MGS na dużym ekranie obejrzymy najwcześniej za trzy lata

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Re: MGS na dużym ekranie obejrzymy najwcześniej za trzy lata

Postprzez Solidny » N wrz 01, 13 21:26

uci napisał(a):ogólny zarys?

hej żebraku od jutra będziesz księciem...
z całych piasków czasu to w filmie się uchował tylko sztylet.

Myślałem, że głównym wątkiem była relacja głównych bohaterów i rosnące zaufanie do siebie ludzi, którzy uważali się za wrogów. Tyle, że w holiłódzkim stylu :P. Zakończenie pokazuje, jak bardzo gra góruje nad filmem.

Osobiście uważam, że dosłowne przenoszenie fabuł gier na ekran trochę mija się z celem, bo to jest zbyt różne medium. Przykład. Jaki jest sens przenoszenia Heavy Rain na język kina (swego czasu były ploty), skoro jednym z najważniejszych aspektów gry była możliwość kształtowania historii swoimi decyzjami i czynami? MGS również jest projektowany jako gra i wszystko co w nim zawarte powstało na potrzeby konekretnie gry wideo - Kojima sam o tym mówił komentując właśnie temat adaptacji (chyba, że znowu coś pomieszałem). Dlatego taki właśnie Project Itoh zrezygnował z B&B Unit w nowelizacji - ponieważ znalazł lepszy sposób na przekazanie treści, którą ten motyw przedstawiał.

Dlatego też jestem ciekaw jak chcą zrobić ekranizację Shadow of the Colossus :). ICO za to nadałoby się na film animowany w stylu pierwszych trzydziestu minut WALL-E... może...
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » Pn wrz 02, 13 07:08

Shadow of the Colossus też wolałbym żeby pozostało niezmienione. Jak znam życie i filmy, pewnie Wander będzie otoczony jakimiś ludźmi, być może mieszkańcami tej wioski czy osady z której przybywa. Będzie gadać z wieloma ludźmi, nie będzie wyczuwalne to osamotnienie jakie miało miejsce w grze.

Powtórzę raz jeszcze, że jak dla mnie MGS najbardziej by mi się widział jako film CG, tak jak Final Fantasy VII: Advent Children. Mimo iż ta animacja ma trochę kiepsko z fabułą i jest kolejną niepotrzebną siódemką to uważam ten obraz za genialny. W podobnym stylu chciałbym zobaczyć MGS, byle fabułę miało na poziomie godnym serii.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Pn wrz 02, 13 08:05

Nie wiem czy CG to będzie dobry pomysł, starzeje się to znacznie szybciej od filmu aktorskiego.

Jeżeli zaś chodzi o przełożenie gry na film - MGS ma pewien plus - 1 i 2jka są rozrysowane jako komiks, niby nic ale jest jakaś podstawa której można się już trzymać, a która też już ma przerobiony scenariusz (np. wywalony backtracking). 4ka ma książkę która też wyrzuca dużo growego bełkotu i zostawia samą fabułę.

Co do SotC - słyszałem że wykastrują grę do 3 kolosów, a jak zostawią niezmienione intro i outro to mają już z 45 min filmu
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Solidny » Pn wrz 02, 13 10:12

uci napisał(a):Nie wiem czy CG to będzie dobry pomysł, starzeje się to znacznie szybciej od filmu aktorskiego.

Jeżeli zaś chodzi o przełożenie gry na film - MGS ma pewien plus - 1 i 2jka są rozrysowane jako komiks, niby nic ale jest jakaś podstawa której można się już trzymać, a która też już ma przerobiony scenariusz (np. wywalony backtracking). 4ka ma książkę która też wyrzuca dużo growego bełkotu i zostawia samą fabułę.

Co do SotC - słyszałem że wykastrują grę do 3 kolosów, a jak zostawią niezmienione intro i outro to mają już z 45 min filmu

Nie czytałem komiksu więc nie wiem jak dobrze się śledzi tę historię. Tym bardziej nie wiem czy hollywood zgodzi się na wierną adaptację choćby po średnio udanych (finansowo) Watchmen.

Co do SotC, to pewnie cały pierwszy akt wypchaliby życiem w ojczyźnie Wandera, relacją z jego lasencją, buntem wobec starszyzny, którą widzimy w grze i przeszukiwaniem legend o zmartwychwstaniu. Ciekawe jaką kulturę i cywilizację by tam pokazali :)

A CG sprawdza się i mniej starzeje w stylizowanych tworach Pixara. Tylko to raczej nie pasuje do MGS, prędzej animacja w stylu Dark Knight Returns, ale o kinowej premierze nie ma co wtedy myśleć. Wolałbym zabawę z trochę inną konwencją w stylu Batmanów Nolana. Tylko czy jest jakiś prawdziwy miłośnik w hollywood :)? W sumie Gans jest fanem Silent Hill, a odczucia względem jego adaptacji były raczej średnio-mieszane.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Pn wrz 02, 13 11:46

Mam nadzieję, że nigdy ten film nie powstanie. Jaki by nie był, to na pewno nie spełni oczekiwań fanów. No i tak naprawdę nie ma sensu. Bo to jest robienie filmu z gry, która jest inspirowana ogólnie kinem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zancudo » Pn wrz 02, 13 13:47

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:36 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn wrz 02, 13 15:02

tylko bossowie w MGS1 to element fabuły, a nie tylko przeskadzajki jak w MGS3,4,PW.
Bez nich film byłby uboższy
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Poprzednia strona

Powrót do Wieści z Zanzibaru