Assassin's Creed [seria]

Moderator: GM

Re: Assassin's Creed [seria]

Postprzez SaladinAI » Wt kwi 07, 15 13:44

Czemu do хуй wszystkich nagle wzięło na ogrywanie Assassynów? Ja przynajmniej piszę we właściwym temacie :)

Assassin's Creed II

Jestem kilka lub kilkanaście godzin w drugiej odsłonie i wciąż jest zagubiony w określeniu tego w co ja właściwe gram. Nie jestem zwolennikiem okraszania jedynki mianem monotonnej i powtarzalnej ale tylko dlatego że położyłem nacisk na inne akcenty (nieograniczone buszowanie w otwartym systemie) niż dążenie do odgórnie zaprogramowanego celu. Dwójka chciała wyjść z tego błędnego koła powtarzalnych zajęć co w finalnym efekcie skończyło się na rozmyciu granic. Mam wrażenie, że trzon, a więc zabójstwa na zlecenie, to tylko dodatek, urozmaicenie do całego nadrzędnego systemu side-questów - i jakżeby inaczej, oczyszczania mapy z ikonek. Pierwsze godziny gry to mozolne dostarczanie listów, pobicia, sporo biegania od punktu A do B i jeszcze mniej substancji czyli zabójstw. Potem zanurzyłem się w zbieraniu statuetek, polowałem na kartki Codexu, odkodowywałem Glyphy i nie wiem, w którym momencie pojawiły się cele zabójstw ale gdzieś po drodze wyskoczyła mini-gierka/sim z odbudowywaniem miasta i zbieraniem podatków. Niby nie mam nic przeciwko zakładaniu własnego burdelu, tak w tym miszmaszu Tomb Raidera skrzyżowanego z Prince of Persia gdzieś po drodze zaliczającego jakieś odpady z rts'owego systemu Assassin's Creeda jest zupełnie mało lub tyle co nic.

Narzekam ale to nie jest tak, że te wszystkie elementy i przeciążenie eksploracją mi się nie podobają - rozwiązywanie zagadek to konspiratorski miód wylany na serce paranoika a jeszcze jest zabawa w mordercze przeszukiwanie grobowców asasynów. Zabawa przednia, tylko twórcy gdzieś zgubili poczucie celu.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Wt kwi 07, 15 14:07

Jak to? Cel jest taki, by zadowolic nieokreslone milionowe masy potencjalnych klientow i sprzedac tryliardy kopii.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Wt kwi 07, 15 14:18

A nie to powinno być co do zasady celem gier? To ma być rozrywka, a nie dzieło sztuki dla wyrafinowanego odbiorcy. Dopóki Assassyny dają frajdę, to niech sobie będą nieokreślone. Jeżeli Ubi za którymś razem przegnie*, to zniknie zniknie frajda i sprawa jest prosta. :)

*Pisane mając zaliczone części do Brotherhood tylko, więc późniejsze nadal traktuję jako przyszłość.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez kALWa888 » Wt kwi 07, 15 15:59

Dobrze by jednak było gdyby te gry dla wyrafinowanego odbiorcy wciąż się pojawiały. Kino to też w założeniu rozrywka, ale jednak wciąż coś bardziej ambitnego można obejrzeć. I nie mówię tu o jakiejś niszy dla nielicznych. Z grami jednak trochę tak jest, tak jakby były tylko te "czysto" rozrywkowe gry, a te bardziej ambitne schodziły gdzieś do podziemia na śmierć. Może i śmiesznie to brzmi, jednocześnie o siódmej generacji nie można tego powiedzieć tak do końca, ale jednak widać trochę to o czym tutaj piszę. Że zmierza to wszystko w tym kierunku czysto rozrywkowym. A indie? To nawet nie nisza, a zwykłe zapełnianie pewnych luk.

Skoro już napisałem coś w tym temacie, to mogę powiedzieć tyle że ukończyłem "jedynkę" i właśnie zaczynam przygodę z Assassin's Creed II. Mam za sobą może dwie godziny, ale odczucia już mam lekko mieszane. Pierwsze co zauważyłem to zmiana klimatu i chyba nie do końca mi to odpowiada. Jest ładniej, weselej i wręcz bajkowo. Mam wrażenie jakbym oglądał przygody Aladyna w nieco innym wydaniu. Wolałem jednak to mroczne średniowiecze. Na plus na pewno można zaliczyć obecność pełnoprawnych przerywników, ale znów nie podobają mi się za bardzo modele postaci i mimika twarzy. Plus do tego dość kiczowate poczucie humoru. Fajnie że w końcu jest jakaś zmiana pory dnia, w jedynce tego zabrakło. No i bohaterowie nagle się pozmieniali. Desmond jakiś śmiały, żartobliwy i rozgadany. Poprzednio był zwykłą pipą która pozwalała ze sobą robić co tylko się da. Teraz niby zbuntowany. To samo Lucy. No ale nie czepiam się już, sam przechodzę przemiany :P.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Wt kwi 07, 15 21:02

ArecaS napisał(a):A nie to powinno być co do zasady celem gier? To ma być rozrywka, a nie dzieło sztuki dla wyrafinowanego odbiorcy.

Oj nie przeginaj w drugą stroną.

Chodzi mi o to, że spójność wizji i jej realizacji powinna mieć wyższy priorytet niż chęć zadowolenia tzw "wszystkich".
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Wt kwi 07, 15 21:05

Ja nie przeginam. Gra jest dobra, dopóki chce się w nią grać. Pewien stopień spójności i tak jest do tego niezbędny. Tylko co ci po wizji, jak gra do dupy? Takich przykładów też przecież znajdziesz.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SaladinAI » Pt kwi 17, 15 17:57

Koniec męczenia buły z dwójką i podtrzymuje opinię - to większe dlc do jedynki nasycone toną, rozwadniających główne założenia gameplay'u, do odhaczania pobocznych, pozbawionych charakteru zadań. W jedyne brakowało różnorodności, tutaj jest tego aż za dużo. Niech za przykład posłuży końcówka z Wenecji, widok i struktura miasta podnosi na duchu ale całość sprowadza się w tym momencie do zaliczania kolejnych wspinaczek, bójek z strażnikami, uwalniania więźniów a w końcu zdejmowania wstążek dziewczynom czy uczestniczeniu w pościgach po dachach więc pozostaje uczucie wepchnięcia metropolii na siłę a Assassyna w Assassynie tyle tu co nic. Fabuła jest mdła, kupieckie spiski nikogo, z wyjątkiem zakończenia, które wprawdzie nijak ma się do reszty gry tak z mózgu robi ciepłą marmoladę. Ogółem średniak, niewielki nacisk na zabójstwa, które robi się bez przygotowań, bezmyślnie i z marszu, położenie nacisku na elementy platformowe czyniąc zeń normalną przygodówkę bez spinającego resztę silnego centrum rozłożyło ten tytuł.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Wt maja 12, 15 19:46

https://www.youtube.com/watch?v=3kGHHMc5dqE

Victory teraz nazywa się Syndicate. Ciekawie będzie obserwować premierę po aferze z Unity.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Zancudo » Wt maja 12, 15 20:07

Ostatnio edytowano Pt cze 26, 20 18:13 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Wt maja 12, 15 20:09

Raczej typowe dla serii.
SALADYN

Postprzez Gillian » Wt maja 12, 15 20:41

SALADYN napisał(a):Raczej typowe dla serii.

Czyli...
Zancudo napisał(a):Jakie to słabe :D.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Wt maja 12, 15 22:02

Już nie ma szans na dobrą grę Assassin's :/
W ogóle rozumiem, że pre-alpha no ale trochę pop-up razi. Inne błędy graficzne też się pojawiły, a nawet nie oglądałem całego materiału tylko skakałem fragmentami... Oczywiście downgrade grafiki będzie obowiązkowo.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » Śr maja 13, 15 00:37

Ludzie nie mają jeszcze kompletnie wyjebix na tą serię? Orientują się w ogóle, że wyszła kolejna i kolejna część?
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez kALWa888 » Śr maja 13, 15 06:49

Niestety do jakiegoś czasu o każdej kolejnej odsłonie tej serii będzie w miarę głośno. I wątpię by większość miała temu coś przeciwko.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Śr maja 13, 15 07:38

jak z CoD - dobra reklama + kilka ładnych graficznych trailerów puszczana non-stop sprawi że masy łykną tą grę
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ArecaS » Śr maja 13, 15 09:22

Tylko, że jeżeli nic się jakoś drastycznie nie zmieniło od czasów dwójki czy Brotherhood, to przy grach z tej serii można się nadal dobrze bawić (zakładając, że naprawią silnik). Ja tu nie widzę powodu do takiego hejtu jaki ostatnio panuje.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Śr maja 13, 15 09:47

Ile można się bawić tą samą zabawką tylko co roku w innym kolorze?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr maja 13, 15 09:49

Ocwelot napisał(a):Ludzie nie mają jeszcze kompletnie wyjebix na tą serię? Orientują się w ogóle, że wyszła kolejna i kolejna część?

Nope, przyjęli do wiadomości że nowy rok oznacza nową część. Tylko że niektórzy nadal jarają się ja mrówka w czasie okresu, reszta czeka aż dadzą za darmo, w wuj przecenią, pożyczą a przede wszystkim połatają.

ArecaS napisał(a):Tylko, że jeżeli nic się jakoś drastycznie nie zmieniło od czasów dwójki czy Brotherhood, to przy grach z tej serii można się nadal dobrze bawić (zakładając, że naprawią silnik). Ja tu nie widzę powodu do takiego hejtu jaki ostatnio panuje.

No ja się nadal świetnie bawię przy każdej odsłonie, skutecznie potrafią maskować powtarzalność tej serii. Tyle że nie mają co liczyć na to że kupie za pełną cenę.

Gillian napisał(a):Ile można się bawić tą samą zabawką tylko co roku w innym kolorze?

Można choćby i do końca życia, byle mieć odpowiednie podejście i szukać pozytywów.
SALADYN

Postprzez Gillian » Śr maja 13, 15 12:20

Zawsze można szukać pozytywów w kupie łajna. Pytanie tylko po co się brudzić.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr maja 13, 15 12:24

Bo jak znajdziesz ten pozytyw to cieszysz się jak dziecko z grania w każdą kolejna część, ujebany ale spełniony.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr maja 13, 15 12:37

Ale jako symulacja XIX-wiecznego to już sprawdza się nieźle i można zapomnieć, że to nadal ten sam Asasyn sprzed lat choć ciągle poddawany mutacjom.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr maja 13, 15 12:40

No właśnie, to samo się tyczy poprzednich odsłon. Mnie to nie przeszkadza ale też nie mam zamiaru wychwalać generycznego gameplayu.
SALADYN

Postprzez Faja » Śr maja 13, 15 13:10

ja dajmy na to gram sobie w Liberation i gra mi się lepiej niż w Black Flaga, wszystko zależy jakie patenty będą w grze
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Śr maja 13, 15 16:01

Nie wiem, ja tam przeszedłem tylko dwie części, ale już się czuję zmęczony/znudzony ich powtarzalnością i nie mam ochoty na więcej. Nawet nie mówię tu o jednej części względem drugiej, a tym co te gry oferują same w sobie. Można tu przytoczyć GoW, którego każda odsłona była lekkim usprawnieniem poprzedniej, ale aż tyle części co AC to tam nie ma. Poza tym, taka trylogia GoW + powiedzmy Chains of Olympus to gry które dzięki temu że są skonstruowane w ten a nie inny sposób, nie nudzą i są bardzo przyjemne i jednocześnie wymagające - o ile ktoś chce. O AC mogę powiedzieć tyle że te dwie pierwsze odsłony były nudnawe i mało angażujące, czego bardzo nie lubię.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole