Nintendo DS - temat ogólny

Moderator: GM

Re: Nintendo DS - temat ogólny

Postprzez Gillian » N sie 26, 12 10:38

No i mam znowu DSa, mam teraz też nagrywarkę, więc mogę sobie dokładnie sprawdzić daną grę przed rozpoczęciem polowania na ebayu i allegro.
Last Window na pewno kupię, w sumie niedrogo widzę na allegro. Spirit Tracks też, choć z rozsądną ceną gorzej...

Sprawdziłem właśnie Okamiden - wygląda na to, że po prostu przeniesiono grę z PS2 na DSa. Mam na myśli sterowanie. Przecież to się nie nadaje w takiej formie na taką konsolkę. Już prędzej widziałbym takie dostosowanie jak właśnie Zeld - nacisk na sterowanie dotykowe itp. Może byłoby to inne Okami niż na PS2, ale dlaczego ma być takie samo? Pogram jeszcze chwilkę, ale wątpię, czy bym chciał w to grać... Średnio mi się to widzi na małym ekraniku w pełnym 3D + sterowanie krzyżakiem...

Ogram sobie jeszcze drugiego Laytona - jedynka mi się poprzednio spodobała, ale potem jakoś się rozciągnęła. Fajne, ale długo w to grałem i jakiegoś szału nie zrobiła (nie tak jak Hotel Dusk czy Zelda). Aczkolwiek nie wiem też czy będzie mi się chciało grać drugi raz w praktycznie to samo. Sprawdzę.

Chciałbym też któregoś Ace Attorney/Phoenix Wright ograć. I tu też z pomocą przychodzi nagrywarka. Sprawdzę wszystkie i wybiorę to, które mi się najbardziej spodoba : ). Zwłaszcza, że te gry to jest jakiś kosmos cenowy.

Ghost Trick - właśnie współlokator ograł w tym miesiącu na konsolce brata (w sumie dlatego kupiłem znów DSa - przypomniałem sobie jaka była fajna). Stwierdził, że to najlepsza gra, w jaką grał w tym roku. A grał m.in. w Wiedźmina II czy Max Payne 3, Catherine. W sumie całkiem sporo na dużych konsolach, więcej niż ja. Także taka rekomendacja mówi mi wiele, zwłaszcza że mamy podobny gust. Ale i tak sobie sam sprawdzę.

Jest jeszcze kilka takich gier, które mi przychodzą do głowy: 999, jakieś TWEWY itp, ale to są wszystko właśnie takie gierki, które sam muszę sprawdzić i ocenić, czy warto na nie polować i warto wydawać kasę. Żałuję, że poprzednio nie dokupiłem nagrywarki. Pewnie wtedy nie odsprzedałbym konsolki :).

PS: tak się zastanawiam przy tej okazji.

Czym różni się kupienie gry, ogranie jej i sprzedanie nieraz z zyskiem (często mi sie tak zdarzało) od zassania gry z torrenta, ogrania jej i wywalenia?
Jedyne co mi przychodzi to potencjalny -1 w liczbie sprzedanych gier, choć i tak to nie ma znaczenia. Jeśli ktoś miałby kupić grę ode mnie to i tak by ją kupił od kogoś innego albo wziął nówkę. Nic by nie ubyło w przyrodzie... Zwłaszcza kiedy ja też kupiłbym używkę i puścił ją dalej. Dany egzemplarz przeszedłby o jedne ręce mniej.

Hmm - Ameryki nie odkryłem, bo właśnie z tym najwyraźniej się teraz walczy wprowadzając Online Passy. Ale tak rynek funkcjonował od lat... I z drugiej strony z tego punktu widzenia rzeczywiście granie w używki i ich odsprzedawanie można sprowadzić do ogrania kopii.

W moim przypadku to jeszcze wygląda tak, że nie wiem, czy grę odsprzedam. Bywa tak, że puszczam dalej po godzinie dwóch albo zaraz po ukończeniu a i często po kilku miesiącach/latach. Więc tutaj pewnie leży ta różnica. Ale jest szereg graczy, przez których ręce gry tylko przechodzą: kupno, ogranie, allegro. Nieważne, czy hit, czy średniak, czy crap.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Lazuli Lapis » N sie 26, 12 11:44

Z Ace Attorney to najlepiej weź jedynkę - każda kolejna część jest kontynuacją poprzedniej i jak weźmiesz którąś ze środka to raczej trudno się będzie połapać w fabule, a poza tym pierwsza część jest w sumie pod wieloma względami najlepsza ze wszystkich.

Druga część Laytona imo jest lepsza od pierwszej, skłonna jestem się nawet pokusić o stwierdzenie że najlepsza z pierwszej trójki (czy tam czwórki, ale w nią nie grałam jeszcze) - bo jedynka, tak jak mówisz, w pewnym momencie się "rozłazi", a trójkę jak na mój gust przekombinowali. Znaczy zła nie jest, ale z zawiłością intrygi przeholowali trochę :)

Co do Okamidenu sama mam mieszane uczucia... Zbieram się do napisania wrażeń w jego temacie i zbieram i jakoś mi nie wychodzi :\ ale powiem tyle - jako gra na DSa 9/10, jako kontynuacja Okami... uznaję że jest niekanoniczna. Co do sterowania - jeśli jest męczące, to tylko ze względu na brak analoga.

No i to o czym piszesz akurat w przypadku Nintendo nie ma większego znaczenia - czy używka, czy nówka, tak czy siak cholernie trudno je dostać...
Ostatnio edytowano N sie 26, 12 11:47 przez Lazuli Lapis, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Gram: BioShock, Mirror's Edge
Czytam: Fahrenheit 451

Postprzez Operator » N sie 26, 12 11:46

TK, powinieneś sprawdzić tytuły z pod szyldu SMT- dwie części Devil Survivor (popowe jak Persona, ale mówią, że fabularnie zaskakuje [grałem chyba dwie godziny na emulatorze]), albo Strange Journey (niestety, nie testowałem).
TWEWY polecam, niby skończyłem, ale jeszcze nie sprzedaję, bo chcę porobić subquesty. Stride Cross Battle System na papierze brzmi kosmicznie (kontrola dwóch ekranów na raz), ale to bardziej kwestia przyzwyczajenia. Nawet jeżeli ktoś dojdzie do wniosku, że nie daje rady, to można ustawić automatyczne AI (które może nie jest aż tak skuteczne jak normalnie, ale da się grać).
Co jeszcze... Konieczne Rhythm Heaven i wszystkie Castlevanie, które i tak już były polecane (np. przez Faję).
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez SALADYN » N sie 26, 12 16:17

Ghost Trick to genialna gra więc możesz brać w ciemno, Okamiden i kanoniczność to sprawa indywidualna dla każdego ale nie przesadzajmy to nie jest MGS gdzie wszystko musi się sensownie trzymać razem, fabuła tej gry to tylko jeden element składowy całości i chwała ci Lazuli że jej przez takie odczucia nie skreśliłaś, szkoda tylko że z Twilite'a jak zawsze musiała wyjść maruda i musiał przyczepić się do sterowania co przy jego doświadczeniu nie powinno być problemem, ja też wciąż narzekam na prace kamery w grach ale nie rzucam ich przez to w kąt tylko zaciskam zęby i kończę choć oczywiście granica denerwowania mnie istnieje tyle że jeszcze żaden tytuł jej nie przekroczył na tyle żeby go przez to skreślić.
A tak odnośnie twoich odczuć co do piracenia Twilite to przecież oczywiste że chcesz zagrać jak najtaniej, mnie uczciwość i kolekcjonerskie zapędy nie pozwalają zasysać gier z neta ale brania tytułów z drugiej ręki nie porównuje do kradzieży, developerzy są po prostu zachłanni i chcą żeby każdy nówkę kupował (najlepiej w preorderze) nie dając nic w zamian jak np stały support tytułu w darmowe DLC lub przynajmniej odpowiedni poziom wykonania ich produkcji, zysk przede wszystkim choćby moim kosztem na co się nie zgadzam kupując używkę.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » N sie 26, 12 16:32

Nie maruda i nie tylko sterowanie. Ogólnie gra wydaje mi się jak na pierwsze wrażenie na siłę wciśnięta na konsolkę. Chociażby grafika - ekran wygląda jak wielka rozmazana plama z poszarpanymi krawędziami. Ciężko dopatrzeć się jakiegos detalu. Tak to wygląda - jak gra na siłę przeniesiona z dużej konsoli na konsolke, która nie daje sobie z nią rady i która została stworzona do innych gier.
I nie wiem też dlaczego miałbym zaciskać zęby - granie ma sprawiać przyjemność a nie być przykrym obowiązkiem.

brania tytułów z drugiej ręki nie porównuje do kradzieży
No ok. Ale co powiesz na to, co wyżej napisałem. Kupowanie używki, granie i sprzedawanie dalej czym się różni od ściągnięcia gry z neta i po zagraniu usunięciu pliku?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N sie 26, 12 16:48

twilite kid napisał(a):No ok. Ale co powiesz na to, co wyżej napisałem. Kupowanie używki, granie i sprzedawanie dalej czym się różni od ściągnięcia gry z neta i po zagraniu usunięciu pliku?

Na logikę niczym ale patrząc z strony prawnika który cię będzie bronił ( ;) ) w jednym przypadku ukradłeś a w drugim mogą ci skoczyć.
SALADYN

Postprzez Faja » Wt maja 14, 13 13:43

Ok mam kilka pytań w kwestii DSa co zastanawiam się nad kupnem:
1. Którą wersję wybrać? DS, DSi, DSi Lite, DSi XL?
2. Jak wygląda sprawa z dostępnością gier w Polsce?
3. Jak wygląda sprawa z możliwościami sieciowymi?
4. Jaka cena to uczciwa cena teraz za używkę?

Dzięki.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt maja 14, 13 14:10

Odpowiadając na wszystkie pytania: najlepiej będzie jak kupisz ode mnie DSi za dwie stówki :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt maja 14, 13 14:40

1.Zależy od twoich oczekiwań. DS jest najtańszy i spokojnie wystarczy żeby ograć wszystkie hity z tej konsoli jednak jest brzydki i wadliwy, DS Lite jest po prostu ładniejszy i łatwo dostępny, DSi to dwie ekstra kamerki ale nie pamiętam żeby kiedykolwiek jakaś gra mnie przekonała do zmiany na ten model a do tego pozbawiono ją slotu z GB Advance, DSi XL to wszystko co powyżej plus większe rozmiary samej konsoli jak i ekranów czyli w sam raz dla ludzi z dużymi dłońmi.
2.Z grami niestety słabo, jeżeli celujesz w jakiś konkretny hit to trzeba się mocno naszukać jakiejś okazji lub mocno przepłacić a poza tym to same licencyjne crapy pokroju Harry Potter itp, na brytyjskim ebayu jest znacznie lepiej z dostępnością ale ceny tak samo wysokie. Sporym problemem na obu rynkach są też pirackie gry, podejrzanie tanie nowe egzemplarze które od DSi wzwyż najzwyczajniej nie będą działać.
3.Nie wiem jak z DSi i resztą ale Lite nie ma żadnych opcji internetowych a podejrzewam że pierwszy lepszy smartfon będzie sobie lepiej radził w tej kwestii.
4.Dwie stówki za DSi to bardzo dobra cena, ja za swojego Lite dałem 300.
SALADYN

Postprzez Lazuli Lapis » Wt maja 14, 13 14:48

1. DSi/XL - fata już raczej w porządnym stanie nie dostaniesz, a wśród Lite roi się od refurbów;
2. lipnie, zwłaszcza teraz, jak era DSa już raczej przeminęła naprawdę trudno mnóstwo tytułów dostać, poza tym w Polsce średnio co 2 lata się dystrybutor Nintendo zmienia przez co dodatkowy syf się z tym robi.
(swoją drogą obecnie nie mamy żadnego, bo Stadlbauer się wycofał kiedyś tam, a nowego jeszcze nie ma - dlatego też w większości sieciówek nie ma teraz nic od N)
3. akurat to też nigdy silną stroną Nintendo nie było, więc - Fat/Lite praktycznie żadnych możliwości w tym zakresie nie mają (a raczej mają tak śmieszne że nawet nie będę o tym pisać), w DSi masz niby przeglądarkę, ale raczej nie jest za wygodna do przeglądania czegokolwiek. No i DSi Shop, gdzie rejestrujesz punkty ze zdrapek które są w grach, a potem możesz sobie je wymienić na jakieś popierdóły dostępne w tymże (programy, mini-gry itd), co oczywiście jest nieprzydatne jak się kupuje używki, bo w mało której się trafia niewykorzystana zdrapka.
4. a tu ci niestety nie pomogę bo już dawno się nie orientuję jak to teraz wygląda.
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Gram: BioShock, Mirror's Edge
Czytam: Fahrenheit 451

Postprzez Faja » Wt maja 14, 13 14:57

ok dzięki, widzę, że różowo nie jest. Najwyżej pożyczę od kumpla, przejdę co chcę i oddam
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Wt maja 14, 13 19:47

Kup sobie DSi lub XL i dokup do tego programator DSTwo. Skoro gier dostać nie możesz to przynajmniej pograsz w inny sposób :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Wt maja 14, 13 20:59

Ja zakupiłem sobie DSi XL i jestem megazadowolony. w porównaniu do DS Lite ekran jest o wiele jest większy, ma żywsze kolory, głośniczki grają lepiej. Ale faktycznie gry są trudno dostępne, drogie, ale ja tam coś sobie kupię nieraz i więcej niż 80zł za moje hiciorki nie zapłaciłem.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Wt maja 14, 13 22:26

Z grami to jest ciężko. Ale chyba nie kolekcjonujesz niczego, więc pewnie w Twoim przypadku wyglądałoby to tak, że kupujesz i sprzedajesz dalej po przejściu. Z grami Nintendo jest tak z reguły, że ceny się trzymają, wiele nie stracisz na odsprzedaży.

Zagraniczne sklepy wyprzedają się z gier na DS. Na zavvi czasem można coś tanio dopaść. Play-asia również rzuca tanio gry (np. 999 za jakoś 20 dolarów ostatnio). DS nie ma blokady regionalnej, więc amerykańskie wydania można brać.

No właśnie, SAL może mnie polecić. Swojego DSa brał ode mnie i chyba nie narzeka :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr maja 15, 13 05:16

Nope, skarg nie było i nadal nie ma, chyba że za wadę tej transakcji można przyjąć wciśnięcie mi za darmo Chinatown Wars które mnie kompletnie nie interesowało w tej konsoli.

Na zavii z DS praktycznie same crapy są.
SALADYN

Postprzez Faja » Śr maja 15, 13 07:48

czyli nie pozostaje mi nic innego jak wzięcie od kumpla DSa z Acecard i ogranie tego co tam chcę
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr maja 15, 13 08:43

Na zavvi ostatnio ustrzelilem trzeciego Laytona i Dragon Quest 9 po 7 funtów ;). Wczesniej było jeszcze pare gier za lekko ponad 10, ale sie wyprzedaly...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Śr maja 15, 13 17:16

Dragon Questy wszelkie na DSa - najlepiej od 1-6 i 9, pełne wydania, dobry stan - jak ktoś ma do odsprzedania to chętnie odkupię :).
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr maja 15, 13 17:35

Ja chyba będę sprzedawał ten swój egzemplarz. Właśnie dojechał, ale muszę podejść odebrać. Pograłem chwilę w ROMa, ale nie wydaje mi się, że chcę to przejśc, więc nawet nie rozfoliuję.

Czekam na propozycje :D
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole