Paz i jej rola w grze. [SPOILERY]

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Snake_VR5 » Pt lip 02, 10 17:33

Coldman napisał(a):Ode mnie 8/10 ;)

Ode mnie nie zasługuje na tak wysoką ocenę

Konsola napisał(a):Tak, sporo taśm jest z Jej udziałem i informacji przed misją, ale w cutscenkach już słabo. To stąd niedosyt.

A mi się właściwie wydaje że to jest właśnie celowe, na tym polega przewrotność tej postaci. Właściwie zasiadając do gry, nie znając wcześniejszych wycieków fabularnych do neta człowiek grając nie zwraca uwagi na Paz. Bo zdaje się mu że to cicha dziewczynka, która tak naprawdę nie jest w stanie jakoś tu graczowi zagrozić i zamieszać w fabule.

SALADYN napisał(a):T tymczasem postać która okazuje się głównym mąciwodą powinna być jakoś bardziej wyraźnie zaznaczona w scenkach i fabule.

Właśnie oto chodzi że nie koniecznie powinna być i nie koniecznie musi, to jest nie jako uśpienie czujności gracza.

SALADYN napisał(a):Wolałbym aby Paz za sterami MG ZEKE nadal będąc tą nastoletnią pacyfistką wyjawiła Snake'owi że Zero ją do tego zmusił

Jednak czy to nie było by zbyt oczywiste i zbyt proste ?
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » Cz lip 08, 10 19:51

Wszystkie Paz's Diary odsłuchane. Rzucają sporo światła na tę postać i tworzą solidną podbudowę pod to ostateczne zakończenie. Jeśli ktoś (to m.in. do Ciebie, SAL;) nadal uważa, że zostało to dorzucone na siłę, żeby spiąć "PW" z wątkiem Patriotów, to musi zweryfikować poglądy.
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Pt lip 09, 10 10:08

Najpierw muszę odkryć wszystkie :P
Ile ich jest ogólnie ???
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Coldman » Pt lip 09, 10 11:16

10, tyle mam po wielu walkach (10. się potem powtarza), a i z treści wynika, że to już koniec.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » N sie 22, 10 12:04

Ano odsłuchałem sobie w końcu dwa ostatnie pamiętniki Paz i powiem tylko że znowu postać ta zmienia sie naszych oczach (uszach ???) , z cynicznego potrójnego szpiega zauważa że źle robi i wolałaby nie atakować MSF i Snake'a ale z drugiej strony wie że to nieuniknione i że Cipher by jej tego nie darował.

Widać że osoba Big Boss'a miała na nią wielki wpływ.
SALADYN

Postprzez SALADYN » Pt sie 27, 10 00:36

Kojima znowu próbuje chwycić nas za jaja , po ostatnim odsłuchanym pamiętniku Paz pojawia się nowa gadka z Chico , Snake jasno tam stwierdza że dziewoja mogła przeżyć , furtka do powrotu tej postaci ???
SALADYN

Postprzez Coldman » Pt sie 27, 10 09:09

Dla potwierdzenia Twojej tezy warto rzucić okiem na Metal Gear Wiki i informacje o zgonach podczas operacji Peace Walker:

http://metalgear.wikia.com/wiki/Operation_Peace_Walker
Coldman
banan

Postprzez Coldman_3 » Wt lis 08, 11 02:37

W dupę grzany ten Hideo. Paz w ogólnym rozrachunku jest mocnym zaskoczeniem, pokazując wprawę w grze na kilka frontów niczym Ocelot, mimo wszystko można było z niej wycisnąć znacznie więcej. Jak wiemy, została przygarnięta przez Zero (dał jej dach nad głową i jedzenie), stąd jej lojalność, w którą przez chwilę zwątpiła (ostatnie Paz's Diary i słowa o Chico i drodze bez powrotu). I tutaj można było kwestię pogłębić - jakaś scena z patologicznego sierocińca, jakieś wstrząsające wyznanie, gdy była małą dziewczyną w dodatkowej kasecie, i mogliśmy otrzymać postać bardzo niejednoznaczną, taką, która sama w sobie byłaby pytaniem - wolność i syf, czy kontrola (unifikacja) i względny spokój. W ogóle w serii zabrakło spojrzenia łaskawszym okiem na kwestię Patriotów, ale to już chyba na inny temat rozmowa. Wracając do Paz - mógł Kojima-san odpalić nam antagonistę, że głowa mała, a tak wyszła względnie udana szarża. Chociaż lala z niej, jak się patrzy ;)
"Revenge with a Vengeance"
Coldman_3
banan

Postprzez Coldman_8 » Wt mar 20, 12 17:21

dobry temat. pomoże mi ktoś dokładnie połapać jedną rzecz? mianowicie, kto od kiedy i skąd wiedział, że Paz gra na trzy fronty i jeśli wiedział, to dlaczego pozwalał jej działać (np. Kaz)? bo z tymi zdradami Paz i Kaza to wyszedł taki bigos, że ja już nie wiem, gdzie logika, a gdzie szalenstwo
Coldman_8
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » Wt mar 20, 12 18:25

Paz podejrzewała obecność drugiego szpiega, nie widziała jednak kto to jest. To mogło działać w drugą stronę. Znowu to Kaz wprowadził na arenę działań Paz i Galveza, więc wiedział przynajmniej o ich podwójnej tożsamości.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr mar 21, 12 10:19

sądząc po zachowaniu Kaza względem Paz, wydaje mi sie że podejrzewał Galveza, blondi była dla niego chyba tylko dodatkiem do historii
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Cz mar 22, 12 02:35

Kaz miał bezpośredni kontakt z Cipherem więc to on raczej był tym drugim szpiegiem, mógł nawet nieświadomy tożsamości i zamiarów/zadania Paz przekazać Zero informację że ZEKE jest w pełni ukończony a ten swoje zrobił.
SALADYN

Re: Paz i jej rola w grze. [SPOILERY]

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 15, 12 12:52

Wiedziałem! :) Czułem podskórnie, że z jej śmiercią coś jest nie tak. Zwykle postacie w serii ginęły na naszych oczach tak, że nie było wątpliwości, że szły do Nieba, a mimo to część z nich wracała. A Paz wpadła do wody i miała jeszcze ze sobą tę maskę z Zeke (o czym na którejś kasecie mówią Snake i Miller). Z biegiem czasu widzę, że należało od razu założyć, że ona żyje.

Co nie zmienia faktu, że mogę się tutaj założyć o tabliczkę czekolady, że w Ground Zeroes dostanie tylko małą rólkę na początku. Podejrzewam jej śmierć na rękach Snake'a w tym kampusie.
Coldman_9
Vamp

Postprzez SaladinAI » So gru 29, 12 16:54

Joł,

Obejrzałem sobie z nudów epilog i coś mnie ruszyło (nie tylko trawiony bigos), że Paz oprócz interesu z Cipherem oraz KGB, robi także z CIA czyli z kim i po co?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So gru 29, 12 18:27

A CIA to już nie było pod kontrolą Patriotów w tym czasie ?
SALADYN

Postprzez uci » N gru 30, 12 09:36

ale przecież Cipher to Patrioci czyli mieli w garści CIA?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N gru 30, 12 10:23

Ano tak się zastanawiając nad tym to CIA było takim publicznym organem wykonawczym filozofów a patrioci powstali przez zwykłe przejecie ich roli i struktur więc mówiąc CIA przed MGS3 mamy na myśli filozofów a mówiąc CIA w czasie Peace Walkera i dalej to już są patrioci.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » N gru 30, 12 14:01

Dokładny fragment:

Paz wasn't just CIA, you know. She was working for the KGB, too. And for this Cipher group.

Wyraźne odróżnienie i rozdział na potrójną działalność, z tego cytatu nie widzę możliwości zrównania CIA tak po prostu z Patriotami. Może Kojima przekombinował, nie wiem. Kaz wyraźnie zaznacza udział w spisku KGB - może poza działalnością Zadornova? Dziwne że udział CIA traktują banalnie a przecież ta organizacja stoi za interwencją w Kostaryce, Coldmanem z którym Paz chyba już nie miała związków.

I z tym w tle, dochodzimy do fabularnej zagadki Ground Zeroes, gdzie Paz zostaje przedstawiona jako agenta działający na dwie strony, może CIA może KGB.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N gru 30, 12 16:11

Bo przecież było że patrioci byli połączeni z Pentagonem, a ci byli w konflikcie z CIA.
Możliwe że kiedy organizacją władał Zero a nie AI to i jego "władza" nie była jeszcze taka absolutna, stąd podział na organizację które się wtedy ze sobą zwalczały.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » N gru 30, 12 16:40

Skoro Kaz rozróżnia grupę Ciphera od CIA, to znaczy, że jedni nic nie mają do drugich. Poza tym, że sam Cipher siedzi na wysokim stołku w CIA...
Coldman_9
Vamp

Postprzez uci » N gru 30, 12 18:18

Zero mógł odejść z CIA podczas tworzenia patriotów
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N gru 30, 12 19:03

Cipher to kompletnie coś innego. I nie ma związków z CIA. Lub działa zupełnie niezależnie dla podkreślenia odrębności.

Tłumaczy to, czemu nie pada nazwa Patriotów, nie ma wprost odniesień do organizacji - jest to wczesne stadium rozwoju grupy. Tylko że Peace Walker należał do Cipher i to mi nie pasuje.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N gru 30, 12 19:52

W sumie Patrioci byli wtedy jak w oddziale był jeszcze BB - po jego odejściu organizacja mogła stac sie znów mniejsza komórką - lub Cipher dodatkowo działał niezależnie od reszty organizacji. A kiedy AI osiągneło samoświadomość znów wrócili do klasycznej nazwy?
uci
Uber Big Boss

Poprzednia strona

Powrót do MGS Peace Walker