Postacie

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Postacie

Postprzez SaladinAI » Cz cze 05, 14 08:44

Ładny post Metyl.

To ja teraz jestem #TeamOcelot - rzeczywiście wątek tortur naprowadza na jakiś trop i wreszcie kociak jest odpowiedzialny za każdy możliwy (i nie) spisek w serii toteżbym się nie zdziwił. Tylko zwrócicie uwagę na to co mówi nr12282 - nie pamięta twarzy przepytującego ale nie mówi też że jej nie zna. Zresztą w bazie było wiele grup agentów włącznie zza Żelaznej Kurtyny więc to może być każdy.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Zancudo » Cz cze 05, 14 10:01

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:23 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Zielakpl » Cz cze 05, 14 10:24

nie które rozkminy wgniatają mnie w fotel
nie gramy big bossem, ale jego naśladowcą lub to wszystko to sen - raczej takich kosmosów kojima nie wprowadzi

metyl dał dobry post

a tak btw. dzisiaj o 2 rano nie miała być konferencja konami i pokazane fragmenty gameplayu?
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Metyl » Cz cze 05, 14 11:24

Cieszę się, że moje przemyślenia, na które poświęciłem ostatnie dni urlopu zostały docenione:)
Anyway, uważam, że Skull to jednak ktoś już nam znany. Fakt, że w PW pojawiła się masa zupełnie nowych postaci, ale zauważcie, że raczej nie mają one jakiejś "głębszej" przeszłości. Tymczasem w G0's dostajemy multum informacji odnośnie jego osoby - a raczej strzępków informacji. Niby ktoś coś mówi, ale nagle przerywa w pół zdania (więzień na na temat twarzy, jedno zdanie po węgiersku, rozmowa z Paz po napisach końcowych). Wg mnie to wszystko czemuś służy...

W kwestii podszywania się pod BB... zgadzam się z Zielakpl, że to chyba byłby za duży kosmos. Tym bardziej, że z trailerów i wypowiedzi Kojimy raczej wychodzi, że ktoś (najprawdopodobniej BB) stopniowo ulega szaleństwu, a zatem mamy do czynienia z ewolucją jednej i tej samej postaci.
Ale z drugiej strony... dopiero teraz mam trochę czasu żeby zabrać się za Metal Gear, więc nie znam całej historii i nie wiem, czy zostało gdzieś wyjaśnione dlaczego Big Boss wysłał Solida do Outer Heaven - przeciwko samemu sobie. Gdyby się jednak okazało, że po Ground Zeroes ktoś udaje Big Bossa (choć nie bardzo widzę wytłumaczenie jak to miałoby wyglądać z punktu widzenia Gracza - tzn. granie w PP "oszustem") i mamy dwóch Węży to mogłoby się okazać, że Big Boss, który pracuje w Foxhound i wysyła Solida na misję i Big Boss, który siedzi w Outer Heaven i dostaje wpier... to dwie różne osoby - wtedy miałoby to sens. W takim wypadku byłbym skłonny bliżej rozważyć koncepcję związaną z Solidusem...

Jeszcze jedna rzecz. Ogólnie to już chyba aksjomat, że Eli to Liquid. Ale jeśli jednym z wątków nowego MGSa są dzieci-żołnierze w Afryce to może ten dzieciak to młody... Raiden ?...

pozdrawiam,
Metyl
Black Viper

Postprzez SALADYN » Cz cze 05, 14 11:45

Raiden patrząc na fakty jest po prostu za młody a może nawet nie ma go jeszcze na świecie. Ten Eli tak bardzo wygląda na Liquida że zatwardziali fani serii od pierwszego momentu kiedy go pokazano przewiduja troll Kojimy, taki w stylu "niech się pospinają".
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez gnysek » Cz cze 05, 14 12:04

A ja wyskoczę z nowa teorią... Skull Face == Decoy Octopus ? Skoro w grze jest też Ocelot, to może BB zaczyna rekrutację ?
Obrazek
gnysek
Black Viper

Postprzez SALADYN » Cz cze 05, 14 12:19

SALADYN

Postprzez Faja » Cz cze 05, 14 12:30

Metyl napisał(a):Ale z drugiej strony... dopiero teraz mam trochę czasu żeby zabrać się za Metal Gear, więc nie znam całej historii i nie wiem, czy zostało gdzieś wyjaśnione dlaczego Big Boss wysłał Solida do Outer Heaven - przeciwko samemu sobie.

wysłał go bo ten był zielony w temacie i nie przewidział, że Sneju sobie poradzi.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Zancudo » Cz cze 05, 14 12:35

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:23 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Cz cze 05, 14 12:53

SALADYN napisał(a):Troll mode on

Decoy Octopus gra wszystkich, nawet ciebie.

Surgeon Simulator 1984 XD. Mniejsza o to że 1975 :P

Męczą mnie te rozkminy bo nigdy nie wiadomo na ile głęboko gdzieś Kojima ma kanon. Może Volgin zmienił wzrost, pochodzenie i osobowość, może Decoy Octopus ścigał Zero i Big Bossa a później dołączy do Liquida (w sumie czemu nie), może dowiemy się, że Ocelot był tak naprawdę agentem dla 6 kolejnych wywiadów, może 12-letni Solidus wygląda na 24 lata i już się mści na wszystkich z Liquidem jako swoim agentem (Eli), a może Skull Face to Grey Fox z nową genezą.

Kojima i tak zaskoczy, tylko nie wiadomo komu rozwiązanie tej zagadki się spodoba ;)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Pabian01 » Cz cze 05, 14 21:46

Faja a przypominasz sobie czy BB wiedział, że Solid to jego klon?

Skull Face to będzie Python, albo jego postać lekko zmodyfikowana.
Pozostałe typy są albo za młode albo jeszcze się nie narodziły.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Cz cze 05, 14 22:17

To ojciec Psycho mantisa :P
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Pt cze 06, 14 00:13

pyton i inne Geny to jednak postacie niekanoniczne - myślę że nagle powrotu do MGS:PO nie uraczymy.

A więc tak - zaczne od filmów - Skullface przypomina mi bardzo filmowego Darkmana -
Obrazek
Obaj poparzeni, obaj pozbawieni zdolności do odczuwania bólu, doskonale planujący każdy kolejny ruch.
No i Darkman potrafił się pod każdego podszyć, możliwe że Skullface też tak bedzie mógł robić - udawać kogoś innego, przyjąć jego osobowość. Może np. przesłuchiwał Chico mając na sobie maskę BB?

- Moja osobiście ulubioną teorią jest to że Skullface jest kimś blisko związanym z BB/Zero/The Boss, w końcu każdy ostatni boss w serii to ktoś bardzo bliski gł. bohaterowi (brat, ojciec, mentor, Ai mentora, przeszczepiona świadomość brata...) może jest on ex uczniem the Boss, byłym towarzyszem broni BB (jak Python) itd.
- Drugą jest to że Skullface może być drugim BB - sobowtórem tworzonym przez Zero na wzór BB po tym jak obaj się rozstali ( a jak wiemy Zero miał fioła na punkcie BB, jego osoby, symboliki itp) - mamy człowieka bez twarzy, bez przeszłości, czystą kartkę którą można by było zapisać na nowo - coś jak AI the Boss, tylko teraz w wersji na żywo z drugą osobą. Miałby on wspomnienia BB, cytował jego słowa itp. chciał go zastąpić.
Takie odbicie lustrzane jak z nazwami - Fox xoF, teraz on robi wszystko to co BB.

Jest jeszcze teoria że każdy kolejny MGS z BB to kopia tego z Solidem ( MGS3 - MG1/2 ,MGS1 - MPO, MGS2 - MPW) teraz by wypadało żeby skopiować 4kę.
Mamy więc oddział stworzony specjalnie do walki z jedną osobą (snakehound/xof), mamy mocno styranego głównego bohatera (Old/Punished), - zostaje właśnie ostatni boss - Brat z przeszczepioną jaźnią = Skullface sobowtór BB

No troche się naprodukowałem, ale jak zagram w GZ to może jeszcze dodam coś więcej.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pt cze 06, 14 00:14

Gdyby nie pewna, ustalona narodowość i przeszłość obu tych postaci to nawet byłby w tym sens. Mantis w końcu spalił całą swoją wioskę razem z ojcem.
SALADYN

Postprzez Pabian01 » Pt cze 06, 14 08:05

Racja Python jest niekanoniczny - nigdy go nie było, więc to nie będzie powrót, a nowa postać ;)
Po E3 może dojdzie więcej faktów, które nas naprowadzą na rozwiązanie.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Faja » Pt cze 06, 14 09:31

Gdyby PO nie było kanoniczne to by nie było wymieniane na głównej stronie serii w timeline
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pt cze 06, 14 10:11

Prawdopodobnie dlatego, że to oni je stworzyli i wydali. Acidy też tam są, a z tego wiem (mogę się mylić) również nie ma ich w kanonie. Zresztą Gillian ostatnio gdzieś pisał, że Hideo pewne fakty z PO uznaje, a pewnych nie.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pt cze 06, 14 10:48

własnie - to samo chyba też pisał Sal - elementy takie jak powstanie Foxhound itp. zostają w kanonie, inna pewnie takie jak większość fabuły z san hieronimo znikają (może np. te motyw z naciskami na Volgina żeby wystrzelił ta atomówkę)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pt cze 06, 14 10:48

Timeline ze strony zniknął, więc skoro Kojima mówi, że PO jest kanoniczne tam gdzie jest, to wszystko się może zdarzyć
Faja
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt cze 06, 14 10:50

Brak kanoniczności MPO tylko ułatwia sprawę Kojimie. Teraz może już znane postacie pokazać na nowo, Fox i Campbell jest tego najlepszym przykładem. Postacie które w pewnym momencie powinny się gdzieś pojawić a które swój debiut w timeline już raz miały.
SALADYN

Postprzez gnysek » Pt cze 06, 14 17:10

Zaraz zaraz, to fantomowy ból może dotyczy właśnie Skull Face'a i nikogo więcej? Może chodzi o utraconą twarz i nic więcej? Kojima lubi się bawić, a odpowiedź może być prosta...

Edit: nie, to nie Kojima się bawi, to my sobie zawsze wkręcamy co by nie powiedział ;)
Obrazek
gnysek
Black Viper

Postprzez SALADYN » Pt cze 06, 14 17:12

Zdecydowanie nie. Fantomowy ból odczuwa wąż, Kaz, Freddy, cała ocalała załoga MSF, Zero pewnie też a nawet gracze po tym jak zagrali w GZ i czekają na PP.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pt cze 06, 14 22:22

Pzypominam, w marcu Kojima mowil ze glowny watek PO jest kanoniczny. Niekanoniczne moga byc jakies detale, czyli jak to w serii...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez gnysek » Pt cze 06, 14 22:27

W ogóle, to jak coś Kojima powie tak: "Bo oni w tych późniejszych częściach to znają z opowieści, a wiadomo jak to z opowieściami, czasem po drodze jakiś tam szczegół się zgubi, a teraz wam pokazuję jak to było naprawdę, tylko bohaterowie potem to źle zapamiętali". I problem rozwiązany.
Obrazek
gnysek
Black Viper

Postprzez uci » So cze 07, 14 08:08

czyli mniej więcej jak to ujęła Big mama że wszystko co wiemy o BB to stek bzdur i nadinterpretacje
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So cze 07, 14 09:54

Tylko że gracze wszystko co wiedzą o Big Bossie wiedzą z pierwszej ręki. Nagle przecież Kojima nie może wyskoczyć i powiedzieć że to nie BB pokonał Volgina czy założył MSF, mimo wszystko Kojima jest ograniczany w swoich zapędach przez sztywne ramy kanonu i musi całą grę negować żeby coś zmienić, Portable Ops przykładem.
SALADYN

Postprzez uci » So cze 07, 14 12:42

ale może gdyby tylko zechciał

albo wrzucimy podróże w czasie i popularny ostatnio motyw rimejków poprzez zmianę jakiegoś wydarzenia w przeszłości (x-men, star trek, terminator 5) :)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » So cze 07, 14 13:31

Chłopaki, chwile mnie nie ma i popłynęliście na naprawdę szerokie wody. Za dużo się spodziewacie od Kojimy, zbyt wielu ukrytych sensów, magicznych plot twistów i innych głupot się spodziewacie. Hideo nie może już robić gier pod siebie, teraz robi to pod prostych ludzi, zwanych dalej KONSUMENTAMI. Liczy się kasa, nie może się powtórzyć numer z zagmatwaną dwójką (notabene moją ulubioną), bo Konami grzecznie mu powie, że oni tego nie wydadzą. Smutno mi będzie patrzeć, jak już wyjdzie TPP i te wasze wszystkie domysły okażą się geniuszem w porównaniu z prostotą i banalnością samej gry i jej fabuły. Za co trzymam kciuki, aby się nie spełniło.
Podsumowując, ja sobie nie roję, nie wymyślam teorii, nie robię nadziei - wolę się potem nie zawieść. Podchodzę ze spokojną głową licząc, że gra stanie na wysokości zadania i tyle. Polecam takie podejście :)
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » So cze 07, 14 13:37

A w międzyczasie

Obrazek
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So cze 07, 14 16:23