Grafika/Animacje/Inne

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Blady » Śr sty 09, 08 22:28

Patrząc na filmiki mam WRAŻENIE, że wciąż mam do czynienia z tym samym silnikiem, co w MGS3...tak, część tekstur jest piękna, zastosowano jakieś tam filtry i efekty których skróty są trudniejsze niż łacińskie nazwy chorób wenerycznych, ale brakuje w tym...dynamizmu? Wszystkie akcje wydają się wymuszone, nie wiem, czy ktoś inny ma takie wrażenie. Widząc takie np. Uncharted czy od biedy Gearsy mam wrażenie, że wszystko jest płynne, zgrane jak wygaszacz ekranu, tutaj zaś każdy skok odrywa Snake'a od osi gry. Wiem, dziwne, ale prawdziwe.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr sty 09, 08 22:41

Mam to samo wrażenie. Najprawdopodobniej dlatego, że jest to mocno przerobiony Engine MGS 3 z nowymi efektami graficznymi.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr sty 09, 08 22:53

Gac666 napisał(a):jest to mocno przerobiony Engine MGS 3 z nowymi efektami graficznymi.
który jest delikatnie przerobionym silnikiem MGS2
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr sty 09, 08 23:00

No ale o tym to już każdy wie ;P.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sixers » Cz sty 10, 08 13:55

Nie, to raczej inny silnik. Tym bardziej że PS3 ma (chyba) zupełnie inną architekturę niż PS2.

Może po prostu Japończykanie nadal nie radzą sobie z Next Genami (vide np. Pro Evo 2008)
- You too..? Immortal...
- No. I just don't fear death.
Sixers
Arnold

Postprzez Gillian » Cz sty 10, 08 14:22

Nie jest problemem przepisac taki engine na inną architekturę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sixers » Cz sty 10, 08 19:46

Jakoś wydaje mi się to mało prawdopodobne (że to ten sam silnik).
- You too..? Immortal...
- No. I just don't fear death.
Sixers
Arnold

Postprzez Bizon » Pt sty 11, 08 11:32

Powiem inaczej...
To jest nowa "next-genowa" wersja starego silnika z SE.
Nie jest to ten sam program, a taki lekki remake ;)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez uci » Pt sty 11, 08 13:09

no skoro sie sprawdzał w MGS2 i 3 to i w 4ce tez sie sprawdzi, wystarcza tylko modyfikacje:]
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Blady » Pt sty 11, 08 13:15

Tia, wystarczy zobaczyć, jak wygląda poruszanie się w trybie FPP w MGS4- nieruchomy gun pośrodku, zupełnie oderwany od rzeczywistości -wszystko porusza się tylko dookoła, to otoczenie idzie- NIE TY!! trochę jak na takich starych gierkach- miałeś namalowany na ekranie samochód a poruszało się tylko animowane tło. Ale spoko.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Lost » Pt sty 11, 08 13:29

Blady napisał(a):Tia, wystarczy zobaczyć, jak wygląda poruszanie się w trybie FPP w MGS4- nieruchomy gun pośrodku, zupełnie oderwany od rzeczywistości -wszystko porusza się tylko dookoła, to otoczenie idzie- NIE TY!!

Przecież prace nad grą nadal trwają, więc wiele rzeczy powinno ulec poprawie. Tak na marginesie: czy to przypadkiem nie scenariusz jest najważniejszym aspektem w MGSach?
Lost
Zanzibar

Postprzez uci » Pt sty 11, 08 15:10

Story-based Action game - jak to opisano na IGN.

Ale mimo wszytsko MGS4 to szpiegowska gra akcji a nie Point&Click żeby fabuła była jego głownym atutem.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » Pt sty 11, 08 16:28

?! Fabuła niby nie jest głównym atutem MGS4?! Przynajmniej w poprzednich częściach była jednym z głównych, o ile nie głównym...
Nevar
banan

Postprzez raven_raven » Pt sty 11, 08 18:06

Ładnych rzeczy się dowiaduję. Od chyba MG2:SS fabuła to jeden z większych atutów serii, reszta to tylko wspaniała otoczka.

Z tego, co słyszałem, MGS3 ma zupełnie inny silnik od tego z MGS2. To, że są podobne animacje i ruchy, akcje nie musi znaczyć, że silnik jest ten sam.
I wcale nie znaczy, że MGS4 musi mieć ten silnik. Nawet jeżeli ma - graliście, by oceniać go? Co z tego, że będzie ten sam, skoro może mieć wielkie możliwości i znakomicie się spisywać przy MGS4?
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Bizon » Pt sty 11, 08 18:34

raven_raven napisał(a):Co z tego, że będzie ten sam, skoro może mieć wielkie możliwości i znakomicie się spisywać przy MGS4?

I nadal będziemy mieć ekrany Loadingowe ;P
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gillian » So sty 12, 08 22:31

Lost napisał(a):Tak na marginesie: czy to przypadkiem nie scenariusz jest najważniejszym aspektem w MGSach?

Wałkowane to już było milion razy. Owszem - jest. Tylko jeśli rozgrywka nie miała być ważnym aspektem gry (tak, to wciąż gra) to powstałby film. Proste. A że jest to gra, a nie film to ja wymagam od tej gry tego, czego od gier na platformy nowej generacji się wymaga!

Mam już spore doświadczenie growe. Nie jestem jakimś wymiataczem, ale widziałem wiele i orientuję się w paru sprawach. I z tego co widzę na filmikach z gameplayu, to MGS4 w kwestii rozgrywki wciąż tkwi w 32 bitach. Niestety. I nic nie zanosi się na to, by miało coś ruszyć. I jeśli naprawdę się nie mylę to czuję, że nowe przygody Snake'a jako gra (!) będą dla mnie niewypałem. I wystarczy mi wtedy dobry Theater Mode.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez raven_raven » So sty 12, 08 23:03

Widocznie Tobie. Ja nawet w MGS-ach widzę świetne gry. Widziałeś gdzieś taką skaradankę jak MGS 1, 2 czy 3? Pewne elementy jako pierwsze pojawiają się właśnie w MGS, potem kopiowane są w innych grach.

A loadingi po to, by grafika była jeszcze ładniejsza, animacja jeszcze płynniejsza a otoczenie jeszcze bardziej skomplikowana.
Loadingów mogłoby nie być, gdyby gry od początku nie stawiały poprzeczki jeśli chodzi o grafikę. PS3 bez problemu stać na całą grę bez loadingów. Tyle, że coś za coś. Jeśli chcemy mieć taką grafikę, jaką nam na trailerach przedstawiają, musimy mieć loadingi.

Rozumiecie? GTA nigdy nie było piękne, bo musiało się ładować w locie, a cały obszar gry musiał być w pamięci (tekstury itp.). Za to MGS-y są śliczne, bo się ładują często.
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Gac666xx » So sty 12, 08 23:09

"A loadingi po to, by grafika była jeszcze ładniejsza, animacja jeszcze płynniejsza a otoczenie jeszcze bardziej skomplikowana.
Loadingów mogłoby nie być, gdyby gry od początku nie stawiały poprzeczki jeśli chodzi o grafikę. PS3 bez problemu stać na całą grę bez loadingów. Tyle, że coś za coś. Jeśli chcemy mieć taką grafikę, jaką nam na trailerach przedstawiają, musimy mieć loadingi. "

Dupa, bo PS3 spokojnie otwarty teren by wygenerowała.

To raczej przyzwyczajenie i element gameplayu, do którego się przyzyczaili twórcy.

Szkoda, bo przez to mamy praktycznie odświeżany kotlet (po raz kolejny, tylko za każdym razem inny sos), ja chętnie zagrałbym w MGS4 właśnie bez loadingów.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Blady » So sty 12, 08 23:51

Hej, przecież to ja jestem największym zrzędą!!

Nie trzeba grać, żeby WIDZIEĆ, jak wygląda tryb FPP, jest on godny pożałowania!!

"to go nie używaj"

NIE O TO CHODZI!! Jeśli Kojima mówi o możliwości przejścia całej gry w trybie FPP, to nie powinien on być pracą domową odrobioną na kolanie, tak jak ruchy Snake'a- nienaturalne spadanie, "pływanie" podczas biegu, przesuwanie się świata podczas turlania na bok...tak trudno podpatrzeć na dokonania gości od Uncharted, Ratcheta? PS3 zaczyna pokazywać na pazurki, a w MGS4 piasek pod ciężarówką hajcuje się aż miło...
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » N sty 13, 08 02:16

twilite_kid napisał(a):Nie jest problemem przepisac taki engine na inną architekturę.

Jest problem. PS2 a PS3 to dwa inne światy; przepisywać silnik z jednej na drugą to tak, jakby pisać silnik od nowa.
Po prostu, Konami, które w czasach PS2 wydawało jedne z piękniejszych gier, tak teraz cały czas stoi w czasach PS2 i jakoś nie potrafi przeskoczyć w tryb next-gen (nawet Silent Hilla oddali do zrobienia Amerykanom; a SH3 był jedną z piękniejszych graficznie gier na PS2).

raven_raven napisał(a):A loadingi po to, by grafika była jeszcze ładniejsza, animacja jeszcze płynniejsza a otoczenie jeszcze bardziej skomplikowana. (...) Tyle, że coś za coś. Jeśli chcemy mieć taką grafikę, jaką nam na trailerach przedstawiają, musimy mieć loadingi.

Podstawowe pytanie: widziałeś Uncharted (na filmikach, screenach, w rzeczywistości - cokolwiek)? Gra nie ma prawie loadingów, a jeżeli są, tą są bajecznie krótkie; raz na ruski rok zdarzy się doczytywanie tekstur, a MGS4 wygląda przy tym jak ubogi krewny, jak faktycznie tylko lekko dopakowana gra z PS2, tak pod względem animacji, rozległości terenu, skomplikowania terenu czy też grafiki ogólnie.

Ogólnie, dziwna rzecz. Na filmikach i screenach MGS4 faktycznie wygląda bardzo ubogo (skoro ludzie mówią nawet, że to jeszcze silnik z MGS3, to musi coś w tym być :P). Ale w relacjach z targów, ludzi, którzy mieli okazję ujrzeć grę na żywo, zazwyczaj słyszy się same ochy i achy, nawet jeżeli chodzi o grafikę.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gillian » N sty 13, 08 02:21

raven_raven napisał(a):Widziałeś gdzieś taką skaradankę jak MGS 1, 2 czy 3?

Widziałem lepsze skradanki (którekolwiek Tenchu w porównaniu do MGS1, Splinter Cell vs 2 i 3)

A w kwestii loadingów. Loadingi są mega potężnym ułatwieniem dla twórców. Mamy wgranie lokacji do pamięci i automatyczny reset poprzedniej i wszystkiego, co się tam działo. Gdy uruchamiamy alarm i zmieniamy planszę strażnik ścigający nas w poprzedniej nie pobiegnie przez granicę loadingu. Zresetuje się i przybiegnie inny patrolujący nową lokację. Sztampowość do potęgi - takie rzeczy stosowało się w poprzednich generacjach ze względu na niedobór RAMu, etc.

I nieprawda że doczytywanie w locie odbija się na grafice.

raven_raven napisał(a):Pewne elementy jako pierwsze pojawiają się właśnie w MGS, potem kopiowane są w innych grach.

Racja. Ale jak wspomniałeś - elementy. Bo szkielet gry jest w dzisiejszych czasach juz żałosny poprostu.

Ja naprawdę uwielbiam tę serię. I właśnie z miłości się o nią boję. Taka forma troski.
Od genialnej serii gier oczekuję genialnych rozwiązań. Zobaczymy...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez raven_raven » N sty 13, 08 11:53

Gac666

To raczej przyzwyczajenie i element gameplayu, do którego się przyzyczaili twórcy.

Eh, proszę Cię! Wg. Ciebie twórcy robią loadingi, bo to tradycja??
Jasne, że PS3 wygeneruje otwarty teren. Ale - grałeś w MGS4? Widziałeś wszystkie lokacje? Wiesz na pewno, że będą same małe lokacje z loadingami co 3 kroki!?

KONAMI jest naprawdę dobre z programowania, nie bądźcie takimi niedowiarkami. Loadingi czemuś służą, nie są dla tradycji. Dzięki nim mamy szczegółową grafikę, stabilny framerate i lepsze tekstury.

I jeszcze jedno - doczytywanie w locie nie jest takie wspaniałe, jak można by myśleć. Najgorsze jest to, że laser strasznie się zużywa podczas tego, bo płyta jest bez przerwy czytana. W razie gorszego lasera może zdarzyć się, że będziemy często oglądać napis loading bądź animacja będzie się cieła.
Czy którekolwiek GTA na PS2 miało stabilny framerate? Nawet jeżeli GTA3, to na pewno nie GTA VC i GTA SA. Szczególnie, kiedy na płycie zaczynają pojawiać się rysy, wtedy jest jeszcze gorzej.

A jeśli chodzi o loadnigi - to czy strażnik pobiegnie za nami mimo loadingu, czy nadal będzie alarm - to wszystko zależy od programistów. Zawsze można wyczyścić pamięć z np. lokacji i wgrać nową, ale zostawić dane takie jak aktualna sytuacja na polu bitwy, c'nie?
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez wojnar » N sty 13, 08 12:01

Konami mogłoby zrobić coś takiego jak będzie w np. DMC4, czy GTA4, czyli zainstalowanie części danych na dysku konsoli w celu usunięcia wszelkich loadingów.
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Gillian » N sty 13, 08 12:27

raven, ja bym wolał gorszą grafikę i brak loadingów. Dla mnie takie ciachanie lokacji na plansze psuje rozgrywkę i czyni ją niespójną. Bo w MGS gameplay ogranicza się do bezpiecznego przebrnięcia z jednej planszy na drugą. Właściwie nie ma żadnego zagrożenia - uda ci się wejść niepostrzeżenie do kolejnej lokacji - masz spokój z poprzednią. Takie to sztampowe. Już MGS3 mnie TOTALNIE znudził tym systemem. I boli mnie bardzo, że MGS4 będzie takie same pod tym względem. Pamiętajmy - mamy do czynienia z kolejną generacją gier i konsol!

raven_raven napisał(a):doczytywanie w locie nie jest takie wspaniałe, jak można by myśleć. Najgorsze jest to, że laser strasznie się zużywa podczas tego, bo płyta jest bez przerwy czytana.

Nieno bez przesady... W PS3 chyba nie ma tak żałosnych czytników jak w PS2. Jak dla mnie nie jest to żaden argument. Tak samo możesz powiedzieć, że nie można oglądać filmów na konsoli czy słuchać muzyki bo laser się zużywa od ciągłego doczytywania.
No rozśmieszyłeś mnie tym "argumentem".
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N sty 13, 08 12:36

"Cytat:
Gac666

Eh, proszę Cię! (...) c'nie?"

Widzisz od tego jest dysk twardy i dużo pamięci ram. Niestety twórcy konsol jeszcze mało w to inwestują.

Zaś jeśli chodzi o twoje argumenty. Nie zgadzam się z nimi po prostu i tyle.
Zauważ, że Konami obiecało nam w MGS 3 otwarty teren bez loadingów, a jakoś się ich nie doczekaliśmy. W MGS 4 wszyscy myśleli, że to kolejny krok ewolucji, ale dupa jednak nie.

Tak jak kolega wyżej napisał, jest to specjalny element gameplayu. Ja nie mówię, że mapki mają być znowu małe, bo w MGS 3 były już duże. Jednakże element ten został głównie po to by gracz mógł wyjść z lokacji gubiąc pościg lub zmniejszając poziom "poszukiwań" jak to w poprzednich częściach było.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez raven_raven » N sty 13, 08 23:09

Heh, ja wiem, że KONAMI naobiecywało dżungli w której się zgubimy, małp do których C4 poprzyczepiamy i inne cuda na kiju.

Na szczeście MGS3 zainteresowałem się po jego premierze, więc tych zapowiedzi nie czytałem. Nieźle musieliście się zawieść na tej grze, jeśli chodzi o świat gry.

Jeśli chodzi o loadnigi - cóż, choćbyśmy mieli masę ramu i dysku twardego to twórcy mają do wyboru - gorsza grafika od innych gier i brak loadnigu bądź lepsza grafika, framerate i loadingi.

Twilite_kid - wiesz, że właśnie od filmów i muzyki najbardziej lasery się niszczą? Trafiłeś w dziesiątkę tą zamierzoną ironią. No bo właśnie przez ciągłe czytanie płyty laser po prostu się szybciej zużywa. I nie ma znaczenia czy jest czerwony czy niebieski laser. Tak samo mocniej się zużywa.
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez uci » N sty 13, 08 23:20

no niestety, jakoś słabo jeszcze idzie twórcom przeskoczenie na duze ilosci Ramu i twarde dyski w konsolach.
PS3 spokojnie wyciaga ogromne dogrywane na bierząco tereny bez zająkncięcia (Uncharted, czy Assassin's Creed gdzie loadingi mamy tylko przy zmianie miast)
Wiec troche rażą kawałki mapy połączone pkt. Loadingu (pewnie także służą do checkpointów) - bo rozumiem że przechodząc z mapy do mapy np. Alarm nam nie znika, ale goniący nas wrogowie odpuszczają i zastepują ich nowi.
I jakoś te dogrywanie plansz nie przeszkadzają przenikaniu broni przez ściany (to jednak boli taka niedoróbka)

Ale wróce jeszcze do fabuły - jest ona głównym atutem serii, ma ona nas zmuszać do przechodzenia kolejnych elementów planszy, zabijania bossów itd. - ale bez dobrego gameplaya, to z dobrą fabułą gre się tylko przechodzi, a nie gra w nią.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pn sty 14, 08 00:17

raven_raven napisał(a):Twilite_kid - wiesz, że właśnie od filmów i muzyki najbardziej lasery się niszczą? Trafiłeś w dziesiątkę tą zamierzoną ironią. No bo właśnie przez ciągłe czytanie płyty laser po prostu się szybciej zużywa. I nie ma znaczenia czy jest czerwony czy niebieski laser. Tak samo mocniej się zużywa.

Ale to zużycie lasera podejrzewam, że nie jest tak znaczące jak przy PS2. Miałem do czynienia z czytnikami, które wałkowałem bezlitośnie latami i się nie zużywały znacząco (PSX, DC, zwykłe odtwarzacze CD), a i spotkałem się z PS2, które używane niestety dośc sporadycznie przez 3 lata ma laser do wymiany.

I powtarzam - grafika nie jest najważniejsza. Wolę dwukrotnie gorszą grafikę i płynną rozgrywkę. Zresztą MGS4 już teraz jest o wiele brzydszy od gier, które sobie dobrze radzą z dogrywaniem w locie, także jakoś te loadingi nie wpłynęły na ultra-piękną oprawę gry. Przynajmniej w tym momencie. A już niewiele czasu jest by coś znacząco zmienić.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Pn sty 14, 08 00:41

raven_raven napisał(a):Jeśli chodzi o loadnigi - cóż, choćbyśmy mieli masę ramu i dysku twardego to twórcy mają do wyboru - gorsza grafika od innych gier i brak loadnigu bądź lepsza grafika, framerate i loadingi.

W takim razie Kojima Production poszło na kompromis, i dowaliło zarówno loadingi, jak i "gorszą grafikę od innych gier" ;D

Powtarzam po raz drugi, zagraj w Uncharted czy Assassin's Creed - te gry mają genialne i bardzo naturalne animacje, rozległe tereny i świetną grafikę, a jednocześnie bardzo rzadkie loadingi.
Nie twierdzę, że MGS4 wygląda brzydko; po prostu wygląda i zachowuje się nie w pełni tak, jak przystało na system seller w drugim roku istnienia konsoli; na pewno, w przeciwieństwie do MGS2 czy MGS3, nie jest to pokaz mocy konsoli, na której chodzi.

I fakt, MGS zapewne będzie miał świetną fabułę i w ogóle. Jednak, wbre temu, co niektórzy mówią, MGS to przede wszystkim gra - fabuła jest tylko, bardzo ważnym, elementem tej gry. Jeżeli Kojima chciałby stworzyć coś, gdzie fabuła gra najwazniejszą rolę, napisałby książkę.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez raven_raven » Pn sty 14, 08 09:01

Może i macie rację... no cóż, trzeba poczekać i zobaczyć, jak to wszystko będzie wyglądać po premierze.

A Uncharted już troszkę obadałem i na pewno łyknę jeszcze więcej.
raven_raven
Młody Ocelot

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid 4