Kingdom Hearts

Moderator: GM

Re: Kingdom Hearts

Postprzez kALWa888 » Pt maja 18, 12 01:08

Ale ja tego co dzieje się w KH2 nie widzę jako naciągane. Co jest np tak bardzo naciąganego w tym, że gdy ktoś traci serce stając się Heartless to w ten sposób rodzi się Nobody. Wg mnie coś takiego jak utrata serca musi mieć jakieś konsekwencje i tym samym może to być coś podobnego. I trzeba pamiętać, że to Japończycy. Oni na wiele spraw patrzą inaczej niż my. I może w niektórych przypadkach lepiej przymknąć oko. Może wtedy poszczególne dzieła odbierać bedziemy lepiej.

http://www.youtube.com/watch?v=MfzNEmqeIWo
http://www.youtube.com/watch?v=UMZLM5gxpEk

Nie chcę nic nikomu wmawiać, ale dla mnie KH2 ni w ząb naciągane nie jest.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez ArecaS » Pt maja 18, 12 01:20

Inaczej. To wszystko się kupy trzyma. Ale szyte to jest nićmi grubszymi niż moje ramię. A to już zaliczam do rzeczy naciąganych.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Tidus93x » Pt maja 18, 12 20:05

Dwójka IMO była już nieco naciągana, motyw z Roxasem-z-nikąd najbardziej. Rewelacje z Ansemem/Xehanortem/Xemnasem mi się podobały, ja to kupiłem, nie bez problemu, ale jeszcze uszło. BBS także. NO ALE TO CZYDE TO JAKIEŚ JAJA SĄ!
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pt maja 18, 12 20:57

w sumie za rok jak nic powinnien wyjść KH: Vita coś tam, to znowu namiesza
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kALWa888 » So maja 19, 12 21:36

Te gry mają to do siebie, że jest tam nawymyślane nie wiadomo co i jak dla mnie to ma swój urok. Motywu z Roxasem nie uważam za naciagany. Widziałem masę innych rzeczy/historyjek naciąganych o wiele bardziej.

uci napisał(a):w sumie za rok jak nic powinnien wyjść KH: Vita coś tam, to znowu namiesza

Mam nadzieję że jak już coś podobnego się pojawi to i na PS3 bedzie sie dalo w to zagrać.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Tidus93x » Cz maja 24, 12 21:08

Skończyłem BBS w przerwie w ME3. Fabularnie gites, jakoś wielce naciągana nie jest. Gameplayowo trzeba było się przyzwyczaić i uszło, ale przy jedynce i dwójce wymięka. Walki z bossami to 3 curagi, blok, kontra, blok. Więcej fuksa jak skilla. Ale warto było. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dorwać 358/2 days... Marzenia... Że o czyde nie wspomnę.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » Cz maja 24, 12 22:58

358 to taki peace walker w serii KH, 358 dni toczy się akcja ( w tym czasie musimy zrobić main questa i możemy ogarnąć questy poboczne których jest zatrzęsienie) - tylko fabularnie dla mnie było jakoś ubogo - masa gadki szmatki o niczym i jeden fajny wątek przewodni
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz maja 24, 12 23:06

Że wątek Xion? A idź. Kupy się nie trzyma. Drugi Nobody tej samej osoby? Phi...

A co do BBS i nie bycia naciąganym, to tak: wszystko ładnie sklecili, ale wątki są rozbudowane do cna. Często w tandetny dosyć sposób. Np. pochodzenie Keyblade'ów Sory i Riku. Konieczne upchnięcie Braiga. Normalnie wszyscy wszystko ze wszystkimi. Trochę przegięcie jednak. Brak miejsca na tajemnice, a każdy kolejny wyjaśniony wątek powoduje tylko facepalma. To tak jakby nasi drogowcy tłumaczyli, że dziury w drogach robią kosmici i - co gorsza - mieli rację. Trochę jak występ The Boss w Peace Walkerze. Acz inna rzecz, że BBSa to jeszcze i tak jakoś zręcznie wypadł. Problem w tym, że każda kolejna część musi się z tym dziedzictwem zmierzyć. KH3 to będzie fabularna porażka. Megaepickość godna najbardziej kiczowatych anime się szykuje... Szkoda. Kolejne uniwersum zniszczone nadmiarem sequeli.
Ostatnio edytowano Pt maja 25, 12 00:52 przez ArecaS, łącznie edytowano 1 raz
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez uci » Pt maja 25, 12 00:11

kupy sie nie trzymał, ale był fajny [spoiler] zresztą ona była sztucznie stworzonym nobody[/spoiler]

a druga rzeczy w przypadku KH to mamy same prequele i interquele fabularne :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt maja 25, 12 00:11

kupy sie nie trzymał, ale był fajny

a druga rzeczy w przypadku KH to mamy same prequele i interquele fabularne :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt maja 25, 12 00:55

Wiesz, ja już to "zniszczenie" dostrzegam w KH2, bo o ile gra jest dobra (jak większość z serii, zanim mi ktoś hejtowanie wytknie :P), to już widać, ze nie za bardzo mieli pomysł jak to wszystko pociągnąć dalej. Tak naprawdę dobrze sobie radzą tylko KH1 i CoM tylko. Przynajmniej fabularnie. No ale pierwsza nie musiała żadnych wątków ciągnąć, a druga nic wyjaśniać...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Tidus93x » Pt maja 25, 12 11:53

Zgadzam się Arec, że upchnięcie Braiga i wielu innych postaci na siłę do BBS było kiepskim posunięciem. Łopatologiczne wytłumaczenie wszystkiego podjeżdża mi pod MGS4 :P. KH3D naprawdę szykuje się jako typowe przegięcie z epickością jak w anime, masz rację. Martwi mnie kierunek, jaki obrała ta seria. Faktem jest, że dwójka musiała już trochę naciągnąć parę wątków, ale w porównaniu do czyde to pikuś w kosmi.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » N maja 27, 12 14:01

ja tam swego czasu ledwo połapałem się z KH1 i CoM, chyba muszę do tego przysiąść i poczytać o co z tym chodziło, albo miec nadzieje na reedycję HD
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » Pn cze 04, 12 12:30

Arec, obczaiłem sobie ocenki tego 358/2 days, no i to chyba aż taki chłam nie jest, skoro dostał oceny w granicach 7-9. Może jedynie fabularnie kuleje lekko, a sama gra jest git? Poza tym mam wrażenie, że przesadzasz z tym naciąganiem fabuły. Rzadko widuje się sequele BEZ naciąganej fabuły. Jakoś trzeba to zlepić, no.
I takie mam pytanie, uwaga SPOILER
Czy serce Ventusa miało jakiś wpływ na wygląd Roxasa? Mówiono coś o tym w BBS, czy nie?
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn cze 04, 12 12:34

gameplayowo 358 jest bardzo dobry - fajny system "budowania" bohatera na zasadzie kostek a'la tetris i które musimy umieszczać w coraz to bardziej rozbudowującym się schowku, oczywiście nie zawsze kostki wypadają tak że da się je idealnie ułożyć i wtedy trzeba główkować, do tego jest ogrom misji i podmisji etc. tylko właśnie fabuła nijaka
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn cze 04, 12 14:25

Hm, no w dwójce jakoś nie odczułem naciąganej fabuły przykładowo. Może lekko, ale nie jakoś straszliwie. Jeśli już, to nawet w pierwszej części kilka scenek/momentów jest niepotrzebnych. I to widać. Ciągle uważam, że każdy widzi to inaczej.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez ArecaS » Pn cze 04, 12 16:55

Ja widziałem sequele bez naciąganej fabuły i to sporo. Tylko, że zwykle miały numerek nie dalszy niż 4. Co do gameplayu, to przecież nie grałem, więc posiłkuję się cudzymi opniami. No i wychodzi na to, że tragicznie nie jest, ale sterowanie prosto z PS2 nijak nie sprawdza się na DS. Stąd chyba właśnie postanowili je przerobić dla BBS, żeby było bardziej dla handheldów przyjazne.

<SPOILER>
Ano miało wpływ na wygląd. Przecież ten "ktoś" do czyjego serca trafia serce Roxasa to Sora, nie? Tak samo obecność części serca Sory w sercu Vena miała wpływ na wygląd Vanitasa. Telenowela i chyba najpaskudniejszy wątek całej gry.
</SPOILER>

@kALWa888
To naciąganie to jest zwyczajnie to, że widać w grze brak pomysłu na fabułę. Zrobili kontynuację (CoM), gdzie napakowali kilka tajemnic, a potem KH2, gdzie musieli to na siłę powyjaśniać. To się czuje mocno. Dalej, obecność Nobody zaburza kompletnie pierwotną wizję uniwersum. Kompletnie zmarginalizowana została rola Sory jako "wybrańca" skoro Keyblade ma teraz de facto każdy ważniejszy bohater (a jeszcze dalej ten proces pogłębił BBS). Wątek Ansema i Xehanorta dobitnie jeszcze uświadamia, że albo ktoś sobie leciał z nami w kulki w części pierwszej (bo tamtejsze wydarzenia okazały się być bez sensu, a wszystkim odkryciom i tak zaprzeczono), albo leci sobie teraz. No i intryga oraz punkt kulminacyjny na siłę pożytkują się dość tandetnymi szablonowymi rozwiązaniami z anime dość często. KH1 było czymś kompletnie innym pod tym względem, więc i oczekiwałem czegoś więcej. Niestety, Nomura w stylu prosto od Kojimy zamiast skończyć coś klasą postanowił to ciągnąć póki choćby na siłę wyciągnie kasę.

A że w KH sceny niepotrzebne i fabuła naciągana? W żadnym momencie, acz jak tam uważasz. To tylko dowodzi, że kompletnie czego innego od tych gier oczekujemy. Przykro mi tylko, że z tego powodu nie dostrzegasz co tak naprawdę było geniuszem pierwszej części, a czego nie ma w kolejnych.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez kALWa888 » Pn cze 04, 12 17:52

Przyjrzę się jeszcze parę razy tym grom i może moje zdanie się zmieni. Wątpię żeby to była jaka wielka zmiana, ale być może nastapi. Druga sprawa, że po prostu widocznie KH to gra którą się po prostu ciesze obserwując to co dzieje się na ekranie nie zagłębiając się w to. Gdybym zaczął to wszystko w jakiś sposób analizować to może bym zwrócił uwagę na to i tamto - to o czym mówisz, a że ja nie analizowałem to może i dlatego takie tego skutki. W dodatku grałem tylko w dwie części ogólnie trudno oceniać mi to uniwersum.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez ArecaS » Pn cze 04, 12 18:02

Tu nie chodzi o analizowanie nawet, a na inne spojrzenie na całość. KH to po prostu kompletnie inne spojrzenie na jRPG. Jest jednym z niewielu, które nie udaje anime. Więcej, udaje bajkę Disneya - ewenement niesamowity. Tym bardziej, że to się udało. Do tego historia jest spójna i nie starano się jeszcze na siłę tworzyć okazji do sequeli, więc gra wydaje się z natury swojej kompletna. To są rzeczy, których już w KH2 nie ma.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Tidus93x » Pn cze 04, 12 18:30

Zgadzam się w pewnym aspekcie z Arecasem. Mianowicie bajkowość KH - to było to "coś" co wyróżniało tą grę na tle innych, z zarazem to, czego w dwójce brakowało. KHII podjeżdżało mi już pod anime.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Pn cze 04, 12 20:04

To może dlatego tak bardzo lubię obie części. Macie rację że w 2 bardziej czuć anime. Ale ja lubię i bajkowość i anime. Obecnie KH1 i 2 traktuje na równi. Jedno od drugiego jest w czymś gorsze i lepsze w czymś innym. Nawet jeśli chodzi o fabułę.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez ArecaS » Pn cze 04, 12 20:10

Tylko do anime nijak nie pasuje do Disneya. No i zabija unikatowość gry.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez kALWa888 » Pn cze 04, 12 20:54

Mi tam wszystko pasowało. I uważam że w drugiej części KH wciąż pozostaje unikatowe. Dlatego, że tak jak w pierwszej części świetnie łączy anime czy po prostu twórczość japońską z tą disneya. Wyszło to trochę inaczej, ale wciąż bardzo dobrze.

w założeniu to co dzieje się w KH to same sprzecznosci, ale oni zrobili z tego majstersztyk jedyny w swoim rodzaju.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Tidus93x » Pn cze 04, 12 21:48

A tu się z Tobą Arec nie zgodzę. Anime z baśniowością Disneya w połączeniu dało coś innego niż w jedynce, ale nie znaczy, że gorszego. Po prostu KH było czysto baśniowe, bez anime. A jak ktoś lubi anime, to i dwójka mu podejdzie. Ja te dwie gry wolę rozdzielać, ciężko porównać baśniowość z anime+baśniowość, to tak jak porównanie Skyrima (RPG) z Mass Effect (RPG+Strzelanko). Nie mówiąc już o innym czasie akcji.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Pn cze 04, 12 22:39

Ale opieranie całej gry na oklepanych schematach jest złe. Ucieczka z unikatowości we wtórność też jest zła (wszak na anime opartych jest 80% jRPG). Już nie mówiąc o tym, że tej disneyowatości w KH2 za bardzo nie ma. Tylko początek Roxasem. I zanim mi ktoś wytknie, że "przecież cała gra toczy się w światach Disneya", to spieszę z wyjaśnieniami, że chodzi o fabułę samej gry, konstrukcje bohaterów itd. Dostajemy więc fabułę z anime, którą ktoś na siłę (bo kontrast widać straszny) wrzucił do światów Disneya. Jedynka była bardziej spójna.

A nawiasem mówiąc, to analogia z ME i Skyrimem trochę do dupy jest. To gry z różnych serii i różne podejście do gatunku w ogóle. Różnią się pryncypiami (realia, mechanika), a nie samą realizacją. Ba! Nawet ME w obrębie serii się bardziej różni niż KH1 i 2, choć trzyma cały czas klimat, w przeciwieństwie do serii SE. W KH został "szkielet", a zmieniono jedynie detale, które jednak zmieniają odbiór.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez kALWa888 » Pn cze 04, 12 23:07

Epizody w światach disneya są według mnie tak samo dobre/złe (niektóre mi się nie podobają) w pierwszej części jak i drugiej. KH (1 & 2) tak naprawdę bardzo zaczyna mi się podobać kiedy światy disneya są pozamykane i fabuła toczy się w uniwersum Kingdom Hearts bez udziału postaci disneya (poza Goofym i Donaldem oczywiście) i Final Fantasy. Wtedy jak dla mnie gra ma swój prawdziwy urok i za to najbardziej serię kocham. Ale bardzo cenią również za to połączenie disneya, którego tak bardzo uwielbiałem od małego z FF którego uwielbiam od dłuższego czasu (i raczej tylko wybiórcze części) gdzie toczy się ta dziecinna i wzruszająca historia oblana absurdalno-japońskim sosikiem. To jest dla mnie całe piękno serii Kingdom Hearts.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Tidus93x » Pn cze 04, 12 23:10

I dochodzimy do wniosku, do którego już doszliśmy wcześniej, do którego zawsze w takich sprawach dojdziemy.
KAŻDY
MA
SWÓJ
GUST
Fin
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Pn cze 04, 12 23:20

Tidus93x napisał(a):I dochodzimy do wniosku, do którego już doszliśmy wcześniej, do którego zawsze w takich sprawach dojdziemy.
KAŻDY
MA
SWÓJ
GUST
Fin

I o tym właśnie mówię przez cały czas. Wysuwamy sobie naprzeciw siebie argumenty broniące naszych gustów. Każdy jest innym odbiorcą i na co innego zwraca (niekoniecznie) uwagę.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez kALWa888 » Śr cze 06, 12 22:26

Zaprezentowany na tegorocznym E3.
http://www.youtube.com/watch?v=Ce0_G5oHsY8

Fajnie, że w zasadzie mamy dwie w pełni grywalne postacie. Tym bardziej że są to Sora i Riku. W dwójce KH w sumie były trzy grywalne postacie, ale tylko przez jakąś część gry, tu wygląda na to, że będziemy mieć coś jak w BBS. Przynajmniej dwa razy grę przejść by poznać całą historię. Ciekawe o co ogólnie chodzi tym razem, tylko trochę w to zaglądałem, bo nie lubię sobie psuć zabawy. I graficznie wygląda bardzo dobrze.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez ArecaS » Śr cze 06, 12 22:39

Przecież żadna z tych wiadomości nie jest nowa...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole