Filantropii ciąg dalszy.

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Re: Filantropii ciąg dalszy.

Postprzez SALADYN » Cz paź 23, 14 00:03

No ok ale w takim wypadku to mamy się czego bać bo sobie zamawiamy naszywki i kalendarze z materiałami które na bank są chronione.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » Cz paź 23, 14 00:13

SALADYN napisał(a):No ok ale w takim wypadku to mamy się czego bać bo sobie zamawiamy naszywki i kalendarze z materiałami które na bank są chronione.

Nie ta skala :)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Cz paź 23, 14 00:15

No wiem ale i tak boli, zwłaszcza że śledziłem na bieżąco co się działo z produkcją a tu taki zonk. Może Koji coś zdziała.
SALADYN

Postprzez Zielakpl » Cz paź 23, 14 00:18

jest to duży cios dla fanów :(
bo naprawdę oglądając ten skrawek co wrzucili, jest to zrobione porządnie
nawet głos Roya jest na początku (lub b.podobny, nie sprawdzałem obsady filmu)
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Solidny » Cz paź 23, 14 00:39

Boli zwłaszcza, że wcale nie musiało tak być. DC nie miało problemu z amatorskim Nightwingiem.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Cz paź 23, 14 01:26

SALADYN

Postprzez Gac666 » Cz paź 23, 14 09:31

SALADYN napisał(a):No ok ale w takim wypadku to mamy się czego bać bo sobie zamawiamy naszywki i kalendarze z materiałami które na bank są chronione.

Czy na prawdę myślałeś, że to co robimy jest legalne? Zysk z tego jest, ZEROWY (koszt produkcji pokrywa wpłaty) ale to jest zysk, nie dla nas a dla osób trzecich, jeszcze gorzej :).
Na szczęście jest to o tyle drobna rzecz i mało rozpowszechniona, że nie mamy się czym martwić.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Osvelot » Cz paź 23, 14 09:53

Sprawa jest skomplikowana - ale w tej sytuacji nie powinno być powodów do obaw. My na własną rękę wytwarzamy gadżety powiązane z marką MGS, ale nie zarabiamy na nich - wszystko jest zorganizowane po kosztach, więc nasze ręce są czyste. Jeśli chodzi o firmy wykonujące druk albo haft - oni także, gdyż wykonują usługę, której charakter pod kątem marki jest dla nich obojętny. Gdyby chociaż jedną sztukę zrobiliby sobie na boku i zaczęli sprzedawać, posługując się marką MGS, to wtedy możemy mówić o przegięciu z ich strony. Co nie zmienia faktu, że wytwórców koszulek oferujących wzory zawierające czyjąś własność intelektualną nikt nie ściga - nawet, jeśli w nazwie produktu znajdują się kopyrajtowane elementy. Dla odmiany tych wytwórców, którzy oferują "dowolny" wzór/wydruk - nie można przyskrzynić, bo nie wykorzystują cudzej marki do napędzania swojej sprzedaży - z takim samym prawdopodobieństwem ktoś może zamówić sobie na koszulce szkic Shinkawy albo zdjęcie kudłatego penisa, a sprzedawcy jest to obojętne - czerpie zysk z wykonania usługi, nie z posługiwania się cudzą marką.

W skrócie - owszem, przy kalendarzach czy naszywkach przewija się i zysk, i marka - ale marka (wykorzystanie jej) jest po naszej, bezzyskowej stronie, a zysk jest po stronie neutralnego wykonawcy usługi, który nie posługuje się marką. Nie jestem prawnikiem - ale też nie jestem niemożebnym хуй - a takim trzeba byłoby być, żeby się czepiać takich fanowskich inicjatyw. Chłopaki z Filantropii jednak niestety poszli złą drogą - prawnicy Konami już wiedzą, że crowdfunding to nie to samo, co zwykła ściepa ze znajomymi na reflektory i kamery. CF to współczesna metoda zakładania działalności nastawionych na zysk (niezależnie od tego, czy dana konkretna akcja jest nastawiona na zysk, czy nie - chodzi o samą platformę i to, czym się obecnie staje) i nie mogliby pozwolić na coś takiego, bo dopuściliby do powstania precedensu, z którym potem mieliby problem.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Gillian » Cz paź 23, 14 16:05

Chce ktoś kupić MGSowy kalendarz? Mam z 2011 i z 2014. Do tego dorzucę naszywkę za dyche.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » Cz paź 23, 14 21:42

Gillian napisał(a):Chce ktoś kupić MGSowy kalendarz? Mam z 2011 i z 2014. Do tego dorzucę naszywkę za dyche.

CO ZA REBELIANT
Obrazek
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Poprzednia strona

Powrót do Wieści z Zanzibaru