianie za zwyczajnie niepotrzebne ? No chyba żeby Peace Walkerem HD traktować jako pewne odstępstwo od tego standardu i pewną ułomność serii. Zresztą skoro chce się dopasować grę do dużych konsol to poza polepszeniem oprawy wizualnej (HD) powinni pomyśleć również i o tym. Ale jak widać się po prostu nie chce, a miało być tak pięknie Kojima.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Śr cze 22, 11 22:02

Mechanika gry sprawiła że te dwa elementy skradania są po prostu niepotrzebne a nikt raczej nie będzie grzebał w kodzie gry i usprawniał AI przeciwników tylko dlatego żeby dodać czołganie, to ma być konwersja a nie remake.
SALADYN

Postprzez Simon » Śr cze 22, 11 22:07

Co nie zmienia faktu, że dali dupy już w wersji PSP. Wpienia mnie ten brak chodzenia przy ścianie bo to wizytówka serii i bardzo przydatna rzecz. Tak samo zresztą czołganie.
A CQC też jest z dupy, mogliby to usprawnić i zrobić tak jak w MGS3...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Solidny » Śr cze 22, 11 22:50

Wszystko przed nami, ale nie sądzę by były tak drastyczne zmiany. Mi te braki bardzo szybko przestały przeszkadzać, głównie dlatego, że skradanie w PW jest dość banalne.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Cz cze 23, 11 00:05

CQC jak w MGS3 ?
A jakbyś wtedy sterowanie widział Simon, już w trójce spora liczba graczy miała problemy z egzekwowaniem ruchów CQC a co dopiero by było jakby taki sam system na PSP zrobili, nawet w MPO znacznie ograniczyli mozliwości Big Bossa w tej kwestii.

A czołganie w PW jest naprawdę niepotrzebne chyba że wyostrzyliby wzrok strażnikom, choć przesuwanie przy ścianie przydałoby się choćby z tego względu że czasami nie trafiałem w ten kawałek ściany w jaki chciałem, trzeba było wtedy puścić przycisk i próbować od nowa, myślę że taka funkcja nie wpływała by na znany nam już gameplay.
SALADYN

Postprzez uci » Cz cze 23, 11 08:28

co do czołgania i przesuwania przy ścianie - jakby dodali to do PW to było by miło, natomiast CQC w PW jest takie że nie warto go zmieniać, przynajmniej BB jest w stanie rozłozyć osobiście 7 osobowy oddział wroga
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Pabian01 » Cz cze 23, 11 10:05

Dodanie czołgania i chodzenia przy ścianie to myśle, że nie cały dzień roboty dla programistów
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Cz cze 23, 11 11:19

No nie cały dzień bo pewnie z tydzień : ). Biorąc poprawkę na to, że to Japończycy, to w porywach do miesiąca.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Cz cze 23, 11 21:05

SALADYN napisał(a):CQC jak w MGS3 ?
A jakbyś wtedy sterowanie widział Simon, już w trójce spora liczba graczy miała problemy z egzekwowaniem ruchów CQC a co dopiero by było jakby taki sam system na PSP zrobili, nawet w MPO znacznie ograniczyli mozliwości Big Bossa w tej kwestii.

A normalnie bym to widział bo CQC w MGS3 było dla mnie wygodne...Wiadomo, jeszcze wygodniejsze było w MGS4 ale to już inna bajka.
I ja, SAL, mówię o wersji PS3.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SALADYN » Cz cze 23, 11 21:21

Ale gra już nie jest taką samą skradanką jak wcześniejsze części i raczej nic w tym temacie nie zmienią bo za dużo grzebania w kodzie by mieli, mechanika PW niestety jest zbyt dynamiczna na machanie gałkami i czekanie na ruch przeciwnika.
Sposób na uatrakcyjnienie CQC w PW widzę jeden, różne animacje ruchów, co prawda to będzie tylko kosmetyka ale też będziemy mieć pewność że nic nie popsuja przy okazji.
SALADYN

Postprzez Curtis » Cz cze 23, 11 22:11

Jak się rozpatruje te wszystkie aspekty to rodzi się pytanie czy Peace Walker jest w ogóle potrzebny na konsolach stacjonarnych ? Bo chyba wypuszczanie gry, która nie potrafi wykorzystać możliwości konsoli w jakimś tam większym stopniu to porażka.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez Gillian » Cz cze 23, 11 22:21

Bo chyba wypuszczanie gry, która nie potrafi wykorzystać możliwości konsoli w jakimś tam większym stopniu to porażka.
Hmm albo wypuszczanie gry, która traci swój potencjał na dużej konsoli? Jakby się nie zastanawiać nad zasadnością konwertowania PW na duże konsole to i tak możemy się cieszyć, że dostajemy grę, w którą może w innym przypadku byśmy nie zagrali :).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Curtis » Cz cze 23, 11 22:26

Hmm albo wypuszczanie gry, która traci swój potencjał na dużej konsoli? Jakby się nie zastanawiać nad zasadnością konwertowania PW na duże konsole to i tak możemy się cieszyć, że dostajemy grę, w którą może w innym przypadku byśmy nie zagrali

Owszem ale czy nie są to troszkę pół-środki. Nie jest to rujnowanie dobrego imienia sagi przez tak zwane "idziemy po najmniejszej linii oporu" Wolałbym poczekać te 2-3 lata dłużej na PW na PS3 i Xboxa 360 ale dającego pełnię możliwości. Jako fan serii potrafię być cierpliwym czego dowodem jest fakt że 3 lata ma już MGS 4 a ja nadal w niego nie grałem.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez uci » Cz cze 23, 11 22:28

tak samo można zapytać się o MGS2 - tam w ogóle nie ma CQC a nikt jakoś nie robi szumu że trzeba to zmienić, poprawić i dodać do gry bo będzie słaba lub mniej atrakcyjna bo Raiden za każdym razem będzie robić 2 ciosy z piąchy i kopniak. Tak samo ze skreślaniem PW bo nie ma 3 rzeczy - za to ma ileś tam innych których nie ma MGS2/3 i vice versa.
Albo się cieszymy z wersji HD albo znów zaczynamy narzekać
uci
Uber Big Boss

Postprzez Curtis » Cz cze 23, 11 22:32

tak samo można zapytać się o MGS2 - tam w ogóle nie ma CQC a nikt jakoś nie robi szumu że trzeba to zmienić, poprawić i dodać do gry bo będzie słaba lub mniej atrakcyjna bo Raiden za każdym razem będzie robić 2 ciosy z piąchy i kopniak. Tak samo ze skreślaniem PW bo nie ma 3 rzeczy - za to ma ileś tam innych których nie ma MGS2/3 i vice versa.
Albo się cieszymy z wersji HD albo znów zaczynamy narzekać

Ale dałeś porównanie gościu... MGS 2 była jedną z pierwszych gier na PS2 to raz. Dwa nie była to żadna konwersja i czas pokazał jak dobrą gra się okazała. Szokowała i zaskakiwała największych fanów nie tylko rozwiązaniem z Raidenem ale i innymi aspektami. Tu mamy gre, która jest żywcem zerżnięta z innej, do tego słabszej, konsoli. Mam nadzieję że dostrzegasz różnicę sytuacji.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez uci » Cz cze 23, 11 22:35

MGS2 HD to też gra która będzie żywcem zerżnięta z innej do tego słabszej konsoli - więc powiedz mi gdzie nie dostrzegam różnicy?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Curtis » Cz cze 23, 11 22:39

MGS2 HD to też gra która będzie żywcem zerżnięta z innej do tego słabszej konsoli - więc powiedz mi gdzie nie dostrzegam różnicy?

weź pod uwagę że nie ma zbyt wiele materiałów na temat tej gry(czytaj MGS 2 HD) Poza tym wychodzi ona w pakiecie co trochę zmienia jej położenie względem PW. Peace Walker to właściwie nowa gra patrząc z punktu widzenia stacjonarek, tego samego nie da się powiedzieć o MGS 2.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez uci » Cz cze 23, 11 22:43

PW także wychodzi w pakiecie (w europie) tylko w jap. dorabiają sprzedając ją osobno.
No i zadam pytanie czym się różni gra stacjonarna jaką jest MGS2/3 od przenośnej jaką jest PW? Że taką różnicę robi przeniesienie PW w HD od poprzednich dwóch MGSów?
Oprócz ilości guzików na padzie?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Curtis » Cz cze 23, 11 22:46

uci napisał(a):PW także wychodzi w pakiecie (w europie) tylko w jap. dorabiają sprzedając ją osobno.

A jednak nie wszędzie jest to pakiet.

uci napisał(a):No i zadam pytanie czym się różni gra stacjonarna jaką jest MGS2/3 od przenośnej jaką jest PW? Że taką różnicę robi przeniesienie PW w HD od poprzednich dwóch MGSów?
Oprócz ilości guzików na padzie?

Tym że podbicie do HD nie będzie aż tak odkrywać niedostosowania gry do standardów PS3/Xbox 360. Poza tym o MGS'ach 2/3 HD nie wiele wiemy. A na pewno mniej niż o PW HD
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Gillian » Cz cze 23, 11 22:51

Może chodzi o to że w MGS2/3 mamy przejście stacjonarka => stacjonarka. W PW mamy kieszonsolka => stacjonarka. Jak z (s)hitami konwertowanymi z PSP na PS2. Niby fajnie, ale jak się bliżej przyjrzeć to bida i Vice City Stories obok starszego brata nie postawimy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz cze 23, 11 22:55

No jak się okaże że MGS2/3 będzie śmigało na silniku z MGS4 to przyznam rację że gry zrobią skok do przodu, w przeciwnym wypadku to dalej będą tylko remake'i także dostosowane pod PS3/Xa przez podbicie rozdziałki.

Dodam że PW jest dostosowany pod konsole stacjonarne - choćby przez sterowanie, w końcu nie będzie trzeba obracać kamerą za pomocą guzików. Chyba że to ciągle za mało?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Cz cze 23, 11 23:10

No to nie do końca też o to chodzi. Ja się ucieszyłem na wieść, że PW wychodzi na duże konsole. Pomimo mojej niechęci do zamęczania wątku Big Bossa, byłem ciekaw tej gry. Na forum wszyscy chwalili nowy gameplay, szpanowali setkami nabitych godzin. Więc interesuje mnie ten gameplay. Boję się tylko, że ów gameplay nie sprawdzi się na dużej konsoli. Jak to właśnie bywało czasem z grami wcześniej przenoszonymi na PS2.
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Wieści z Zanzibaru