Gry i dojrzałość

Moderator: GM

Postprzez Tidus93x » Śr paź 19, 11 16:47

Soul napisał(a):
ArecaS napisał(a):Sprzedawcy w Empiku. :P

NIC MI O NICH NIE MÓW/PISZ.
Miałem z nimi rozmowę pedagogiczną nt. kupowania przeze mnie God of War III (tzn. nie z nimi ale ze sprzedawcami z MM), ale i tak wyszło na moje i grę kupiłem :P

Serio istnieją tacy co zwracają na to uwagę?! o.O
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Śr paź 19, 11 17:33

Tia, są. Kumpel kiedyś w gimnazjum nie dał rady sobie GoWa 1 czy 2 sprawić przez takich. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Śr paź 19, 11 19:13

W sumie to bardzo dobrze że w końcu zaczęli zwracać uwagę na takie rzeczy jak znaczek PEGI ale warto też przypomnieć że te ratingi są przyznawane na wyrost i taki ktoś jak Soul pewno więcej wulgaryzmów usłyszy w komunikacji miejskiej niż w DX:HR że o przemocy nie wspomnę.

Soul ja dodatek biorę na bank ale jak widać na forum tylko ty i ja mamy tą grę na PS3 chyba że ktoś ma zamiar dopiero zagrać to mogę mu slota zaklepać jakby co,uci i hal piszecie się ?
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Soul » Śr paź 19, 11 20:19

SALADYN napisał(a):W sumie to bardzo dobrze że w końcu zaczęli zwracać uwagę na takie rzeczy jak znaczek PEGI ale warto też przypomnieć że te ratingi są przyznawane na wyrost i taki ktoś jak Soul pewno więcej wulgaryzmów usłyszy w komunikacji miejskiej niż w DX:HR że o przemocy nie wspomnę.

Soul ja dodatek biorę na bank ale jak widać na forum tylko ty i ja mamy tą grę na PS3 chyba że ktoś ma zamiar dopiero zagrać to mogę mu slota zaklepać jakby co,uci i hal piszecie się ?

Ja dzięki Lazuli raczej nie jestem jak taki normalny 12 latek więc PEGI się mnie niezbyt tyczy :P

No ja też go na bank biorę! Jak będziesz kupować to daj znać i na privie/gg podaj mi dane do przelewu to Ci forsę na konto przeleję.
Soul
Predator

Postprzez Gillian » Śr paź 19, 11 23:03

PEGI to tylko sugestia a nie prawo. Choć w przypadku GoWów to bardzo trafna sugestia i wg mnie "świeży" nastolatek nie powinien w takie cuda grać.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr paź 19, 11 23:44

Dodatek już jest na PSN i nawet już go zassałem ale zagrać jeszcze nie zagram w końcu jutro trzeba do pracy iść a więc najpierw wypada trochę snu zaznać :/

Soul jutro wywalę dane karty i podam ci hasło, ktoś jeszcze chce to w końcu tylko 9zł ?
SALADYN

Postprzez Soul » Cz paź 20, 11 15:41

twilite kid napisał(a):PEGI to tylko sugestia a nie prawo. Choć w przypadku GoWów to bardzo trafna sugestia i wg mnie "świeży" nastolatek nie powinien w takie cuda grać.

Wyjdę na ulicę mordować ludzi bo grałem w GoW'a! KREEEEEEEEEW
SALADYN napisał(a):Dodatek już jest na PSN i nawet już go zassałem ale zagrać jeszcze nie zagram w końcu jutro trzeba do pracy iść a więc najpierw wypada trochę snu zaznać :/

Soul jutro wywalę dane karty i podam ci hasło, ktoś jeszcze chce to w końcu tylko 9zł ?

A dane przyślesz na PW czy gg? Jak przyślesz to mniej więcej po jakiś 10 minutach zrobię przelew. :)
Soul
Predator

Postprzez Gillian » Cz paź 20, 11 17:19

Soul, mordowanie mordowaniem, ale sa w GoW pewne sprawy poruszone w taki sposob, ze nastolatek nie powinien dowiadywac sie o takich rzeczach z gier.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Cz paź 20, 11 17:47

Cała ta rozmowa która się tu zrodziła nadaje się do tematu ''Gry i dojrzałość'', więc może warto by przenieść ją wraz z postami tam ?

http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?t=2338

//done, twilitekid
Ostatnio edytowano Cz paź 20, 11 18:22 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 2 razy
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Soul » Cz paź 20, 11 19:54

twilite kid napisał(a):Soul, mordowanie mordowaniem, ale sa w GoW pewne sprawy poruszone w taki sposob, ze nastolatek nie powinien dowiadywac sie o takich rzeczach z gier.

