Product Placement

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Co sądzisz o reklamach w PW

Jestem za.
7
41%
Jestem przeciw.
0
Brak głosów
Wisi mi to.
9
53%
Zabije tego buca Kojime !!!
1
6%

Liczba głosów : 17

Product Placement

Postprzez SALADYN » So kwi 10, 10 17:54

Czy tylko mnie sie to co raz mniej podoba ???
W MGS3 mieliśmy taką subtelną ledwo zauważalną reklamę Calorie Mate , w MGS4 dowalono nieźle do pieca jednak spoko luzik żadnego produktu nie musiałem używać bo albo miał swojego bardziej realnego "growego" odpowiednika albo po prostu był zbędny.

Tymczasem Peace Walker zaczyna nową modę , Mountain Dew , Kitkat , Doritos i magazyny do czytania , dam sobie głowę uciąć że niedługo w większości bardziej lub mniej realnych grach będziemy wtryniać różne komercyjne produkty bo wydawca chce zmniejszyć koszty produkcji przez zarobienie na reklamach.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Mroku » So kwi 10, 10 18:04

Niby czemu? Mountain Dew, Doritos to produkty jak najbardziej dostępne w okresie, w którym dzieje się gra, chociaż faktem jest, że Kitkat powstał dekadę później. Co do pism, nie pamiętam jakie miały być dokładnie dostępne, ale takie Famitsu zaczęło się ukazywać już w latach 80, więc według mnie nie gryzie się z klimatem gry. A że twórcy chcą zarobić/zmniejszyć koszty? Ich sprawa, ważne żeby gra była dobra.
Mroku
Coward Duck

Postprzez Tyka » So kwi 10, 10 18:08

Nie tylko Tobie, ja osobiście lubię product placement, ale gdy nie jest on zbyt wyeksponowany itp.
W takim Bionic Commando nie przeszkadzały mi automaty Pepsi czy bilbordy Nvidii, ale tu zaczynają troszkę przeginać.
Tyka
Revolver Ocelot

Postprzez Tidus93x » So kwi 10, 10 18:23

Osobiście mi to wisi. Nie jestem kategorycznie przeciw reklamom, ale też nie jestem ich wielkim przeciwnikiem. Mam nadzieję tylko, że nie skończy się to tak jak na Polsacie czy TVN, że w czasie przejścia do następnej lokacji w jakiejś grze mamy 15 minut reklam...
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So kwi 10, 10 19:00

Product placement może być. Osobiście zaryzykuję nawet stwierdzenie, że dzięki niemu świat gry zyskuje na autentyzmie. Fakt faktem, tu dostajemy reklamy trochę niezgodne z epoką, ale mimo wszystko jest w porządku. Natomiast wkurzałyby mnie w grach spoty reklamowe.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Mroku » So kwi 10, 10 19:06

ArecaS, Mountain Dew wynaleziono w 1948, Doritos w 1964, o reszcie pisałem ;)
Mroku
Coward Duck

Postprzez ArecaS » So kwi 10, 10 19:47

Ale mamy do czynienia z ich wcieleniami z roku 2010. ;) A nawet nie wszystko się tak ładnie układa, bo z Axe'em to już chyba w ogóle w przyszłość pojechali.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » So kwi 10, 10 19:51

A co ma wspólnego okres dostępności tych produktów z ich obecnością w grze , sprawa rozbija się o nachalną reklamę , pikuś że do sklepów trafią napoje w puszkach z podobiznami bohaterów na etykiecie czy że gdzieś na opakowaniu chipsów napiszą jaką to grę promują , problem w tym że gry już nie muszą się reklamować i teraz to one zaczynają być świetnymi bilboardami dla komercyjnego szajsu a to mi się nie podoba bo po drodze ulatnia sie klimat zwłaszcza w takim natężeniu reklam.

Jestem zdecydowanie przeciw reklamom w tym stylu , boli mnie to jak sól w oku i gdyby mi przyszło wystawiać ocenę nowemu MGS'owi to już na wstępie gra miałaby notę o oczko mniej.
SALADYN

Postprzez Mroku » So kwi 10, 10 20:20

ArecaS napisał(a):Ale mamy do czynienia z ich wcieleniami z roku 2010.

Szczegół biorąc pod uwagę fakt, że w grze mamy do czynienia z mechami sterowanymi przez A.I. w latach 70.
ArecaS napisał(a):... Axe'em

Marka powstała na początku lat 80.
SALADYN napisał(a):bo po drodze ulatnia sie klimat zwłaszcza w takim natężeniu reklam.

Jakim natężeniu? To po porostu kilka dodatkowych przedmiotów. Nachalne to by było gdyby w trakcie rozmów Kaz wtrącał: "Gdyby Big Boss był kotem, kupował by Whiskas" : P

Mi osobiście product placement wisi (i tak też zaznaczyłem w ankiecie).
Mroku
Coward Duck

Postprzez SaladinAI » So kwi 10, 10 20:34

Nie przeszkadza, więcej - takie odniesienia do rzeczywistości zawsze mi się podobały i nie wpływał to na mój odbiór gry w sposób negatywny (że niby puszka Pepsi miałaby mnie jakoś irytować? Litości).

IGN podszedł do tego w zabawny sposób:

http://uk.psp.ign.com/articles/108/1082951p1.html
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So kwi 10, 10 20:53

Mroku napisał(a):Jakim natężeniu? To po porostu kilka dodatkowych przedmiotów. Nachalne to by było ...

Nie wystarczają ci już reklamy w telewizji , prasie , na ulicy , internecie skoro uważasz że to nie jest nachalne ???

Saladin01 napisał(a):że niby puszka Pepsi miałaby mnie jakoś irytować?

Mnie irytuje , jestem z góry uprzedzony na reklamy marek które dobrze znam a które starają się za wszelką cenę wskoczyć mi do lodówki.
Ciekawe czy jak Snake w trakcie walki z bossem napije się Pepsi to spojrzy w ekran i mrugnie trzymając puszkę przy twarzy , to byłby szczyt przegięcia choć wątpie aby ktoś się odważył na taką reklamę.

Za to dziwi mnie wasze przyzwolenie na takie reklamy , mam nadzieję że tym razem nie sprawdzi się przysłowie o "dawaniu palca".
Ostatnio edytowano N kwi 11, 10 02:06 przez SALADYN, łącznie edytowano 2 razy
SALADYN

Postprzez uci » So kwi 10, 10 23:07

ja tam nie mam nic przeciw reklamom skoro dzięki nim mam dostać największy szpil na PSP i z rodziny MGSów, a bez nich dostałym ten tytuł np. o oczko gorszy ( o na przykład brak budowania własnego MG albo mniej mówionych dialogów) bo brakło kasy.

Druga sprawa ilość reklam w codziennym życiu mnie już taka atakuje że już na nie zwracam uwagi - dla mnie bez różnicy będzie czy BB podrasuje życie Rationem czy Kitkatem.

Dla mnie to raczej zabawny dodatek do gry, mam nadzieje tylko że walkman będzie można słuchać bez tracenia slotu w inventory.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » N kwi 11, 10 11:28

Dokładnie - żyjemy w cywilizacji obrazkowej a reklamy stały się jej nieodłącznym elementem. Pamiętam The Getaway - gdzie prócz oryginalnych modeli samochodów, gracz był zewsząd atakowany znanymi markami, począwszy od butów, po komórki, na reklamach kinowych hitów nie kończąc. To było osiem lat temu, więc dla mnie oburzenie jest nie ma miejscu.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Mroku » N kwi 11, 10 12:07

SALADYN napisał(a):Nie wystarczają ci już reklamy w telewizji , prasie , na ulicy , internecie skoro uważasz że to nie jest nachalne ???

Nie, po prostu nauczyłem się nie zwracać na takie rzeczy uwagi.
Mroku
Coward Duck

Postprzez Gillian » N kwi 11, 10 13:13

Pytanie jest też w jaki sposób te marki zostaną umieszczone w grze. Bo jest pewna różnica pomiędzy subtelnym product placementem (np w takim The Getaway czy kiedyś w Driverze oczywiście miło się spogląda na billboardy znanych marek) a nachalną reklamą (choćby to puszczanie oczka o którym SALADYN pisał).

Zobaczymy. Do tej pory nie było strasznie, nawet w MGS4 nie przeszkadzał mi ten iPod, Maki czy Regain, bo ich obecność wydawała się jakoś uzasadniona. Co innego może być z takim PW, który ma mieć miejsce w latach 70 (choć kto wie) a marki tutaj obecne powstały później.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » N kwi 11, 10 18:41

No chyba że umieszczone w grze marki mogą być dowodem na to iż akcja gry rozwija się przez kilka lat:

Walkman - 1979
Kitkat - 1988
Doritos - 1964
Axe - 1983/85
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » N kwi 11, 10 19:28

Apropo Axe... Chcąc nie chcąc, ale przeczuwam jakiś niski żarcik na poziomie srającego Akiby. Jakiś smrodek, jakieś pierdzenie, coś w ten deseń. Wręcz założyłbym się, że coś takiego będzie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » N kwi 11, 10 19:33

Ja odwrotnie - mam wrażenie że Axe będzie pozwalał na łatwiejsze "zbieranie" kobiet ;]
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N kwi 11, 10 19:36

uci napisał(a):Ja odwrotnie - mam wrażenie że Axe będzie pozwalał na łatwiejsze "zbieranie" kobiet ;]

To by było ciekawsze rozwiązanie niż zwykłe powiększenie/odnowienie jakiegoś parametru.
SALADYN

Postprzez SALADYN » Śr cze 30, 10 16:08

Powiem wam że spodziewałem się najgorszego ale jakoś reklamy nie rzucają mi się w oczy , nie wiem tylko czy to kwestia tego że te wszystkie kolaboracje dotyczyły tylko rynku japońskiego czy po prostu żeby zdobyć Mountain Dew muszę doprowadzić któryś z napojów do piątej rangi bo żadnego z wymienionych tu produktów póki co nie uświadczyłem podczas grania.
SALADYN

Postprzez Coldman » Śr cze 30, 10 16:15

Sony jest tutaj nawet zgrabnie w fabułę wplecione ;)
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez fightclub87 » Śr cze 30, 10 16:32

Ja tam się już spotkałem nie raz. Przy przeszukiwaniu żołnierzy. Czasami im jakaś puszka wyskoczy albo chipsy ;) Tak jak SALADYN spodziewałem się najgorszego. Pucha na każdym rogu itp. ale koniec końców jest okej. Zastanawia mnie tylko gdzie ten KitKat :D

PS. Jeszcze czasami wsparcie mi zrzuci chipsy ale to chyba tylko dla tego że korzystam z nich w walkach z bossami ( odnawiają na początku więcej energi niż rationy ).
They believed they were creating a Paradise
fightclub87
Fire Trooper

Postprzez SALADYN » Śr cze 30, 10 16:36

Tak ale to co wypada z żołnierzy to nie Mountain Dew tylko jakieś inne napoje bez licencji , z chipsami podobnie , może cała ta afera dotyczyła tylko Japonii ???
SALADYN

Postprzez fightclub87 » Śr cze 30, 10 16:44

Hmm.. nie zwróciłem w sumie uwagi. Z góry założyłem że jak jest jakaś pucha czy paczka chipsów to jest to, o czym trąbili przed premierą. Pepsi, Mountain Dew itp. Możliwe że całe zamieszanie dotyczyło Japonii.
They believed they were creating a Paradise
fightclub87
Fire Trooper

Postprzez Snake_VR5 » Śr cze 30, 10 18:04

Akurat jestem za, gra musi się jakoś promować dodatkowo na produktach a seria MGS jest już tak popularna że w grze reklamuje różne firmy i ich produkty. Mountain Dew wydał serie fajnych puszek, szkoda że nie do kupienia w naszym kraju. W samej grze najważniejsze by reklamy nie były zbyt nachalne, zamieszczam też link ale już pewnie każdy wie jak te produkty wyglądają.

http://www.play3.de/2010/04/09/mgs-peac ... e-werbung/
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Pt mar 02, 12 16:43

Ha! A na XO jest Walkman i to jeszcze z centralną nazwą Sony!

Przy okazji czy Galvez nie wspominał że urządzenie jest ich produkcji?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So mar 03, 12 10:41

No Walkmana nie mogli ze scenek wywalić choćby na siłę a jak w dziale R&D można podejrzeć konkretny model ?
SALADYN

Postprzez uci » So mar 03, 12 11:13

wydawało mi się że do każdego itemu w inventory jest możliwość podglądu tudzież Viewer
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So mar 03, 12 12:18

Ale jak to by się miało do produktu konkurencji.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » So mar 03, 12 14:09

SALADYN napisał(a):No Walkmana nie mogli ze scenek wywalić choćby na siłę

Ale nazwę mogli zmienić bo to prototyp i chyba do tego ruski bo Kaz coś wspomina o podobnym urządzeniu z Japonii.
SaladinAI
Cipher watches all

Następna strona

Powrót do MGS Peace Walker