Dreamcast

Moderator: GM

Twój kontakt z DC

miałem DC
1
2%
wciąż mam DC :)
8
19%
grałem u kogoś na DC
13
30%
nigdy nie grałem na DC
21
49%
co to jest DC? (nie widział/nie słyszał)
0
Brak głosów

Liczba głosów : 43

Dreamcast

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 07 13:33

Naszły mnie ostatnio jakieś sentymenty growe. No i oczywiście przypomniał się poczciwy Dreamcast :).

Dziwna konsola to była. Nie zdobyła wielkiej popularności, a był to sprzęt, na który gry można było kupować w ciemno. Właściwie każdy tytuł wypuszczony przez Segę był hitem. Generalnie DC był też platformą, na którą wychodziły chyba najrówniejsze gry - nie było tak wielu żałosnych crapów jak na PSX. A mimo to, chyba głównie przez decyzję Segi o przedwczesnej śmierci Dreamcasta, konsola trafiła do wąskiego grona odbiorców. Sam kupiłem DeCeta, kiedy właściwie był już w stanie agonalnym (połowa roku 2002, kiedy pod koniec 2001 ukazała sie ostatnia dobra gra na DC), za jakieś marne 450zł. I była to świetna inwestycja - idealna konsola, kiedy PSX już się znudził i czekało się na obniżki cen ówczesnych nextgenów.

[center]Obrazek[/center]

W sumie sprzęt był wspierany grami raptem 3 lata. Ale w tym czasie ukazało się multum absolutnie genialnych pozycji. Począwszy od obu części kultowego Shenmue, pierwszego Residenta w 3D - Code Veronica, znakomitych gier od Sega Sports (serie NBA, NHL, Virtua Tennis), świetne samochodówki (swego czasu DC wyrastał na króla wyścigówek - mistrzowski arcade'owy Metropolis Street Racer /znany teraz jako PGR/, hardkorowe Ferrari 355 Challenge, Le Mans 24h, DeCetowa wersja GT - Sega GT). DC był też chyba najlepszą maszynką do gier arcade (Crazy Taxi, Jet Grind Radio...) oraz dla miłośników mordoklepek - przecież na DC pojawił się pierwszy Soul Calibur! Prócz tego był ogromny wybór klasycznych fighterów 2D oraz Virtua Fighter 3tb. No i nie można zapomnieć o ultraszybkich platformerach z maskotką Segi w roli głównej - obu częściach Sonic Adventure! Na uwagę zasługuje też gra twórców znakomitego Fahrenheita i nadchodzącego Heavy Rain - Omikron: The Nomad Soul.

Naprawdę szkoda mi tej konsoli, bo umarła zdecydowanie za wcześnie. Miała wielki potencjał. W końcu była pierwszym pełnoprawnym 128bitowcem. Wiele kultowych dziś serii zapoczątkowało swój żywot na Dreamcaście. Same wydawnictwa Segi wystarczały, by świetnie się bawić. Biblioteka gier była przebogata - nie było ich wiele, ale nadrabiały jakością i różnorodnośią.

[center]Obrazek Obrazek Obrazek[/center]

Przy DC spędziłem naprawdę miłe chwile. Wciąż stoi na półce pod TV. I wciąż zdaża mi się na nim grać. Żal mi trochę, że nie zdążyłem sprawdzić wszystkich znakomitych tytułów na tę konsolę. Teraz, gdy czasu na granie coraz mniej, kiedy nie mogę znaleźć dłuższej wolnej chwili na kończenie gier na PS2, kiedy na horyzoncie pojawia się X360, żal się tylko pogłębia. Nigdy DC nie sprzedam - kiedyś, o ile konsola dożyje, pokończę te gry, na które nie miałem czasu lub które zostały wyparte później, kiedy pojawiło się u mnie PS2.

A Wy? Mieliście Dreamcasty? Graliście? Również spędziliście przy nim niezapomniane chwile? Ciekaw jestem, jak było u nas w kraju z popularnością DC. W sumie ja w swoim gronie byłem odosobnionym przypadkiem posidającym tę platformę.
Teraz, kiedy sprawnego DC można kupić za marną stówkę, a gry schodzą na allegro za grosze, warto sprawdzić tę konsolę. Zwłaszcza, że gry na DC mają charakter dośc arcadowy i nie absorbują, pozwalają się zrelaksowac przed konsolą - wpaść na chwilę, pograć, pocieszyć się.

To był kultowy kawałek sprzętu.

[center]Obrazek Obrazek Obrazek[/center]

PS. dodałem nowe screeny
Ostatnio edytowano Wt gru 25, 07 19:49 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » Wt gru 25, 07 15:27

Oczywiście słyszałem o DC, ale nigdy w życiu nie widziałem tej konsolki na żywo.
Z tego co widzę, jest tam biblioteczka świetnych gierek, ale jak sam napisałeś, jest jeden powód dla którego się nie utrzymała i nie zdobyła popularności.
twilite_kid napisał(a):chyba głównie przez decyzję Segi o przedwczesnej śmierci Dreamcasta

Jak znajdę okazję, to na pewno wypróbuję sprzęcik...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Aszyn » Wt gru 25, 07 16:53

Ja raz grałem na Dreamcascie u kumpla w NBA 2k1. jeszcze nawet nie wiedziałem co ten skrót oznacza. ;p

Powiem tak. gdyby była tak popularna jak PSX, to pewnie bym ją miał. wtenczas byłem za młody, by się nią jakoś bardzie jzainteresować. ;]
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Infernal Warrior » Wt gru 25, 07 20:17

Ciekawa konsola. Grałem dopóki istniał na moim osiedlu salon gier.
Strasznie spodobał mi się pad:D
Ulubiona gra - Sonic Adventure
Grałem też w Toy Commandera i Rush'a 2049, a nawet w SC się zdażyło.

Gdy ją pierwszy raz zobaczyłem to był dla mnie szok... zawsze grałem tylko na PSXie.
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez uci » Cz gru 27, 07 00:09

Ja pamietam te czasy gdy przy dreamcascie spedzalem godzinki w Media markt.
Zakochalem sie wtedy w Crazy taxi i Soul Calibur.
Ta maszynka miała moc, szkoda ze skończyła tak marnie.

Jedno przyznam, mając DC szło się do sklepu, brało grę z półki na ślepo i miało sie pewność ze zapen ona kilka dni miłego grania...
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Hal » Cz gru 27, 07 01:19

Jedynie raz miałem okazję zagrać na Dreamcascie i pamiętam, że sprzęt nie zrobił wówczas na mnie większego wrażenia. Później dużo o konsoli Segi czytałem i jako świeży właściciel PlayStation2 sporej ilości niepowtarzalnych gier Dreamcastowi zazdrościłem.
W rzeczy samej, interesujace było to zjawisko, iż niemal każda wydana na ten sprzęt gra uzyskiwała bardzo przychylne opinie krytyki i status tytułu kultowego pośród graczy.
Teraz, po upływie kilku lat, nie ukrywam, że pragnąłbym zapoznać się bliżej z Dreamcastem. W najbliższej przyszłości z pewnością konsolę zakupię, co by na własnej skórze doswiadczyć jej niepowtarzalnego fenomenu.
Argumentów by to zrobić nie brakuje. Aczkolwiek jeden wysuwa się na plan pierwszy - Shenmue.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Gac666xx » Cz gru 27, 07 13:26

Ja nigdy nie miałem okazji zagrac na DC aczkolwiek zawsze się interesowałem tym kącikiem, tak samo jak kącikiem N64 i PSX. Pamiętam, że zawsze chciałem zagrać w Shenmue, Crazy Taxi i Soul Calibura (kilka pewnie innych też ale już nie pamietam tak dobrze). To były gry, które naprawde robiły wrażenie. Jako czysty PCtowiec nie miałem z konsolami dużo wspólnego, ponieważ u nas tego po prostu nie było. Czasem w salonach gier (które już dawno powymierały) można było spotkać kilka konsol, w tym PSX'a ale DC nigdy nie było.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez solidus grabczas » Cz gru 27, 07 23:53

