Metal Gear Solid HD Collection

Kolekcja serii po liftingu; wrażenia, solucje, opisy zmian.

Re: Metal Gear Solid HD Collection

Postprzez Recoil » Pn paź 01, 12 22:53

Co jak co, ale wprowadzenie kamery w pełni kontrolowalnej zmieniło diametralnie rozgrywkę w MGS3. To inny wymiar gry, daje zupełnie nowe możliwości. Fakt, sterowanie ogólnie jest (z perspektywy czasu) dość absurdalne, ale zaledwie po kilkudziesięciu minutach robimy wszystko już z automatu i możemy w pełni rozkoszować się zajebistością Snake Eatera.
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez Solidny » Pn paź 01, 12 23:04

Ja tam swego czasu wymasterowałem to całe CQC w MGS3 i nadal rozumiem je lepiej niż to w MGS4 :flower:. Może to dlatego, że w czwórce jest więcej ruchów i za dużo alarmów wszcząłem próbując z karabinem w łapie rozbroić przeciwnika. Big Boss by mnie skrzyczał, że wypróbowuję nowe rucy na polu walki. Kurde, zgubiłem wątek.
Tak czy siak, mi w sterowaniu MGS3 przeszkadzało tylko nachalne podnoszenia się Snake'a w trakcie czołgania, ale jakoś to opanowałem. Jeśli jednak komuś to całe sterowanie nie odpowiada i go odstrasza, w pełni to rozumiem. Nie każdy lubi taki stopień realizmu, gdzie wyuczenie się w grze CQC jest równie trudne co w rzeczywistości.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Pn paź 01, 12 23:40

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):Słabe to są próby wywołania tutaj flejmu. Odpuść sobie tk. Wiadomo, jakie masz podejście do mgs3. Znajdziesz każdy pretekst do jego hejtowania. Jak tak się męczysz z kamerą to ją zmień wciskając analog, albo po prostu już nie graj oszczędzisz sobie bólu.

Saladin01 napisał(a):Och, już wymiękam na myśl o wrażeniach z Peace Walkera

Ja wymiękłem po stwierdzeniu, że w blokowego mgs1 gra się lepiej. Reszty komentować nie sposób bez krztuszenia się i rechotu.

Pierdzielisz pan. Bys przeczytal moze DLACZEGO tak twierdze zamiast rechotac.

Ludzie, z wami niektorymi to juz nie ma sensu dyskutowac. Czlowiek pisze ze sterowanie mu nie pasuje, ale np klimat wymiata. Ale nic to, przeciez ja tylko cisne po tym MGS3. Hejt hejt hejt i hipsterstwo. Nic innego sie nie liczy.

Uderz sie najpierw w glowe nim cokolwiek napiszesz o wywolywaniu flejmu. Flejm zrobil sie jak tu przyszlo kilku obroncow kultu MGS i mi zaczelo wytykac hejtowanie. Z prostego, w miare logicznego spostrzezenia, iz 8 letnia gra wymieka dzisiaj w kilku kategoriach niektorzy zbudowali sobie jakis atak na swietosc.

Jak hipotetycznie zwroce uwage na to ze w PW np gra sie niewygodnie ze wzgledu na to, ze to jest port z PSP (strzelam sobie, jeszcze nie gralem) to tez zlecicie sie wypominac mi hejtowanie, to ze wiecznie na wszystko bez wyjatkow narzekam, ze nie wiadomo po co gram w gry skoro nic mi sie nie podoba i inne tego typu bzdury? Wez sie ogarnij jeden z drugim...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Wt paź 02, 12 00:35

Oczekujesz od 8 letniej gry nie wiadomo czego. Musisz się przygotować, że żadnych gameplayowych fajerwerków tam nie będzie. Dostaniesz grę, w której do sterowania i jego umowności będziesz musiał się przyzwyczaić. Już napisałem jak nie odpowiada sterowanie to w nią nie graj bo przyjemności tym nie zyskasz, a tylko dodatkową frustracje. Musisz też wiedzieć, że są tacy, którym to sterowanie nadal odpowiada, nie jest ono perfekcyjne to prawda. Przy okazji nie należę do tych którzy zawsze bronią jakiegoś kultu mgs. Nie traktuje serii jako drugiego bożka. Jak mogłeś zauważyć dość rzadko zabieram głos w takich sprawach. Co do czepialstwa to wiesz dobrze, że napisałem prawdę, wiele rzeczy w mgs3 Ci nie zagrało, nie tylko sterowanie.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Gillian » Wt paź 02, 12 08:48

No nie zagralo mi wiele rzeczy. Wiele mi zagralo. Nie mowilem nigdy ze trojka jest crpaem, mowilem tylko ze moim zdaniem jest slabsza od poprzedniczek. A uchodze za jej hejtera. Jak to sie dzieje?
Oceniam sterowanie z dzisiejszej perspektywy w kontekscie gameplayu gry i tego co wymaga od gracza i jakie mu daje narzedzia. To chyba jest w miare jasne? I biorac pod uwage te czynniki stwierdzam, ze w 1 i 2 gra sie lepiej dzisiaj niz w trojke, bo tamte gry byly duzo prostsze, zwyczajnie prymitywniejsze i ograniczenia mi nie przeszkadzaly.
I wydaje mi sie ze w podobnym tonie sie wypowiadalem wczesniej w tym temacie. Przylazles Ty, zaczales mi wypominac hejterstwo, zaczales parskac i rechotac nic madrego przy okazji nie mowiac, jedynie przypominajac jakim to niby zrzeda nienawidzacym MGSa jestem. Wez sie chlopie ogarnij.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt paź 02, 12 08:55

pewnie dlatego MGS 3D jedzie na silniku z PW - jest zdecydowanie lepszy do tego typu produkcji/świata z gry (duże przestrzenie, kamuflarze etc.)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Wt paź 02, 12 11:23

twilite kid napisał(a):Jak hipotetycznie zwroce uwage na to ze w PW np gra sie niewygodnie ze wzgledu na to, ze to jest port z PSP

Druga gałka znacznie poprawiła sterowanie, mając jakieś tam doświadczenie w strzelankach raczej nie ma na co narzekać jeżeli ogrywa się wersje HD.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez kALWa888 » Wt paź 02, 12 14:47

Zakup edycji HD szczególnie mnie interesuje ze względu na możliwość dwu-gałkowego sterowania.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Śr paź 03, 12 08:43

szczególnie że PW w HD jest teraz niczym MGS4
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Śr paź 03, 12 09:13

No to fajnie. I z tego co kojarze z PW wyleciało czołganie i jest tylko bieganie w kucki. Może nie będzie to tak irytujące.

Wczoraj grałem w najlepszy fragment trójki czyli pojedynek z The End. Jest klimacior, są w miarę rozległe przestrzenie. Są zmienne warunki pogodowe (chyba nieoskryptowane jak inne). No i plansza przed ta walką tez jest super. Las jest lasem, można się teraz z nową kamerą zgubić, jest gdzie się ukryć, rzeczywiście można się poskradać. Tutaj gra nabrała rumieńców. Szkoda, że cała taka nie jest. Tylko postaci bossów zasysają. Fear jest tak samo głupi jak Pain. W MGS2 były dziwactwa jak Fatman, ale były one jak dla mnie bardziej wiarygodne biorąc pod uwagę całokształt dwójki względem trójki. The End też ratuje tylko ta walka. Bo zupełnie nie rozumiem po cholerę pluje on tą szczęką, po cholerę mu takie wyłupiaste oczy... że lepiej widzi? Kobry są po prostu niedorzeczne.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr paź 03, 12 09:26

od kiedy japońskie gry się próbuje zrozumieć?
je trza akceptować i tyle
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Śr paź 03, 12 15:00

Faja napisał(a):od kiedy japońskie gry się próbuje zrozumieć?
je trza akceptować i tyle

Ot i cała filozofia. Choć nieraz i zrozumieć można. A nawet i często :D.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Śr paź 03, 12 15:49

z drugiej strony jacy by nie byli to i tak są lepsi od bandy bossów z DE:HR :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Śr paź 03, 12 15:58

W DX:HR walki były słabe, ale postaci jak najbardziej ok.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr paź 03, 12 16:08

ale tylko ok, za rok człowiek zapomni z kim w DE:HR walczył, bossów z MGS3 ciężko będzie kiedykolwiek zapomnieć
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Śr paź 03, 12 16:21

uci napisał(a):ale tylko ok, za rok człowiek zapomni z kim w DE:HR walczył, bossów z MGS3 ciężko będzie kiedykolwiek zapomnieć

To subiektywna kwestia. Powiedziałbym, że zarówno ekipa z DX jak i kobry pełnią taką samą rolę - są przeszkadzajkami. Niczym więcej. Co kto bardziej zapamięta zależy od tego w co kto ile grał. No ok - w MGS3 prędzej można zapamiętać bossów ze względu na to, że są niedorzeczni :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr paź 03, 12 16:53

ja tam grałem w MGS3 raz kilka lat temu i dalej pamiętam bossów :] a w DE:HR w ciągu ostatniego roku grałem 2 razy i mało już pamiętam, jaką pełnili tam rolę hehe
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Solidny » Śr paź 03, 12 17:48

twilite kid napisał(a):No to fajnie. I z tego co kojarze z PW wyleciało czołganie i jest tylko bieganie w kucki. Może nie będzie to tak irytujące.

Wczoraj grałem w najlepszy fragment trójki czyli pojedynek z The End. Jest klimacior, są w miarę rozległe przestrzenie. Są zmienne warunki pogodowe (chyba nieoskryptowane jak inne). No i plansza przed ta walką tez jest super. Las jest lasem, można się teraz z nową kamerą zgubić, jest gdzie się ukryć, rzeczywiście można się poskradać. Tutaj gra nabrała rumieńców. Szkoda, że cała taka nie jest. Tylko postaci bossów zasysają. Fear jest tak samo głupi jak Pain. W MGS2 były dziwactwa jak Fatman, ale były one jak dla mnie bardziej wiarygodne biorąc pod uwagę całokształt dwójki względem trójki. The End też ratuje tylko ta walka. Bo zupełnie nie rozumiem po cholerę pluje on tą szczęką, po cholerę mu takie wyłupiaste oczy... że lepiej widzi? Kobry są po prostu niedorzeczne.

No to czas na moje teorie :D

1. Warunki pogodowe raczej oskryptowane, bo ZAWSZE pada tam deszcz :).
2. Z tego co widziałem, to The End jakby "nadrabiał" starzenie się. W zasadzie zmieniał się w martwe drzewo. Szkoda, że wybuchł, lepiej by chyba zagrał powrót do natury, trochę jak w przypadku Ravena. Szczęka poszła, bo od nagłego starzenia mocno się "skurczył". Ale tak literacko co to miało oznaczać? Ja właśnie strzelałem w powrót do natury - wyleciał jedyny sztuczny element. OD strony wizualnej - szczęka zasłoniła jego ohydny wówczas wygląd (martwe żywe drzewo). Nie wiem, może Hideo gdzieś widział podobną scenę i na bazie skojarzeń wykorzystał to. W sumie taki "wystrzał" ma fizyczne uzasadnienie - skurcz ciała, ciśnienie.
3. Wyłupiaste oczy chyba zwiększają mu pole widzenia i tym samym zastępują spottera, nie wiem :D. To chyba jedna z tych rzeczy, które dodaje się dla charakteryzacji - żeby postać była niezwykła, niezapomniana. Po prostu taki design.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Śr paź 03, 12 18:01

Solidny napisał(a):Ale tak literacko co to miało oznaczać? Ja właśnie strzelałem w powrót do natury - wyleciał jedyny sztuczny element.

O to dobre. Takie wyjaśnienie jestem w stanie przyjąć.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Recoil » Śr paź 03, 12 18:14

twilite kid napisał(a):
uci napisał(a):ale tylko ok, za rok człowiek zapomni z kim w DE:HR walczył, bossów z MGS3 ciężko będzie kiedykolwiek zapomnieć

To subiektywna kwestia. Powiedziałbym, że zarówno ekipa z DX jak i kobry pełnią taką samą rolę - są przeszkadzajkami. Niczym więcej. Co kto bardziej zapamięta zależy od tego w co kto ile grał. No ok - w MGS3 prędzej można zapamiętać bossów ze względu na to, że są niedorzeczni :)

Naprawdę pamiętasz tych bossów tylko z tego, że są niedorzeczni? A nie z tego, że w serii znajdziemy kilka rodzynków, które rozwalają system? Psycho Mantis i czytanie ruchów, The End i śmierć ze starości, czy śledzenie jego śladów, słuchanie chrapania, obserwowanie błysku lunety, czy w końcu The Sorrow i spacer rzeką oraz przebudzenie się ze śmierci??? Chyba żadna gra nie ma tak genialnych pomysłów na bossów jak MGSy (ok, nie wszyscy bossowie - fakt :p)
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Postprzez Gillian » Śr paź 03, 12 18:16

Przecież mówię tylko o MGS3 i o postaciach a nie o walkach.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Recoil » Śr paź 03, 12 19:27

A to się nie zrozumieliśmy ;) Sorry
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Postprzez SALADYN » Śr paź 03, 12 22:51

Najlepsze jest to że jak już Koji zrobi tą grę z Cobra Unit w Normandii to ci bossowie mogą nabrać charakteru i juz w MGS3 bedzię się na nie inaczej patrzyło.
No i zgadzam się zarówno z Twilitem jak i z Recoilem, bosowie w MGS3 to przeszkadzajki które wydają się wciśnięte na silę zwłaszcza z tymi ich nadprzyrodzonymi mocami ale walka z The End od strony technicznej i The Sorrow od strony doznań uczuciowych (gość z prawie odciętą głową, Raikov, sęp) po prostu niszczą system.
SALADYN

Postprzez uci » Śr paź 03, 12 23:00

the fury też miał bardzo klimatyczną walkę - ogień, płomienie i ta ciasnota w bunkrze
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr paź 03, 12 23:02

Dla mnie to była zwalona technicznie powtórka walki z Ravenem i Fatmanem, do tego ta twarz z ognia na samym końcu.
SALADYN

Postprzez uci » Śr paź 03, 12 23:19

zawsze mi się wydawało że to była sprawka the Sorrow - jakby nie patrząc Fury był ostatnią z kobr
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr paź 03, 12 23:39

Nie nie to raczej kolejny dziwny motyw Kojimy który miał zrobić z The Fury jakąś bardziej ciekawą postać.
SALADYN

Postprzez uci » Śr paź 03, 12 23:55

to w takim wypadku zostane przy tym że to jednak the Sorrow ;)

szkoda niepotrzebnie Furiemu dodawać super mocy.

Tak już gdybając ciekawi mnie co zrobią z Kobrami w MGS:the Boss gdyby to powstało. Dziwne postacie ale mogą mieć niezły potencjał.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz paź 04, 12 00:01

Chciałeś raczej napisać kiedy to powstanie a nie gdyby, cóż moim zdaniem są tylko dwa wyjścia albo spieprzyć jeszcze bardziej albo jakoś wybielić te postacie lub może trochę urealnić żeby nabrały koloru lub chociaż jakieś motywacji ale na pewno podziękuje za tragiczne historie życia, no i The Boss to raczej nie trzeba poprawiać a co najwyżej pokazać z innej strony.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz paź 04, 12 08:23

Wczoraj walczyłem z The Fury. Myslałem, że konsole wyłączę. Tak - jest to technicznie zepsuta walka. Nie pamiętam, żeby mi kiedyś napsuła krwi, ale jak na dzisiejsze moje :) standardy jest ona słaba. Na początku fajnie bo można się między kolumnami czaić na Fury i podrzucać mu granaty itp. Ale później jest totalny chaos, skakanie między płomieniami, Fury lata tam i z powrotem...

Zaś np walka z The Fear była jakaś banalna. Przeoczyłem wcześniej Thermal Goggles więc ciężej go było znaleźć ale jak już to wystarczyło w niego pruć.

Gdyby tylko kamera zachowywała się jak powinna - tzn patrzę w jakiś punkt w TPP i po przejściu w FPP patrzę w ten sam punkt, a nie gdzie Snejk akurat ma oczy. Wiadomo - anachronizm, ale dzisiaj, kiedy wiadomo, jak to powinno wyglądać, denerwuje szczególnie. W walce z Fear nie irytowało mnie to, ale było zauważalne. Zaś z Fury, kiedy przyjąłem sobie taktykę podejścia, szybkiego ataku i odwrotu, przez kamerę było to utrudnione.

Załuję że nie zostawiłem sobie sejwa sprzed walki z The End, bo to polowanie na żołnierzy kiedy The End nie żyje, jest równie ciekawe. Niejako odwrócenie ról. Można się przyczaić w jednym miejscu i polować.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid HD Collection