A ja ostatnio uko?czy?em zdobyte w ko?cu (niech ?yje Allegro

)
The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery - 6-p?ytow? przygodówk? filmow?, i mog? powiedzie? jedno - jest to jedna z najlepszych przygodówek, w jakie kiedykolwiek mia?em okazj? zagra?.
Niemal?e wszystko jest w niej doskona?e:
*fabu?a (Jane Jensen po raz kolejny pokaza?a klas?), która doskonale ??czy w?tki historyczne (bawarski król Ludwik II i jego historia oraz tajemnicza "Zaginiona Opera" Wagnera) z motywami fantastycznymi (wilko?aki) tak, ?e w niektórych momentach nie wiadomo, co wcia? jest prawd? historyczn?, a co zosta?o stworzone tylko i wy??cznie na potrzeby gry.
*aktorstwo - niemal?e wszyscy to ludzie ma?o znani, a mimo wszystko wszyscy zagrali genialnie (z Peterem J. Lucasem na czele - "Szakal" z Killer'ów 2-ów

), przez co nie czu?, ?e to tylko aktorzy odgrywaj?cy swoje role, lecz prawdziwi ludzie. Nie wspominaj?c ju? o ?licznej i uroczej (szczególnie gdy jest zazdrosna

) Joanne Takahashi w roli Grace.
*muzyka - Robert Holmes pokaza?, na co go sta?

. Main Theme zapada w pami?ci, nie mówi?c juz o napisanej specjalnie dla tej gry fragmencie opery przez w/w pana :].
*zagadki - po raz pierwszy w ?yciu spotka?em si? z tym, ?e po rozwi?zaniu jakiej? zagadki w mojej g?owie nie pojawi?o si? "WTF?! Sk?d ja mia?em to wiedzie?!". Wszystko jest tu logicznie przemyslane, wystarczy jedynie wys?uchiwa? rozmów oraz obserwowa? otoczenie, a nie kilka? wszystkim na wszystko.
I chocia? gra jest ju? stara (10 lat), co wida? pod wzgl?dem technicznym (filmiki, d?wi?k), to naprawd? szczerz? t? gr? polecam ka?demu fanowi przygodówek :].