MGS V na PC - obawy, oczekiwania

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

MGS V na PC - obawy, oczekiwania

Postprzez Bizon » Śr paź 29, 14 17:41

Aż dziw, że nikt z braci PCtowej nie założył podobnego tematu (chyba, że jestem idiotą i nie potrafię szukać ;) ).
Jak wszyscy wiemy, za półtora miesiąca Ground Zeroes wychodzi na Steam - Phantom Pain wyjdzie zapewne równo z wersjami konsolowymi, albo z paromiesięczną obsuwą (jak w przypadku GZ).

Na razie najważniejszą są chyba dwa pytania:
1. Czy uda się zoptymalizować Fox Engine tak, by dało się też pograć na słabszych komputerach?
2. Jaka będzie startowa cena GZ? Konami powinno teraz za wszelką cenę unikać zawyżania ceny, by uniknąć backlashu jaki miał miejsce przy premierze konsolowej..

Co do optymalizacji, to Konami powinno się naprawdę postarać - GZ na past genach wygląda dobrze i działa dość płynnie (chociaż nie jest sekretem, że X360 radzi sobie lepiej jeżeli chodzi o framerate) więc użytkownicy starszych PCtów albo średniej klasy laptopów powinni móc bez problemu grać w MGS V. Sam należę do tej drugiej grupy - na moim laptopie mogę w 720p i średnio/wysokich detalach grać w Maxa Payne'a 3 i Hitmana: Absolution we frameracie, który nie schodzi nigdy poniżej 30 FPS, a mimo to mam obawy, bo do dzisiaj Konami nie wydało żadnego oświadczenia w sprawie wymagań sprzętowych..
Swoją drogą - jak wygląda optymalizacja Rising? Wiem, że to nie Fox Engine, ale chyba można po tej grze ocenić który czy Konami się przykłada do konwersji czy nie ;).

Cena na Steamie moim zdaniem powinna oscylować miedzy 10-20 $/€.
20€ każe sobie płacić Ubi za te pomniejsze Assassyny i taką też cenę ma teraz Rising, który przecież jest w pełni rozwiniętą grą (nie wiem jaka cena była w dniu premiery).

Uff.. dam teraz pole do popisu innym. Gacu patrzę na ciebie ;)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Re: MGS V na PC - obawy, oczekiwania

Postprzez Gac666 » Śr paź 29, 14 17:59

Nie zakładałem, bo sam ze sobą dyskutować nie będę przeciez =='.

MGR jest dobrze zoptymalizowany, spokojnie powinien na Twoim laptopie śmigać, nawet całkiem dużo możliwości ustawień jak na konsolowy port.
Cena MGRa w premierze była 86zł (lub 68 zł gdy ktoś kupował za dollary), więc GZ spodziewam się, że będzie kosztował maksymalnie 70-80zł.

Jeśli zaś chodzi o same konwersje konami to nie ma co narzekać, Castlevania pięknie od samego początku śmigała, MGR również.

Osobiście obaw raczej nie mam, wymagania nie powinny zarżnąć mojego komputera, kupuję w premierze, więc obadam dnia pierwszego :). Szkoda tylko, że raczej nie będę mógł liczyć na pudełkową wersję, bo jak na razie takiej nie zapowiedzieli.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Zancudo » Śr paź 29, 14 18:19

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 16:03 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Bizon » Śr paź 29, 14 18:34

Zancudo napisał(a):Jakby nie było, pierwsze prezentacje Ground Zeroes leciały właśnie na PC, o "zbliżonej konfiguracji do PS3/X360". Z optymalizacją nie powinno być źle.

Co nie oznacza, że gra będzie dostosowana do pracy na różnych konfiguracjach sprzętowych ;).

Swoją drogą - Gacu kupujesz na premierze GZ jeśli będzie przedziale cenowym 70-80zł? Trochę zdzierstwo jak na PCty, nie uważasz? ;)
Bizon

Postprzez Faja » Śr paź 29, 14 18:58

nikt nie założył, bo tutaj nikogo to nie interesuje, bo dla nas, najważniejsza jest gra

lol
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr paź 29, 14 19:03

A przede wszystkim MGSy na PC nikogo ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zancudo » Śr paź 29, 14 20:19

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 15:59 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Śr paź 29, 14 20:29

Bizon napisał(a):
Swoją drogą - Gacu kupujesz na premierze GZ jeśli będzie przedziale cenowym 70-80zł? Trochę zdzierstwo jak na PCty, nie uważasz? ;)

No rzekłbym, że mocne zdzierstwo, ale to i tak taniej niż w premierze na konsoli?

Do reszty komentatorów:

Dobra pośmialiście się, ale nie róbcie offtopu, znajdą się ludzie, którzy na PC chętnie to łykną.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » Śr paź 29, 14 21:04

Gac666 napisał(a):No rzekłbym, że mocne zdzierstwo, ale to i tak taniej niż w premierze na konsoli?

I widzisz - nie powiedziałbym, że "taniej niż na konsoli" bo ostatecznie Ground Zeroes na PS3 kosztowało jeżeli się nie mylę 20 eurosów. A do tego, jeżeli złożyłeś preorder, to dostawałeś za free cyfrowego Peace Walkera z HD edition (który sam w sobie jest moim subiektywnym zdaniem wart 20 € ;) ).
Bizon

Postprzez Gac666 » Śr paź 29, 14 21:13

No to zobaczymy po ile będzie na PC to "demo" :P. Wolę założyć pesymistycznie i pozytywnie sie zaskoczyć :).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » Śr paź 29, 14 21:18

Zawsze Konami może na Steama wypuścić najpierw demo Ground Zeroes żebyśmy mogli sprawdzić czy... oh, wait...
Bizon

Postprzez Gac666 » Śr paź 29, 14 22:35

To by było dobre, 10% contentu by wystarczyło :D?
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Osvelot » So lis 01, 14 02:38

Nie przejmuję się ceną początkową czy wymaganiami MGS:GZ na PC, bo jestem opóźniony w rozwoju, do zobaczenia za parę lat.

PS. Jedyne, co mnie ciekawi, to sterowanie - robisz port strzelanki/skradanki z konsoli na PC i masz dwie opcje - albo jest bardzo konsolowo i myszką nigdy nie będziesz mógł się rozglądać/celować (zamontuj/kup se pada), albo możesz celować myszą i gameplay zmienia się drastycznie względem konsol. Do tej pory (MGS 1&2) uznawana była tylko opcja druga, zobaczymy tym razem.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Gac666 » So lis 01, 14 10:31

Patrząc na to jak to zrobili w MGR myślę, że zrobią dokładnie jak to zrobili w MGR ;)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » So lis 01, 14 11:00

O sterowanie bym się aż tak nie martwił - poprzednie MGSy miały bardzo niestandardowe, bo też ich gameplay wyróżniał się od wszystkich innych skradanek. Piątka sterowaniem przypomina większość gier trzecioosobowych i nie wiem co tutaj miało by być wyzwaniem. Jest może jedna rzecz o jaką się boję - określenie szybkości chodzenia. W starych Splinter Cellach kręciło się rolką myszki by dostosować stopniowo szybkość Fishera, co było dziwaczne, ale się sprawdzało. W Blacklist przypisali na klawiaturze przycisk do przełączania trybu chodzenia szybko/wolno i przez to skradając się do niektórych wrogów musimy wcześniej wcisnąć przycisk żeby zwolnić Sama.
Nie powiem żeby było to za wygodne - parę razy mnie wykryli i chciałem szybko się ulotnić, a straciłem sekundę na to, że Sam wstał i casualowo zaczął maszerować zamiast biec..
Z resztą, poprawcie mnie jak coś, ale MGS2 chyba też miał na PC przycisk "soft" do symulowania lekkiego wciskania przycisków i wychylania gałki.
Bizon

Postprzez Gac666 » So lis 01, 14 11:23

Przycisk biegania/chodzenia/sprint w grach na PC to norma, rzadziej się spotyka jako przycisk "toggle", dlatego w blacklist bylo to trochę dziwne ;). Zmiana prędkości rolką to była najbardziej epicka i precyzyjna rzecz jaka spotkała mnie w grach i żałuje, ze już jej nie ma.

W MGS2 był przycisk soft i slow. Slow był dodany dla tych, którzy nie grali na analogach (albo grali na хуй analogach) po to by mogli lepiej przycelowywać, osobiście nie pamiętam bym używał. Soft był przyciskiem emulującym analogowe przyciski i ten był niestety niezbędny.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » So lis 01, 14 14:36

Ludzie... Mamy rok 2014 a nie 2004. Do gier akcji po prostu przypina sie pada i gra jak czlowiek nie przejmujac sie pierdolami typu "jak przeniesc galke analogowa na klawiature"... W MGSV powinna na starcie wyskoczyc plansza "wepnij pada" i dopiero potem przejsc dalej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So lis 01, 14 14:57

No widzisz i tu jest problem, bo ja lubię chodzić analogiem, ale nie lubię celować analogiem. Jednakże uważam, że celowanie jest ważniejsze dlatego wolę myszkę i klawiaturę :). Nie mówię, ze nie gram na padzie, bo jest non stop przypięty do komputera, ale głównie służy mi do bijatyk, platformówek, gier 2d i do Dark Souls ;)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » So lis 01, 14 15:13

Tyle ze w MGS (i w skradankach w ogole) precyzyjne poruszanie sie jest wazniejsze niz celowanie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So lis 01, 14 15:22

Owszem, ale wszystko zależy od tego jak bardzo precyzyjne jest poruszanie się. W poprzednich MGSach aż tak precyzyjne jak w SC:CT nigdy nie było, więc zwykły przycisk walk i sprint wystarczą ;).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » So lis 01, 14 16:11

Gillian napisał(a):Ludzie... Mamy rok 2014 a nie 2004. Do gier akcji po prostu przypina sie pada i gra jak czlowiek nie przejmujac sie pierdolami typu "jak przeniesc galke analogowa na klawiature"... W MGSV powinna na starcie wyskoczyc plansza "wepnij pada" i dopiero potem przejsc dalej.

"Ludzie" jak to określasz grają też na klawiaturze i myszy. Sam jestem zwolennikiem grania na padzie, ale to nie oznacza, że gra śmigająca na PC nie powinna być w pełni grywalna dla ludzi nie mających padów, albo nie potrafiących się nimi dobrze posługiwać. Ja mam jeszcze inny problem - mój Logitech F310 ma martwą strefę na gałkach, która niemożliwa precyzyjne celowanie. W gry action-adventure idzie grać bez problemu, ale strzelanki raczej odpadają. Bardzo bym chciał grać na nim w MGS5 na PC, ale jeżeli nie spieprzą kb+m, to pewnie dla precyzji celowania rzucę pada w kąt.
Poza tym - zaciekły konsolowiec nie zrozumie wymogów PC Master Race :P
Bizon

Postprzez Gillian » So lis 01, 14 16:17

PC master race nie cisnie na laptopie ;).
A jak pad do dupy, to trzeba kupic lepszy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So lis 01, 14 16:41

Uuu Gillian to żeś pojechał z tym laptopem. Laptop to nie Polystation żeby uznać go za słabszą podróbę. To akurat poręczne narzędzie, które spokojnie może służyć do grania i w niczym się nie różnić od stacjonarki (prócz wiadomo, mocy). Ale to nie jest tak, że grasz na PS4 na telewizorze CRT :). To nadal jest to samo środowisko.

Co do Pada to się jednak zgodzę, co jak co ale ten Xboxowy działa najlepiej z PCtem :(.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » So lis 01, 14 16:48

Sam nie kwalifikuje się do Master Race, ale to nie znaczy, że mam inne wymagania grając dla lapku - ostatecznie mogę zaopatrzyć się w przyszłości w desktopa i co wtedy? Port nadal będzie ssał tak samo, jeżeli go spieprzą.
Rozumiem, że konsolowa część forum ma w dupie dobre imię serii na PC?

A co do pada - wspomagam się Saitekiem PS2700 jeżeli gra działa z bibliotekami x360ce - niestety polityka Mikromiękkich jeżeli chodzi o Xinput jest tak kijowa, że w większość nowych produkcji pogramy tylko na kilku padach dostępnych na rynku. I większość z nich ma Xboxowy układ gałek, za którym nie przepadam jako stary Playstationowiec ;).
Bizon

Postprzez Gillian » So lis 01, 14 17:16

A ja nie kwalifikuje sie jako konsolowiec, w koncu mam 3 pecety w tym stacjonarke do grania i maka :]. Takze ja mowie jak jest, a nie kieruje sie jakims zalosnym przywiazaniem do ktoregokolwiek obozu. Tez jestem starym playstationowcem, ale nie przeszkadza mi to mowic ze uklad pada od X360 jest lepszy niz DS.
Gillian
Uber Big Boss

Re: Odp: MGS V na PC - obawy, oczekiwania

Postprzez ArecaS » So lis 01, 14 19:32

Bizon napisał(a):A co do pada - wspomagam się Saitekiem PS2700 jeżeli gra działa z bibliotekami x360ce - niestety polityka Mikromiękkich jeżeli chodzi o Xinput jest tak kijowa, że w większość nowych produkcji pogramy tylko na kilku padach dostępnych na rynku. I większość z nich ma Xboxowy układ gałek, za którym nie przepadam jako stary Playstationowiec ;).

Logitech F310/F710. Układ z PSX, przełączanie między Xinput i DirectInput, dobry krzyżak, a problemy z martwą strefą nie są tak straszne jak to niby Tidus opisuje. Co prawda nie jest to kształt kultowego Logitech Cordless Action na PS2, ale też nie jest źle. Ogólnie polecam. :)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Sarin » N lis 02, 14 00:26

Tak poglądowo wymagania PES's 2015 na tym samym silniku:

Minimalne wymagania sprzętowe:

System operacyjny: Windows 7 SP1 / Vista SP2
Procesor: Intel Core 2 Duo taktowany zegarem 1,8GHz lub AMD Athlon II X2 240
Pamięć: 1GB RAM
Karta graficzna: Nvidia GeForce 7800/ATI Radeon X1300/Intel HD Graphics 2000
Miejsce na dysku: 8GB

Zalecane wymagania sprzętowe

System operacyjny: Windows 7 SP1 / Vista SP2
Procesor: Intel Core i3 530 lub AMD Phenom II X4 925
Pamięć: 2GB RAM
Karta graficzna: Nvidia GeForce 7950/ATI Radeon HD 2400/Intel HD Graphics 3000
Miejsce na dysku: 8GB
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Ciężko porównywać te dwie gry ale jakieś pojęcie powinniśmy sobie wyrobić o przepuszczanych wymaganiach dla GZ i TPP. Raczej wymagania AC Unity nam nie grożą.
Sarin
Arnold

Postprzez Osvelot » Pt lis 14, 14 19:29

Obrazek
pozdrawiam
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Gac666 » So lis 15, 14 00:25

Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Osvelot » So lis 15, 14 01:22

No OK, klawisze można przypisywać różne, z myszki korzystać co najmniej w menu - pozostaje pytanie, czy w końcu myszką będzie można celować.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid V