Final Fantasy

Moderator: GM

Postprzez ArecaS » N lis 13, 11 22:41

Kąpiele na Mount Gagazet? Nie, ja dziękuję. Nie chcę widzieć jak bardzo Yuna się zeszmaciła. :)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Pn lis 14, 11 10:04

a na czym grasz w FF6?

Bo pamiętam że te nowe edycje fajnali z GBA miały coś takiego jak specjalne podrasowane dungeony po zakończeniu gry i pewnie o to chodzi.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kALWa888 » Pn lis 14, 11 15:27

Gram w wersję na PlayStation. W instrukcji jest napisane, żę podobne smaczki są tylko w tej wersji.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Re: Final Fantasy

Postprzez SaladinAI » So maja 26, 12 18:11

Podobno powstaje sequel Final Fantasy XII (trzymajcie ArecaSa lepiej na smyczy...)

Nie wiem czy to prawda ale wstępnie jestem zainteresowany (ogólna fascynacja designem świata). Tytuł nosi nazwę Valiant Saga: Final Fantasy z akcją toczącą się dekadę po wydarzeniach w dwunastce. Zresztą fabuła:

Obrazek
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » So maja 26, 12 18:24

Było już Revenant Wings czy coś takiego na DSa. Ale o tym nie słyszałem, ciekawe jak to wypadnie. Ogólnie fabuła w 12 była dobra, choć na początku trochę wiało nudą. Ciekawe co też tutaj wymyślą.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » So maja 26, 12 19:43

Jupi! Biorę! O ile to nie fejk. Byleby tylko art-design pozostał ten sam. I krucafix nie wiem czemu nikt nie zwrócił uwagę na logo, ale jest inspirowane Vagrant Story. Jezusmaria - jesli to będzie połączenie FF I VS to już dzisiaj odkładam kasę. Spełnienie moich marzeń. VS do dzisiaj śni mi się po nocach i sumienie mnie gryzie, że odpuściłem grę w 1/3.
W tym momencie z drżeniem serca oczekuję E3...

Dobra, to na 99.9999% fejk...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So maja 26, 12 20:17

Połączenie FF12 i VS? Przecież one od początku są połączone. To jest to samo uniwersum. A sequeli de facto dwunastka miała mnóstwo. Wszystko co się dzieje w Ivalice, a nie jest dwunastką, musi być jej sequelem. Ergo: FFT, FF12:RW, VS.

No i nie czepiam się, że FF12 będzie miało sequel, bo Ivalice to jeden z lepszych settingów jakie w Final Fantasy można spotkać. Problem w tym, że w FF12 kuleje realizacja. Nawet bardzo. Będę przeszczęśliwy jeśli ten świat doczeka się w końcu godnego siebie tytułu. To niestety jest wątpliwe biorąc pod uwagę obecną kondycję SE, no ale nie można ich od razu przekreślać. FF13-2 wyszło ponoć lepiej od zwykłej trzynastki (choć cierpi na deelcekozę...).

EDIT
Choć zastrzelcie, ale czy ta podana tam fabuła to nie jest kalka VS? Niestety nie grałem. Nie żeby coś takiego nie było u SE realne, ale jednak póki co sugerowałoby to fake.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez kALWa888 » So maja 26, 12 20:45

Na co ludzie robią takie fejki -.-. W Vagrant Story też niestety nie grałem. Ale zakochałem się w Ivalice i fajnie byłoby to zobaczyć z lepszą fabułą.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez ArecaS » So maja 26, 12 20:51

Ale to żaden problem - Final Fantasy Tactics i Vagrant Story się kłaniają. Tylko tu dostajemy Ivalice w zupełnie innej epoce. Coś jak przenieść się ze starożytnej Grecji u szczytu potęgi prosto do Europy w mrocznych wiekach. Acz to JEST Ivalice i to czuć. Szkoda, że nie było mi dane dłużej pograć w FFT, ale pewnie bym miał problem przeskoczyć fakt, że to sRPG. Nie żebym nie lubił gatunku, ale szczególnym fanem też nie jestem.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez kALWa888 » So maja 26, 12 21:18

No ja z pewnością sięgnę po te gry. Tym bardziej że w FTT trochę grałem i choć fanem taktyków nie jestem, to bardzo mi się spodobał. Vagrant Story niestety nie miałem okazji kosztować.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » So maja 26, 12 21:48

No to fake a szkoda bo bardziej mnie to kręci niż pechowa "trzynastka". Za dużo tu połączeń między Vagrantem a Tacticsami. Niby to samo uniwersum ale mamy wprost miejscówki z tamtych gier, nawet jeśli w dwunastce nie było o nich mowy. No i to logo, skserowane z Vagranta.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ArecaS » So maja 26, 12 21:57

Ale Tacticsy i Vagrant są połączone i to nawet oficjalnie. Znaczy, oprócz części z GBA. Do tej pory po prostu w odrobinę innych częściach świata się toczyły. Gdzieś były ładne mapki ukazujące to.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SaladinAI » So maja 26, 12 22:04

Przeca wiem. Chodzi o to że to wygląda tak jakby ktoś przepisał kilka ważnych punktów z reszty tytułów i wtłoczył je do gry. Nic nie wygląda na oryginalne koncepty. Weźmy to Fortress of Faram. Od razu skojarzyłem sobie z tym:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fortress_%28Square_Enix%29
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ArecaS » So maja 26, 12 22:07

No chyba, że właśnie o spuściźnie tego projektu mówimy. W końcu w bólach, ale mogło coś nowego się z niego wylęgnąć. Niemniej nadal wygląda jak fake.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » So maja 26, 12 22:58

Arek, nie mow ze byc moze "w koncu" doczekamy sie dobrej realizacji gry bo byl VS i FFT. Pomijajac kontrowersyjna dwunastke:)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So maja 26, 12 23:29

Rzeczywiście, niedomówienie. FFT i VS to, jak już pisałem, inna epoka. Kompletnie inne Ivalice. Liczę na grę, która by porządnie wykorzystała to starożytne Ivalice z czasów FF12.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » So maja 26, 12 23:43

Jakby nie było, dobra gra w tym świecie jeszcze z nawiązaniem do VS to byłaby super sprawa. Może niekoniecznie robiona przez Eidos Montreal, bo kto wie co by z tego wyszło, ale Matsuno musi być.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So maja 26, 12 23:45

No więc właśnie. Bo świat miał naprawdę kilka zabójczych miejscówek. Już choćby przeniesienie ich na konsole obecnej generacji byłoby warte obejrzenia. Acz to by się pewnie nie stało, bo jak okolice LeaMonde by się tam miały pojawić, to najwyżej o Archades można zahaczyć.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Tidus93x » N maja 27, 12 19:26

Ciekawa sprawa. To pewne, że to fake? Bo to fortress to od dawna zapowiedziane było... Z resztą tak chwalą to VS, że byłoby wesoło. Na jaką konsolę było VS tak btw?
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » N maja 27, 12 19:34

Na jaką konsolę było VS tak btw?

http://lmgtfy.com/?q=vagrant+story

Masz na PSN za jakieś grosze.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » N maja 27, 12 21:37

Dziękuję uprzejmie, ale myślałem, że ktoś od razu pokusi się o jakieś wrażenia czy coś :P.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn maja 28, 12 08:26

racja - świetna gra (klimat, świat, postacie i ich styl/ubiory) mnie tam tylko zabił system walki i czasowe korytarze/labirynty, fajne, ale były lepsze gry.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pn maja 28, 12 10:11

@Tidus
Fortress to ujawniono dopiero po tym jak padło. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Tidus93x » Pn maja 28, 12 14:05

Możliwe, mogłem tego nie doczytać XD.
Kombinują, zamiast wziąć się za coś nowego. Taki Last Remnant był niezły, niech Finalowi w końcu odpuszczą...
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Pn maja 28, 12 14:15

Tidus93x napisał(a):Możliwe, mogłem tego nie doczytać XD.
Kombinują, zamiast wziąć się za coś nowego. Taki Last Remnant był niezły, niech Finalowi w końcu odpuszczą...

Podobno FFXIII-2 jest dobry. Ogólnie ciekawi mnie Final Fantasy The 4 Heroes of Light na NDSa, wydaje się bardzo ciekawy i oldschoolowy. W głównych seriach Final Fantasy będzie pewnie coraz gorzej, ale nie ma co przesądzać. Dobrze, że każda kolejna część FF to całkiem inna historia, uniwersum. Stąd też seria unika niepotrzebnych naciąganych historii. Myślę więc, że FF jeszcze ma szansę na dobry byt, ale to jak dla mnie powinno być coś w rodzaju pierwszych fajnali z nowym systemem i oprawą. Może coś takiego lepiej by się przyjęło. jRPGów wartych uwagi jest naprawdę sporo, szkoda trochę że rzadko opuszczają granice Japonii; u nas niestety podobne gry się niezbyt dobrze sprzedają w dzisiejszych czasach. Czasy kiedy to japońskie gry rządziły już przeminęły.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Tidus93x » Pn maja 28, 12 14:32

kALWa888 napisał(a):jRPGów wartych uwagi jest naprawdę sporo, szkoda trochę że rzadko opuszczają granice Japonii; u nas niestety podobne gry się niezbyt dobrze sprzedają w dzisiejszych czasach. Czasy kiedy to japońskie gry rządziły już przeminęły.

Co prawda, to prawda. Zaś jeżeli chodzi o FFXIII-2 słyszałem tylko, że fabuła znowu kuleje, a cała gra to zlepek różnych, odrębnych pomysłów wrzuconych bez ładu i składu. Niemniej obczaję swego czasu z chęcią.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Pn maja 28, 12 14:42

No ja też obczaję, ale kiedy z niecierpliwością to ja czekam aż dopadnę FF5. Do 13-2 mi się jakoś szczególnie nie spieszy. Pięknie to wszystko wygląda na zwiastunach i różnorakich gameplayach, ale te gry zazwyczaj to mają do siebie, że najlepiej wyglądają przed premierą, na trailerach. Oczywiście nie zakładam że na 100% mi się nie spodoba. Z FF12 miałem tak, że jak pierwszy raz włączyłem to pomyślałem :wtf, co to za system", potem zaczął mi się podobać, aż w końcu stwierdziłem że jest dobry bo wciąga granie w ten sposób, jest przyjemniejszy niż te losowe walki w poprzednich, które często irytowały mnie, gdy po prostu chciałem przejść z punktu a do punktu b. Fabuła FF12 spodobała mi się za pierwszym średnio, nie wpłynęła zbytnio na moje uczucia. Bardzo polubiłem ją przy drugim podejściu. Ale rozkręca się dość późno. Zastanawia mnie czy podobnie będzie z FF13 i 13-2.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Pn maja 28, 12 17:04

demko 13-2 było jak dla mnie ok - system walki z 13stki + system pokemonów dają radę i pozwalają na ogrom konfiguracji do walk no i poprawa irytujących elementów gameplayowych z 13stki. Ale w przypadku 13-2 słyszałem że warto się wstrzymać bo ma wyjść jakas edycja kompletna czy coś
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Cz lip 05, 12 17:19

http://finalfantasyviipc.com/en

W sumie fajnie, ciekawe tylko jak drogie to będzie i jak dobrze to będzie działać. Konwersje na PC mają to do siebie że nie zawsze działają tak jak powinny. Ale fajne całkiem wallpapery są na stronce.
I zwiastun
www.youtube.com/watch?v=b-IrxISOE9U
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Cz lip 05, 12 21:41

+ achivementy - ciekawe czy podrasowana wersja zaskoczy na konsole?

Swoją drogą co oni z tą grą zrobili że ona ma takie wymagania??
uci
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole