XOF

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

XOF

Postprzez SaladinAI » Pn paź 12, 15 22:13

Nie spodziewajcie się niczego po tym temacie, tylko szybkie pytanie - dlaczego żołnierze eksołef trzymają broń bokiem? Jakieś taktyczne zastosowanie czy tylko chcą być tacy spektakularni gangsta-nigga-shit?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Re: XOF

Postprzez Curtis » Pn paź 12, 15 22:17

Powiem tak z militarnego punktu widzenia nie ma to absolutnie żadnego zastosowania. W ten sposób po prostu się broni nie trzyma. Jak ktoś ma dostęp do niepublicznej strzelnicy polecam w taki sposób puścić serię z jakiegokolwiek automatu i spróbować przy tym mieć jakąkolwiek celność.

Takie łakamakafą dla efektu zrobili. To taka sama głupotka jak Snake strzelający z prawej ręki z karabinu pomimo braku prawego oka :)
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez SaladinAI » Pn paź 12, 15 22:18

Niby wiem ale w każdej scence jest to samo. Pytam, bo w Ep 51 jadą z tym na potęgę :P
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Curtis » Pn paź 12, 15 22:19

Pytam, bo w Ep 51 jadą z tym na potęgę

I właśnie świadomie lub też nie odkryłeś dlaczego episode 51 został wykasowany :)
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez SaladinAI » Pn paź 12, 15 22:24

No to przyznajmy przynajmniej, że XOF to totalni madafakerzy jadący na bakier z rzeczywistością :D
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Pn paź 12, 15 22:27

Akurat ma to praktyczne zastosowanie, pamiętacie Evę i i jej C96 ? Puszczając serię w ten sposób łatwiej kontrolujesz odrzut i wykorzystujesz go do horyzontalnego pokrycia terenu pociskami. Oczywiście na dłuższą metę jest to niepraktyczne ale gdy trzeba szybko unieszkodliwić kilka bezbronnych celów to czemu nie. Zauważcie że w ten sposób trzymają tylko SMG, z karabinów korzystają już normalnie.
Przestańcie się też czepiać tego celowania Big Bossa ślepym okiem. Zazwyczaj strzelając z odległości kilku metrów, jak ma to często miejsce w MGSV, nie trzeba nawet korzystać z muszki i szczerbinki a tylko zrównać wzrok z lufą karabinu i puścić serię.
Ostatnio edytowano Pn paź 12, 15 22:31 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Pn paź 12, 15 22:30

Wiedziałem, że zamkniesz temat :) Ale oni wszyscy tak mają.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Curtis » Pn paź 12, 15 22:32

SALADYN napisał(a):Akurat ma to praktyczne zastosowanie, pamiętacie Evę i i jej C96 ? Puszczając serię w ten sposób łatwiej kontrolujesz odrzut i wykorzystujesz go do horyzontalnego pokrycia terenu pociskami. Oczywiście na dłuższą metę jest to niepraktyczne ale gdy trzeba szybko unieszkodliwić kilka bezbronnych celów to czemu nie. Zauważcie że w ten sposób trzymają tylko SMG, z karabinów korzystają już normalnie.
Przestańcie się też czepiać tego celowania Big Bossa ślepym okiem. Zazwyczaj strzelając z odległości kilku metrów, jak ma to często miejsce w MGSV, nie trzeba nawet korzystać z muszki i szczerbinki a tylko zrównać wzrok z lufą karabinu i puścić serię.

Salcie idź na strzelnicę oddać serię z pistoletu maszynowego zachowując przy tym jakąkolwiek serię a wrócisz na forum wykasować swój post :D

BTW: normalnie na strzelnicach nie ma ognia ciągłego także musisz to sobie załatwić na boku ;)
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez SALADYN » Pn paź 12, 15 22:47

W życiu się już sporo nastrzelałem i trochę się tematyką interesuje więc wiem co piszę. Nie porównywajmy jednak zachowania wirtualnych komandosów z tymi prawdziwymi, żaden specjalista nie powie ci że to mądre i efektywne strzelać w ten sposób ale nie znaczy to że taka technika nie ma sensu.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Pn paź 12, 15 22:51

SaladinAI napisał(a):Jakieś taktyczne zastosowanie czy tylko chcą być tacy spektakularni gangsta-nigga-shit?

Obrazek

Mają genetycznie zmodyfikowane łokcie i ścięgna. Poza tym może macie jakiś materiał wideo poza epizodem 51? Póki co obstaję przy hipotezie, że bokiem można co najwyżej pruć i osprejować jakiś obszar w poziomie, jak zauważył SAL. Ale na pewno nie nadaje się to do celnego strzelania serią, jak zauważył Curtis. No i na pewno, jeżeli dano im specyficzny sposób trzymania broni, to dla spektakularnego efektu, jak zauważył Sal.

Wszyscy wszystko zauważyli :^)
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez SALADYN » Pn paź 12, 15 22:59

Obejrzałem sobie jeszcze raz ten epizod 51 i tam trzymają w ten sposób nawet KM'a. Przy SMG lub jakimś pistolecie z ogniem automatycznym to jeszcze miało jakiś sens, ale z szturmówkami i karabinami tego sensu kompletnie brak.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Pn paź 12, 15 23:02

Ponawiam prośbix o przywołanie jakiegokolwiek innego materiału, niż epizod 51. Bo zaraz zejdziemy na paraliż twarzy każdego, kto znalazł się na wyspie.

W szpitalu chyba mogli pruć bokiem, ale to było uzasadnione właśnie, bo to były krótkie serie egzekucyjnych strzałów.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » Pn paź 12, 15 23:05

No właśnie nie pamiętam żeby gdzieś jeszcze trzymali broń w ten sposób poza szpitalem i Ep.51. W takiej scence z misji 30 już żaden nie kozaczy.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Pn paź 12, 15 23:11

No to sprawa jest prosta. W Ep51 stoi jak byk: "30% Complete". Więc skoro filmik wygląda na całkiem nieźle dorobiony, to gdzieś te 70% niedorobienia musi być.

Szpital uzasadniony, Ep51 oddalony, sprawę zamykam i pozdrawiam, sędzia Anna Maria Wesołowska.

Ale możemy dalej podrążyć temat XOFu, w końcu to banda klawych gości.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » Wt paź 13, 15 00:26

W sumie to scena gdy żołdak próbuje zastrzelić Eli'ego jest cholernie podobna do tej gdzie XOF wbija na imprezę z człowiekiem w ogniu w lobby szpitala. Mamy chyba doczynienia z recyklingiem animacji.
SALADYN

Postprzez Cichsson » Cz paź 15, 15 20:47

A co do broni obracanej o 90 stopni. Byłem dziś sprawdzić teorię w praktyce. Padło na PM-63 (chyba najbardziej podobny do tego co mają XOF w szpitalu, a co jest dostępne na strzelnicy policyjnej), efekty są nieco inne niż myślałem. Przy strzelaniu krótkimi seriami, z przesunięciem ognia horyzontalnie po stojących (dość blisko siebie) celach, jest nieco różnicy (raczej na niekorzyść obrotu). Przy strzelaniu z bronią obróconą na lewą o 90, jest nieco lepiej, nie mniej jednak chwyt jest nienaturalny a korzystanie z przyrządów, niemożliwe. Nie mówię już o łuskach które potrafią sypać się w ryj.
Sprawdziłem jeszcze inne zakresy obrotu, ok. 30 40 i 45 stopni wychylenia broni na lewo. I tutaj efekty są najlepsze, mamy możliwość korzystania z przyrządów, kolba siedzi pewniej w dołku strzeleckim, nie "pełza" bo ramieniu. Kontrola odrzutu jest pewniejsza a on sam pomaga w przesuwaniu ognia.
Następnie na "sucho" pochodziłem taktycznie z bronią na boku (90), celowanie po lufie, po dłuższym łażeniu czuć nadgarstki (acz to pewnie do wyrobienia). Wygodniej normalnie :)
Przy broni większej masy zapewne taka technika jest pozbawiona sensu (większa masa broni = mniejszy odrzut), pogadałem sobie też z jednym z instruktorów. Otóż ponoć z długich rewolwerów strzelało się przy wychyleniu 30-40 stopni, opierając lufę na przedramieniu drugiej ręki. Co do C96, to dość specyficzna konstrukcja, być może tam daje to efekt (nie mam jak tego sprawdzić), ale przy Glocku strzelanie na boku, może się często gęsto skończyć zacięciem.

Ot, taka sytuacja :)
Cichsson
Black Color

Gram: MGS:PW/V:TPP
Czytam: Co 5 dni coś nowego :)

Postprzez SALADYN » Cz paź 15, 15 22:21

Czytałem gdzieś że strzelając w ten sposób najlepiej jest naciskać spust środkowym palcem a wskazujący oprzeć na ramie broni. Raczej jest to bzdura, nie wiem nawet czy dałbym radę pociągnąć za spust środkowym palcem w pistolecie zabawce a co dopiero w prawdziwej broni. Mimo wszystko fajnie przeczytać że ktoś sprawdza teorie w praktyce.
SALADYN

Postprzez Gac666 » Pt paź 16, 15 15:35

SALADYN napisał(a):Czytałem gdzieś że strzelając w ten sposób najlepiej jest naciskać spust środkowym palcem a wskazujący oprzeć na ramie broni. Raczej jest to bzdura, nie wiem nawet czy dałbym radę pociągnąć za spust środkowym palcem w pistolecie zabawce a co dopiero w prawdziwej broni. Mimo wszystko fajnie przeczytać że ktoś sprawdza teorie w praktyce.

Jak strzelałem z хуй Glocka 18 to w pewnym momencie środkowym, o dziwo szło dużo lepiej xD.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Cichsson » Pt paź 16, 15 18:27

Środkowym spokojnie się da. Wietnamczycy snajperom ucinali palce wskazujące :) Chcąc nie chcąc musieli środkowym, bo łatwiej zmienić palec niż od nowa się uczyć wszystkiego na drugą stronę ciała.

Jak strzelałem z хуй Glocka 18 to w pewnym momencie środkowym, o dziwo szło dużo lepiej xD.

Glock taki chałowy nie jest, choć może chodzi Ci o konkretnie daną sztukę :) A co do środkowego, może masz lepiej wyćwiczony :D
Cichsson
Black Color

Gram: MGS:PW/V:TPP
Czytam: Co 5 dni coś nowego :)

Postprzez Gac666 » So paź 17, 15 10:52

Cichsson napisał(a):Środkowym spokojnie się da. Wietnamczycy snajperom ucinali palce wskazujące :) Chcąc nie chcąc musieli środkowym, bo łatwiej zmienić palec niż od nowa się uczyć wszystkiego na drugą stronę ciała.

Glock taki chałowy nie jest, choć może chodzi Ci o konkretnie daną sztukę :) A co do środkowego, może masz lepiej wyćwiczony :D

Kwestia bardzo ciężkiego spustu na tym egzemplarzu. I po pewnym czasie palec się tak zmęczył, że nie było innego wyjścia. Tego samego dnia strzelałem z Walthera p90 i z jakiegos M1911 i tego problemu nie było ;).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » So paź 17, 15 15:00

Zamek wam palca nie kaleczył ?
SALADYN

Postprzez Gac666 » So paź 17, 15 15:18

Jak ktoś pcha palec w zamek to pewnie i by kaleczył, ale bez przesady. Masz przecież dużo miejsca na to.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Curtis » So paź 17, 15 19:19

Może Saladyn ma palce jak serdele ?
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez SALADYN » So paź 17, 15 20:19

Może nie serdele ale paróweczki by były wyborne. Nie dziwcie się pytania bo przecież masa osób ma ręce jak Hulk albo zwyczajnie trzyma broń w zły sposób. Jeden z znajomych z wojska chcąc przykozaczyć jaki to on jest ekspert, położył rękę na komorze zamkowej tak że cofające suwadło połamało mu cztery paluchy.
SALADYN

Postprzez Angello » So paź 17, 15 21:29

Gratulacje dla tego Pana, sam byłem świadkiem takiego zdarzenia jak na koniec roku musieliśmy wystrzelać nadmiar amunicji. Na początku było normalne strzelanie, każdy mógł naparzać z różnych broni ile tylko dusza zapragnie i jeden z oficerów już chyba z głupoty chciał się popisać i własnie źle chwycił broń a co najgorsze miał ustawione na ogień ciągły.
Angello
Red Blaster

Gram: MGS V
Czytam: codziennie

Postprzez Curtis » So paź 17, 15 21:31

Obrazek

Wyciekło zdjęcie dłoni Saladyna trzymane głęboko w archiwach FSB
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez SALADYN » So paź 17, 15 22:08

Angello napisał(a):Gratulacje dla tego Pana, sam byłem świadkiem takiego zdarzenia jak na koniec roku musieliśmy wystrzelać nadmiar amunicji. Na początku było normalne strzelanie, każdy mógł naparzać z różnych broni ile tylko dusza zapragnie i jeden z oficerów już chyba z głupoty chciał się popisać i własnie źle chwycił broń a co najgorsze miał ustawione na ogień ciągły.

Jak ja lubiłem to wystrzeliwanie nadwyżek. Dzięki temu trafił mi się PKMS z pełną taśmą, tylko RPG mnie ominęło.
SALADYN

Postprzez Angello » N paź 18, 15 10:04

Rozumiem Cię doskonale Obrazek
Pewnie jestem nienormalny ale uwielbiam zapach spalonego prochu i dźwięk sypiących się łusek. Do tego wymiana luf i zbieranie łusek szuflami (tyle tego było) :D
Angello
Red Blaster

Gram: MGS V
Czytam: codziennie

Postprzez Osvelot » N paź 18, 15 10:44

Panowie, chyba trzeba będzie przemianować i przenieść temat :F

Ale skoro tak, to... gdzie wy wszyscy chodzicie na strzelnicę? Macie jakieś dojścia, znajomości, czy tak po prostu z ulicy przychodzicie? A może sportowo? Poszczelałbym trochę, bo do tej pory raz w życiu strzelałem z glocka na dzikiej strzelnicy X lat temu.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » N paź 18, 15 10:59

U mnie w Chorzowie można było wejść z ulicy i postrzelać, płaciło się za sztukę amunicji. Nie wiem jak teraz bo ostatnio jakiś oszołom zastrzelił instruktora i uciekł z bronią, wątpię żeby teraz nie wprowadzili jakiś zabezpieczeń.
SALADYN

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid V