Gameplay

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Gameplay

Postprzez SaladinAI » So wrz 21, 13 15:42

Leczenie wcale nie jest złe, jeśli nie trzeba ręcznie wybierać medykamentów przez dodatkowe menu. Strata czasu zwyczajnie. Tak odzyskujesz zdrowie niemal automatycznie, intuicyjnie co imho usprawnia gameplay.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 15:53

Tylko że w ten sposób Snake staje się nieśmiertelny nawet jeśli jego ciało połknęło już 300 pocisków to on dalej biega. Wystarczy że odpocznie gdzieś za skałą. A tak medykamenty się skończą i koniec zabawy, albo umiesz grać albo graj w co innego :), hehe. A tak na poważnie, to co jeszcze będzie się działo automatycznie? Wystarczy że na chwilę przestaniemy strzelać z broni to po chwili zaczną przywracać się naboje? Po co gdzieś biegać i szukać amunicji, może się automatycznie przywracać jak health. Denerwuje mnie to i nie wiem co jeszcze twórcy wymyślą żeby gry były coraz mniej wymagające. A tam, szkoda słów i klawiatury.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » So wrz 21, 13 16:02

Ta, można "automatycznie" zabierać bronie martwym żołnierzom, po co biegać na koniec planszy po amunicję ;)

I nie wiem czy będzie łatwiej czy dokładnie na odwrót bo w takim formacie nie graliśmy. Ja tam patrzę na lepsze strony gry.

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 16:29

No ta scena też była dobra, podobało mi się też jak z wykorzystaniem murku ogłuszył jednego ze strażników.

Co do amunicji to podałem tylko przykład, niekoniecznie odpowiedni. Ale to automatyczne leczenie to dla mnie przegina i szajs odkąd pierwszy raz to zobaczyłem. Denerwuje mnie to że w końcu i do ulubionej serii trafiło.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » So wrz 21, 13 18:01

tylko auto leczenie zmieniło też gameplay, walki są o wiele bardziej intensywne, nie są to starcia 2 na 1 korytarzu, a walki 40 na 1 na polu gdzie na starych zasadach nie przeżyłbyś 5 minut, wszystko w kierunku zwiększenia wrażeń.
BB może się leczy za kamiennym murkiem, ale za to przy alarmie jak leca na niego stada żołnierzy, wozy opancerzone itp. nie widzę lepszego wyjścia.

Zresztą to MGS - i tak głównym podejściem będzie przejście gry na no alarm/no kill
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 18:17

jak to nie ma lepszego wyjścia? no chyba że trudniejsze = gorsze. A ilość przeciwników z jakimi się ścierasz nie ma aż takie wielkiego znaczenia. Ile to na chwilę wejść do menu i użyć apteczki? Problem w tym że ich ilość byłaby ograniczona, ale już casualkom się nie podoba. A dobra, fuck it.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » So wrz 21, 13 18:23

to z drugiej strony jaka w tym jest większa różnica? 10 do 3 apteczek pod ekwipunkiem i tak się odpalały same przy śmiertelnych obrażeniach i nas leczyły.
Zobaczymy jaki przeciwnicy będa mieli skill na zabijanie na The boss extreme lub podobnym poziomie, Uncharted na crushing mimo auto leczenia nie był wcale też taki łatwy
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 18:27

Auto leczenie ma to do siebie, że nie musisz go oszczędzać bo ZAWSZE jest. Apteczki czy tam jakiś life medicine nie. Jak źle grasz, za dużo korzystasz to potem masz trudniej albo zaczynasz od nowa. A auto leczenie jest zawsze. Chyba że będzie działało tylko do iluś użyć, ale tego nie wiadomo jeszcze i raczej wątpię.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » So wrz 21, 13 18:53

no już nie gadajmy że apteczki w starych grach to była żadkość, zawsze miedzy walkami spokojnie można było sobie je uzupełnić.
Ale za to w ogniu walki już tak różowo nie ma, nawet z autoleczeniem gł. bohater wytrzymuje na klatę znacznie mniej ammo niż bohater z apteczkami
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 19:20

Zależy od gry i jej poziomu trudności czy to była rzadkość. Nie powiedziałem też, że to automatyczne leczenie to jakieś super ułatwienie, bo jest tak jak mówisz, że bohater nie wytrzymuje długo pod tym ostrzałem. Wystarczy jednak że gracz się schowa albo szybko pozbędzie przeciwników i następne starcie już jest proste, bo wszystko zaczęło się od nowa. Jak w grach obowiązywało używanie apteczek nawet w takiej formie jak MGS to dało się to robić tylko do pewnego momentu. Potem apteczek zabrakło i lipa. Z autoleczeniem jest tak, że nawet podczas starcia możesz się gdzieś tam schować i odzyskać zdrowie. Nawet podczas zmieniania pozycji. Zobacz ile Snake wytrzymał tam pocisków jeszcze jakby policzyć te z początku alarmu plus pod koniec misji. Gdyby gracz znalazł się w tej sytuacji bez apteczki i bez automatycznego leczenia (tak jak nieraz bywało w grach) to już byłoby po postaci. Dlatego się kombinowało żeby apteczki używać tylko wtedy kiedy trzeba itd itp.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez DaveMGS » So wrz 21, 13 19:55

Po tym pokazie gameplaya jestem zachwycony tą grą . Grafika cudeńko wreszcie widać co to nowa generacja, dla tej gry kupie PS4. Animacje ruchu też są dobre nie wiem na co niektórzy narzekają bieg ma moc, CQC też. Ile możliwości da otwarty świat w całej grze to aż strach pomyśleć, do tego poboczne misje wydłużą czas gry - generator misji jak mówił Kojima?

Poza tym witam jestem nowy na forum :)
DaveMGS
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » So wrz 21, 13 20:08

albo zaczynasz od nowa

Gdzie? O to chodzi z tym otwartym światem, że apteczki nie leżą za co drugą skałą więc z nich zrezygnowano żeby ograniczone środki nie kolidowały z rozmiarami terenów.

Poza tym witam jestem nowy na forum

Cześć. Generator zadań w zasadzie polega na umieszczaniu własnych osiągnięć w sieci i prowokowaniu innych graczy do ich złamania.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 20:12

Przecież apteczki można by zabierać ze sobą na misje, tak jak w PW o ile dobrze pamiętam. Poza tym jak jesteś w bazie to tam nie może być czegoś takiego jak wiszący na ścianie jakiegoś pomieszczenia First Aid? Mogłoby i dla mnie takie zabieranie apteczek na misje byłoby lepsze niz to automatyczne leczenie z dupy.

Nie rozumiem jaki jest sens przekonywania mnie, że elementy rozgrywki jak tagowanie, widzenie przez ściany i automatyczne leczenie to coś fajnego CO POWINNO mi się podobać - bo co? Bo to nowa generacja? Śmiać mi się chcę jak widzę dzisiejsze gry. I przekonam się sam czy to fajne, czy faktycznie jest to tak pieruńskie jak mi się wydaje. W MGS mi to nie pasuje i tyle. Takie rzeczy jak tagowanie bez problemu powinno dać się wyłączyć, z automatycznym leczeniem może już być gorzej. Otwarty świat nie narzuca tych cech. Wystarczy podać jakiś przykład, dajmy na to Vice City, gdzie leczyłeś się w róznych miejscach. Tutaj dałoby się zabierać ze sobą jakieś środki pierwszej pomocy, a nie że Snake łyka kule i nic mu nie jest, bo sobie odpoczął.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez DaveMGS » So wrz 21, 13 20:21

Saladin01 napisał(a):
Cześć. Generator zadań w zasadzie polega na umieszczaniu własnych osiągnięć w sieci i prowokowaniu innych graczy do ich złamania.

Myślałem ze to będą raczej poboczne zadania takie jak w dwóch pokazach dema np. znalezienia kasetki magnetofonowej, bądź losowo ukrytej postaci w bazie. Nie grałem w Peace Walkera
DaveMGS
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » So wrz 21, 13 20:23

No to są zadania poboczne po prostu. Generator to inna historia.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So wrz 21, 13 22:51

SALADYN napisał(a):wyrywasz AK żołnierzowi, opróżniasz magazynek w kierunku gościa z RPG którego zabierasz z truchła i niszczysz z jego pomocą KTO, z pojazdu zdejmujesz pekaśke i kosisz posiłki zrzucone z śmigłowca.

:D

Saladin01 napisał(a):A z tego co usłyszałem w demie, chyba w pewnym momencie przewija się nazwisko Motosady Moriego.

Też usłyszałem nazwisko Mori w momencie jak Snake przesłuchuje tego żołnierza i zakłada mu Nelsona.

kALWa888 napisał(a):Nie rozumiem jaki jest sens przekonywania mnie, że elementy rozgrywki jak tagowanie, widzenie przez ściany i automatyczne leczenie to coś fajnego CO POWINNO mi się podobać - bo co? Bo to nowa generacja? Śmiać mi się chcę jak widzę dzisiejsze gry. I przekonam się sam czy to fajne, czy faktycznie jest to tak pieruńskie jak mi się wydaje. W MGS mi to nie pasuje i tyle. Takie rzeczy jak tagowanie bez problemu powinno dać się wyłączyć, z automatycznym leczeniem może już być gorzej. Otwarty świat nie narzuca tych cech. Wystarczy podać jakiś przykład, dajmy na to Vice City, gdzie leczyłeś się w rożnych miejscach. Tutaj dałoby się zabierać ze sobą jakieś środki pierwszej pomocy, a nie że Snake łyka kule i nic mu nie jest, bo sobie odpoczął.

Sens jak najbardziej jest bo w twoim przypadku daje o sobie znać przyzwyczajenie do standardów z poprzednich generacji. Nie znasz dzisiejszych gier i po prostu nie wiesz jak to dzisiaj wygląda (daruj sobie od razu teksty w stylu "co mnie to"). Od masochistycznych upodobań masz wszelakie wyższe poziomy trudności a ty się czepiasz czegoś co się zwyczajnie będzie dobrze sprawować zwłaszcza że ta jazda bez trzymanki przez pół dema to tylko opcja i pokazówka, wątpię żeby tak łatwo dało się wywołać alarm a nawet jeśli to pewnie będzie można go szybko zakończyć bez siania pożogi.
Widzenie przez ściany, tu się znowu czepiasz bo nie wiem czy zauważyłeś ale żeby kogoś widzieć w tym rentgenie trzeba go najpierw zobaczyć a więc rozpoznanie będzie w spokojnej infiltracji podstawą.
Tagowanie też jest jak najbardziej zrozumiałe skoro mamy mieć otwartość świata, chyba że podoba ci się jak jakiś strażnik wyjdzie zza twoich pleców gdy ty patrzysz w inną stronę.
Niestety ale żeby gry bawiły a nie irytowały muszą iść na pewne ustępstwa, zbyt realistyczne podejście do takiej gry zakończyłoby tą misje na wieżyczce po pierwszych dwóch kulach. A jak ci się śmiać chce z dzisiejszych gier bo są inne i bardziej zaawansowane to zostań przy swoich klasykach i sobie odpuść obecną i przyszłą generację już definitywnie albo się dostosuj bo głową muru nie przebijesz.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » So wrz 21, 13 23:03

czyli że co ja np. przejde misję w 15 min pochwale się wynikiem a inni gracze niech próbują mnie przebić?

Kalwa ale tez narzekasz na wyrost, zagraj w SC:Blacklist i któregoś arkhamowego batmana, te ułatwienia wcale nie robią z tych gier takich casuali jak to się wydaje. A z innej strony np. rentgen, w MGS1 wszystko było widać na mapce wraz z zasięgiem widzenia strażników a to nie ułatwiało to gry?
uci
Uber Big Boss

Postprzez DaveMGS » So wrz 21, 13 23:09

Kojima o poziomie trudności "bedzie zależeć od misji i wyborów gracza" np. w Ground Zeroes w misji w której mamy uwolnić Chico warunki to no kills, no alerts, i w ciągu 2 godzin

http://metalgearsolid.nl/?p=9804
DaveMGS
Machinegun Kid

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 23:14

Trochę nowych gier znam i wiem jak to wygląda i funkcjonuje. Gdybym nie wiedział to bym sie nie wypowiadał i nie mówił ze mi się to nie podoba. Nie gram w nowe gry z wyboru, a żeby do takiego wyboru mogło dojść musiałem najpierw część tych gier posprawdzać. Zamierzam grać w nowe gry, ale nie spieszy mi się do nich. Co do pewnych ustępstw to gry od początku na takowe idą, ale tutaj to moim zdaniem już za daleko sięga. Cóż, dyskusja nie ma sensu skoro wśród rozmówców panuje przekonanie iż tylko ich racja jest tą prawdziwą :). Mi się nie podoba to co dzieje się od jakiegoś czasu w dużej części gier (już na PS2) i mam się zmuszać do tego żeby to polubić? To chyba nie działa w ten sposób.

A tak ogólnie na podsumowanie, ocenię grę kiedy w końcu w nią zagram. Wtedy jeśli będę mieć powody do narzekania to będę narzekać, tym bardziej jeśli nie będę mógł wyłączyć możliwości patrzenia przez ściany do którego prowadzi to dziadowskie tagowanie. A w każdego MGSa zagrać chcę i zagram, bo jestem fanem serii.

Co do ewolucji w serii. MGS4 ewoluował, ale nie szedł na jakieś chore ustępstwa. Był octocamo ale nie był obowiązkowy. Na przykład. Ulepszony gameplay nie musi znaczyć: łatwiejszy, zbyt łatwy, banalny, automatyczny gameplay.

I tak podoba mi się jak zachodzi mnie od tyłu strażnik gdy patrzę w inną stronę. :)

I co do poziomów trudności, to zwykle zaczynam grać od Normal i jeśli tam już nie będe mógł tego wyłączyć to dla mnie wada. Poziomy wyższe to już inna bajka. A widzisz. Jak się casualom nie spodobało, że God of War Ascension jest zbyt trudny to się zaczęli żalić i pojawił się patch ułatwiający. A i kolejny przykład gry, gdzie gameplay jest odpowiednio trudny (dość oldschoolowy, ale też ulepszony do tego stopnia, że póki co nikt tego lepiej nie zrobił) i należy do gier obecnej generacji. Nie da się?

uci napisał(a):Kalwa ale tez narzekasz na wyrost, zagraj w SC:Blacklist i któregoś arkhamowego batmana, te ułatwienia wcale nie robią z tych gier takich casuali jak to się wydaje. A z innej strony np. rentgen, w MGS1 wszystko było widać na mapce wraz z zasięgiem widzenia strażników a to nie ułatwiało to gry?

Nie chodzi mi o takie ułatwienia jak radar, bo to można było wyłączyć nawet na najłatwiejszym poziomie w MGS2, gdzie w jedynce nie było go juz od Hard. I to raczej dość zrozumiałe, że on był tym bardziej że nie mamy możliwości tak swobodnego rozglądania się jak w MGS4 już czy MGS3 Subsistence i późniejszych. Tam żeby się rozejrzeć trzeba było zatrzymać się w miejscu i popatrzeć z oczu. Dlatego ta swobodna obsługa kamery to bardzo dobra rzecz, ale bez przesady że to tagowanie i widzenie przez ściany jest takie niezbędne. Tym bardziej w MGS.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » N wrz 22, 13 00:11

kALWa888 napisał(a):Cóż, dyskusja nie ma sensu skoro wśród rozmówców panuje przekonanie iż tylko ich racja jest tą prawdziwą :). Mi się nie podoba to co dzieje się od jakiegoś czasu w dużej części gier (już na PS2) i mam się zmuszać do tego żeby to polubić? To chyba nie działa w ten sposób.

Nikt cie nie zmusza do swoich racji ale warto czasem swoja rację przemyśleć bo ty brniesz w ślepy zaułek, bo jak inaczej nazwać fakt że coś ci się nie podoba w jakiejś grze ale i tak chcesz w nią zagrać. Jak ci obiad nie smakuje to nadal masz zamiar go zjeść ?
Dyskusje z tobą zazwyczaj wyglądają tak że coś ci się nie podoba bo kiedyś było inaczej, ktoś inny pokazuje że można inaczej na to spojrzeć poda własny argument często poparty przykładem a ty dalej nie potrafisz na to spojrzeć z innej strony i stwierdzasz że nie warto dalej dyskutować bo ktoś ma inne zdanie. Poza tym strasznie się powtarzasz.

kALWa888 napisał(a):A tak ogólnie na podsumowanie, ocenię grę kiedy w końcu w nią zagram. Wtedy jeśli będę mieć powody do narzekania to będę narzekać,

Niestety ale jak napisał uci narzekasz na wyrost, oceniasz gry po zwiastunach i demach i jakoś nigdy nie zauważyłem żeby pełna wersja zmieniła twoje podejście.
Szczerze powiedziawszy mnie też się nie widzi ten rentgen ale potrafię zrozumieć że są konkretne powody żeby ten element wprowadzić do rozgrywki, poza tym lepsze takie ułatwienie które mimo wszystko zostawia możliwości w twoich rękach niż wsadzenie do gry NPC który ci będzie gadał co masz aktualnie robić jak w pierwszym lepszym Call of Duty.

kALWa888 napisał(a):I co do poziomów trudności, to zwykle zaczynam grać od Normal i jeśli tam już nie będe mógł tego wyłączyć to dla mnie wada. Poziomy wyższe to już inna bajka.

No niestety ale większości gier z otwartym światem nie ma wyboru poziomu trudności a już sam Koji napisał że w MGSV ten poziom jest z góry ustalony w każdej pojedynczej misji, freeroaming to bardziej zabawa na czas i eksploracje a nie wyzwanie, od tego są gry z korytarzową strukturą.

kALWa888 napisał(a): A widzisz. Jak się casualom nie spodobało, że God of War Ascension jest zbyt trudny to się zaczęli żalić i pojawił się patch ułatwiający. A i kolejny przykład gry, gdzie gameplay jest odpowiednio trudny (dość oldschoolowy, ale też ulepszony do tego stopnia, że póki co nikt tego lepiej nie zrobił) i należy do gier obecnej generacji. Nie da się?

Tu chyba chodziło raczej o to parowanie które wymagało więcej szczęścia od umiejętności więc bardzo dobrze że to zmienili bo co innego jak coś takiego wymaga skilla (Rising np) a co innego jak jest zwyczajnie zepsute i polega na losowości. Poza tym God of War na normal nigdy nie był trudny zwłaszcza jeśli chodzi o walkę i jeszcze w żadnym się nie zaciąłem na tyle żebym zmniejszył poziom trudności.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » N wrz 22, 13 00:26

nie mówię, że MGSV aż tak bardzo mi się nie podoba z tego co widzę na zwiastunach, bo dla dobrego klimatu czy fabuły mogę znieść gameplay który mi nie odpowiada. Nigdy w życiu nie oceniłem gry na podstawie dema czy zwiastuna, robię to dopiero po przejściu danej gry. Za sprawą zwiastunów i demonstracji oceniam czy warto się tym zainteresować. Zwykle staram się spojrzeć na wiele spraw z wielu punktów widzenia i ja rozumiem że te ułatwienia mają sens, ale to do mnie to nie przemawia. No i raczej wolę rentgen niż npca który ciągle krzyczy co mam zrobić, ale jak dla mnie najlepiej by było bez pierwszej ani drugiej opcji.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » N wrz 22, 13 00:46

Więc chłopie precyzuj bo mnie to prawie pod hejt podpadało.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » N wrz 22, 13 09:20

kALWa888 napisał(a):Nie rozumiem jaki jest sens przekonywania mnie, że elementy rozgrywki jak tagowanie, widzenie przez ściany i automatyczne leczenie to coś fajnego CO POWINNO mi się podobać - bo co? Bo to nowa generacja? Śmiać mi się chcę jak widzę dzisiejsze gry.

Nikt Ciebie nie przekonuje tylko rozbiera Twoją logikę na części :) Wprowadzenie ułatwień nie rozmywa gameplay'u i nie jest puszczaniem oka do mało wymagającego odbiorcy. System automatycznego odzyskiwania zdrowia pojawił się już w The Getaway (2001 rok) a tą grę nie oskarżysz o casualowe podejście - to jeden z bardziej hardkorowym tytułów generacji (a na marginesie, drugą część uproszczono przez wprowadzenie...apteczek). Vice City to zły przykład gdzie na co drugim rogu znajdziesz ikonki regeneracji życia, szpitale lub pizzerie. Zabieranie czegokolwiek ze sobą ma swoje ograniczenia w ilości, nieskończonego plecaka też już raczej nie mamy. Lepsza automatyczne regeneracja niż przeszukiwanie każdego namiotu na rozległym zadupiu. Ale możemy się też spotkać w połowie drogi: najlepszy byłby medyczny interfejs z Snake'a Eatera po podrasowaniu. Nadal mam żal, że nie pociągnięto tego dalej.

uci napisał(a):czyli że co ja np. przejde misję w 15 min pochwale się wynikiem a inni gracze niech próbują mnie przebić?

Jadąc na koniu na złamany kark pokazując jaki z Ciebie madafaka. :>
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N wrz 22, 13 09:39

hell yeah :P
Już widzę jak próbujemy pobić speedruny sasakiego :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N wrz 22, 13 10:19

W gameplay'u Kaz mówi Snake'owi żeby uważał z śmigłowcem bo to jedyny model jaki mają tej drogiej maszyny. Oczywiście Snake niszczy środek transportu na co Miller odpowiada, że w tym roku są skończeni :) Nie ma to jak emgieesowy humor.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez DaveMGS » N wrz 22, 13 11:30

Akcja w tej części będzie intensywna skoro możemy używać różne pojazdy nie tylko jeppa, ale i czołgi, wozy opancerzone. Mam nadzieje ze będzie też można w pewnym momencie popylać motorem Snake'a. :pirate: 8)
DaveMGS
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » N wrz 22, 13 12:36

Z tymi wymaganiami widać, że tak prosto w fabularnych misjach nie będzie. Snake po prostu nie może odbić Chico, skądinąd ważnego więźnia, wywołując na terenie bazy rozruchy. Co innego wszystkie sub ops, które są tylko do nabijania statystyk.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » N wrz 22, 13 15:32

No ja też wolałbym, żeby leczenie wygladało podobnie jak w Snake Eater. Wspominałem też już, że niekoniecznie uważam że automatyczne leczenie to jakieś super ułatwienie, ale ja po prostu wolę ideę leczenia samodzielnego za sprawą apteczki, strzykawki, czegokolwiek. I tak najbardziej denerwuje mnie ta wizja patrzenia przez ściany i tagowania - wszystko wskazuje na to, że nie będzie jak pozbyć się tej opcji skoro każda misja ma własny poziom trudności.

Poza wadami oczywiście dostrzegam tez zalety. Wizja sandboxu i wielu możliwości przejścia jednej misji spodobała mi się od początku, jak również te nowe możliwości w przemierzaniu terenów -pojazdy czy nawet konno. Bardzo podoba mi się to co Kojima obiecuje o nieschematycznym zachowywaniu przeciwników - że mogą zrobić coś czego się nie spodziewaliśmy, to raczej będzie utrudnienie o ile AI nie będzie kulawe jak pies. Atrakcyjnie to wygląda, bo teraz nie będzie jak nauczyć się ścieżek strażników na pamięć. Oby faktycznie zostało to w końcowej wersji gry. Ale na tym dziennym gameplayu widać jak niewiele sami zauważają. Jak Snake chowa się za rogiem, to strażnik przechodzi obok niego i nie zauważa go mimo iż Snake wychylił głowę, potem go przesłuchuje. Widziałem dwie wersje tej samej misji i w obu helikopter zostaje zestrzelony. Druga sprawa, że te rozwalenie śmigłowca to raczej nie jest akcja spontaniczna, a po prostu zaplanowana. Wygląda to tak jakby nie dało się powstrzymać zniszczenia śmigłowca. Już np akcja z C4 wygląda trochę inaczej ale tak samo się kończy.

to juz jest niby gameplay z XBOXone - ten który Sal01 dał do newsa, gra jużktoś inny chyba, więc i inne podejście do sprawy, szczególnie podczas alarmu
http://www.youtube.com/watch?v=mpk_-fIH5zY
chodzi mi oczywcie o misję w dzień

Pozostaje poczekać na grę i ocenić ją na podstawie własnych doświadczeń.
Ostatnio edytowano N wrz 22, 13 15:45 przez kALWa888, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » N wrz 22, 13 15:45

Tym gameplayem nie ma się co sugerować przy ocenianiu poziomu trudności, wiadomo że prezentacja a więc pewnie jest to jakieś Super Very Easy.
Leczenie w Snake Eater (w MGS4 zresztą też) również było automatyczne. Poważne rany usuwane w menu tylko ograniczały stopień regeneracji a używanie Life Medicine wyglądało tak samo jak przy rationkach przy czym zaniżało ocenę. Nie pamiętam nawet czy kiedykolwiek użyłem chociaż jednej ampułki odnawiającej pasek życia na poziomie Hard i niższych, było to po prostu niepotrzebne i jakoś nikt wtedy nie narzekał że życie się regeneruje samoistnie
SALADYN

Postprzez kALWa888 » N wrz 22, 13 15:57

No i nikomu nie przeszkadza automatyczne leczenie w GZ. Tylko mi :). Chociaż... w komentarzach do newsa na fejsbuku inni narzekają na to samo. Hm.

Regenerowało się, tak samo jak po przykucnięciu w MGS2, ale tylko do pewnego stopnia. Nie dało się odnowić w ten sposób całego życia. W MGS3 trzeba było chociaż jakoś opatrzyć te rany, bo inaczej nic by nie doszło tego życia, a jeszcze by ubyło. No i zapisywanie gry i wyłaczanie konsoli skutkowało odnowieniem tego życia w całości. Ta regeneracja w GZ jest po prostu zbyt intensywna, ale może to wynika z niskiego poziomu trudności.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V