Popatrzcie na ceny gry Tekken 5 w czterech ró?nych warszawskich sklepach. Wszystkie reklamuj? si? w Neo Plus, a ceny by?y sprawdzane tego samego dnia (5-ty pa?dziernik) na stronach internetowych owych sklepów. Domniemam, ?e wszystkie egzemplarze gry s? nowe - je?eli s? u?ywane, sklepy maj? w zwyczaju umieszcza? informacj? o tym.
SKLEP 1

Co prawda przy okazji Tekkena 4 napisali, ?e wyda? go Eidos, ale to tylko taki szczególik. Ogólnie - bardzo przyst?pna cena.
SKLEP 2

Porz?dna cena.
SKLEP 3

Cena wy?sza ni? w poprzednich dwóch sklepach, ale zwa?ywszy na to, ?e Tekken 5 zosta? wydany u nas bodaj?e 3 miesi?ce temu, cena i tak nie jest z?a.
A teraz rarytas,
SKLEP 4

Po pierwsze - szokuj?ca cena. 60 pln (bez z?otówki) dro?ej od najdro?szego sklepu z trzech poprzednich. A ?eby jeszcze by?o ?mieszniej, obok widnieje przekre?lona cena 239 pln, której towarzyszy ra?no informacja o tym, jakoby kupuj?cy oszcz?dza? 20 pln.
Co mo?e by? powodem tak wysokiej (w ka?dym razie zdecydowanie odbiegaj?cej od ?redniej) ceny w czasie, gdy konkurencja ten sam produkt sprzedaje taniej nawet o 80 pln?
Odpowied?: Szokuj?ce bonusy. Jak wida? na za??czonym obrazku, firma wyszczególnia informacj?, ?e do wraz z gr? Tekken 5 otrzymujemy tak?e gry Tekken 1, 2 i 3. Dobra, wszyscy wiemy, ?e te cz??ci s? do Tekkena 5 dorzucane fabrycznie. Ale jako ?e tu ta informacja jest wyszczególniona, a w ofercie konkurencji takiej informacji nie ma, podczasy gdy ceny s? ni?sze, silnie sugeruje to, ?e do samej gry Tekken 5 dostaniemy jako bonus trzy oddzielne p?ytki z leciwymi grami z PSX. Tak ja to przynajmniej zrozumia?em. Tzn. nie nabra?em si?, ale gdybym ju? z recenzji gry nie wiedzia? o co chodzi, to bym móg? tak zrozumie?. I tym samym owa firma wprowadzi?a by mnie w b??d.
Ale hola! Czy ja przypadkiem nie rzucam bezpodstawnych i nies?usznych oskar?e?? Mog?oby tak by?, gdybym nie zadzwoni? do tej firmy i nie dopyta? o ten szczególik. Informacja zaczerpni?ta telefonicznie utwierdzi?a mnie tylko w przekonaniu, ?e mia?em racj?.
Tak wi?c wida? ju?, która to firma lubi robi? klientów w konia. Pisz? o bonusach, obni?aj? cen?, a tak naprawd? p?aci si? o wiele wi?cej za to, co gdzie indziej mo?na dosta? taniej. Bez haczyków marketingowych, bez reklamy psychologicznej.
Mo?e i robi? temu sklepowi z?? reklam?, ale uwa?am, ?e takie zachowania pi?tnowa? nale?y. A jak kto? chce pozna? nazwy wszystkich sklepów, to wystarczy klikn?? na w?a?ciwo?ci obrazka i sprawdzi? jego (obrazka) nazw?. Pó?niej wystarczy w temacie w?tku wstawi? nazw? sklepu zamiast kropek i otrzyma si? ?adn? rymowank?.
Przykre to i ?mieszne...

. 

89 z?, wi?c tanio jak barszcz. Jak bedzie premiera to ide do nich, nie mam w sumie daleko i odbieram huehuehue i znowu mo?e jaki? plakacik dostane 

Swoj? drog?, to same konsole dalej s? u nich drogie - za PS2 (srebrne) ?ycz? sobie 700 pln. Paranoja. W innych sklepach pó? roku temu za t? sam? srebrn? zap?aci?bym 640 pln.