Czego obecnie nienawidzicie/co Was wkurza

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Re: Czego obecnie nienawidzicie/co Was wkurza

Postprzez Gillian » So sie 10, 13 22:13

To nie chodzi o wkurzanie się na deva za to, że zrobił grę, ale raczej żal, że cała branża się tak zachłysnęła gierkami-wydmuszkami za sprawą m.in. właśnie Uncharted. A gdy przychodzi do argumentowania, dlaczego niby U2 jest uznawane za jedną z najlepszych gier generacji wychodzą kwiatki pokroju tego, co cytował Zancudo... Rozbieramy te gry na części pierwsze i okazuje się, że tak naprawdę to nie jest tak dobrze, a największym "sukcesem" serii jest to, że jeszcze bardziej zbliżyła gry do Hollywoodu. I jak to z Hollywoodem - mniej wymagający odbiorcy i tzw. mainstream łykają to bez popity przy okazji uznając za arcydzieło (tak jak za arcydzieła są uznawane filmowe szmiry)...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So sie 10, 13 22:46

Problem w tym że gier nie ocenia się po ich składowych ale za ich całokształt, dany motyw może ci się spodobać i przyciągnąć do tytułu ale nie może decydować o jego jakości, seria Uncharted jest najlepszym tego przykładem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » N sie 11, 13 00:47

SALADYN napisał(a):Problem w tym że gier nie ocenia się po ich składowych ale za ich całokształt, dany motyw może ci się spodobać i przyciągnąć do tytułu ale nie może decydować o jego jakości, seria Uncharted jest najlepszym tego przykładem.

No i o to chodzi. W przypadku Uncharted filmowość nie powinna decydować o jakości gry. Bo gra to jest tylko dobra, w porywach bardzo dobra.

BTW zacząłem grać w Tomb Raidera i początek tej gry to doskonały przykład tej mody na gierki wydmuszki, które jadą na wywoływaniu wrażeń przy minimalnej interaktywności (trzymam się opinii, że w dalszej części TR zrywa z Unchartedowymi skojarzeniami)... Czy to jakieś skakanie po samolocie, które polega na parciu gałki w jedną stronę i wciskaniu przycisków w odpowiednich momentach, czy też przechodzenie nad przepaścią po konarze drzewa sprowadzające się do wychylenia gałki do przodu. Banał gameplayowo, ale otoczka wokół tych akcji sugeruje jakiś dramat, walkę o przeżycie. Na mnie to nie działa - ziewam skacząc po walących się budynkach, bo wiem że i tak niewiele ode mnie zależy... I właśnie to mnie wkurza - tyle pary idzie w tanie efekciarstwo, w motywy, które mają niby zrobić na mnie wrażenie przez trzy sekundy. Ja bym wolał, żeby cała ta energia, pieniądze, cała moc sprzętu szła na przykład w lepszą symulację ognia - żeby np płomień z pochodni zapalił belki pod którymi stoję parę minut i spowodował, że sufit się zawali w chwili, kiedy moja akcja (a nie skrypt) wywoła odpowiednią reakcję otoczenia. Niechże te gry oddziałują na gracza swoimi własnymi metodami, a nie zapożyczeniami z filmu...

I jeszcze:
Czym byłoby takie wspomniane przeze mnie wcześniej RDR gdyby nie klimat jak w spaghetti westernach, czy nawet MGSy czerpiące garściami z filmów ? Więc nie kupuje gadania, że "oprawę i fabułę mam w filmach" ;)

Ja ogólnie nie miałem nic przeciwko filmowym grom (przecież skądś to uwielbienie do MGSów czy Fahrenheita mam) dopóki to był unikalny motyw dla paru tytułów. Teraz co druga (albo i więcej) gra to interaktywny film... A RDR z filmem ma wspólny pewnie jedynie setting i cutscenki. Przecież sama gra już jest mocno rozbudowana i daje dużą swobodę.

I tak apropo tej mody na filmowosc... Rozwalila mnie ostatnio reklama jakiejs powiesci: "ksiazka jak film!". WTF? To juz nawet ksiazka ma byc filmowa? To po cholere czytac?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zancudo » N sie 11, 13 07:42

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:37 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » N sie 11, 13 10:06

Ludziom gry obrzydzacie. Może teraz pora na temat o nietuzinkowych, ambitnych produkcjach tak dla wyrównania marudzenia.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Wombat » N sie 11, 13 10:44

Gillian Seed napisał(a):I jeszcze:
Czym byłoby takie wspomniane przeze mnie wcześniej RDR gdyby nie klimat jak w spaghetti westernach, czy nawet MGSy czerpiące garściami z filmów ? Więc nie kupuje gadania, że "oprawę i fabułę mam w filmach" ;)

Ja ogólnie nie miałem nic przeciwko filmowym grom (przecież skądś to uwielbienie do MGSów czy Fahrenheita mam) dopóki to był unikalny motyw dla paru tytułów. Teraz co druga (albo i więcej) gra to interaktywny film... A RDR z filmem ma wspólny pewnie jedynie setting i cutscenki. Przecież sama gra już jest mocno rozbudowana i daje dużą swobodę.

Mnie bardziej chodziło o to, że gry od czasów przejścia w 3d nachalnie są coraz bardziej filmowe. No bo czym jest taki Silent hill jak nie "horrorem w który się gra". Tu bardziej chodzi o budowanie klimatem miejscówkami itp. coś jak w filmie. A taki RDR to spaghetti western z rozbudowanym światem(i tu faktycznie mocno zadziałał gameplay, bo gdyby RDR było zamkniętą grą nie byłoby takie awesome).
Przynajmniej ja tak to widzę.
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » N sie 11, 13 12:10

Wombat, dla Ciebie "horror" to synonim filmu? Akurat SH były bardziej książkowe niż filmowe...
Budowanie klimatu miejscówkami też nie powinno się z filmem kojarzyć, bo "klimat miejscówki" to coś naturalnego, a nie element charakterystyczny dla kina.

Dla kina akcji charakterystyczny jest specyficzny montaż, budowanie napięcia tanimi chwytami itd - czego jest coraz więcej w grach. I ja tu mówię o wdrażaniu filmowych akcji do gameplayu a nie do cutscenek - bo te ze swojej natury są filmowe, to po prostu fragmenty filmu wrzucone pomiędzy gameplay i "filmowości" tych elementów czepiać się nie mogę. Ja się czepiam skryptów, głupich QTE i ogólnie elementów gameplayu, które mają na mnie zrobić filmowe wrażenie, a które sprowadzają się do prymitywnego wciskania przycisków i oglądania "epickich" akcji, które sobie jakiś niespełniony filmowiec wyreżyserował. RDR nie wpisuje mi się w taką filmowość - ma klimat westernu, ale kiedy gram, nie atakuje mnie wąsko wyreżyserowanym gameplayem.

Ucharted byłyby w mojej opinii dużo lepszymi grami, gdyby pomiędzy te cutscenki, świetnie napisane dialogi, klimat filmu przygodowego, wrzucić rozbudowaną mechanikę - momenty gdzie mam okazję po prostu pobawić się grą, pokombinować, zaplanować rozgrywkę nie będąc atakowanym co chwila jakąś wymuszoną akcją.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N sie 11, 13 14:47

Trzeba przyznać, że elementy gameplayu, które ograniczają się do wciskania jednego przycisku to jest słaba rzecz. I takich gier jest sporo.

http://venturebeat.com/2012/01/24/super ... of-gaming/
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » N sie 11, 13 15:53

Gillian Seed napisał(a):
SALADYN napisał(a):Problem w tym że gier nie ocenia się po ich składowych ale za ich całokształt, dany motyw może ci się spodobać i przyciągnąć do tytułu ale nie może decydować o jego jakości, seria Uncharted jest najlepszym tego przykładem.

No i o to chodzi. W przypadku Uncharted filmowość nie powinna decydować o jakości gry. Bo gra to jest tylko dobra, w porywach bardzo dobra.

Ale ty znowu idziesz w drugą stronę i przez ten pojedynczy motyw Uncharted postrzegasz negatywnie. Widzę że niektórzy zapomnieli że w tym hobby chodzi głównie o zabawę a że ktoś tam idzie sobie z prądem i nazywa serie Naughty Dog przełomem to jego sprawa skoro nie widzi że to żadna nowość.
SALADYN

Postprzez Wombat » N sie 11, 13 17:05

Gillian Seed napisał(a):Wombat, dla Ciebie "horror" to synonim filmu? Akurat SH były bardziej książkowe niż filmowe...
Budowanie klimatu miejscówkami też nie powinno się z filmem kojarzyć, bo "klimat miejscówki" to coś naturalnego, a nie element charakterystyczny dla kina.

Gillian mało horrorów czytałem, może to dlatego ;) A tak poza tym, to w książkach świat wykreowany jest przez nasz mózg, każdy inaczej to sobie wyobraża, każdy inaczej go sobie ułoży, zinterpretuje, w filmach czy grach mamy podane wszystko na tacy. Silent hill jak dla mnie to taki horror w który gram(przez co jest straszniejszy, bo sam decyduje gdzie wejść, co otworzyć itp).

SALADYN napisał(a):Widzę że niektórzy zapomnieli że w tym hobby chodzi głównie o zabawę

+100
I żeby nie robić offtopa, to to mnie właśnie wkurza ;)
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Gillian » N sie 11, 13 17:57

SALADYN napisał(a):
Gillian Seed napisał(a):

Ale ty znowu idziesz w drugą stronę i przez ten pojedynczy motyw Uncharted postrzegasz negatywnie. Widzę że niektórzy zapomnieli że w tym hobby chodzi głównie o zabawę a że ktoś tam idzie sobie z prądem i nazywa serie Naughty Dog przełomem to jego sprawa skoro nie widzi że to żadna nowość.

Ale ja nie wymieniam jednego motywu ale caly szereg elementow tej serii.

I to jest co mowisz - w hobby ma chodzic o zabawe, a jak mowilem - skrypty sprawiaja ze ziewam, nie bawie sie dobrze.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » N sie 11, 13 20:01

Strasznie was gry wkurwiają, panowie.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Gillian » N sie 11, 13 20:08

Przecież nie mówię o wszystkich grach... Ludzie, litości. Powiesz coś niepochlebnie na temat jednego konkretnego trendu/gry a wychodzisz na hejtera wszystkiego co się rusza. Takie rzeczy tylko na tym forum.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N sie 11, 13 20:27

Ja np. kompletnie nie rozumiem i nie trawię gier z pod znaku Call of Duty. Takie ciężkie oskryptowanie jest tak nudne, że po 15 minutach rozgrywki mam dość i po prostu wyłączam.

Sam fakt, że bodajże w Blackops jest misja, gdzie masz mnóstwo strzelaniny, a możesz przejść chowając się za przeszkodami i czekając aż koledzy z oddziału wystrzelają wrogów... Whoohooo...
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Ookami » N sie 11, 13 20:57

Ustanowiłem dziś personalny rekord...Ba rekord prędkości i to nie byle w jakiej grze, a w Need for Speed Most Wanted...Na czym polegał ów rekord? - MW jako pierwsza gra na mojej konsoli która wyleciała z dysku szybciej niż trwał proces jej ściągnięcia i instalacji. A to wszystko przez .ujową politykę EA Games. Jadę sobie jak ten młody bóg, przez masto swoim Porsche i szukając innych autek po mieście. Nagle moim oczom ukazało się auto moich marzeń - Shelby GT500 1967' wciskam trójkąt (żeby przeskoczyć do tego auta), a tu wyskakuje okno "Żeby pojeździć tym autem wykup DLC Movie Legends za 59zł" .
I tak kolejno z Astonem Martinem, Dodgem Chargerem R/T, Pontiaciem Firebirdem, Nissanem Skylinem... Co wkurzyło mnie bardzo, bo skoro nie było tych aut normalnie, to po co umieszczać taką wredną reklamę wewnątrz gry? (W sensie podczas gameplayu, a nie na przykład jako opcja w menu?)
Obrazek
Ookami
Szara eminencja

Czytam: "Tęcza sześć" Toma Clancy'ego

Postprzez Gillian » N sie 11, 13 22:17

OMG! I w tym DLC takie autka? To co zostało normalnie w grze? Też bym się wkurzył :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn sie 12, 13 00:17

Gillian Seed napisał(a):Przecież nie mówię o wszystkich grach... Ludzie, litości. Powiesz coś niepochlebnie na temat jednego konkretnego trendu/gry a wychodzisz na hejtera wszystkiego co się rusza.

No cóż nie ma się co dziwić takiego odbioru twojego zdania kiedy na tapecie seria z oklepanymi pomysłami na gameplay i od której cała masa innych gier zgapia jak prowadzisz rozgrywkę.
SALADYN

Postprzez Simon » Pn sie 12, 13 08:08

A mnie wkurza to, ze zabrali ze sklepu DLCeki do CVLoS. Tak jakby, kurna, nie mogło to sobie tam wisiec jak w PSN UK czy USA czy chociazby obok innych staroci na naszym PSN.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Pn sie 12, 13 08:16

SALADYN napisał(a):
Gillian Seed napisał(a):Przecież nie mówię o wszystkich grach... Ludzie, litości. Powiesz coś niepochlebnie na temat jednego konkretnego trendu/gry a wychodzisz na hejtera wszystkiego co się rusza.

No cóż nie ma się co dziwić takiego odbioru twojego zdania kiedy na tapecie seria z oklepanymi pomysłami na gameplay i od której cała masa innych gier zgapia jak prowadzisz rozgrywkę.

Sorry, nie rozumiem tego zdania...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn sie 12, 13 17:01

Nie wiem jak to bardziej łopatologicznie napisać.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Pn sie 12, 13 17:58

Ja tam popieram tk. Gdyby dzisiejsze gry były inne, miałbym już PS3 w domciu. Tymczasem wolę grać w starsze tytuły, w które gram ja, a nie gry które grają się niemal same. Nawet MGS, który służy jako przykład filmowej gry ma w sobie o wiele więcej gameplayu i wymaga o wiele wiele więcej od gracza niż przyciskanie jednego przycisku i parcie gałki do przodu. Może kogoś coś podobnego bawi, ale ja tam wolę to prevgenowe podejście do gejmingu.

Co do zabawy - uważam że jednak gry to coś więcej niż jedynie rozrywka. Oczywiście wszystko zależy od podejścia. W założeniu jest to tylko zabawką - podobnie jak film czy muzyka. Ale jeśli odpowiednio coś zrobić, ta "gra" staje się czymś więcej i nie mówię tu tylko o fabule prrzepełnionej symboliką czy filozofiami.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Pn sie 12, 13 18:09

SALADYN napisał(a):Nie wiem jak to bardziej łopatologicznie napisać.

Nie, serio nie rozumiem...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn sie 12, 13 19:49

Gillian Seed napisał(a):
SALADYN napisał(a):Nie wiem jak to bardziej łopatologicznie napisać.

Nie, serio nie rozumiem...

+1

Konstrukcja zdania była też dla mnie nie do ogarnięcia.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn sie 12, 13 22:04

Brak dwóch przecinków i już kapa jeża, post nie do zrozumienia.

Chodziło mi o to że się dziwisz czemu ludzie myślą że nie lubisz wszystkich gier. "Hejtujesz" Uncharted na które składają się motywy obecne w co drugiej grze i stąd przekonanie że nie lubisz innych tytułów które maja podobne elementy gameplayu czy fabuły.
Tłumaczyć dalej ?
SALADYN

Postprzez Recoil » Pn sie 12, 13 22:51

Troszkę się tu chyba pokielubasilo. TK krytykuje Uncharted, ją pisze, że dziś niemal wszystkie gry mają taki charakter. Ja dziwię się, dlaczego tk krytykuje Uncharted skoro niemal wszystkie gry dziś takie są, a kALWa i SALADYN uznają, że tk krytykuje wszystkie gry. Coś pominalem? ;)
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez SALADYN » Pn sie 12, 13 23:05

Tak, nie uważam że twilite krytykuje wszystkie gry bo krytykuje Uncharted, nie dziwię się tylko że ludzie myślą że krytykuje wszystkie gry skoro krytykuje Uncharted które ma elementy składowe obecne w każdej innej krytykowanej grze.

A tak w ogóle to pies to trącał ide po piwo.
SALADYN

Postprzez uci » Pn sie 12, 13 23:13

Ale to wystarczy troche spojrzeć w inną stronę i się okaże że mamy też bardzo dużo gier które nie kalkuja uncharted i daja serio dużo frajdy, tylko trzeba im dać szanse. Ale że nie leżą w mainstreamie to od razu nazywa się je crapami i gotowe.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666 » Wt sie 13, 13 06:57

No to ja gram w mniejszość gier, bo na gry pokroju Uncharted nie trafiam :P
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Simon » Wt sie 13, 13 07:11

Ogólnie to mi sie zdaje, że robicie z igły widły bo QTE to juz dawno standard a poza tym skoro nie podobaja ci sie skrypty/liniowość/brak sandboxa (mam na mysli ogół, nie tylko TK) to po co sięgasz po taką grę? Chyba tylko po to by nań psioczyć.
Akurat w dzisiejszych czasach juz o wiele wczesniej wiadomo z czym sie dana gra je wiec tak naprawde pretensje do garbatego ze ma dzieci proste...
Co do latwosci gier to wlacz sobie, czlowieku, najwyzszy mozliwy poziom i wylacz podpowiedzi i przestan biadolic.
A co do 'enigmatycznego' zdania SALa to bylo w pelni zrozumiale tylko ruszyc lbem wam sie nie chce - takie czasy, ze wszystko trza tlumaczyc jak malemu dziecku. Co zreszta mnie aktualnie wkurza.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gac666 » Wt sie 13, 13 11:14

Simon napisał(a):Ogólnie to mi sie zdaje, że robicie z igły widły bo QTE to juz dawno standard a poza tym skoro nie podobaja ci sie skrypty/liniowość/brak sandboxa (mam na mysli ogół, nie tylko TK) to po co sięgasz po taką grę? Chyba tylko po to by nań psioczyć.

Ja nie sięgam. Raz sięgnąłem po takiego COD'a i już więcej serii nie tknąłem :)
Co nie zmienia faktu, że takie pseudo gry są moim zdaniem do bani i strasznie często się na nie ostatnio trafia.
Na szczęście jest ich dużo mniej na PC.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik