Metal Gear Solid V

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Metal Gear Solid V

Postprzez Osvelot » N mar 31, 13 00:35

Nie, jawnogrzesznica, trzymcie mnie. Potem się dziwić, że nabijają się w internetach z Zanzibaru {:I

Jak /bliżej niesprecyzowana/ awaria przy klonowaniu może komuś dać oparzoną mordę? Albo urąbaną rękę? Albo blizny?
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Suomi993 » N mar 31, 13 01:05

Uprzedzałem, że to dziwaczne, ale może być taki sposób, w końcu to jest gra, a nie prawdziwe życie.
Suomi993
Black Viper

Postprzez tomcraft » N mar 31, 13 12:08

Bo serio, kto patrzy na kolesia czołgającego się i przewracającego o własne nogi (i stoliki) i mu nie pomaga, tylko go popędza? Na konferencji ludzie się zaśmiewali z tych sytuacji. Możliwe, że Mantis pomaga Big Bossowi i to taka jego projekcja. Tak jak scena przed windą, możliwe że miało ich to zatrzymać na chwilę, żeby nie podeszli zbyt blisko wybuchu.[/quote]

co do tego pomagania wydaje mi sie, ze żołnierz w obliczu zagrożenia. Bo łatwiej walczyć nie mając nikogo na plecach czy tez jak sie ktos o nas opiera ;) moze to tez byc element zaskoczenia, idzie sobie taki napastnik i patrzy a tam siie ktos czolga wiec chce do niego podejść a tam bamm koles za rog robi mu K.O.

Co do mantisa już to tu wspominałem on dla mnie pomaga im i mam 3 powody aby tak myśleć.
1. Winda tak jak wspomniales i ja wczesniej, on ich zatrzymuje, zeby nie byli ofiarami wybuchu.
2. Po wypadku samochodowym mantis jest kolejny raz nad nim i pokazuje ręką na helikopter który staje sie ofiarą wieloryba a później bb zabiera ocelot.
3. W pierwszym filmiku tpp na koncu żołnierz przewrócił na plecy bb i poświęcił mu latara w twar a nad nimi bylo widać cos lewitujacego. Jak wiemy bb uciekł wiec cos musiało sie stać tamtemu żołnierzowi a jakby mantis chcial
śmierci bb to na pewno by nie wyszedł caly z tego szpitala ;)

co do pomysłu, ze ta postać w bandarzach jest wymysłem i projekcja umysłu bb, nie pasuje mi zastrzyk który podał bb i to, ze w późniejszych momentach on łapie już bb i wciąga pod łóżko czy tez prowadzi auto. A słowa kojimy o tym , ze ten 3 osobnik to on hmm... Byc moze chodzi o gracza.
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez Pabian01 » N mar 31, 13 12:08

Zgadzam się z Ocwelotem. Bardziej realne są moce Mantisa od tych domysłów.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Faja » N mar 31, 13 12:26

lalala usuńcie tego posta
Ostatnio edytowano N mar 31, 13 13:03 przez Faja, łącznie edytowano 1 raz
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Faja » N mar 31, 13 12:26

Gdyby ognisty kolo chciał coś im zrobić to by zrobił, a nie znikał w korytarzu, także pomoc Mantisa bardzo naciągana

Edyta: tysiąc 666!!! brązowych pucharków
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Szada Farkas » N mar 31, 13 12:32

Gdyby ognisty kolo chciał coś im zrobić to by zrobił, a nie znikał w korytarzu, także pomoc Mantisa bardzo naciągana

Raczej bez powodu ich później nie ściga, a Big Boss uciekając z Ocelotem próbuje najzwyczajniej tego "ognistego" zabić.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez Blaze » N mar 31, 13 12:35

Nie chce mi się wierzyć, że Ishmael to projekcja Mantisa, przecież po wybuchu w windzie zaczyna się palić, więc wydaje mi się, że to tylko człowiek.
Blaze
Inkarnacja VR

Postprzez tomcraft » N mar 31, 13 12:51

Faja napisał(a):Gdyby ognisty kolo chciał coś im zrobić to by zrobił, a nie znikał w korytarzu, także pomoc Mantisa bardzo naciągana

A kto powiedział, ze ognisty kolo to od mantisa jest?? Mantis nie mial możliwości robienia takich rzeczy, on potrafił czytać w myślach i podnosić rzeczy swoją mocą. te postaci z rogami itp to wina moim zdaniem tych narkotyków które podaje zabandarzowany bossowi. Poza tym jeśli ognisty jest projekcja mantisa to tez jest za tym, ze im pomaga bo ich nastraszyl aby poszli inna droga co jak wiemy i tak dobrze sie skończylo. Gdyby mantis chcial go zabić to na co sie pokazywał w pobliżu windy? Skoro wiedzial, ze wybuchnie. Ją bym ich zostawił w spokoju i bym mial problem z głowy.
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez Faja » N mar 31, 13 13:02

tomcraft napisał(a):Mantis nie mial możliwości robienia takich rzeczy

Wyjdź, zagraj jeszcze raz w MGS, wróc i dyskutuj boś jest nieprzygotowany

Płonący koń i płonący jeździec... ta to nawet jak na Kojime takie naciągane, że głowa mała.
Faja
Big Boss

Postprzez Aszyn » N mar 31, 13 13:09

Czytam powyższą odpowiedź [tomcrafta] i nie za bardzo rozumiem o co w niej chodzi...

W sprawie Mantisa - warto poczytać co to jest telekineza (a w sumie w dzisiejszej nomenklaturze - psychokineza). Nie polega tylko na czytaniu w myślach, czy podnoszeniu przedmiotów, lecz także zwiększaniu ruchu atomów, przez co podwyższa się temperatura i dochodzi do samozapłonu.
Na koniu Mantis jedzie z kimś, kto przypomina tego ognistego.
Zabijanie BB, czy Snejka przez Bossów zawsze jest bardziej wysublimowane niż posłanie kulki z ukrycia. W ten sposób już w 100 różnych sytuacjach zarówno BB jak i SS byliby trupami.

Co do rogu - po raz kolejny. Róg musi być czymś stałym, gdyż widoczny jest u Snejka, który siedzi pełny sił, ze zmodyfikowaną protezą ręki na motorze. Raczej nie załatwił tego w ciągu jednego wieczoru, a wiadomo, że już pod bandażami widać tą narośl.

Jeszcze w sprawie ognistego gościa - jeśli dobrze widzę, to w momencie gdy on podchodzi do naszych bohaterów, to włączają się czujniki dymu i zraszacze w suficie, przez co ognisty jest polany wodą i jakby "wyparowuje".
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez tomcraft » N mar 31, 13 15:51

dwing chodzi mi o to, ze w gameplayu na poczatku big boss dostaje duza dawke narkotykow stad te omamy moim zdaniem. a co do postaci z rogami to chodzi mi o ta co wychodzi z plomieni i znika w dymie. moim zdaniem ona jest wina narkotykow podanych big bossowi. a jesli nawet jest to ingerencja mantisa to tylko po to aby zienili trase na bezpieczniejsza.

Faja gralem w mgs mase razy i nigdy nie widzialem aby mantis doprowadzil do tego typu omamow. Pokazal sie solidowi w jego myslach jak i pokazal rozklad min meryl. Ale zawsze to bylo okazanie swoich mysli 2 osobie w jej umysle. Chyba, ze chodzi ci o to glupie metal gear solid the twins snake (ktore nie jest uznane przez kojime jako czesc nalezaca do kanonu). Wiec nie wierze w to aby mantos dzialal na umysl big bossa niczym grzybki halucynki.
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez tomcraft » N mar 31, 13 15:53

dwing chodzi mi o to, ze w gameplayu na poczatku big boss dostaje duza dawke narkotykow stad te omamy moim zdaniem. a co do postaci z rogami to chodzi mi o ta co wychodzi z plomieni i znika w dymie. moim zdaniem ona jest wina narkotykow podanych big bossowi. a jesli nawet jest to ingerencja mantisa to tylko po to aby zienili trase na bezpieczniejsza.

Faja gralem w mgs mase razy i nigdy nie widzialem aby mantis doprowadzil do tego typu omamow. Pokazal sie solidowi w jego myslach jak i pokazal rozklad min meryl. Ale zawsze to bylo okazanie swoich mysli 2 osobie w jej umysle. Chyba, ze chodzi ci o to glupie metal gear solid the twins snake (ktore nie jest uznane przez kojime jako czesc nalezaca do kanonu). Wiec nie wierze w to aby mantos dzialal na umysl big bossa niczym grzybki halucynki.
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez kALWa888 » N mar 31, 13 18:35

Głupie Twin Snakes które nie należy do kanonu? Przecież to remake pierwszej części, gdzie fabuła jest taka sama więc tym samym należy do kanonu.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez tomcraft » N mar 31, 13 18:44

Tak ale jak ludzie narzekali na brak mgs w colekcji hd była odp, ze mgs ma za słabe tekstury i trzebaby bylo ja zrobić na nowo. Wiec zapytali o twin snake i odp. Była prosta ta czesci nie należy i nie jest w 10% wizja kojimy wiec i nie należy w moim przekonaniu do kanonu.
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez Aszyn » N mar 31, 13 18:45

Wątpię, żeby ziomek podał Snejkowi narkotyki, po co? Nawet słychać jak mówi "cholera, jeszcze nie działają". Chciał by snake stanął szybko na nogi, a nie żeby mu się halucynacje włączyły.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Gillian » N mar 31, 13 18:51

tomcraft napisał(a):Tak ale jak ludzie narzekali na brak mgs w colekcji hd była odp, ze mgs ma za słabe tekstury i trzebaby bylo ja zrobić na nowo. Wiec zapytali o twin snake i odp. Była prosta ta czesci nie należy i nie jest w 10% wizja kojimy wiec i nie należy w moim przekonaniu do kanonu.

A to nie chodziło o to, ze to wyszło na GCN i to było problemem?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Kaldas » N mar 31, 13 18:54

Mnie ciekawi co BB powiedział tej lekarce jak podeszła do niego po jego przebudzeniu, ze aż tak raptem się zdziwiła i wybiegła z pokoju.

Zakładając, że naprawdę tym razem to ostatnia gra Kojimi z serii MGS czyli historia jakiegokolwiek Snake zaczynając od Naked kończąc na Solidzie i to, że niby Hayter nie podkłada głosowi BB. To idealną końcówką było by spotkanie Solida z BB ... :

- SS: w końcu się spotykamy
- BB: mam przeczucie, że to nie ostatni raz

i napis MGS: The Phantom Pain xD

I krąg zatacza kółko i niestety żegnamy się z naszymi żołnierzykami :). Fantazja nie zna granic hehe ;p
Kaldas
Fire Trooper

Postprzez Gillian » N mar 31, 13 19:05

Solid nie wiedział ze jest klonem BB az do akcji na Shadow Moses.

A ten MGS bedzie takim samym ostatnim MGS jakim miał byc kazdy poprzedni ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » N mar 31, 13 20:18

Solid wiedział że jest Synem BB już po MG2, a że to klonowanie to dop. po SM

Wrócę do pierwszego zwiastuna PP - widac tam jak Ishmael (głos Shuterlanda ! ) - wciąga BB pod łóżko żeby go nie zobaczył jeden z żołnierzy dobijający pacjenta, chowa go przy oknie, czy zapala się w korytarzu. Nie wierze żeby to była jakaś iluzja, prędzej uwierzę że to ojciec Sasakiego. To że nie prowadzi BB za rękę to efekt
1 - tego że uczymy się w tej scenie sterowania
2 - Sprawdza teren jednocześnie czekając aż zastrzyk zacznie działać.

Co do Mantisa i Płonącego kolesia - tutaj ciężko cokolwiek zawyrokować, może płonący to iluzja Mantisa, a może on próbuje ich chronić?
(wskazuje na śmigłowiec którym mają uciekać, a płonący niszczy go wielorybem)
Całość mi psuje po prostu motyw że obaj jadą konno na tym jednorożcu.
Zresztą Dwight dobrze zauważył że w korytarzu płonącego przeganiają zraszacze.
Ciekawi mnie tylko czy płonący i Freedy mają coś ze sobą wspólnego.

Natomiast co do klonowania - w klonowaniu chodzi o stworzenie kopii pierwowzoru żeby była taka jak oryginał (Solidus) lub poprzez jakieś zabiegi lepsza (liquid).
Jakby urodziło się coś poparzone, bez reki, oka czy innej nerki to z automatu zostaje usunięte.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Kaldas » N mar 31, 13 22:16

w MG i MG2 nie grałem ale akurat nie chodziło mi, że Solid wie czy nie, że jest klonem BB ale musiał chyba wiedzieć po co został wysłany na misje i kogo ma zlikwidować stąd słowa "w końcu się spotykamy" ;p
Kaldas
Fire Trooper

Postprzez jackonoga » N mar 31, 13 23:05

Co do halucynacji, to już ktoś pisał dosyć ważny post, niestety nie pamiętam kto i gdzie.

Po GDC strona thephantompain.com została zmieniona. Obecnie zawiera opis pewnej medycznej historii - w skrócie:

Case 1 mówi o pewnym panu, któremu amputowano nogę poniżej kolana, gdyż oprócz problemów z cukrzycą i sercem, u palców prawej stopy pojawiła się gangrena. Po burzliwym pobycie w szpitalu, wrócił do domu. Zaczął odczuwać ból fantomowy, nie pomogły czopki. Dostał propanolol i jak ręką odjął ;) Tyle, że propanolol ma pewne efekty uboczne. Polecam wikipedię.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Propranolol

No i jeszcze jeden detal. Na stronie jest ukryta wiadomość. Pod obrazkiem czarno na czarnym, drobną czcionką napisane jest:

The Neuromatrix effectuation and schemas of Phantom Pain are all presupposed by probative concepts and attestations. (Reingard., 1987).
Ostatnio edytowano N mar 31, 13 23:25 przez jackonoga, łącznie edytowano 1 raz
jackonoga
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » N mar 31, 13 23:18

Kaldas napisał(a):Mnie ciekawi co BB powiedział tej lekarce jak podeszła do niego po jego przebudzeniu, ze aż tak raptem się zdziwiła i wybiegła z pokoju.

Raczej nic jej nie powiedział a wybiegła z pokoju po lekarza bo jej pacjent z 9 letniej śpiączki się nagle wybudził, nic w tym dziwnego.

Co prawda Kojima sobie sam ustala która gra ma być w kanonie to jednak TTS z niej nie ma jak wykopać jednocześnie uznając jej pierwowzór za kanoniczny, brak tej części w kolekcji HD to zdecydowanie problemy natury prawnej o których wspomniał Twilite.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez tomcraft » N mar 31, 13 23:33

Mi nie chodzi, ze fabularnie odbiega. Koji moze nie chcial raczyc nas solidem który robi fikolka na 1.5m ze stingerem w łapie między czasie odbijajac sie od rakiety i namierzajac helikopter wczesniej wymienionym stingerem. Albo kilka z innych głupich scen. Które po prostu nie pasują do serii metal gear solid. Twins snake bliżej już bardziej do metal gear rising ;)

co do mantisa i tych płomieni. Okej rozumiem, ze osoba z taka mocą moze doprowadzić do samozaplonu i wysadzić winde, podpalac ludzi itp. Ale nie uwierze, ze potrafi rzeźbić plomieniami w powietrzu jak michał anioł dlutem w kamieniu... Co do narkotyków ten w bandarzach użył takiego słowa chyba, ze chodziło mu tu bardziej o jakieś medykamenty typu antybiotyki czy cos ale nie wydaje mi sie aby to mogło pomoc big bossowi wstac na nogi ;)
Ostatnio edytowano N mar 31, 13 23:45 przez tomcraft, łącznie edytowano 1 raz
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez Solidny » N mar 31, 13 23:38

SALADYN napisał(a):
Kaldas napisał(a):Mnie ciekawi co BB powiedział tej lekarce jak podeszła do niego po jego przebudzeniu, ze aż tak raptem się zdziwiła i wybiegła z pokoju.

Raczej nic jej nie powiedział a wybiegła z pokoju po lekarza bo jej pacjent z 9 letniej śpiączki się nagle wybudził, nic w tym dziwnego.

Co prawda Kojima sobie sam ustala która gra ma być w kanonie to jednak TTS z niej nie ma jak wykopać jednocześnie uznając jej pierwowzór za kanoniczny, brak tej części w kolekcji HD to zdecydowanie problemy natury prawnej o których wspomniał Twilite.

Jeszcze przypomnę, że w MGS4 w 4 akcie użyto nagrań z TTS. No ale to raczej przez jakość ;)

uci napisał(a):Wrócę do pierwszego zwiastuna PP - widac tam jak Ishmael (głos Shuterlanda ! ) - wciąga BB pod łóżko żeby go nie zobaczył jeden z żołnierzy dobijający pacjenta, chowa go przy oknie, czy zapala się w korytarzu. Nie wierze żeby to była jakaś iluzja, prędzej uwierzę że to ojciec Sasakiego. To że nie prowadzi BB za rękę to efekt
1 - tego że uczymy się w tej scenie sterowania
2 - Sprawdza teren jednocześnie czekając aż zastrzyk zacznie działać.

Ta, ale to i tak wygląda dziwnie, idealnie wręcz pasuje pod motyw w stylu Fight Club. Wiem, gameplay byłby mniej ciekawy, gdyby ktoś nas tylko podtrzymywał ;). I Ismael musiałby być zdolny do walki gdyby natknął się na kogoś. No dobra, więc mniejsza o to.

A Sasaki to nie jest, bo:
1. "Every firstborn is named Johnny" i raczej nie kombinowałby niczego wyszukanego.
2. Ma bandaże na głowie a nie na dupie.
Ostatnio edytowano N mar 31, 13 23:45 przez Solidny, łącznie edytowano 1 raz
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Wombat » N mar 31, 13 23:44

A ja obejrzałem sobie http://www.youtube.com/watch?v=kevw_xPL8Yc i jak dla mnie to strasznie się kojarzy z... pierwszym Silent Hillem ;)
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Aszyn » N mar 31, 13 23:58

Co do propranololu - beta-bloker. Działa na receptory beta dla adrenaliny i noradrenaliny. W pierwszej kolejności spowolni akcje serca i rozszerzy naczynia zmniejszając ciśnienie krwi. W tym wypadku zadziała hamująco na zakończenia (receptory) bólowe w których przekaźnikiem jest np. Noradrenalina lub dopamina. Stad ustąpienie bólu. Jeśli chodzi Ci o to jest na wiki o halucynacjach no to gość by musiał tego wziąć tyle ze by się 3x po drodze przekręcił bo by mu serce bilo chyba 3 razy na minutę.

Jeszcze się zaraz dowiem że mu w '84 gość wstrzyknal nanomaszyny...
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Pabian01 » Pn kwi 01, 13 09:22

Kaldas, akurat nie wiedział, że tam będzie BB. Ani w MG, ani w MG2.
Ostatnio edytowano Pn kwi 01, 13 10:53 przez Pabian01, łącznie edytowano 1 raz
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Faja » Pn kwi 01, 13 10:41

Dlaczego wszyscy maja awatar Sal01?
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn kwi 01, 13 10:48

Ja tez?

OMG!
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V