Mocarne konsole vs mizerny PC - who will win, no one knows.

Moderator: GM

Re: Fox Engine

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 09:34

Wombat napisał(a):
Kelevra napisał(a):Na PS2 tez by tak bylo gdyby nie byli leniwi!!!!!!1111111111tysiacstojedynascie

Nie nie byłoby. Poza tym to co widzimy na zdjęciu to żadna nowość, pecetowcy widzieli coś takiego już ze 2 lata temu(o grafe chodzi ofkorz). Zreszta skok jakościowo jest mniejszy niz np. Psx->Ps2 czy Ps2->Ps3.

Gillian przecież Ty czy ja gramy na sprzęcie podobnym do PS2- 3DS sie to nazywa :D

Jasne, że jest mniejszy, bo doszliśmy do takiego momentu, że za wiele już do poprawiania nie ma. I jasne, że na PC można osiągnąć coś takiego, ale po pierwsze ile trzeba będzie dać za kompa który to pociągnie i po drugie chyba rozmawialiśmy o konsolach? PRzeszedłem tego killzona i jak single jest bardzo słaby, tak kopa graficznego jej odmówić nie można. A to pierwsza gra na PS4. Przypomnijcie sobie, jak wyglądały tytuły startowe na PS3.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Faja » Śr lut 12, 14 10:15

Mit drogiego kompa do grania upadł już dawno temu
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 10:23

No tak. Laptop za 1600 pociągnie gierki w jakości killzone sf.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez ArecaS » Śr lut 12, 14 10:41

Nie pociągnie, ale na PS4 nie kupisz gier za 20zł, nie pograsz w gry z trzydziestoletniego katalogu i nie zrobisz mnóstwa innych rzeczy. Raczej kasa, którą do PC trzeba dołożyć przekłada się wymiernie na korzyści.

Zresztą mówienie o laptopie jest tendencyjne. PS4 czy X1 nie chodzą na akumulator.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 10:44

To inaczej. Ile trzeba wydać na komputer, który pociągnie np. Tomb Raider w jakości z PS4. I nie wiem skąd wziąłeś 20 zł za gierki na PC które wyglądają jak najnowsze hity z konsol. I chyba robi się mało offtopic.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 10:46

windomearl napisał(a):No tak. Laptop za 1600 pociągnie gierki w jakości killzone sf.

Kto normalny kupuje laptopa do grania.

Zaś za 2000zł masz już bardzo mocny sprzęt do grania. (Za 1600zł nie dużo słabszy).

To inaczej. Ile trzeba wydać na komputer, który pociągnie np. Tomb Raider w jakości z PS4. I nie wiem skąd wziąłeś 20 zł za gierki na PC które wyglądają jak najnowsze hity z konsol. I chyba robi się mało offtopic.

Nie wiem ile trzeba wydać, ale wiem ile trzeba żeby wyglądał lepiej niż na PS4 :), koszt nieco ponad 2500zł. Jak za to, że oszczędzasz na samych grach to moim zdaniem niezły deal.

windomearl napisał(a):To inaczej. Ile trzeba wydać na komputer, który pociągnie np. Tomb Raider w jakości z PS4. I nie wiem skąd wziąłeś 20 zł za gierki na PC które wyglądają jak najnowsze hity z konsol. I chyba robi się mało offtopic.

Ja wiem skąd, z przecen na steam czy humble bundle. Właśnie kupiłem kolekcję CIV 5 ze wszystkimi dodatkami za 46zł. A do tego w gratisie kupe innych tytułów :).

Gry na PC bardzo szybko tanieją, po pół roku od premiery ich koszt skraca sie zwykle o 60-70%. (a jest juz o 40% tanszy na starcie niz na konsole)

Zaś jeśli chodzi o grafikę. Poczekajmy na Division czy Watch Dogs. Gdzie PS4 bedzie ledwie wyciągał 1080p i 60 klatek na PC będzie mozna odpalić w dużo wyzszych rozdzielczosciach i AA.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lut 12, 14 10:51

O nie! Znowu temat o wyższości PC nad konsolami i odwrotnie.

Dalibyście sobie spokój.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 10:56

No właśnie odechciało mi się już nawet odpisywać po ostatnim poście ;)
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Kelevra » Śr lut 12, 14 10:59

PC zawsze były, są i będą mocniejsze od konsol. Rożnica jest taka, ze konsola jest tanim, zamkniętym klockiem, leżącym pod telewizorem/projektorem. I jak wracam zjebany jak koń po westernie, to mogę po prostu posadzić dupsko na kanapie, wziąć tylko pada w łapę i bez sprawdzania czy "AKURAT jawnogrzesznica TEGO .DLL PRZY TYM STEROWNIKU POWODUJĄCYM WYJEBANIE GRY DO PULPITU" najzwyczajniej pograć Bez godziny googlowania i przeczytania, że "NO SORRY ALE ME3 TAK CZASEM NA WINDOWS 7 MA". Przy PS3 ukończyłem może z 5-6 gier (5 lat posiadania). Odpalałem ją raz na tydzień/dwa, i chciałem mieć po prostu solidnie zrobioną rozrywkę - co się sprawdzało. Old gen jest już stary, więc zmieniam klocka na nowy i znowu mam po prostu spokój. Jestem stary, zmęczony i nie wierze w to miasteczko. Chce mieć spokój, wystarczająco dużo się wkurwiam w pracy i na treningach.
Kelevra
Arnold

Postprzez Faja » Śr lut 12, 14 11:31

5-6 gier przez 5 lat !!! GS w porównaniu z nim to Ty kończysz masę gier :D
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Zancudo » Śr lut 12, 14 11:33

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:02 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr lut 12, 14 11:34

Faja, no widzisz - niektórzy nie mają 10h dziennie na granie :D

BTW Kelevra, dobry avatar :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 11:53

Kelevra napisał(a):PC zawsze były, są i będą mocniejsze od konsol. Rożnica jest taka, ze konsola jest tanim, zamkniętym klockiem, leżącym pod telewizorem/projektorem. I jak wracam zjebany jak koń po westernie, to mogę po prostu posadzić dupsko na kanapie, wziąć tylko pada w łapę i bez sprawdzania czy "AKURAT jawnogrzesznica TEGO .DLL PRZY TYM STEROWNIKU POWODUJĄCYM WYJEBANIE GRY DO PULPITU" najzwyczajniej pograć Bez godziny googlowania i przeczytania, że "NO SORRY ALE ME3 TAK CZASEM NA WINDOWS 7 MA". Przy PS3 ukończyłem może z 5-6 gier (5 lat posiadania). Odpalałem ją raz na tydzień/dwa, i chciałem mieć po prostu solidnie zrobioną rozrywkę - co się sprawdzało. Old gen jest już stary, więc zmieniam klocka na nowy i znowu mam po prostu spokój. Jestem stary, zmęczony i nie wierze w to miasteczko. Chce mieć spokój, wystarczająco dużo się wkurwiam w pracy i na treningach.

Po pierwsze jak masz problemy z .dll to rozumiem, że ostatni raz na komputerze grałeś w zeszłej dekadzie.
Po drugie jasne nikt nie zaprzecza, że konsole są wygodne pod tym względem, ale ja osobiście od dobrych 8 lat nie chromole się z niczym, odpalam komputer klikam w grę i gram, nic mi się nie jebie, nic mnie nie wywala (komputer mam ten sam od 6 lat). Pamietam owszem czasy windowsa 98 (i wcześniej) gdzie takie rzeczy się działy, ale ani na win 2000/XP a tym bardziej na Win 7 nie mam z tym problemu (wyjątkiem są bardzo stare tytuły, ale odpal na PS3 stary tytuł ;) ). Może kwestia obeznania, a może fart.

Jednakże z drugiej strony ja komputer używam do wielu zadań zaś w swojej bibliotece naliczyłem ostatnio 250+ tytułów i cały czas rośnie, skoro ty ukończyłeś 5-6 no to nie dziwię się, że wolisz konsole.

Zancudo napisał(a):O wielkości platformy powinny decydować tytuły na wyłączność, a niekoniecznie możliwości sprzętowe czy ceny gier.

Ale nie decydują.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » Śr lut 12, 14 12:14

Gac666 napisał(a):Ale nie decydują.

Jak nie jak tak? PCtowcy na każdym kroku chwalą się infografiką z zestawieniem gier, które mają wyjść ma PS4, XBone i PC. Pomijam już fakt, że 90% tych tytułów to jakieś popierdółki :)
Faja
Big Boss

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 12:15

Jak się grało w GTA V na pececie? :)
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 12:27

windomearl napisał(a):Jak się grało w GTA V na pececie? :)

A jak w Civilization V czy piardyliard innych tytułów, których nie ma na konsolach i vice versa?

That's not the point.

Chodzi o to, że dla mnie kupno PC/konsoli nie jest podyktowane tym, że jest jeden lub dwa Exclusive, których nigdzie indziej nie ma, a raczej tym co oferuje jako ogół. Dostępność, cena gier, środowisko, społeczność.

Faja napisał(a):
Gac666 napisał(a):Ale nie decydują.

Jak nie jak tak? PCtowcy na każdym kroku chwalą się infografiką z zestawieniem gier, które mają wyjść ma PS4, XBone i PC. Pomijam już fakt, że 90% tych tytułów to jakieś popierdółki :)

Przynajmniej się chwalą, wiele gier stricte PC nigdy nie pojawi się na konsolach, bo się nie da ich obsłużyć.

Ale kończmy już temat, bo to offtop straszny.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 13:20

Ale my rozmawiamy o potencjale graficznym sprzętu, a Ty wyskakujesz z Cywilizacją... I dla mnie to głównie exy decydują o tym jaki sprzęt zakupię.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 13:29

Przepraszam, ale czy PC może konkurować z konsolą jeśli chodzi o grafike? Bądźmy realistami :).

CIV V to też przykład Exów.

Zaś pierwszy lepszy przykład wyższości grafiki PC nad konsolami. UE4:

http://www.extremetech.com/gaming/15251 ... to-the-ps4

Natomiast przykład potencjału:

http://i.imgur.com/PsG6ilt.png

Lub pierwszy lepszy 3dmark, który pcha PCtowy potencjał od 2001 roku.

Zaś sam fakt, że gry można odpalić w wyższej rozdzielczości niż 1920x1080 (i to od dawna) mówi za siebie wiele.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lut 12, 14 13:31

Znów problemy z wyborem sprzętu, jakby to miała być decyzja na całe życie. Kup jeden, znudzi się? Sprzedaj, kup inny. Albo kup dwa! Albo trzy! Zamiast grać w 20 gier miesięcznie ograj połowę mniej, ale lepszych bez kompromisów i żali "bo ja mam peesczy więc pece ssie". Granie to przyjemność, nie obowiązek, nie trzeba zaliczać wszystkich gierek po kolei, "bo to ex".

W ogóle to koniec dramy, bo szkoda tematu. Przenoszę posty do wojenek.

Edit, albo nie bo mi się nie chce.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 13:36

To zatem mój ostatni post na ten temat. Ja mówię o grach, a kolega pecetowiec wyjeżdża z benchmarkami. Przypadek? ;p
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 13:41

Prawda w tym co mówi GS. Ja osobiście nie przekreślam konsol i mówię że ssą, ba nawet kiedyś sobie kupie jak znajdę więcej czasu (bo już PS3 czy x360 skipnę) :). Ograniczanie się do jednej rzeczy to jak zakładanie klapek na oczach.

windomearl napisał(a):To zatem mój ostatni post na ten temat. Ja mówię o grach, a kolega pecetowiec wyjeżdża z benchmarkami. Przypadek? ;p

Chciałeś potencjał to ci pokazuje potencjał graficzny. Zresztą trzeba być naprawdę ignorantem by benchmarków nie brać pod uwagę. To między innymi dzięki nim masz wszystkie wodotryski (no prawie wszystkie, bo część jest tylko na PC) widziane na konsolach.

Jak chcesz konkretne gry to zajrzyj sobie na AC: Black Flag czy Battlefield 4 (można by wymieniać bez końca). Poczekaj aż się gry w tym roku rozkręcą to będzie można łatwiej porównywać.

Kończymy temat.

Edyta:

Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Natomiast jeśli chodzi o GTA V to poczekajcie az wyjdzie na PC (już niedługo) to będzie chyba najlepsze porównanie :).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Re: Mocarne konsole vs mizerny PC - who will win, no one kno

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 14:05

Tylko wtedy będziemy porównywać GTA V z mocnych kompów z GTA V ze sprzętów ośmio letnich ;)
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gillian » Śr lut 12, 14 14:06

W ogóle jakiekolwiek porównywanie PC do konsol powinno być spalone na samym początku. Zupełnie inna filozofia stoi każdą z tych "platform". Co prawda granica się z roku na rok coraz bardziej zaciera, ale dopóki do peceta będę mógł sobie wstawić nową grafikę, a do konsoli nie, to jakiekolwiek porównania nie mają sensu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Szada Farkas » Śr lut 12, 14 14:11

Każdy dopasowuje kupno do swoich potrzeb. I w sumie dobrze, że jest jakiś wybór tylko prowadzi to do niepotrzebnych spięć. Raczej by się nie dało stwierdzić platforma lepsza, każdy korzysta z tego co mu odpowiada - no chyba, że zacznie się oceniać platformy pod względem czysto technicznym.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 14:14

Pod względem technicznym, to oczywiste, że konsola nie ma startu, bo PC wygrywa przez swoją "modułowość". Tylko devsi raczej nie zawracają sobie głowy optymalizacją tak jak devsi na konsolach (tam też łatwiej pod jeden konkretny sprzęt) przez co ciężko szukać takich perełek jak np. TLoU.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 14:16

windomearl napisał(a):Tylko wtedy będziemy porównywać GTA V z mocnych kompów z GTA V ze sprzętów ośmio letnich ;)

Ok to w końcu GTA V nie wychodzi na current gen? Słyszałem, że ma wyjść, no cóż.

Dobrze to zostańmy przy Battlefield 4 w takim razie.

windomearl napisał(a):Pod względem technicznym, to oczywiste, że konsola nie ma startu, bo PC wygrywa przez swoją "modułowość". Tylko devsi raczej nie zawracają sobie głowy optymalizacją tak jak devsi na konsolach (tam też łatwiej pod jeden konkretny sprzęt) przez co ciężko szukać takich perełek jak np. TLoU.

Tak jak próżno szukać takich tytułów jak Planetary Annihilation czy wielu innych strategii, które na konsoli po prostu sie nie sprzedają. Każda platforma ma swoje plusy i minusy.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez windomearl » Śr lut 12, 14 14:19

Na tą chwilę to nie jest potwierdzone ani wyjście na PC ani na current-geny. Tylko plotki z tego co wiem.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 14:23

Taką jedną rzecz właśnie znalazłem:

http://www.vg247.com/2013/12/04/battlef ... says-dice/

Smutne jest to, że trzeba iść na takie kompromisy. Wersja PS3 obsługuje tylko 24 graczy, więc jest różnica, ale już nie w 1080p.

Natomiast nie wiem dalej jak będą wyglądały mapy do BF4 na konsolach. Na PC w BF3 były dwukrotnie większe (więcej punktów do przejęcia np. zamiast 3 punktów aż 6-7), jeśli w BF4 będzie podobnie to moim zdaniem będzie to klapa.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lut 12, 14 14:41

Gac666 napisał(a):Natomiast nie wiem dalej jak będą wyglądały mapy do BF4 na konsolach. Na PC w BF3 były dwukrotnie większe (więcej punktów do przejęcia np. zamiast 3 punktów aż 6-7), jeśli w BF4 będzie podobnie to moim zdaniem będzie to klapa.

O czym Ty mówisz? Jakie będzie? BF4 wyszedł w zeszłym roku na wszystkich platformach i możesz sobie sprawdzić.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr lut 12, 14 14:43

Wyszedł :D? To mea culpa, bo przed chwilą szukałem i nie mogłem nic znaleźć. W pracy się ciężko szuka jak ci ktoś dyszy nad uchem. Już sprawdzam.

Edyta:

No fakt :D. Mapy na szczęście z tego co podają są takie same :).

Porównanie graficzne, ale szczerze gówno widać.

https://www.youtube.com/watch?v=v3fnwqUESX4

http://www.bf4blog.com/battlefield-4-pl ... son-video/
Obrazek
Gac666
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole