GT Event (Sezon 1 / Sezon 2) + dyskusja ogólna

Moderator: Hal

Re: GT5 Event

Postprzez Hal » Pn lip 09, 12 23:54

Co do godziny i dnia to myślę, że można by to jakoś uelastycznić i dopasować tak, żeby jak najwięcej ludzi mogło wziąć udział, tzn. w jednym tygodniu sobota o 21.00, a w następnym 19.00 lub piątek 20.00. Po prostu konsultacja i tyle.

Potrzebujemy terminu podstawowego. Z perspektywy organizacyjnej chociażby. Jakiś punkt odniesienia. To tworzy nawyk wśród uczestników – tak było przecież z niedzielą. Poza tym nigdy nie zdarzy się sytuacja, w której każdemu będzie pasował termin, nawet wtedy jakbyśmy mieli co tydzień kluczyć z dniem startu. Skakanie z terminem co tydzień nasuwałoby dodatkowe trudności i mogłobny wywołać chaos organizacyjny, a tego chyba nie chcemy. Dlatego ustalmy ten termin główny i wtedy się zobaczy ile on zgromadzi osób. Napisz Luqat czy Tobie i Byśkowi wstępnie odpowiada ta sobota. W rachubę wchodzi też czwartek (około 21:00).

Jeżeli chodzi o Twój monopol, to sądzę, że poza tym iż jesteś bardzo dobry

Nie jestem.

Dodatkowo co mi się np. niezbyt podobało to gdy komuś nie szło - czy to na początku jakaś kolizja czy błędy w późniejszym etapie wyścigu - to albo zostawiał samochód na poboczu albo wychodził z pokoju. Kolejna rzecz to np. wyścig na Suzuce gdzie Simon i Adolf po przejechaniu kilku okrążeń wrócili do boksów i poszli oglądać mecz, po czym wrócili do wyścigu i jeździli dla zabawy, szalejąc po torze, co dla Plaziego, który już w sumie nie walczył o zwycięstwo skończyło się stłuczką z Simonem. Według mnie nie powinno być takich sytuacji i gdybym ja był na miejscu Plaziego to solidnie bym się zdenerwował. Trzeba się zdecydować - albo się jedzie i podchodzi w miarę poważnie i szanuje czas i zaangażowanie innych albo się nie bierze udziału w zawodach. Nie chciałbym np. trenować przed wyścigiem cały tydzień i dobrze się zakwalifikować, żeby na pierwszym okrążeniu zostać skasowanym przez kogoś kto podszedł do tego turystycznie i nawet jeśli sam się przez taką kolizję wyeliminuje z wyścigu to za chwilę będzie tylko widzem i zostawi auto np. w miejscu tuż przy torze, gdzie ktoś kto popełni błąd uderzy w taką "zaporę". Takie rzeczy powinny być wzięte pod uwagę przed następnym eventem.

Zgadzam się, masz rację, tak nie powinno być. Ale co zrobić z takim fantem? Czy mamy wpływ na to, jak ktoś potraktuje tę zabawę? Event ma na tyle sprecyzowaną charakterystykę, że gracz, który choć raz w nim wystartuje, będzie wiedział, czy tego typu rozgrywka mu odpowiada, czy może da sobie spokój (vide BigBros, który po 2 wyścigach napisał mi, że to jednak nie dla niego). Mamy już kary punktowe. Zgoda, pewnie część graczy nawet o nich nie wie, część nie przejmuje się jakąś klasyfikacją generalną itd.. Co zrobić w takiej sytuacji? Dyskwalifikacje? Sam wiesz, że borykamy się z frekwencją, więc uniemożliwianie nielicznym zainteresowanym startu w wyścigach przez to, że traktują event mniej poważnie od nas, lub z powodu tego, iż nabroili któregoś razu, to nie jest chyba najdogodniejsze wyjście. Nawet wykopać się nikogo nie da z pokoju, bo nie ma takiej opcji. Poza tym wierzę, że przytoczony przez Ciebie incydent na Suzyce to był jedynie jednorazowy wyskok i nie stworzy jakiegoś precedensu. Ogólna realizacja zasad CRC w evencie stała na satysfakcjonującym poziomie. Szczególnie w drugiej części kalendarza, gdy uczestnicy załapali o co w tym wszystkim chodzi. Weterani eventu jeżdżą już na zaufaniu względem siebie. Teraz ważne jest, by nowi uczestnicy (jeśli tacy będą), naturalnie wpasowali się w ten paradygmat. A to jest proces. Zawsze będą incydenty. Czy to się nam podoba, czy nie - jest to nieodłączny element rozgrywki. Nie stworzymy idealnie sterylnych warunków.

Nie jest to motywujące do jazdy, tak jak i ilość osób biorących udział. Moim zdaniem 6-8 uczestników za każdym razem z powiedzmy 12-15 zainteresowanych (wiadomo, że czasem jeden albo drugi by nie mógł) byłoby ilością gwarantującą emocje dla wszystkich - zarówno walczących o zwycięstwo jak i dalszej części stawki. Na razie tyle ode mnie i prosimy innych o głos. Tar, daj znać czy inni ccoś napisali na ten temat.

Sebek wypowiedział się wyżej, PSA jest chętny, Plazi pewnie też, chociaż jeszcze nie zajął stanowiska. Czekamy na słówko od Simona i Grzesia, a także tych co brali dotąd udział w evencie. Nowi też mogą się zgłaszać i powiedzieć coś o przytoczonym przeze mnie terminie. Za jakiś czas napiszę też o evencie na dużym forum konsolowym, to może ponownie zwerbujemy dodatkowe osoby, co by podnieść pole manewru.

Eh, pozostaje jeszcze kwestia procedury kwalifikacyjnej. Ja jestem za tym, by zrezygnować z kwalifikacji, a co za tym idzie, z okrążenia formującego, i wydłużyć wyścig o te 15-20 minut. Co o tym myślicie?
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Square » Pt lip 13, 12 20:15

Ja jestem jak najbardziej chętny i dodatkowo miałbym jeszcze jednego uczestnika.
Obrazek
Square
Inkarnacja VR

Postprzez Hal » Śr lip 18, 12 22:07

Przed startem drugiego sezonu zamierzam zorganizować ze dwa wyścigi próbne, by przekonać się jaki termin rozgrywania zawodów będzie najkorzystniejszy.

Wyścig próbny nr 1 odbędzie się w tę niedzielę (22.07) o godzinie 21:00.

Samochód: Nissan Silvia Spec-R AERO (S15) '02 (może być także ta Silvia wywalczona w GT Academy 2012)

Tor: Grand Valley Speedway (odwrócony)

Ustawienia: opony sportowe twarde; wspomagacze wyłączone (poza ABS); tuning zabroniony (poza wymianą oleju). Reszta ustawień, jak dotychczas (uszkodzenia ciężkie included).

Ilość okrążeń: 30.

Kwalifikacje nie odbędą się. Jak nas konsola porozstawia na gridzie, tak pojedziemy. Pokój utworzony będzie o 20:30, start wyścigu pół godziny później.

Zapraszam wszystkich miłośników wirtualnych spalin, starych i nowych. Trzeba rozprostować kości przed nowym sezonem:)
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez plazimodo » Cz lip 19, 12 11:02

Witajcie wszyscy niedzielni rajdowcy oraz postronni obserwatorzy tego forum.

W związku z tym, że zbliża się kolejny sezon, a w powietrzu czuć już zapach spalin oraz palonego ogumienia, wypada zabrać głos w kilku ważnych kwestiach oraz dwóch lub trzech mniej istotnych ale dodających smaczku naszej zabawie. I właśnie od smaczków zacznę poniżej, a to co napiszę jest adresowane w szczególności do tych którzy zaglądają na to forum, a z jakiejś przyczyny nie brali jeszcze udziału w evencie.

Jest zajebiście.

Naprawdę.

Żadna inna gra (a nawet GT5 w trybie jednego gracza) nie daje tyle frajdy to "GT5 - Event by Tar". Każdy kto bawił się w gry online bez względu na gatunek gry będzie wiedział co mam na myśli. Z grubsza ujmując nigdzie indziej nie wymaga się od gracza tak intensywnego skupienia na grze co tutaj. Wyścig trwa lekko ponad godzinę i przez ten czas nawet na chwilę nie można obniżyć koncentracji aby nie popełnić błędu (które i tak zdarzają się każdemu). Niejednokrotnie po przekroczeniu mety byłem spocony i wyczerpany psychicznie (a po zakupie kierownicy również fizycznie). Być może w pierwszej chwili nie brzmi to szczególnie zachęcająco ale przyjemność z każdego perfekcyjnie pokonanego zakrętu i każdej sekundy zyskanej nad rywalami wynagradza poświęcenie. Ponadto specyfika eventu który opiera się na zasadach CRC (patrz pierwszy post tego forum) zapewnia, że to poświęcenie nie idzie na marne. Owszem zdarzają się kolizje wynikające z nieuwagi innego gracza, ale w skali całego poprzedniego sezonu należały one do wyjątków nie wpływających istotnie na przebieg wyścigów.

To tak w dużym skrócie, nie sposób opisać emocji podczas wyścigu jak również po jego zakończeniu. Niejednokrotnie zdarzało się że po wyłączeniu konsoli ścigałem się dalej w myślach i analizowałem swoje błędy albo po prostu włączałem powtórkę wyścigu i porównywałem swoją jazdę do najlepszych.

Tak więc zachęcam wszystkich którzy to przeczytają, żeby dołączyli do wyścigu. Nie bójcie się poziomu rozgrywki, dzięki koncentracji i zaangażowaniu szybko można nadrobić braki w umiejętnościach. Dla mnie pierwszy wyścig próbny eventu w zeszłym sezonie był pierwszym wyścigiem online kiedykolwiek (sic!) a jak się skończyło widać kilka postów wyżej. I nie jestem wyjątkiem. Bysiek na początku był postrachem tylnych zderzaków, a teraz jeździ znakomicie i to jego auto oglądam częściej przed sobą.

O pozostałych kwestiach napiszę wkrótce.
plazimodo
Machinegun Kid

Postprzez Luqat » Pt lip 20, 12 21:00

Square napisał(a):Ja jestem jak najbardziej chętny i dodatkowo miałbym jeszcze jednego uczestnika.

Dawaj go tu Grzesiu :)
Luqat
Olga Gurlkovich

Postprzez plazimodo » So lip 21, 12 16:16

Kilka luźnych opinii dotyczących tego o czym pisali wyżej Tar i Luqat.

Poziom trudności - zgadzam się z Tarem odnośnie obniżenia nieco poziomu trudności zwłaszcza w stosunku do ostatnich 5 wyścigów zeszłego sezonu gdy frekwencja była odwrotnie proporcjonalna do trudności wyścigu. Poza poprawą frekwencji byłaby szansa na wyrównanie samego poziomu rywalizacji, a to wiadomo, miałoby wpływ na atrakcyjność eventu.

Lista samochodów - kolejny sposób na wyrównanie poziomu rywalizacji. Luqat pisał, że duży wpływ na monopol Tara miał brak treningów i regularności pozostałych - święta prawda (zwłaszcza jeśli chodzi o mnie). Niestety w przyszłym sezonie będę miał jeszcze mniej czasu na wspólne sparringi i treningi przed wyścigami (swoją drogą równie świetna zabawa) i podanie listy aut którymi będziemy się ścigać na poszczególnych trasach daje więcej czasu na potrenowanie (niekiedy od środy do niedzieli nie miałem czasu na choćby jedno próbne okrążenie). Wiem Tar, że przygotowanie listy aut to kolejny ciężar spadający na Twoje barki, ale jestem pewien że przełoży się to na więcej ciekawszych i bardziej zaciętych wyścigów.

I jeszcze jedno, pamiętajmy o CRC, czysta jazda i zachowanie fair na torze to jest to co zapewnia, że chce się starać i poświęcać czas na trenowanie bez obawy o to, że później w trakcie eventu ktoś inny swoim bezmyślnym albo celowym zachowaniem zepsuje zabawę. To tylko tak dla przypomnienia :)
plazimodo
Machinegun Kid

Postprzez Hal » So lip 21, 12 21:59

Wiem Tar, że przygotowanie listy aut to kolejny ciężar spadający na Twoje barki, ale jestem pewien że przełoży się to na więcej ciekawszych i bardziej zaciętych wyścigów.

Tym razem pojawi się taka lista. Wrzucę ją wraz z kalendarzem w przyszłym tygodniu.
Hal
Zanzibar

Postprzez Hal » Pn lip 23, 12 00:26

No, Panowie, jeśli wczorajszy wyścig testowy jest zapowiedzią tego, co będzie działo się w drugim sezonie, to nie jednemu z nas przybędzie siwych włosów na głowie;) Jak dla mnie niedzielne zmagania były czymś zjawiskowym, czymś co długo pozostanie w pamięci - nawet pomimo faktu, iż nie udało mi się sięgnąć po zwycięstwo. Tor zapełniony kierowcami, ustawiczne pojedynki pomiędzy zawodnikami, emocje aż po ostatnie metry wyścigu. Coś niesamowitego, jeden z najwspanialszych wyścigów, jakie przejechaliśmy w naszym gronie. Oby był to dobry prognostyk przed tym, co nas czeka.

Wyniki wyścigu (Test frekwencji przed startem Eventu; Grand Valley Speedway – odwrócony; Nissan Silvia Spec AERO '02; 30 okrążeń; wyścig trwał około 1h i 14min.):

1. Adolf – najlepsze okrążenie: 2:18, 559

2. Tar – strata: + 7,239; najlepsze okrążenie: 2:16,847

3. Budyń – strata: + 10,745; najlepsze okrążenie: 2:18,114

4. PRZESTEPCA – strata: + 10,839; najlepsze okrążenie: 2:18,495

5. Simon – strata: + 1:04,839; najlepsze okrążenie: 2:18, 649

6. Plazi – strata: + 1:09,941; najlepsze okrążenie: 2:18,987

7. Luqat – strata: + 2:25,100; najlepsze okrążenie: 2:20,728

8. Sebek – strata: ponad 3 min.; najlepsze okrążenie: 2:19,965

Wnioski:

- Nadal nie wiem, co z kwalifikacjami. Tym razem ich nie zrobiliśmy, ale nie odczułem szczególnie ich braku. Pomimo iż uzyskałem najlepszy czas w Jeździe próbnej, startowałem z przedostatniego miejsca (ach te bugi) – tak to wszystko wygląda bez okrążenia formującego. Ale czy jest sens je robić i tracić cenne minuty (pamiętamy jak to wyglądało w przeszlości), które możemy poświęcić na dodatkowe minuty wyścigu? Sami osądźcie.

- Ośmiu kierowców na torze i poziom zmagań od razu wskoczył na inny poziom. Zresztą, wystarczy popatrzeć na różnice czasowe pomiędzy pierwszą czwórką – a event trawał przecież ponad 70 minut!

- Pora rozgrywania zawodów na 90% pozostanie. Niedziela 21:00 wydaje się na tę chwilę najkorzystniejszym rozwiązaniem. Niemal wszyscy nasi dotychczasowi eventowicze stawili się na Grand Valley.

- Budyń. Czyli nowy nabytek Eventu. Dobry zawodnik, a w dodatku jeździ jakby startował z nami od dawien dawna. Zasady CRC też nie są mu obce. Oby pozostał stałym bywalcem Eventu.

Wkrótce wrzucę kalendarz nowego sezonu, wraz z listą samochodów na poszczególne wyścigi. Stay tuned.
Hal
Zanzibar

Postprzez plazimodo » Pn lip 23, 12 18:29

Było dobrze, ciekawie i mimo 6 miejsca oraz kilku grubszych błędów nie jestem zawiedziony. Dużo się działo zwłaszcza między pierwszą czwórką ale i "w środku stawki" było sporo walki, a może być jeszcze więcej jak dołączy Bysiek i Derat (a zaprawdę powiadam wam Deratyzer wróci)

Nadal nie wiem, co z kwalifikacjami. Tym razem ich nie zrobiliśmy, ale nie odczułem szczególnie ich braku. Pomimo iż uzyskałem najlepszy czas w Jeździe próbnej, startowałem z przedostatniego miejsca (ach te bugi) – tak to wszystko wygląda bez okrążenia formującego. Ale czy jest sens je robić i tracić cenne minuty (pamiętamy jak to wyglądało w przeszłości), które możemy poświęcić na dodatkowe minuty wyścigu? Sami osądźcie.

Kwalifikacje są ciekawym dodatkiem i byłbym za tym żeby się odbywały, ale jeśli termin eventu zostaje (a jestem za tym żeby został) to i tak na nie nie zdążę (więc jestem przeciw). Tak wiem, jestem za, a nawet przeciw.

Pora rozgrywania zawodów na 90% pozostanie. Niedziela 21:00 wydaje się na tę chwilę najkorzystniejszym rozwiązaniem. Niemal wszyscy nasi dotychczasowi eventowicze stawili się na Grand Valley.

I niech tak zostanie skoro wszystkim pasuje tylko dajcie mi te kilka (-naście) minut więcej cobym nie gonił do domu na złamanie karku. Z wstępnych informacji od Derata wiem że i jemu będzie pasowało więc można się spodziewać powrotu weterana z zaświatów wirtualnego ścigania.

Budyń. Czyli nowy nabytek Eventu. Dobry zawodnik, a w dodatku jeździ jakby startował z nami od dawien dawna. Zasady CRC też nie są mu obce. Oby pozostał stałym bywalcem Eventu.

Racja, ale nie można pominąć zwycięzcy Adolfa, który (jeśli nie będzie stał na poboczu albo jeździł driftem pod prąd) może zostać jednym z führerów tego eventu.
plazimodo
Machinegun Kid

Postprzez Frost » Wt lip 24, 12 15:52

Kolega Adolf dostanie dzisiaj odemnie jakis kuponik za niesamowita walke
polskie literki i gramatyke Buka zjadla

Obrazek
Frost
Machinegun Kid

Postprzez Hal » Wt lip 24, 12 16:31

Kalendarz wrzucam też do pierwszego postu tematu, by łatwiej nam było odnaleźć interesujące nas akurat zawody.

Kalendarz - Sezon 2:

I. Tokyo Route 246 *

1. Suzuka Circuit **

2. Rome City Course

II. Deep Forest Raceway

3. Fuji GT

4. High Speed Ring

III. Clubman Stage Route 5

5. Nurburgring GP/F

6. Madrid City Course

IV. Cape Ring Reverse

7. Autodromo Nazionale di Monza

8. Circuit de la Sarthe 2009

V. Cote d'Azur

9. Circuit de Spa Francorchamps (wymagane DLC - Pakiet Torów nr. 1)

10. Nurburgring Nordschleife

* - wyścigi oznaczone cyframi rzymskimi I-V wchodzą w skład minicyklu Puchar Skyline

** - wyścigi oznaczone cyframi arabskimi 1-10 wchodzą w skład Zawodów GT300

kursywa – wyścigi oznaczone kursywą wchodzą w skład minicyklu Puchar Miejski

tekst pogrubiony – wyścigi oznaczone pogrubieniem wchodzą w skład cyklu Dookoła Świata

Wszystkie piętnaście wyścigów wchodzi w skład Klasyfikacji Generalnej Sezonu 2

Samochody na Puchar Skyline

1. Tokyo Route 246

[P] Nissan Skyline GT-R V-spec II (R32) '94

[P] Nissan Skyline GT-R V-spec II (GT Academy) '94

2. Deep Forest Raceway

[P] Nissan Skyline GT-R V-spec (R33) '97

3. Clubman Stage Route 5

[P] Nissan Skyline Coupe 370GT Type SP '07

4. Cape Ring Reverse

[P] Nissan Skyline GT-R V-spec II Nür (R34) '02

[P] Nissan Skyline GT-R V-spec II Nür (GT Academy) '02

5. Cote d'Azur – dowolny z wcześniej wymienionych Skyline'nów

Ustawienia samochodów na Puchar Skyline:

- tuning zabroniony (poza wymianą oleju)

- wspomagacze wyłączone (z wyjątkiem ABS)

- opony sportowe twarde

Samochody na Zawody GT300

[S] Autobacs Arta Garaiya '03

[S] Nissan C-West Razo Silvia '01

[S] RE Amemiya Aspara Drink RX7 '04

[S] Subaru Cusco Advan Impreza '03

[S] Toyota Super Autobacs Apex MR-S '00

[S] Toyota Wedsport Celica '03

[P] RE Amemiya Aspara Drink RX7 '06

[P] Subaru Cusco Dunlop Impreza '08

[P] Autobacs ARTA Garaiya '08

[P] Lexus Weds Sport IS350 '08

Ustawienia samochodów na Zawody GT300:

- tuning zabroniony (poza wymianą oleju)

- wszystkie wspomagacze wyłączone (łącznie z ABS)

- opony wyścigowe twarde

- można zmieniać samochód na poszczególne wyścigi

Pierwszy wyścig sezonu (Puchar Skyline na Tokyo Route 246) już w nadchodzącą niedzielę o godzinie 21:00 (lub 21:15 - jeżeli Plazi dogada się z Sebkiem). Wyścig będzie liczył 35 okrążeń.

Enjoy.
Hal
Zanzibar

Postprzez Luqat » Cz lip 26, 12 21:58

Witam państwa.

Widzę Tar, że już wybrałeś termin i godzinę eventu, a mówiłeś że będą co najmniej dwa podejścia żeby sprawdzić co będzie lepsze ;) Nie żebym się buntował, ale jeżeli będzie ta właśnie godzina eventu, to Bysiek będzie raczej tylko sporadycznym bywalcem, gdyż właśnie o 21szej zaczyna bądź kończy pracę i tylko jeśli będzie miał wolne to wyrobi się na na wyścig. Druga rzecz to Spa. Ja co prawda mam to DLC, ale co z osobami, które nie zakupiły bądź nie zakupią? Automatycznie tracą możliwość udziału w wyścigu. Żeby nie było - jestem jak najbardziej za wyścigiem na tym torze, a pytam profilaktycznie.

No i Grzesiu - gdzie Ty i Twój drugi uczestnik? ;>
Luqat
Olga Gurlkovich

Postprzez Hal » Pt lip 27, 12 00:52

Widzę Tar, że już wybrałeś termin i godzinę eventu, a mówiłeś że będą co najmniej dwa podejścia żeby sprawdzić co będzie lepsze

Drugi termin miał być usytuowany poza weekendem, w czwartek około 21 (tylko wtedy 'w tygodniu' późnym wieczorem mi odpowiada). Niestety, trzej gracze powiadomili mnie, że nie ma najmniejszych szans, by stawiali się wtedy na starcie. Toteż w obliczu świetnej frekwencji w niedzielę (z 9 powiadomionych o wyścigu testowym osób, aż osiem było online), zdecydowałem się pozostawić ten termin. To była naturalna decyzja w tych okolicznościach.

Nie żebym się buntował, ale jeżeli będzie ta właśnie godzina eventu, to Bysiek będzie raczej tylko sporadycznym bywalcem, gdyż właśnie o 21szej zaczyna bądź kończy pracę i tylko jeśli będzie miał wolne to wyrobi się na na wyścig

Pamiętam, że w pierwszym sezonie była podobna sytuacja z Byśkiem. Hmm, jedyne, co nasuwa mi się w takiej sytuacji, to dodatkowe opóźnienie czasu startu wyścigu (już widzę minę Sebka), tak aby po powrocie z roboty Byku mógł na czas stawić się w lobby.

Ja co prawda mam to DLC, ale co z osobami, które nie zakupiły bądź nie zakupią? Automatycznie tracą możliwość udziału w wyścigu.

Zgadza się. Wiem, że to może wydawać się kontrowersyjną decyzją, ale chcę mieć ten tor w kalendarzu na zbliżający się sezon. W wyścigu na Spa pojadą jedynie osoby, którego go zakupiły. I nie, nie jestem agentem PD, który sprzedaje Wam ich produkty;)
Hal
Zanzibar

Postprzez bigbudyn500 » Pt lip 27, 12 18:51

No to już widzę na którym miejscu będę dojeżdżał w zawodach gt300 ......... Ostatnim....... No chyba, że do tego czasu ogarnę hamowanie bez ABS-u na przyciskach kierunkowych . :binky: . Strzeżcie się bo większość wyścigu będę walczył o utrzymanie się na torze :D :D
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Square » So lip 28, 12 17:55

Luqat napisał(a):No i Grzesiu - gdzie Ty i Twój drugi uczestnik? ;>

Spokojnie jestem :) A i drugi uczestnik powinien być na evencie. Dostał namiar na ten temat i na Tara z którym miał się skontaktować.
Obrazek
Square
Inkarnacja VR

Postprzez Hal » So lip 28, 12 23:57

No to już widzę na którym miejscu będę dojeżdżał w zawodach gt300 ......... Ostatnim....... No chyba, że do tego czasu ogarnę hamowanie bez ABS-u na przyciskach kierunkowych .

Grasz na padzie, więc kolosalne znaczenie przy jeździe bez ABSu ma to, pod jaki przycisk przypisałeś pedał hamulca. Polecam któryś z triggerów, gdyż oferują one bodaj najlepsze wyczucie przy doborze stopnia nacisku spośród wszystkich przycisków DS3. Jazda samochodami typu GT300 bez ABSu nie jest aż tak wymagająca, jak mogłoby się wydawać. Będzie znacznie łatwiej niż wtedy, gdy ścigaliśmy się wspólnie samochodami klasy turystycznej.

A i drugi uczestnik powinien być na evencie. Dostał namiar na ten temat i na Tara z którym miał się skontaktować.

Twój znajomy już się ze mną skontaktował i prawdopodobnie jutro zadebiutuje w Evencie.
Hal
Zanzibar

Postprzez Gillian » N lip 29, 12 00:26

Coo? Przypisywac gaz/hamulec pod przyciski kierunkowe (tzn galke - ja tak robilem na PSX)? Choc kiedy domyslnie bodajze jest to niesmiertelny x i kwadrat... Biedni gracze skrzywdzeni przez kiepskie triggery:)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez bigbudyn500 » N lip 29, 12 16:29

"nieśmiertelne" X,O,Trójkąty i Kwadraty rządzą niepodzielnie od czasów pierwszej części GT na PS. Tak się niestety przyzwyczaiłem i w tym przypadku trigery służą mi do........... zmiany biegów :) . Cóż .? W tej kwestii nic nie poradzę :D
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Simon » N lip 29, 12 16:50

A ja właśnie gaz i hamulec mam pod prawym analogiem i nie narzekam na wyczucie.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez kALWa888 » N lip 29, 12 16:55

Mi się to podobało w czwórce, że w przeciwieństwie do trójki można tą prawą gałką jako gaz/hamulec operować. Brakowało jedynie ręcznego w tym wszystkim
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » N lip 29, 12 17:46

Simon, to jak wciskasz gaz i hamulec rownoczesnie? Galka na boki?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Frost » N lip 29, 12 19:50

Pamiętam, że w pierwszym sezonie była podobna sytuacja z Byśkiem. Hmm, jedyne, co nasuwa mi się w takiej sytuacji, to dodatkowe opóźnienie czasu startu wyścigu (już widzę minę Sebka), tak aby po powrocie z roboty Byku mógł na czas stawić się w lobby.

Panowie tylko bez jaj o 4:30 dzwoni moj budzik :O
polskie literki i gramatyke Buka zjadla

Obrazek
Frost
Machinegun Kid

Postprzez Simon » N lip 29, 12 23:16

Frost napisał(a):Panowie tylko bez jaj o 4:30 dzwoni moj budzik :O

Znam ten ból...

kALWa888 napisał(a):Mi się to podobało w czwórce, że w przeciwieństwie do trójki można tą prawą gałką jako gaz/hamulec operować. Brakowało jedynie ręcznego w tym wszystkim

W trójce też grałem na analogu nie wiem jak ci wyszło, że nie było takiej możliwości...
twilite kid napisał(a):Simon, to jak wciskasz gaz i hamulec rownoczesnie? Galka na boki?

A na cholerę miałbym wciskać gaz i hamulec jednocześnie?

P.S. TK, kiedy się w końcu zjawisz na evencie:>?
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » N lip 29, 12 23:30

Simon napisał(a):
twilite kid napisał(a):Simon, to jak wciskasz gaz i hamulec rownoczesnie? Galka na boki?

A na cholerę miałbym wciskać gaz i hamulec jednocześnie?

P.S. TK, kiedy się w końcu zjawisz na evencie:>?

Np przy redukcji i hamowaniu warto musnąć gaz żeby nie przymulić silnika np na wyjściu z zakrętu.

Ja się zjawię na evencie wtedy, kiedy będę wolny w weekend wieczorem. Z czym bywa różnie. No i teraz na kierownicy strasznie lamię więc poziom bym obniżał :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez bigbudyn500 » N lip 29, 12 23:42

No to pierwsze koty za płoty :) Zaczęło się bardzo przyjemnie , niestety liczba zawodników na starcie była zupełnie inna niż pod koniec wyścigu a szkoda bo mogło być fajnie. Pozdrowienia dla Adolfa za R34 :d Gdybym nie uszkodził auta sześć razy a co za tym idzie tyle samo razy zjeżdżał na pit lane , to kto wie.... Większość wyścigu przejechałem na ostatniej pozycji zmagając się z własnymi nerwami po czterokrotnym uszkodzeniu auta i wizytach w boksie . Jednak jak to w "konsolo-motorsporcie" bywa szczęśliwym trafem linię mety przekroczyłem na drugiej pozycji . Mam nadzieję,że w kolejnych eventach frekfencja na mecie będzie taka sama jak na starcie :) oraz , że czas pozwoli wystartować mi w kolejnych wyścigach
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Hal » Pn lip 30, 12 17:49

Tak jak napisał Budyń, to był bardzo dziwny wyścig. Zaczęło się spektakularnie, od mocnego uderzenia. Ośmiu kierowców na torze zwiastowało pasjonujące zawody. Niestety, wraz z postępem Eventu wszystkie emocje, których na starcie było naprawdę sporo, gdzieś się ulotniły. Po pierwszych niepowodzeniach, pokój opuścił Grześ, zaś w okolicy połowy wyścigu z dalszej rywalizacji zrezygnował Adolf. Doszło do kuriozalnej sytuacji, gdyż okazało się, iż Adi jechał niewłaściwym Skyline'm - znacznie mocniejszym od tego, jaki został wyznaczony na wyścig i którym poruszała się reszta stawki. Po uświadomieniu sobie swojej pomyłki, Adolf zdecydował się honorowo opuścić lobby.

Obrazek

Fot. Efektowny początek wyścigu. Osiem Skyline'nów podchodzi do zakrętu otwierającego.

Tak więc z początkowej stawki ośmiu graczy, na torze pozostało nas już tylko sześciu. I nie był to wcale koniec złych wiadomości. Po tym, jak objąłem prowadzenie w wyniku absencji Adiego, zdołałem zbudować kolosalną, dwuminutową przewagę nad grupą peletonową. Gdy wydawało się już, że spokojnie dowiozę tę pewną zaliczkę do mety, zdarzyło się coś, co jeszcze nie przytrafiło mi się w żadnym z dotychczasowych spotkań eventowych. Zerwało mi połączenie internetowe i na pięć okrążeń przed końcem wyścigu wyrzuciło z pokoju. Jednak bardziej niż utracona wygrana, zmartwiła mnie końcowa frekwencja zawodów. Z ośmiu zawodników, jacy przybyli na wyścig, do końca dojechała jedynie piątka. Event wygrał Simon, choć jego triumf nie był pewny aż do końca. W stawce działo się bardzo dużo i stale miały miejsca jakieś przetasowania. To pierwszy zwycięstwo Simona w historii jego startów w Eventach.

Obrazek

Fot. ''Czarna'' owca na tokijskich ulicach, czyli Adi w R34 Nur.

Wyniki wyścigu (Puchar Skyline, Tokyo Route 246, Nissan Skyline GT-R V•spec II (R32) '94, 35 okrążeń, wyścig trwał około 1h i 19 min.):

1. Simon - najlepsze okrążenie: 2:02,641

2. Budyń – strata: + 5,545; najlepsze okrążenie: 2:02,762

3. RohtD – strata: + 29,948; najlepsze okrążenie: 2:03,293

4. Sebek – strata: + 2:01,593; najlepsze okrążenie: 2:03,475

5. PRZESTEPCA – strata: + 2:04,713; najlepsze okrążenie: 2:06,202

Adolf – DNF; najlepsze okrążenie: x:xx,xxx

Grześ – DNF; najlepsze okrążenie: 2:06,656

Tar-Elendil – DNF; najlepsze okrążenie: 2:02,227

Kary:

- Grześ vs. Adolf. Na pierwszym okrążeniu wyścigu Grześ jedzie tuż za Adolfem. Na zakręcie w lewo, tuż przed opadającą S-ką, Grześ wyprzedza Adiego po wewnętrznej. Niestety, nieprzepisowo, gdyż nie uzyskuje wcześniej overlapu. Oczywiście wszystko kończy się źle. Uderzony samochód Adolfa ląduje na bandzie i uszkadza prawe przednie koło. Jednak bez kar w tej sytuacji (powinno być -3ptk), gdyż Grześ nie ukończył wyścigu i nie zdobył żadnego dorobku punktowego.

Obrazek

Fot. Grześ (biały Skyline) przechodzi niczym strzała po wewnętrznej Adolfa.

Obrazek

Fot. Konsekwencje uderzenia Grzesia w Adolfa.

- Adolf vs. Budyń. Tuż po opisanym wcześniej zdarzeniu, jadący lekko uszkodzonym Skyline'nem Adi próbuje jak najszybciej włączyć się do rywalizacji. Nie zauważa jednak, iż jego uszkodzone auto wyprzedził już Budyń. Adi zaczepia o tył samochodu Budynia i powoduje usterkę jednego z kół samochodu kolegi. Jednak bez kar w tej sytuacji (powinno być -6ptk, gdyż Adolf spowodował kolizję prowadząc uszkodzony samochód), ponieważ Adi nie ukończył eventu i nie zdobył żadnej puli punktowej.

Obrazek

Fot. Moment uderzenia Adolfa (pomarańczowy Skyline) w samochód Budynia.

- Simon vs. Budyń. Na pierwszym zakręcie 4. okrążenia Simon usiłuje wyprzedzić Budynia po wewnętrznej. Robi to jednak nieprzepisowo. Nie uzyskując overlapu wykonuje niebezpieczny manewr – barge passing. Jak wiadomo, takie posunięcie niemal zawsze kończy się dramatycznie. Nie inaczej było w tej sytuacji. Budyń ląduje na bandzie, a jego auto wkrótce będzie musiało zostać poddane serwisowi. Kary: Simon -3ptk.

Obrazek

Fot. Brak overlapu Simona (niebieski Skyline) na Budyniu i...

Obrazek

Fot. …przykre tego konsekwencje.

Obrazek

Fot. Budyń przyszpilony przez Simona do betonowej bandy.

Klasyfikacja Pucharu Skyline (po 1/5):

1. Simon – 22 ptk.

2. Budyń – 20 ptk.

3. RothD – 16 ptk.

4. Sebek – 13 ptk.

5. PRZESTEPCA – 11 ptk.

Klasyfikacja Pucharu Miejskiego (po 1/5):

1. Simon – 22 ptk.

2. Budyń – 20 ptk.

3. RothD – 16 ptk.

4. Sebek – 13 ptk.

5. PRZESTEPCA – 11 ptk.

Klasyfikacja generalna (po 1/15):

1. Simon – 22 ptk.

2. Budyń – 20 ptk.

3. RothD – 16 ptk.

4. Sebek – 13 ptk.

5. PRZESTEPCA – 11 ptk.
Hal
Zanzibar

Postprzez bigbudyn500 » Wt lip 31, 12 19:33

Nie ma co się rozpisywać . Było FAJNIE . Polecam.
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Hal » Śr sie 01, 12 17:18

Dwie ważne kwestie przed rozpoczęciem zmagań GT300:

1.

Samochody na Puchar Skyline

1. Tokyo Route 246

[P] Nissan Skyline GT-R V•spec II (R32) '94

[P] Nissan Skyline GT-R V-spec II (GT Academy) '94

2. Deep Forest Raceway

[P] Nissan Skyline GT-R V•spec (R33) '97

3. Clubman Stage Route 5

[P] Nissan Skyline Coupe 370GT Type SP '07

4. Cape Ring Reverse

[P] Nissan Skyline GT-R V•spec II Nür (R34) '02

[P] Nissan Skyline GT-R V-spec II Nür (GT Academy) '02

5. Cote d'Azur – dowolny z wcześniej wymienionych Skyline'nów

Ustawienia samochodów na Puchar Skyline:

- tuning zabroniony

Można: zmienić olej, zmodyfikować balans hamulców, przywrócić sztywność zawieszenia oraz wyremontować silnik

Nie można: Cała reszta

- wspomagacze wyłączone (z wyjątkiem ABS)

- opony sportowe twarde

- w danym wyścigu startować może jedynie przeznaczony do tego samochód. Wyjątkiem jest wyścig nr 5 Pucharu Skyline.

Samochody na Zawody GT300

[S] Autobacs Arta Garaiya '03

[S] Nissan C-West Razo Silvia '01

[S] RE Amemiya Aspara Drink RX7 '04

[S] Subaru Cusco Advan Impreza '03

[S] Toyota Super Autobacs Apex MR-S '00

[S] Toyota Wedsport Celica '03

[P] RE Amemiya Aspara Drink RX7 '06

[P] Subaru Cusco Dunlop Impreza '08

[P] Autobacs ARTA Garaiya '08

[P] Lexus Weds Sport IS350 '08

- tuning zabroniony

Można: zmienić olej, zmodyfikować balans hamulców, ustawić dyferencjał w samochodach z napędem 4WD, przywrócić sztywność zawieszenia oraz wyremontować silnik

- opony wyścigowe twarde

2.

Jak wiecie, w pierwszym wyścigu drugiego sezonu zdecydowałem się nie rozgrywać kwalifikacji. Było to spowodowane tym, iż byłem przeświadczony o tym, że GT5 zawiera błąd, w wyniku którego w czasie wyścigu gra zazwyczaj nie rozstawia zawodników w kolejności uzyskanych przez nich czasów w Jeździe Próbnej, lecz losowo i chaotycznie. Ta wiedza skutkowała w pierwszym sezonie czasochłonną procedurą wymagającą ręcznego spisywania czasów uzyskanych w Jeździe Próbnej przez graczy oraz przeprowadzania okrążenia formującego. Całość trwała wieki i kradła sporo cennego czasu.

Ostatnio dowiedziałem się, iż nie ma żadnego błędu z klasyfikowaniem graczy wg wyników z Jazdy Próbnej, a całe zamieszanie spowodowane jest nieświadomością graczy, jak funkcjonuje ta procedura. Otóż po wejściu na tor (komenda DOŁĄCZ z głównego poziomu lobby) i uzyskaniu czasu kwalifikacyjnego, gracz nie powinien już powracać do głównego stopnia poczekalni. W przeciwnym razie uzyskany przez niego wcześniej czas kwalifikacyjny nie będzie uznany, a zawodnik znajdzie się na ostatniej lokacie startowej w trakcie startu wyścigu. Podobna sytuacja zdarzyła mi się w ostatnią niedzielę. Uzyskałem najlepszy czas przed startem Eventu w Jeździe Próbnej, ale wyścig rozpocząłem z ostatniego miejsca. Powód? Według informacji, która wam przytaczam, wszystko spowodowane było tym, że przed startem powróciłem do głównego poziomu lobby, a więc opuściłem tor (mój samochód nie znajdował się na liście umieszczonej w oknie znajdującym się z prawej strony lobby). I rzeczywiście tak zrobiłem.

Jako, że nie jestem całkowicie pewny tej informacji (choć podejrzewam, że się potwierdzi), należałoby sprawdzić jej wiarygodność przed niedzielym wyścigiem na jednym ze sparingów. Jeśli to się potwierdzi, będziemy mogli powrócić do kwalifikacji, nie tracąc jednocześnie cennych minut na spisywanie czasów i przeprowadzanie kłopotliwego okrążenia formującego.

A oto szczegóły następnego wyścigu (Niedziela 5.08 - Zawody GT300):

Samochód: Każdy z klasy GT300

Ustawienia:

- tuning zabroniony

Można: zmienić olej, zmodyfikować balans hamulców, ustawić dyferencjał w samochodach z napędem 4WD, przywrócić sztywność zawieszenia oraz wyremontować silnik

- opony wyścigowe twarde

Tor: Suzuka Circuit

Ustawienia pogody:

- pogoda w czasie startu: 0%

- wilgotność w czasie startu: 0%

- zmienność pogody: 3/10

Ilość okrążeń: 32
Ostatnio edytowano Śr sie 01, 12 23:29 przez Hal, łącznie edytowano 2 razy
Hal
Zanzibar

Postprzez bigbudyn500 » Śr sie 01, 12 18:09

Tak to prawda . Jak wrócisz do pokoju to tracisz wcześniejszą pozycję a co za tym idzie wyjeżdżasz na tor jako ostatni i to nigdy nie było błędem :D :D. Jedyne co trzeba zrobić to w ustawieniach kolejności startu to powinno się wybrać opcje najszybsze z przodu, a co do tuningu to myślę że zawsze znajdzie się jakaś czarna owca która będzie oszukiwać bo o ile się nie mylę to nie ma możliwości sprawdzenia co kto ma pod maską . Nie było by takiego problemu gdyby dozwolone było jedno auto .( Każde auto ma inną liczbę PO, masę oraz moc więc wprowadzenie limitu PO odpada).
Lepszym rozwiązaniem wydaje mi się było by wprowadzenie jednego... "wozu" ;) a ograniczyć jedynie moc i wagę wtedy o wynikach wyścigu decydowałby setup auta oraz skillllzzzz drivera , ale to tylko moja sugestia
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Hal » Śr sie 01, 12 23:24

Eh, przypomniałem sobie właśnie, że przecież od któregoś z updejtów istnieje coś takiego jak Ogranicznik Mocy. Pozwala on na poważne obniżenia ilości koni mechanicznych pojazdów (nawet do 50%). Niestety, ten zabieg godzi całkowicie w ideę tuningu, który zamierzałem udostępnić (ustawianie sobie skrzyni pod konkretny tor, zmiany w zawieszeniu i aerodynamice pojazdu). Można bowiem zakupić sobie różne poziomy turbosprężarki, od tego najniższego aż po najwyższy, a potem korzystając z ogranicznika mocy i tak zmieścić auto w wyznaczonym limicie mocy. A to już poważna ingerencja w samochód i naruszenie charakterystyki klasy GT300. Straszna luka w ustawieniach lobby. Coź, dlatego, by całkowicie nie wypaczyć rywalizacji, powracamy do pierwotnego pomysłu, w którym tuning w klasie GT300 jest zabroniony.

Przepraszam za całe zamieszanie. Zupełnie zapomniałem o tym bajkowym ograniczniku.
Hal
Zanzibar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gran Turismo Club