DeCeka w życiu widziałem parę razy a zagrać miałem okazję raz w życiu w DoA bodajże w salonie gier u kolegi na osiedlu, o tej konsoli się dowiedziałem w sumie w podstawówce więc byłem jeszcze małym szczylem dopiero gdy podrosłem i poczytałem ponownie moje stare numery PSX Extreme zrozumiałem że warto jest mieć bliższy kontakt z tą konsolą. Co prawda biblioteka gier nie wiedzieć czemu mnie tak mocno nie ciągnie jaki innych ale może to być uzasadnione tym że gust mam dziwny ;) (teraz zagrywam się na kumpla PS2 w Beyblade z PSXa xD) o z tego co pamiętam konsolę przestano produkować po tym jak zmarł właściciel Segi który DeCeka wypromował a nie mieli ponoć odpowiedniego kandydata na jego miejsce...
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Gillian » Pt gru 28, 07 00:12

solidus grabczas napisał(a):z tego co pamiętam konsolę przestano produkować po tym jak zmarł właściciel Segi który DeCeka wypromował a nie mieli ponoć odpowiedniego kandydata na jego miejsce...

DC przestano produkowac bo Sega nie miała pięniędzy. Konsolę sprzedawano w cenie niższej niż wynosiły koszty produkcji, a straty nie znajdowały pokrycia w zyskach przychodzących ze sprzedaży gier (częsty zabieg mający na celu sprzedanie konsoli poniżej kosztów i zarabianiu na grach). Żeby dźwignąć się z kryzysu finansowego Sega postanowiła całkowicie odsunąc się od hardware'u i zostać third-party developerem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez raven_raven » Wt sty 01, 08 21:03

Szkoda.
Nigdy nie grałem na DeCeku, ale sporo o nim słyszałem. Konsola miała potencjał, kto wie, mógłaby być niezłym konkurentem dla PS2, w końcu możliwości mają podobne z przewagą dla PS2. Dzisiejszy rynek wyglądałby zupełnie inaczej, może nie było by GameCube'a i Xboxa, tylko PlayStation 3 i Dreamcast 2, tak mniej więcej od 2004-2005 roku.

Wiecie, że pierwotnie GTA III miało być na DC? Gdyby ta gra ujrzała światło dzienne na tej platformie, dziś prawdopobnie mielibyśmy zamiast PS2 pod strzechą DC, SEGA była by gigantem z zasobnym portfelem, za to SONY mogłoby nie być wcale takie znane ze swoim PS2. Wyobrażacie to sobie? W sumie to chyba ta gra mogłaby zaważyć o losach tej konsoli i jej dalszym życiu ;)
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Uzion » Wt sty 01, 08 22:12

A co by bylo gdyby babcia miala kolka? - Autobus.

Kiedy to bylo, gdy pierwszy raz uslyszalem co nieco o tej konsoli... Nigdy nie przypuscilem, ze moze miec az taki potencjal. Po tym co tu o niej piszecie, az szkoda sie robi, ze Sega tak spaprala jej sprawe. I w zyciu bym nie pomyslal, ze Sonic byl maskotka Segi. Zdecydowanie brakowalo tej konsoli promocji.
Uzion
The Fury

Postprzez Gillian » Śr sty 02, 08 00:33

Uzion napisał(a):I w zyciu bym nie pomyslal, ze Sonic byl maskotka Segi.

Sonic był maskotką Segi nie tylko na DC przecież :p. Już od czasó 8-bitowców były gry z Sonikiem na konsolach Segi.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Śr sty 02, 08 11:19

A nie 16 bitowcow?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Pabian01 » Śr sty 02, 08 15:30

raven_raven napisał(a):W sumie to chyba ta gra mogłaby zaważyć o losach tej konsoli i jej dalszym życiu

Tutaj zawsze decyduja gry.

Ta konsola ma jeden wazny dla mnie tytul - Shenmue i Shenmue 2 [no to moze dwa ;P] Chyba chcialem w nia zagrac od zawsze :) Niestety nie mialem okazji, wlasciwie to licze ze zagram w ta gre w najblizszym czasie.

PS. Okazje mialem na ostatnim Extreme Party, ale akurat leciala jakas cutscenka i sie wciaglem, a pozniej poszedlem na inne pietro...
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr sty 02, 08 21:10

kul napisał(a):A nie 16 bitowcow?

No racja. Na Sega Master System był już jakiś Sonic, ale nie był on wtedy oficjalnie maskotką Segi.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz sty 03, 08 02:40

A seria Shemume nie miała byc kontynuowana na Xie?

Szkoda maszynki, a chyba najbardziej gier w które nie dało sie pograc na niczym innym. Sporo dobrych tytułów przepadło razem z nią.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » Cz sty 03, 08 10:20

Miala, dwojka nawet wyszla.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Cz sty 03, 08 17:51

Shenmue II ukazała się na DC tylko w Japonii i Europie z japońskim dubbingiem oraz [jakoś później] na Xboxa z angielskimi głosami wszędzie poza Japonią. Wersja na konsolę MS jest bogatsza od tej DeCekowej chociażby o rozdział II w formie komiksu, który w wersji na DC został tylko nadmieniony.

Trójka miała być kontynuowana na X'ie, ale Yu milczy : (. Zresztą skrypt ponoć jest skończony, seria została zamknięta, niestety nie ma gier. Zdaje mi się, że był pomysł, by wydać scenariusz, ale skoro siedzi zamknięty to jest nadzieja na Shenmue III : ).
I jeśli coś się ukaże, to prawdopodobnie na któregoś X'a. A taki njus zachęcił by mnie do kupna konsoli bardziej niż jakakolwiek gra : ). Bo zakończenie piątego rozdziału niesamowicie mnie napaliło na kontynuację.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So sty 05, 08 01:44

Już sobie przypomniałem tytuł w jaki najbardziej chciałem i do dziś bym chciał pograć.

[center]
POWER STONE 1 i 2[/center]

:iconbiggrin:

http://www.gametrailers.com/player/29193.html
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 02, 08 00:54

DC posiadam do dziś , kupiłem go od kumpla z praktyk krótko po zgonie systemu za grosze. Właściwie kupiłem go tylko dla Soul Calibura a po drodze zaliczyłem wyżej już wspomniane tytuły z Shenmue na czele. Dziś konsolka leży zapakowana w szafie i czeka na lepsze czasy (czytnik był już dosyć zużyty gdy kupowałem sprzęt , sam go wręcz dobiłem sesjami z SC) gdy ją reaktywuje i znowu postawie pod tv ( nowy laser 200zł ale obawiam się podróbek z Hongkongu które nie wytrzymują czasami nawet tygodnia). Muszę też wspomnieć co nieco o padzie który większość uważała za niewygodny i ogólnie do kitu , dla mnie to była kwestia przyzwyczajenia. Mało tego gdy po jakimś czasie miałem okazję zagrać w Soul Calibur 2 to nie mogłem przyzwyknąć do sterowania i zarzuciłem granie w ten tytuł na długi czas aż się odzwyczaiłem od DC-kowego kontrolera. Podsumuwując konsola świetna ,co do gier to zgadzam się z resztą forumowiczów tylko wybierać , przyczepić się można tylko do żywotności czytnika i kosztów naprawy ale to już kwestia używania piratów i niskiej popularności systemu.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Śr lip 02, 08 11:04

SALADYN napisał(a):przyczepić się można tylko do żywotności czytnika

Co do żywotności czytnika. Może miałeś pecha? U mnie wszystko śmiga ładnie do dziś. I na pewno czytnik jest wyższej jakości niż ten montowany w PS2 (DC 6 lat śmigał na przeróżnych płytach - CD-Rkach, oryginałach, nieraz katowany kurzem i dymem z papierosów, a wciąż mu nic nie jest; PS2 z kolei po 3 latach grania tylko i wyłącznie na oryginałach ledwo dziś zipie...).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 02, 08 12:05

Zwróć uwage na to że konsole kupiłem używaną a poprzedni właściciel nie za bardzo dbał o ten sprzęt ,min. używał tylko piratów. Pecha miałem jak najbardziej dwóch moich znajomych kupiło krótko po premierze X360 , jeden działa bez awari do dziś drugi był już w serwisie sześć razy (przy piątym razie wymienili egzemplarz na nowy) tak więc szczęście ma tu dużo do gadania. Poza tym w różnych modelach DC zdaje się montowano dwa rodzaje czytników ?
SALADYN

Postprzez Bushiken » Śr lip 02, 08 20:43

Styczność z konsolka miałem paręnaście razy u kolegi i w sklepach typu smyk oraz empik.
Pamiętam jak raz grając w "smyku" rozpieprzałem kolesi około 16-19 w Boksie ale zrobionym lekko na wesoło, nie w stylu Fight Night'a.
Sam miałem wtedy jakieś 11-12 lat i oczywiście była to raczej kwestia jakiegoś wczucia się w tamten tytuł.
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez SALADYN » Śr lip 02, 08 20:51

rozpieprzałem kolesi około 16-19 w Boksie ale zrobionym lekko na wesoło, nie w stylu Fight Night'a.
"Ready 2 Rumble"
SALADYN

Postprzez Hamstakillah » Pt lip 04, 08 02:00

Ahhh... DC. Jedna z moich ulubionych konsol do dziś. Przeszłem na niej trochę tytułów, m.in: Ready 2 Rumble, Unreal Tournament, Sonic Adventure 2, Soul Calibur, Sega Rally 2, Toy Commander i wiele innych. Ta konsolka stoi u mnie już z około 7 lat (dokładnie nie pamiętam, mały szczyl wtedy byłem jak to dostałem ;) ). Gdyby DC był popularny w Europie, z pewnością wielu developerów zainteresowałoby się tą konsolą. A szkoda, bo gra ma możliwości techniczne np. na POP: Sands of Time, GTA III czy inne gry z tej epoki.
Hamstakillah
Arnold

Postprzez piemaker » So lip 05, 08 16:12

Szczerze mówiąc Legacy of Kain na dc nie było takie złe
piemaker

Postprzez SALADYN » So lip 05, 08 17:34

piemaker napisał(a):Szczerze mówiąc Legacy of Kain na dc nie było takie złe
Legacy of Kain : Soul Reaver nie tyle nie jest złe co jest świetną przygodówką z nietuzinkowym klimatem , kolejne części również mnie zachwyciły. Szkoda tylko że LOK:SR 2 został skasowany z listy wydawniczej gier na DC , za to jedynka ma lepszą oprawę od wersji z PSX-a.
SALADYN

Postprzez rimek » N lip 13, 08 21:30

wciaz mam DC i 3 tygodnie temu skonczylem znowu sage Shenmue... <szkoda ze tej 3 nie zrobili :/> imo wciaz mam nadzieje ze zrobia!
rimek
Coward Duck

Postprzez Hamstakillah » Pn lip 14, 08 03:47

Niestety, moje DC padło (trzeba wyregulować czytnik). Całe szczęście że jestem w stanie to zrobić :D
Hamstakillah
Arnold

Postprzez SALADYN » Pn lip 14, 08 10:49

Hamstakillah napisał(a):Niestety, moje DC padło (trzeba wyregulować czytnik). Całe szczęście że jestem w stanie to zrobić :D

Uważaj jak będziesz kręcił tą śrubką mojego DC to tylko dobiło.
SALADYN

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole