Gameplay

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Gameplay

Postprzez Gillian » Śr cze 26, 13 09:47

Na pewno nie chciałbym limitów czasowych. Nie lubię czasówek, kiedy gra mnie popędza. No chyba że byłby to limit typu "wyrób sie w tym tygodniu" a nie "w ciągu 2h".
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr cze 26, 13 15:32

Umm... a jak to wpłynie na speedruny i ogólną statystykę/rangi ? :D
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » N cze 30, 13 01:05

Całe szczęście że wracają realne obrażenia jakie zadajemy wrogom. Na ostrzał z karabinu nie reagują już jak w Peace Walker tylko dwa naboje w klatkę i gostek się wykrwawia, dużym plusem do realizmu jest też efekt gdy trafiony upada po zebraniu serii co chyba kończy wyciąganie ręki i jednocześnie trzymanie się za brzuch po trafieniu w głowę.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » N cze 30, 13 09:38

I od razu można zabrać mu kałacha nim dostaniemy serię w twarz po wykryciu. Tyle pospolici oponenci, przy tych z power uniforms przewiduje walkę jak na wyższych poziomach w Peace Walkerze.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N cze 30, 13 13:55

mi się wydawało że power suity mieli broń biała przy sobie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Spuczan » Śr sie 07, 13 12:52

Gillian Seed napisał(a):Chyba w trailerze było info, że pogoda ma być real time.

Wiadomo jak to jest z obietnicami. Niektóre twórcy spełniają a o niektórych zapominają 5 minut po obietnicy.

Wślizg z posta Saladina wygląda bardzo ładnie.

Co do ekwipunku to ja bym chciał żeby wyglądało to w ten sposób.

Przykład: Załóżmy, że Snake ma 2 pistolety. Obie bronie widać na postaci. Jeżeli chce się skradać to istnieje szansa, że większa broń może ocierać się o metalowe elementy jego kombinezonu lub o elementy środowiska (na przykład podczas czołgania) wydając dźwięki. Więc odkłada większą broń która i tak nie jest mu potrzebna (skoro chce się skradać).

Nie chciałbym już nieograniczonych kieszeni. Nie chcę niewidzialnego plecaczka. Chcę wybrać odpowiedni ekwipunek które naprawdę mi się przyda a nie zabierać milion rzeczy z których i tak nie skorzystam. Dlatego jestem za limitem. To nie Duke albo Quake w którym fajnie było mieć wszystkie bronie pod ręką. Nie zabieramy wyrzutni rakiet jak mamy się skradać.
Spuczan
Fire Trooper

Postprzez Wombat » Śr sie 07, 13 13:19

Spuczan napisał(a):Nie chciałbym już nieograniczonych kieszeni. Nie chcę niewidzialnego plecaczka. Chcę wybrać odpowiedni ekwipunek które naprawdę mi się przyda a nie zabierać milion rzeczy z których i tak nie skorzystam. Dlatego jestem za limitem. To nie Duke albo Quake w którym fajnie było mieć wszystkie bronie pod ręką. Nie zabieramy wyrzutni rakiet jak mamy się skradać.

I najprawdopodobniej tak właśnie będzie. Na gemplejach widać, że Snake ma karabin na plecach a nie w "niewidzialnym plecaku".
Ja obstawiam góra 3 bronie do zabrania na misje: pistolet schowany w kaburze i karabin+ snajpera na ramię/plecy(nie licząc granatów oczywiscie, te pewno bedą przy pasie Snake'a).
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez SALADYN » Śr sie 07, 13 17:32

Całą resztę pewnie znajdziemy po drodze lub sobie pożyczymy od przeciwników, tak to działa obecnie w grach i w sumie w serii też już od dawna powinno.
SALADYN

Postprzez uci » Śr sie 07, 13 18:43

no w pewnym sensie pojawiło się to już w MGS3/4 (podręczne menu, choć inventory nieskończone)
Ale wydaje mi się że będzie to lepsza wersja z MGS:PW - przygotowanie do misji - wybór broni/sprzetu w mother base i jazda
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz sie 08, 13 09:23

No ok przygotowania mogą zostać ale bez zabierania trzech rakietnic i pięciu rodzajów granatów, koniecznie też niech zrobią możliwość porzucenia zabranego na misje sprzętu np po wyczerpaniu amunicji i skorzystanie z wrogiego oporządzenia. Jak realizm to realizm bez umowności jak to dotąd miało miejsce.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Cz sie 08, 13 09:33

Gromadzenie złomu trochę mija się z celem, na trailerze Big Boss zabiera kałacha od żołnierza czyli wymiana sprzętu odbywa się na bieżąco. Ulepszanie zebranych broni to inny temat.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Cz sie 08, 13 09:36

Nie chodzi mi o gromadzenie. wyrywasz AK żołnierzowi, opróżniasz magazynek w kierunku gościa z RPG którego zabierasz z truchła i niszczysz z jego pomocą KTO, z pojazdu zdejmujesz pekaśke i kosisz posiłki zrzucone z śmigłowca.
SALADYN

Postprzez Gillian » Cz sie 08, 13 11:42

SALADYN napisał(a):Nie chodzi mi o gromadzenie. wyrywasz AK żołnierzowi, opróżniasz magazynek w kierunku gościa z RPG którego zabierasz z truchła i niszczysz z jego pomocą KTO, z pojazdu zdejmujesz pekaśke i kosisz posiłki zrzucone z śmigłowca.

Brzmi to jak pierwsza lepsza współczesna szczelanka. Nie chce tego w MGSie...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Cz sie 08, 13 14:32

W żadnym MGSie taki styl nie był przymusem a jedynie opcją. I to się raczej nie zmieni.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez uci » Cz sie 08, 13 16:14

ciekawe jak w tym wszystkim przewinie się nokill/noalert - z takimi możliwościami to aż głupio uzywać Mk.22
uci
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Cz sie 08, 13 17:42

W MGS4 tez byla kupa zelastwa a ja sie na to wysralem i uzywalem tylko Mk.22 i moze ze dwie czy trzy jakies ostre.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SALADYN » Cz sie 08, 13 18:30

Gillian Seed napisał(a):
SALADYN napisał(a):Nie chodzi mi o gromadzenie. wyrywasz AK żołnierzowi, opróżniasz magazynek w kierunku gościa z RPG którego zabierasz z truchła i niszczysz z jego pomocą KTO, z pojazdu zdejmujesz pekaśke i kosisz posiłki zrzucone z śmigłowca.

Brzmi to jak pierwsza lepsza współczesna szczelanka. Nie chce tego w MGSie...

Opisuje jak to powinno wyglądać ale dobrze by było żeby tak jak dotychczas była to tylko opcja i można by czołg wyminąć a gościa z RPG ogłuszyć.
SALADYN

Postprzez uci » Cz sie 08, 13 19:23

ale też móc zdjąć czołg z M47 i potem zwłoki zabrać do MB na recykling
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 06, 13 18:31

Kilka pierdół:

- Snake może oślepić wroga światłem latarki zamontowanej na broni
- mapa może posłużyć za rodzaj GPSa jeśli naniesiemy na nią ścieżkę przejścia do wybranego celu
- interfejs jest bardziej przejrzysty, bez ikon broni czy radaru lub pasku życia
- kiedy Snake znajduje się w zasięgu wzroku wroga na ekranie pojawia się biały błysk sygnalizujący gdzie znajduje się przeciwnik, z którego miejsca patrzy
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So wrz 07, 13 06:39

1 - to już było w MGS4

a ostatnie przypomina trochę ten pierścień zagrożeń, też z 4ki
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 07, 13 15:42

a ostatnie przypomina trochę ten pierścień zagrożeń, też z 4ki

Przy interfejsie zredukowanym do minimum, stopnień świadomości wroga symbolizowany jest kontekstualnie. A to nie są te światła co migały po ekranie?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So wrz 07, 13 19:56

ale one migały też podczas tortur, a może to taka fanaberia od kolesia robiącego światła w grze?
jak Lens flary w filmach abramsa
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr wrz 18, 13 17:32

SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz wrz 19, 13 07:58

kurde załapałem się na 5 minut...rentegen batmana, 2 metrowa ręka BB i jazda jeepem
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz wrz 19, 13 08:04

OK, obejrzałem ten pokaz i nawet screeny dla was porobiłem jednak program którym się wspomagałem nawalił i ostały się ledwo trzy obrazki z samego końca, w wujowej jakości niestety.

Demo zaczęło się od znanego nam trailera Ground Zeroes jednak tym razem widać było że jest to sekwencja otwierająca całą grę, wśród wyświetlonych nazwisk jednym z pierwszych był Harry Gregson Williams więc jego powrót już mamy potwierdzony, co ciekawe Ludvig Forssell tez pojawił się na ekranie jednak później.
Snake po skończeniu intra spojrzał na tą mapę 3D i okazało się że to całe menu MGS4 w czasie rzeczywistym, na mapie można zobaczyć zaznaczonych wcześniej wrogów, nanieść punkt w którym wyląduje śmigłowiec do ewakuacji a także przejść do Codecu czy sprawdzić cel misji. Pewnie będzie to też typowe menu z opcjami, ustawieniami, ekwipunkiem itp.
W demie grający podszedł do głównej bramy i otworzył ją wytrychem, potem nastąpiła typowa dla Peace Walkera inflitracja, Snake pokręcił się po bazie w kuckach, pojeździł jeepem, zdjął kilku strażników, dał pokaz CQC po czym zabrał jakiegoś więźnia i ewakuował się śmigłowcem co wywołało alarm i konieczność osłaniania się z jego pokładu. Na koniec usiadł i założył na szelki naszywkę z logiem KojiPro jak na screenie z dema pokazywanego w LA.
Wszystko wyglądało jak misja z Peace Walkera w której trzeba zrekrutować POW z paroma nowymi zagrywkami i w znacznie większej miejscówce, wybór broni wygląda identycznie jak w Uncharted choć nie wiem czy również używa się do niego krzyżaka. CQC, zbieranie zwłok/uśpionych/więźniów, wsiadanie do pojazdów, otwieranie zamków to wszystko to akcje kontekstowe wykonywane jednym przyciskiem lub w kombinacji z innymi jak w PW, najfajniejszą zagrywką jaką zauważyłem to rzucenie uśpionym strażnikiem w innego przy czym nie nastąpiło to po CQC a podczas noszenia gościa na plecach więc może Kaz'em też będzie można rzucić :)
Ogólnie gameplay nie zaskoczy chyba żadnego weterana serii czy osoby mającej kilkaset godzin w PW, jednak nie będę na razie wyrokować i zamykać gry w jakiejś szufladce. Poczekam jeszcze na jakieś screeny i mozliwość obejrzenia gameplayu jeszcze raz.
SALADYN

Postprzez Faja » Cz wrz 19, 13 08:09

Zapomniałeś jeszcze o tym: jak Snake szedł z więźniem i został zaskoczony przez strażnika, czas zwolnił i włączyła się sekwencja wciskania L1 podczas której Snake wyciągnął gnata i unieszkodliwił oponenta. Taki bullet time.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz wrz 19, 13 08:11

Tego się spodziewałem, sporo osób o tym donosiło po pokazie w LA.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 19, 13 08:48

Podobało mi się ale mam wątpliwości. Kilka detali:

- rentgen sprawia że akcja jest taka bezstresowa (no ale jeśli nie jest to wymuszone przez grę to ok, Snake oznacza ich lornetką)
- powracają znaczki nad głowami: wykrzyknik, symbol uśpienia (zzz)
- Snake to straszny madafaka jest: biega z gościem na plechach z prędkością światła, wyglądało to mało realistycznie, wręcz sztucznie
- potem rzut żołnierzem na ziemie i jednoczesny bullet time z eliminacją strażnika, niby fajna akcja, tego nie było, tak jest to trochę naciągane, wcześniej Snake takim kozakiem nie był
- jazda samochodem bardzo fajna, Kojima powiedział że po ciemku można przypadkiem przejeżdżać zwierzęta więc może lepie wybrać akcję w ciągu dnia. Tryb FPP przyda się przy bezpośrednim wykorzystaniu zderzaka :D
- lot śmigłowcem i wymiana ognia rodem z GTA, no nie mogę się doczekać
- z mapy wynikało że teren jest całkiem spory i pozwala na wiele swobody, jak miejsce ekstrakcji
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz wrz 19, 13 08:51

no snake w MGS3 ledwo używał CQC - w PW zamiatał CQC nawet 8 ludków na raz
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz wrz 19, 13 08:56

Strasznie słabo wyglądał też ten skok z wieżyczki choć właściwie ciężko to nazwać skokiem, tak trudno im było zrobić automatyczną animacje wchodzenia na drabinę lub kolejny kontekstowy skok jak z tej skały ?
SALADYN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V