O co Ci chodzi? Tzn. o które sprawy?
Soul
Predator

Postprzez Gac666 » Cz paź 20, 11 20:06

Całe mnóstwo, które jednak z powodu Twojego wieku nie powinny być przez Ciebie oglądane. Jeszcze jakbyś miał 15-16 lat to mógłbym przymknąć oko.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Soul » Cz paź 20, 11 20:11

Dobrze, to są takie puste argumenty. Podaj przykłady. I co w nich jest takiego "nie odpowiedniego".

EDIT:
Może nie tyle puste co po prostu nie uzasadnione.
Soul
Predator

Postprzez Gac666 » Cz paź 20, 11 20:28

Przeczytaj sobie znaczki PEGI, co Ci będę wymieniał.

Kurde gdzie są rodzice, pokaż im grę i spytaj czy pochwalają pokazując im przy okazji co to PEGI i jej legendę.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Soul » Cz paź 20, 11 20:34

Gac666 napisał(a):Kurde gdzie są rodzice, pokaż im grę i spytaj czy pochwalają pokazując im przy okazji co to PEGI i jej legendę.

Rodzice? Ależ rodzice doskonale wiedzą w co ja gram. Bez nich mi jakoś niezbyt chętnie chcieli w MM sprzedawać gry. Ale w jakiś stoiskach PSX Extreme czy innych branżowych sklepach nie miałem z tym problemu. Rodzice wiedzą w co gram i nierzadko sami grają. I ogarniają PEGI.
Soul
Predator

Postprzez Gillian » Cz paź 20, 11 20:59

Soul napisał(a):Tzn. o które sprawy?
Mini gry w orgie na przykład.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Soul » Cz paź 20, 11 21:08

twilite kid napisał(a):
Soul napisał(a):Tzn. o które sprawy?
Mini gry w orgie na przykład.

Ale o seksie z gier się nie dowiedziałem. Takie tematu to w wieku jakiś 6 albo tam 7 lat miałem z mamą obgadane. Więc naprawdę, seks nie jest dla mnie niczym nowym.
Soul
Predator

Postprzez Snake_VR5 » Cz paź 20, 11 21:29

Gac666 napisał(a):Przeczytaj sobie znaczki PEGI, co Ci będę wymieniał.

Przypomnijmy że nie chodzi o znaczki PEGI Bundy, a o znaczki Pan European Game Information

Obrazek

Kurde gdzie są rodzice

To pytanie zadają sobie wszyscy gdy niepełnoletni osobnik X bądź Y robi coś czego w nie powinien

Soul napisał(a):Ale o seksie z gier się nie dowiedziałem.

Z jednej strony nie będę bawił się w obrońcę moralności bo w dzisiejszych czasach o przemocy i seksie szybciej można się dowiedzieć z TV lub z internetu aniżeli z gier video. Z drugiej strony jednak rozumiem obawy co poniektórych tutaj, nikt nie chce polskiego Breivika. Soul jesteś jeszcze młody i twoje zetknięcie z niektórymi grami może odbić się negatywnie na twojej psychice. Nie wiem czy GoW jest tutaj dobrym przykładem, ale taki Manhunt, Manhunt 2, Postal 2 na pewno. Gry zawierające destrukcję i przemoc wypaczają system moralny. Szczególnie u młodych osób łatwo zatracają granicę pomiędzy rzeczywistością a fikcją. Ale cóż ja stary piernik nie będę ci prawił morałów, przemyśl i sam zdecyduj co dalej.
Ostatnio edytowano Cz paź 20, 11 21:53 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 3 razy
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Soul » Cz paź 20, 11 21:50

Raiden napisał(a):Z jednej strony nie będę bawił się w obrońcę moralności bo w dzisiejszych czasach o przemocy i seksie szybciej można się dowiedzieć z TV lub z internetu aniżeli z gier video. Z drugiej strony jednak rozumiem obawy co poniektórych tutaj, nikt nie chce polskiego Breivika. Soul jesteś jeszcze młody i twoje zetknięcie z niektórymi grami może odbić się negatywnie na twojej psychice. Nie wiem czy GoW jest tutaj dobrym przykładem, ale taki Manhunt na pewno.

Na mnie gry tak nie działają. Nie obijają mi się na psychice. Niektóre jak takie Deus np. zmuszają do przemyśleń i zmieniają pogląd na pewne sprawy. Ale przez całe moje życie ŻADNA gra nie odbiła mi się na psychice.
Soul
Predator

Postprzez ArecaS » Cz paź 20, 11 22:09

Znaczy, to się tylko tak wydaje. Nie mówię, że granie w gry w zbyt młodym wieku od razu robi z ciebie jednostkę patologiczną (inaczej źle by ze mną było :P), ale ten "pogląd na pewne sprawy" ciężko sobie w pewnym wieku wyrobić właściwy. Więcej, nie da się. Wiem po sobie. Nawet jeżeli gry mi nie zniszczyły psychiki, to na pewno cięż ko je było zrozumieć.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz paź 20, 11 22:22

Soul napisał(a):Ale o seksie z gier się nie dowiedziałem.
No nie, ale sposób w jaki jest on w serii prezentowany wymaga hmm pewnego dystansu i zrozumienia.

No i pamiętaj - nie mówimy o Tobie, bo czemu nie - możesz być dojrzały jak na swój wiek. Ale pan w MM tego nie wie, tak samo pani w Empiku więc nie dziw się, jeżeli ktoś zwraca nastolatkowi uwagę przy kupnie takich gier.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz paź 20, 11 23:05

Panowie zwróćcie uwagę na tytuł tematu, "gry a dojrzałość" a powinno być "gry, wiek a dojrzałość".
Nie przeczę że większość znanych mi dwunastolatków to typowa gówniarzeria która do takich gier nie powinna mieć dostępu ale jak dotąd Soul choćby po swoich postach dał mi dowód że jest nadzwyczaj dojrzały jak na swój wiek, tak więc nie spinajmy się tylko cieszmy że w naszym kraju są jeszcze tacy ludzie.
SALADYN

Postprzez ArecaS » Cz paź 20, 11 23:13

A to mnie bardzo cieszy. Jednak to nie zmienia faktu, że zasadności istnienia PEGI, ESRB czy CERO należy bronić. ;) Zwłaszcza, że tego typu klasyfikacja działa u nas dużo sensowniej niż choćby w Australii.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Cz paź 20, 11 23:31

Jak dla mnie te wszystkie systemy oceniania gier spełniają tylko i wyłącznie role informacyjną (do której zresztą zostały powołane) i nie ma to nic wspólnego z władzą wykonawczą typu jest numerek na pudełku nie możesz zagrać bo takie jest prawo.

A tak swoją drogą to ESRB już się chyba nie używa ?
No i najbardziej restrykcyjnym krajem jeśli chodzi o klasyfikacje gier pozostają nasi zachodni sąsiedzi Niemcy którzy notorycznie banują różne gry, Australijczycy niedawno wprowadzili dopiero nową kategorie 18+.
SALADYN

Postprzez Operator » Cz paź 20, 11 23:41

Odnośnie odbicia na psychice, jak to mądrze ktoś wcześniej wspomniał, czasami niepozytywne uczucia się zbierają... A w momencie impulsu, gdy człowiek nie za bardzo się zastanawia wszystko się uwalnia. (ło ty w życiu, jak to brzmi)
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » Cz paź 20, 11 23:52

SALADYN napisał(a):A tak swoją drogą to ESRB już się chyba nie używa ?
To działa chyba tylko w Ameryce Pn.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz paź 20, 11 23:55

twilite kid napisał(a):
SALADYN napisał(a):A tak swoją drogą to ESRB już się chyba nie używa ?
To działa chyba tylko w Ameryce Pn.

Ano fakt pomyliło mi się z tym osobnym brytyjskim systemem którego zastąpił PEGI.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pt paź 21, 11 00:21

BSALADYN, BBFC. Ale wciąż to działa tylko nie zawsze : ). Widziałem parę nowych gier z UK, które wciąż miały okrągłe znaczki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt paź 21, 11 00:45

No właśnie zawsze mylę te skróty i ja już hektar czasu nie widziałem tego znaczka na nowej grze.
SALADYN

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole