Nowa generacja.

Moderator: GM

Uważasz , że Wii to konsola nowej generacji ?

Tak
16
41%
Nie
23
59%

Liczba głosów : 39

Re: Nowa generacja.

Postprzez Wombat » Wt sty 29, 13 01:22

Simon napisał(a):Ja wiem jedno - takie PS4 to zakupie najwczesniej za jakies 5 lat bo zanim ogram zaleglosci oraz te wszystkie tytuly, ktore lada dzien wyjda lub sa dopiero w planach, to mniej wiecej tyle czasu uplynie.
Ciekawi mnie rozwoj 3D bez koniecznosci okularow i rozdzielczosc 4K bo nie oszukujmy sie ale jesli chodzi o sam obraz i animacje to daleko jeszcze do perfekcji.
I mysle, ze wlasnie sprzety obslugujace te 4K beda nowa generacja.

To dopiero nowe cuda techniki.Niech nowe konsole ciagną 1080p i 60 fpsów i myślę ,że wszyscy powinni być szczęśliwi.3D to generalnie bajer,ale jeśli twórcy i masa graczy będą chcieli tego w grach to się przecież nie obrażę.
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » Wt sty 29, 13 01:31

Ocwelot napisał(a):Ta świadomość powędrowała ostatnio do serii Saints Row, polecam serdecznie. GTA IV aspirowało do poważnego niewiadomoczego i odeszło kompletnie od tego całkiem przyjemnego jajcarstwa z Vice City i San Andreas - no i cóż, gimnazjonowi to imponuje, inteligentny człowiek cierpi.

Graliśmy w to samo GTA IV? Było ono poważne? Gdzie?
A z gimnazjonami vs inteligentnymi ludźmi pojechałeś trochę za bardzo :>

Porównując GTA IV vs SA miałem na myśli techniczną stronę gry. Skok ogromny.

Ta świadomość w nowszych grach często ginie, a takie GTA jest dobrym tego przykładem. No i właśnie to zatracenie własnej świadomości wydaje się być tym czego obecni gracze (w tym tutaj choćby TK) żądają.
Kaman, właśnie zachwycam się Metroid Prime, które opiera się na czystym w 100% gameplayu. Żadnych przerywników filmowych, nic. Także z zatraceniem growej świadomości to nie do mnie. Bardziej do tych, co to oczekują po nowym MGSie tych samych pół godzinnych nieinteraktywnych cutscenek :).

I proszę nie przesadzajcie, zawsze jest tak, że na killery w nowej generacji czeka się co najmniej rok. Nie ma co się oszukiwać. A u schyłku progres się zatrzymuje i dostajemy najbardziej dopracowane gry. Tylko nowy sprzęt pozwala od razu przeskoczyć pewne ograniczenia i skupić się na dopracowywaniu starych pomysłów. A to znów jest pewien proces - coś odpadnie, dojdzie coś nowego.

Mam wrażenie, że niektórzy albo boją się, że nie będą mieli w co grać, czekając aż nowe konsole stanieją, albo brakuje im wyobraźni, co można by uzyskać mając do dyspozycji lepszy sprzęt.

3D to generalnie bajer,ale jeśli twórcy i masa graczy będą chcieli tego w grach to się przecież nie obrażę.

Polecam kolekcję Team ICO w 3D i 5.1 - wrażenia niesamowite. Można się zatracić.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wombat » Wt sty 29, 13 01:37

3D to generalnie bajer,ale jeśli twórcy i masa graczy będą chcieli tego w grach to się przecież nie obrażę.

Polecam kolekcję Team ICO w 3D i 5.1 - wrażenia niesamowite. Można się zatracić.[/quote]
Grałem w Mario na 3DSie z 3D i takze świetnie to wyglądało,ale generalanie 3D nie jest dla mnie jakims priorytetem :)
Ale jeśli za parę lat 3D bedzie standardem to i pewno odbiorniki obsługujace 3D potanieją-wtedy pewno kupię :)
Wombat
The Sorrow

Postprzez Tidus93x » Wt sty 29, 13 01:42

twilite kid napisał(a):Mam wrażenie, że niektórzy albo boją się, że nie będą mieli w co grać, czekając aż nowe konsole stanieją, albo brakuje im wyobraźni, co można by uzyskać mając do dyspozycji lepszy sprzęt.

W sumie o tym nie pomyślałem, ale to fakt. Nie kupię next-genów zanim zdrowo nie stanieją, więc to kolejne uniedogodnienie, bo nie będę mógł w te najnowsze ciorać... Ale takie jest życie i nie ma to nic wspólnego z danym stanowiskiem.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Simon » Wt sty 29, 13 01:50

Solidny napisał(a):
Simon napisał(a):Ja wiem jedno - takie PS4 to zakupie najwczesniej za jakies 5 lat bo zanim ogram zaleglosci oraz te wszystkie tytuly, ktore lada dzien wyjda lub sa dopiero w planach, to mniej wiecej tyle czasu uplynie.
Ciekawi mnie rozwoj 3D bez koniecznosci okularow i rozdzielczosc 4K bo nie oszukujmy sie ale jesli chodzi o sam obraz i animacje to daleko jeszcze do perfekcji.
I mysle, ze wlasnie sprzety obslugujace te 4K beda nowa generacja.

Panie, a gdzie takie telewizóry? Pamiętam jak się ludzie śmiali, że PS3 miało mieć 2 porty HDMI :).

Solidny, Sony juz ma telewizory 4K. Kosztuja jedyne ~ 75000PLN.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Wt sty 29, 13 01:54

Z tym że, o ile Sony sie nie wyłamie, to nowe konsole powinny kosztować tyle co WiiU albo X360 na premierze. Nie więcej niż 1500zł. Ja wiem, że tu w pamięci wszyscy mają kosmiczne ceny sięgające 3k za PS2 i PS3, bo fanów MGS tylko Sony interesuje, ale inne konsole miały normalne ceny na premierze.

A co do 4k - patrząc na to jakie przełożenie ma 1080p na przekątną i odległość, z jakiej się ogląda, to takie nowe TV będą się nadawały do wielkich salonów albo na całą ścianę. Inaczej po prostu ciężko będzie zobaczyć te prawie 10Mpix.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Wt sty 29, 13 02:12

twilite kid napisał(a):Mam wrażenie, że niektórzy albo boją się, że nie będą mieli w co grać, czekając aż nowe konsole stanieją, albo brakuje im wyobraźni, co można by uzyskać mając do dyspozycji lepszy sprzęt.

Albo odwrotnie, komuś brakuje wyobraźni co można uzyskać na tym samym sprzęcie. Gdyby generacja trwała tyle ile sobie życzysz, ominęłoby nas sporo świetnych tytułów, zamiast których znowu byśmy mieli niedorobione testy silników za dwa razy większą kasę. Ale jednak na początku aktualnej generacji takie Sony sporo dokładało do interesu, to i czasu trzeba żeby się zwróciło.

A ja się niczego tutaj nie boję, po prostu uważam, że nowy sprzęt do progresu jeszcze nie jest potrzebny. Przecież od tego rozwój cywilizacji i ludzkości nie zależy. Jeśli już, to emocjonalny, bo mamy do czynienia z nowym źródłem kultury, ale jakoś nie widzę tu szczególnej roli specyfikacji sprzętowej. Chyba, że dla nowych symulatorów wojennych, co by dzieciaki do armii chciały wstąpić. Progres.

Niech sobie prezentują nowe konsole w tym roku, to standard, że na koniec generacji albo już po przybyciu następnej szykowały się największe megahiciory (np God of War 2) i taki rok się zapowiada. Co bym nie gadał, decyzja w gestii producentów.

Chciałbym żebyś miał rację twilite, ale ja po prostu nie wierzę, że nagle wszystkich oświeci i będą chcieli złożonych, żyjących, interaktywnych światów zamiast kolejnego CoDa, może tym razem z dodanymi oskryptowanymi zniszczeniami jak w BF.

EDIT:
Solidny, Sony juz ma telewizory 4K. Kosztuja jedyne ~ 75000PLN.

I ja zareaguję tak jak dziennikarze na te porty: HAHAHAHAAHHAAHAHAHAHAHA!!!

I zgadzam się z twilitem w kwestii TV, bo są wciąż ludziska, co oglądają bluray na dwudziesto-kilku-calowcach i dziwią się że nie widać różnicy między tym a dvd.

EDIT2:
Fanów MGS tylko Sony interesuje? To GZ nie będzie też na X360? Chyba już się wyrwali z kajdanów soniaka :)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Wt sty 29, 13 02:29

Wow to mi się udało rozgrzać dyskusje jednym krótkim zdaniem, inna sprawa że trafiłem w czuły punkt.

OK pomińmy kwestie naszych osobistych preferencji i marzeń bo wiadomo że zdanie, dupa itp.
Nintendo mogło sobie pozwolić na start z nową konsolą tak wcześnie bo Wii i kolejne DS'y zarobiły dla nich sporo kasy a ich technologia nie stara się nawet czegokolwiek wyprzedać a co najwyżej adaptować na swoje potrzeby (tablet za kontroler, obecna moc konsol), Microsoft też sobie dobrze poradził i może czekać na ruch konkurencji a tymczasem konkurencja w postaci sony przeżywa kryzys i firma mogłaby nie przetrwać po wprowadzeniu nowej konsoli na rynek co przez pierwsze lata jej żywota oznacza dokładanie do interesu, M$ również jest tego świadom i również zwleka ile się da bo po co ponosić koszty skoro można poczekać i dalej zarabiać.
Przeczytałem również niedawno opinię że w tym roku zdecydowana większość gier AAA ma mieć premierę w pierwszych dwóch kwartałach bo na gwiazdkę maja się ukazać nowe konsole, nawet jeśliby zapowiedziano nowe sprzęty na tegorocznym E3 to szczerze wątpię żeby w pół roku konsole trafiły do sklepów i żeby miały odpowiednie wsparcie ze strony developerów, brak zapowiedzi na drugie półrocze również tłumacze zwlekaniem tym razem developerów którzy najbardziej naciskają na rychłe ukazanie się nowej generacji żeby można oczarować graczy grafiką a nie świeżymi pomysłami.

Postęp jest oczywiście potrzebny a właściwie konieczny tylko że kto ustalił że ma się on odbywać co pięć lat, trzymam kciuki żeby sony i M$ dotrwali z pierwszymi konkretami do E3 2014 a z premierą nowych sprzętów do 2015
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Wt sty 29, 13 02:37

Z komórki, wiec nie bede cytowal selektywnie ;).

Sony dokladalo do interesu, bo samo wtopilo i za swoje glupie decyzje powinno juz dawno poplynac. Co zreszta sie na nich odbilo, bo z pozycji lidera spadli na ostatnie miejsce.

Jesli chodzi o to, ze mogło nas ominąć tyle dobrych gier. Takie rozumowanie mozna rozciągnąć i twierdzić, ze w ogole nie powinno byc nowych generacji sprzetu, bo zawsze moga wyjsc ciekawe gry.

I proszę dość juz tych stereotypów, ze techniczne cudenka to tylko dla żadnych krwi gimnazjalistów. Bo w poprzedniej generacji takie cos jak Euphoria w GTA/RDR by nie przeszło. A seria GT nie zostałaby takiego kopa jesli chodzi i poziom symulacji przy zachowaniu wysokiej jakości oprawy.

Zreszta wydaje mi sie przesada przywolywanie w każdej dyskusji tych CoDow. Bo ktos by pomyślał, ze tylko to dała nam nowa generacja. A ile jest tych liczących sie serii generycznych szuterow? Trzy? Ja powiedziałbym, ze ta generacja przyniosła nam tez całkiem sporo sandboksow. Czyli gier z dość otwartym światem. Cos, co nie byłoby możliwe do zrealizowania w poprzedniej generacji przy zachowaniu złożoności tych gier.

SAL, nie masz sie co dziwić, ze pól roku po zapowiedzi konsole mogłyby byc w sklepie. Przeciez gry na next geny sa pisane juz od dawna. Przeciez to od devow wychodzą kolejne przecieki co do specyfikacji konsol.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Wt sty 29, 13 02:40

twilite kid napisał(a):A co do 4k - patrząc na to jakie przełożenie ma 1080p na przekątną i odległość, z jakiej się ogląda, to takie nowe TV będą się nadawały do wielkich salonów albo na całą ścianę. Inaczej po prostu ciężko będzie zobaczyć te prawie 10Mpix.

No niestety, 84 cale to nie przelewki i odleglosc 4m to chyba minimum.
SAL, oni maja juz na tegorocznych E3 pokazac nowa generacje...
Generalnie to ta jeszcze nowsza generacja jest teraz potrzebna jak swini krawat.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Solidny » Wt sty 29, 13 03:15

twilite kid napisał(a):Jesli chodzi o to, ze mogło nas ominąć tyle dobrych gier. Takie rozumowanie mozna rozciągnąć i twierdzić, ze w ogole nie powinno byc nowych generacji sprzetu, bo zawsze moga wyjsc ciekawe gry.

Argument przez popadanie w skrajność? A weź.

Jak taki Dan Houser powie, że nic lepszego już nie zrobi na aktualnej generacji, to ja mu uwierzę. A podobno dopiero rozwinęli skrzydła.

Nie chodzi mi o wieczną generację, tylko o to, że forsowanie nowych sprzętów kiedy aktualne wciąż mogą zaskoczyć jest po prostu marnotrawstwem. Jak kupowanie kurczaka, zjedzenie udka i wyrzucenie reszty, bo w sklepie są już świeższe.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » Wt sty 29, 13 09:28

Ale w tym rzecz, ze nowe aktualne sprzęty juz od paru lat nie zaskakują. Zaskakują moze tych co żyją pod kamieniem i nic poza konsolką nie widzieli.

Sorry, nie zarzucaj mi popadania w skrajnośc, bo sam jestes nie lepszy :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt sty 29, 13 10:10

twilite kid napisał(a):Ale w tym rzecz, ze nowe sprzęty juz od paru lat nie zaskakują. Zaskakują moze tych co żyją pod kamieniem i nic poza konsolką nie widzieli.

Tłajlajt a co to za sprzęty? Każda generacja na początku życia jest lepsza od aktualnych pecetów. Każdy nowy sprzęt mobilny zaskakuje swoimi osiągnięciami w swojej dziedzinie.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt sty 29, 13 11:00

Bleee nie nowe tylko aktualne ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Wt sty 29, 13 11:41

twilite kid napisał(a):Ale w tym rzecz, ze nowe aktualne sprzęty juz od paru lat nie zaskakują. Zaskakują moze tych co żyją pod kamieniem i nic poza konsolką nie widzieli.

GTAV - weak
Ground Zeroes - seen it
The Last of Us - booooooriiiing
Sorki, mi to na poważnie przez gardło nie przejdzie.

A GTAIV było poważne w porównaniu z poprzednimi, a co dopiero z Saints Row 2-3. Jeszcze ja miałem takie melodramatyczne zakończenie, że już nie chciałem Niko ruszać, niech ma święty spokój w swoich pustych mieszkaniach.

No dobra, znamy swoje opinie, Ty jesteś wieszczem postępu, ja trollem jaskiniowym co żyje pod kamieniem. Niech będzie, retro-gamerze. To teraz wróćmy do tematu, bo za dużo spamu. Jakiś konkret może? Na gamespot wyhaczyłem:
http://uk.gamespot.com/features/what-xb ... s;ReadMore
Solidny
Zanzibar

Postprzez Wombat » Wt sty 29, 13 12:18

Co do 4k to wiadomo, ze to na razie tylko gadanie,nowa technologia, no bo kogo stać dzisiaj na telewizory ponad 100 calowe(a takie widziałem do prezentacji 4k)?? Zreszta jak Simon podał cene takiego tv to się złapałem za głowe :D
Na wszystko przyjdzie czas,za pare lat tv 4k bedzie normalka u kazdego w domu(tak jak teraz full hd).
Wombat
The Sorrow

Postprzez Wombat » Wt sty 29, 13 13:16

A jeszcze co do 4k i odległosci 4m.Ogladałem z miesiac temu pokaz takiego telewizora(Panasonic 145 calowy)i goscie mówili,że technologia zastosowana w tym tv pozwoli cieszyc sie zapipistym obrazem nawet z 1,6 metra.Niewiem jak tam inne firmy maja zrobic, ale goscie od Panasonica obiecują, ze takie cos moze byc mozliwe :D
Wombat
The Sorrow

Postprzez Simon » Wt sty 29, 13 13:27

No ja 4K to może za 10 lat się dorobię...

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Wombat » Wt sty 29, 13 13:29

Simon napisał(a):No ja 4K to może za 10 lat się dorobię...

Ja pewno tak samo :D
Zresztą według mnie 4k to dopiero na PS 5 bedzie,technologia musi stać się bardziej przyjazna dla typowego Kowalskiego.
Wombat
The Sorrow

Postprzez Faja » Wt sty 29, 13 13:31

a wg mnie 4K zaliczy gigantyczną wtopę
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Wt sty 29, 13 14:10

ale będą to cisneli na siłe jak stereoskopwe 3D
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Faja » Wt sty 29, 13 14:22

które także zaliczyło wtopę hehe
Faja
Big Boss

Postprzez Simon » Wt sty 29, 13 14:27

Mi sie wydaje, że 4K to już lada moment i zrobili to wlasnie pod PS4/X720...Się okaże w czerwcu na E3.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Wt sty 29, 13 14:49

Zeby gry ruszyły w 4k trzeba bedzie potworów, a nie konsolek z mobilnymi podzespolami ;). To bedzie moze jak z FullHD w tej generacji. Pare gierek ruszy, reszta poleci standardem.

Solidny, nie chce wyrokować, bo tych gier jeszcze nie ma, ale ani w takim GTAV nie widać cudów których nie byłoby 3 lata temu w RDR. Ani w TLOU nie widać nic, czego nie było w Uncharted. Stabilizacja oprawy graficznej nastąpiła ze 2 lata temu i niewiele sie juz zmienia... A obecne konsole szybko nie zdechna. Na PS2 jeszcze gdzies do końca 2007 wychodziły hity.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Wt sty 29, 13 15:33

W końcu w ostatnich generacjach ze skokiem jakościowym wiązała się zwiększona rozdizelczość; teraz nie ma tej presji, więc może dostaniemy te 60 fpsów.

A ten pokaz techniczny UE4 to jakieś masturbatorium. Pierdyliard efektów, ale zniszczalnego środowiska nie widać (nie liczę kamieni spadających z próżni, to jak efekty cząsteczkowe typu śnieg).
Solidny
Zanzibar

Postprzez Wombat » Wt sty 29, 13 20:16

twilite kid napisał(a):Zeby gry ruszyły w 4k trzeba bedzie potworów, a nie konsolek z mobilnymi podzespolami ;). To bedzie moze jak z FullHD w tej generacji. Pare gierek ruszy, reszta poleci standardem.

Wątpie aby w ogóle nowe konsole uciagneły 4k.Niech będzie 1080p i stałe 60 fps i będzie bardzo ok.
Wombat
The Sorrow

Postprzez RafalKa » Wt sty 29, 13 21:13

Wombat napisał(a):
twilite kid napisał(a):Zeby gry ruszyły w 4k trzeba bedzie potworów, a nie konsolek z mobilnymi podzespolami ;). To bedzie moze jak z FullHD w tej generacji. Pare gierek ruszy, reszta poleci standardem.

Wątpie aby w ogóle nowe konsole uciagneły 4k.Niech będzie 1080p i stałe 60 fps i będzie bardzo ok.

No i obowiązkowo niech pilnują (lepiej) naszych kont i kart w PSN >:-> chyba że dadzą niesławnego 2 :D
Obrazek
RafalKa
Pyro Bison

Gram: MGS4, Syphon Filter1

Postprzez Simon » Wt sty 29, 13 23:49

twilite kid napisał(a):Zeby gry ruszyły w 4k trzeba bedzie potworów, a nie konsolek z mobilnymi podzespolami ;)

Nikt tak naprawde nie wie oficjalnie jakie FINALNE bebechy beda mialy nadchodzace sprzety wiec nie chwal dnia przed zachodem.
Tym bardziej, ze raczej nie opracowali 4K tylko i wylacznie dla filmow czy telewizji.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr sty 30, 13 00:21

Nikt nie wie, jakie będą finalne bebechy, ale wiadomo jakie będą mniej więcej, bo już od dawna gry są pisane na nowe konsole i na bieżąco są wycieki :).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Śr sty 30, 13 16:57

http://www.gametrailers.com/videos/5g74 ... ly-secrets

Haha Kaz Hirai, szefu Sony, na poważnie powiedział, że niczego nie powiedzą o PS4 póki Microsoft nie pokaże nowego Xboxa :). A ja się zastanawiałem co oni się tak kryją z tymi next genami, że może chcą opóźnić premierę i tylko podsycać fanów, żeby się nie ciskali. A tu takie zagrywki :P
Solidny
Zanzibar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole