Electronic Arts dostało pstryczka w nos!

Moderator: GM

Electronic Arts dostało pstryczka w nos!

Postprzez Blady » Pn mar 31, 08 20:54

Powiem szczerze, firma EA parę ładnych lat temu dała mi parę wspaniałych gier, ale dobre czasy się skończyły. Mamy teraz do czynienia z największym monopolizmem na rynku gier komputerowych. EA porusza się jak ogromna gąbka, która wchłania biedne, ale kreatywne firmy. Dotknęło to Bioware, twórców KOTORa i Mass Effect. EA miało już na widelcu moje najukochańsze UBISOFT, ale na szczęście dobra sprzedaż Assassins Creed'a pozwoliła francuzom uciec od tej bezdusznej korporacji, która teraz chce wykupić Rockstar- tak, twórców uwielbianych GTA.

Ktoś powie- hej, może te firmy mając dofinansowanie będą robić lepsze gry, niż kiedy byli niezależni?

Nic z tego. Wystarczy zobaczyć co stało się z DICE, twórcami Battlefield 2- mając doskonały pomysł musieli wcześniej wypuścić niedopracowany produkt, bo tego wymagało nastawione na zyski Electronic Art- żądali oni też zmniejszenia realizmu gry. DICE na szczęście potem wypuściło patche poprawiające realizm i parę bugów, ale zły smak pozostał.

Teraz jednak EA przesadziło. DICE stworzyło kolejną część Battlefielda, która zapowiada się naprawdę znakomicie- Bad Company, gdzie dosłownie każdy budynek może zostać zniszczony w realistyczny sposób- kule zostawiają prawdziwe dziury w ścianach, a nie tylko teksturę jak w COD4.

EA musiało jednak całkowicie spieprzyć całą przyjemność grania w Bad Company. Czemu? Otóż po zapłaceniu 60 dolarów za grę na Xboxa mamy w grze dostęp tylko do 5 broni z możliwych 15. Jak odblokowujemy pozostałe 10? MUSIMY ZA NIE DODATKOWO ZAPŁACIĆ, ZA KAŻDY KARABIN Z OSOBNA!! Rozumiem kupowanie dodatków do gier dodających mapy czy tryby gry, ale EA żąda płacenia za każdy dodatkowy karabin osobno. Co więcej karabiny te są prawdopodobnie już na płycie, a konsolowiec kupi jedynie KOD, pod którego wpisaniu możliwe będzie użycie innych karabinów.

Obrazek
Dlatego właśnie paru dziennikarzy z branży powiedziało- nie, EA trzeba powstrzymać, bo niedługo każą płacić za tekstury i muzykę w grze. Dlatego jeśli chcesz poprzeć ich akcję po prostu obejrzyj ten film na youtubie i jak chcesz dowolnie skrytykuj EA po angielsku lub innym znanym ci dialektem w komentarzach.
Bądź Polakiem, walcz o wolność.

KONIECZNIE OBEJRZYJ FILM

Bad Company B.S
Ostatnio edytowano Cz kwi 10, 08 16:55 przez Blady, łącznie edytowano 4 razy
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn mar 31, 08 21:05

Nie moge sie oprzec.

skrytykuj EA po angielsku

Bądź Polakiem, walcz o wolność.

Tak bardziej w temacie.
O jakiej wolnosci mowisz? Przeciez jest wolny rynek i mozesz sobie kupowac takie gry jakie chcesz. Nikt nikomu nie kaze kupowac gier EA.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Uzion » Pn mar 31, 08 21:11

To juz jest chamstwo. Zdaje sobie sprawe z tego, ze Twoja wypowiedz jest nieco subiektywna i tym bardziej ja nie znam w ogole sytuacji z EA, ale mimo to poruszyla mnie.
Panowie z firmy zachowuja sie tak, jakby nie mieli zadnego honoru, ani godnosci. Zachowuja sie tak, jakby gdzies mieli graczy i opinie, a jedyna wartoscia dla nich byl wlasny zysk. (A moze to ich ostatni krzyk przed smiercia, proba desperacji? ;-) ) Jestem jeszcze w stanie zrozumiec placenie za Premium Accounts w MMO, czy tak jak juz wymieniles, oplaty za nowe mapy czy duze dodatki do gier, ale nie czegos takiego. Xbox w ogole nie powinien przyjmowac takiego wyludzania na swoja konsole, bo sam sobie tylko opinie pogorszy.
Mam nadzieje, ze takie perfidne sposoby nie rozwina sie w przyszlosci i spotkaja sie z jak najwiekszym oporem ze strony graczy. Ciekawe kto to wymyslil... Niedlugo moze bedzie trzeba zaplacic za godzine gry na swojej konsoli... Zreszta nie wiem, niech sie wypowie w tym temacie ktos zaznajomiony z tym wszystkim.
Uzion
The Fury

Postprzez Bizon » Pn mar 31, 08 21:15

Słyszałem już o tym. Głupszego pomysłu prawdę mówiąc nie słyszałem.
Czy to ma być jakiś sposób na walkę z piractwem? (nie chcesz płacić za soft, to płać za broń?)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Blady » Pn mar 31, 08 21:21

No i czemu zakładam, że wszyscy użytkownicy są Polakami, zastanówmy się nad tym, podyskutujmy, bo warto rozmawiać...

Co tu dużo mówić, jak Konami żeruje wyzyskuje fanów wypuszczając coraz to kolejne edycje MGS, pozbawione dodatków dostępnych w innych rejonach świata też nie wolno tego krytykować, bo nikt nie każe kupować, fakt.

Co do EA

O wolności rynku nie można mówić, kiedy najpotężniejsza firma może nie tylko wchłaniać małe, niemogące się bronić firmy, ale i dyktować im warunki przetrwania, nie patrząc na fanów. Nie patrząc na ogólnie przyjęte normy moralne, które szanują nawet tacy giganci jak Bungie czy Rockstar. Automatycznie zwiększając piractwo i niechęć konsumentów do kupowania legalnego oprogramowania, EA obrasta kolejnymi studiami, które szybko zamyka lub odcina im dopływ funduszy. Taka polityka niezdrowej konkurencji nie powinna być tolerowana a slogan "to nie kupuj" to uciekanie od narastającego problemu komercjalizacji przemysłu gier komputerowych.

Dodam, że problem ten nie dotyczy tylko Xbox Live- kupowanie broni do gry będzie też miało miejsce w wersji na PS3, przez PSN.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn mar 31, 08 21:28

O wolności rynku nie można mówić, kiedy najpotężniejsza firma może nie tylko wchłaniać małe, niemogące się bronić firmy, ale i dyktować im warunki przetrwania, nie patrząc na fanów.

To wlasnie jest wolny rynek.
Przetrwa ta firma ktora potrafi sie najlepiej odnalezc.
A ze szanse na starcie sa nierowne? Nikt nikomu nie obiecywal lekkiego zycia.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez solidus grabczas » Pn mar 31, 08 21:33

Dlatego właśnie wychodzę z założenia że piracenie gier od EA to nie grzech... przeginają i jeśli zaczną sprzedawać za mało gier to może pomyślą o graczach nie o mamonie... NFSa nie miałem i mieć oryginalnego nie będę jedyna gra za którą mógłbym zapłacić to BF2 lub BF2142 bo te gry lubię ale tego nie zrobię bo chcę żeby EA walnęło coś po kieszeni i żeby pomyśleli nim będzie za późno (ceny premierowych gier od EA i biją normy tylko Microsoft potrafi wyciągnąć więcej za premierówkę na PC np Flight Simulator do niedawna, może się zmieniło, kosztował po premierze po 250zł ale nie o tym temat), o ile już nie jest. Drugi powód to taki że wolę CoD4 ;).
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Blady » Pn mar 31, 08 21:35

Kul, to nie jest kwestia zrozumienia niuansów prawnych, bo gry komputerowe to biznes i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Każdy tak zarządza podległymi działami, jak mu wygodniej i to też jest unormowane prawnie.

Nie znaczy to jednak, że powinniśmy to TOLEROWAĆ, a tym bardziej marginalizować problem, jakim jest nadużywanie zaufania graczy, dzięki którym przecież firmy stają się tym, o czym ich dawno zapomniani założyciele marzyli.

Poza tym, to nie jest rynek w takim pojęciu jak Dunlop czy Pirelli, gdzie możesz zwrócić się do tej firmy, która ma odpowiadający ci produkt, bo jak fani KOTORA, wierz mi, jest ich masa, mogą być spokojni o losy ich ukochanej firmy Bioware?

Jakim cudem Sony utrzymuje maleńkie Team ICO, dlaczego pozwala im w spokoju pracować nad grami wiedząc, że ich produkcje, choć doceniane przez krytyków i cenione przez graczy nigdy nie trafią do czołówki najlepiej zarabiających serii?

Choć trudno w to uwierzyć, można rządzić firmą nie tylko portfelem, ale jak widać- również sercem, lub zdrowym rozsądkiem, jak to jest w przypadku np. z Valve i ich wciąż opóźniającymi się premierami gier. Firmy te jednak są doceniane przez graczy, którzy rzadko czują się oszukani, lub wręcz- okradzeni. Tak, nikt ci nie każe kupić ich gry, ale czasem aż chce się docenić firmy poświęcające swój czas i serce w tworzone gry.
W przypadku gier z EA natomiast pierwszą myślą jest zastanowienie się, czy cena na pewno jest adekwatna do wystawianego produktu.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn mar 31, 08 21:50

Bauahahahahahahhaha.

Szczerze mówiąc to nie słyszałem tego i szczerze mówiąc tym bardziej potwierdziło mnie to w przekonaniu, że EA to najgorszy złodziej jaki może być.
Nie dość, że zwykle wydają same przedłużające się serie czyli odgrzewane kotlety, to cenowo sa do bani oraz wsparcie (patche, jakie patche?) jest po prostu żałosne. Jedynie chyba tylko Command & Conquer jakoś w tym momencie odstaje.

Staram się zwykle nie kupować gier od EA i tak na prawde mam chyba tylko 2 tytuły.

Niestety EA od dawna ma w dupie graczy. Co z tego, że gry wychodzą jak wychodzą zwykle do dupy i niedopracowane. Może się w końcu nauczą, a jak nie no to trudno, na szczęście jest jeszcze kilka innych firm.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Pn mar 31, 08 21:51

To sa niuanse ekonomiczne, nie prawne i na tym zakoncze z mojej strony, bo idealy idealami a rzeczywistosc rzeczywistoscia.
Inna sprawa, ze nie mam zamiaru pisac o czyms takim jak trafianie do roznych segmentow rynku, innego rodzaju ludzi i o innych takich tam malo waznych szczegolach ktore nikogo nie interesuja.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bushiken » Pn mar 31, 08 21:55

Mogę się tylko podpisać pod Bladym i inni moimi przedmówcami.
Nigdy nie lubiłem EA, a nawet masy ich gier na PC. Kupa licencji filmowych i nie tylko mająca sprawić iż gry będą się sprzedawać.
Mimo tego iż lubię miedzy innymi "LotR'a" nie grałem nigdy w żadna z gier opartych na tej Trylogii wydaną przez EA.
Nie wiem czemu ale miałem dziwne wrażenie czytając Twoje posty, że Ty bronisz EA KUL.
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez kul2 » Pn mar 31, 08 22:01

Nie mam najmniejszego powodu by bronic EA i tego nie robie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Old Snake » Pn mar 31, 08 22:07

Ja już od jakiegoś czasu zaczynam mieć dość EA games. Kiedy specjalnie cenzurowali gry do takiego stopnia, że nawet 5cio latek mógłby spokojnie grać, aby tylko obniżyć poziom wiekowy gry (Black bez krwi - bleee) wytrzymałem bo były to nadal dobre grywalne gry. Kiedy wypuszczali kolejne dodatki do gier, które po pierwsze kosztowały tyle co normalna gra, a po drugie nie były to dodatki typu stand alone albo odcinali kupony od moich ulubionych serii niekoniecznie zwiekszając jakość produktu wytrzymałem. Lecz gdy spier@#$%i konwersje orange boxa na PS3 (tak, to właśnie oni) coś we mnie pękło, bo gdy wydaję te pieprzone 219 zł to liczę, że produkt ma spełniać moje oczekiwania (najśmieszniejsze że na Xboxa konwersja wyglada lepiej) a jeśli nawet tnie gorzej niż na konkurencyjnej konsoli to przynajmniej bede mógł pograć w multiplaya (miałbyć patch ale doczekać się nie idzie). Teraz kiedy słyszę, że wprowadzają takie rzeczy to wcale się nie zdziwię jak więcej osób zacznie piracić. Miałem zamiar kupić Battlefielda: BC bo myślę, że będzie to niezła gra ale jak będe musiał płacić za coś za co zapłaciłem już w sklepie to rzygać mi się chce. Druga sprawa, że nawet jak bym chciał kupić te bronie i inne dodatki z PS Store to nawet nie mam jak, bo płacić można tylko kartą kredytową, karty bankomatowe czy przelewy nie bangla. Może Sony w końcu wprowadzi zdrapki bo to by ułatwiło życie wielu ludziom. Nie twierdzę, że nie będę kupować gier wydawanych przez EA bo pare tytułów zapowiada sie smakowicie ale też chyba nie będe ich kupować w sklepie bo skoro musze płacić za duperele to przynajmniej może zaoszczędze na grze. EA chyba nie szanuje graczy kupujących oryginały i wsadza wszystkich do jednego wora. Elektronicy się popsuli i kijeczek im w dupeczkę.
Aha i gra powinna sie nazywać EA games is BAD company.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gillian » Pn mar 31, 08 22:54

Kiedyś EA mi się dobrze kojarzyło. Teraz to dla mnie tylko maszynka do zarabiania pieniędzy. Wkurza mnie to, że w grach od EA jest tyle takiego amerykańskiego nowego modnego kiczu. Typu to całe EA Trax z muzyką, która ma zadowolić głównie gusta nastoletnich fanów MTV.

A co do samych praktyk tej firmy. Myślę, że poprostu EA będzie coraz bardziej nastawiało się na mainstream. I w sumie niech robią, co chcą. Ja ich gier nie muszę kupywać. Byleby tylko dobre, niewinne serie, tudzież ambitni twórcy nie zostały przez nich wchłonięte, bo za pare lat nie będzie w co grać. A o Take Two (bo to T2 miałoby niby być wykupione przez EA, Rockstar "tylko" podlega T2) się nie martwię, po premierze GTA IV, odbiją się od finansowego dołka.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pn mar 31, 08 23:14

no też liczę że może jednak odsuną się od swoich mniejszych podwykonawców. jak np. w Dead Space.
Problem lezy dalej, sprzeda sie - to już EA zajmnie sie sequelem a najlepiej trylogią, niesprzeda się, firma zjamnie sie robienie patchów do Fify czy coś.

Ale niestety tak to jest Molochy pochłaniają pomysłowych twórców, zrzucają im nierealne wymagania i tylko licza na zyski, mając w nosie to że my gracze dostajemy potem swoje ulubione serie, jakieś juz takie nie Te...
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Blady » Cz kwi 10, 08 16:54

Wygrana walka!! Oto, jak jeszcze parę tygodni temu wyglądało oficjalne stanowisko EA-
At launch, EA will release a Gold Edition of Battlefield: Bad Company which will feature an additional five new weapons. For players who do not purchase the Gold Edition of the game, they can still buy the five weapons at a small individualized price per item. All weapons are balanced for gameplay. More weapons offer players more choices but do not create an advantage/disadvantage for players who do not opt to buy new items.

Dzięki ogromnemu poparciu bojkotu przez takie strony jak Kotaku i IGN, oto, jak zareagowano na głos fanów:

IGN: So there’s no charge for the Gold Edition guns?

Karl-Magnus: No, there’s no charge for any of the guns in the game. All of the guns in the game can be achieved without purchasing them. All guns are available to everyone. However, we want to give some exclusivity to those who buy the Gold Edition. They will get the five Gold Edition weapons from Day One when they put the disc in. People that don’t buy the Gold Edition can get the five additional weapons by getting to the final rank in the game. There will be a golden, shiny five-weapon unlock when they hit level 25 in the game.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz kwi 10, 08 17:00

Brawo! Nareszcie kurde ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bushiken » Cz kwi 10, 08 19:54

Brawo to pokazuje, że wpływ środowiska może pozytywnie wpłynąć na naszą ulubioną korporacje.
Bushiken
Revolver Ocelot

Postprzez wojnar » Pn kwi 21, 08 19:28

5 bonusowych broni i sposoby na ich zdobycie:

* QBU88 Sniper Rifle: Złożyć przedpremierowe zamówienie w jednym z wybranych sklepów. Na razie wiadomo, że może to być Gamestop lub Amazon, ale lista pewnie się rozszerzy.
* UZI Submachine Gun: Ściągnąć i zagrać w demo
* M60 Light Machine Gun: Zasubskrybować biuletyn informacyjny Battlefield
* F2000 Assault Rifle: Zarejestrować imię swojego żołnierza
* USAS12 Shotgun: Sprawdzić swoje statystyki w dniu premiery gry

http://polygamia.pl/zapracuj-na-swoj-ekwipunek
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Gac666xx » Pn kwi 21, 08 20:49

O ja pierdziele... kurna co za debilizm!
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Old Snake » Pn kwi 21, 08 22:15

Mi na szczęście do życia nie jest potrzebna żadna z w/w pukawek.
Old Snake
Vamp

Postprzez Gac666xx » Pn kwi 21, 08 22:16

No dobra, ale może będziesz się chciał jakąkolwiek z nią pobawić. To się nie pobawisz, bo kupiłeś gre np. miesiąc po premierze.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Old Snake » Pn kwi 21, 08 22:21

Mi się wydaje, że EA czegoś nie rozumie. To chyba gracze są dla EA games, a nie na odwrót. Jak 10 czy 100 graczy nie kupi ich gry to spoko ale jak stracą 1000 lub więcej klientów to zaczyna boleć. Eh żal dupe ściska.
Old Snake
Vamp

Postprzez Uzion » So cze 28, 08 13:06

Co do gry Bad Company. Male pytanko.
Czy jest sens kupywac ta gre jesli nie ma sie podlaczonego do netu Boxa? Jest tam jakas kampania dla pojedynczego or sth like this?
Uzion
The Fury

Postprzez skubixtx » So cze 28, 08 22:34

Uzion napisał(a):Co do gry Bad Company. Male pytanko.
Czy jest sens kupywac ta gre jesli nie ma sie podlaczonego do netu Boxa? Jest tam jakas kampania dla pojedynczego or sth like this?

Singleplayer (dla jednego gracza) jest jak najbardziej.
skubixtx
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » So cze 28, 08 22:41

Hmm ale skoro masz internet, bo piszesz na tym forum to czemu nie podłączyć do Xboxa? W końcu Live! Silver jest darmowe.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Hamstakillah » N cze 29, 08 03:03

To nie jest pierwsza gra, w której EA robi płatne dodatki. Wystarczy spojrzeć na NFS Pro Streeta - tam za dodatkowe auta również trzeba było zapłacić i ogólnie sytuacja prezentowała się podobnie jak tutaj. (O ile dobrze pamiętam, do kupienia były 2 packi aut, Mercedes SLR McLaren i Bugatti Veyron za ok. 5 dolarów każdy)
Hamstakillah
Arnold

Postprzez Uzion » N cze 29, 08 13:50

Gac666 napisał(a):Hmm ale skoro masz internet, bo piszesz na tym forum to czemu nie podłączyć do Xboxa? W końcu Live! Silver jest darmowe.

Posiadam radiowke, wiec nici. Uroki polskiej wsi...
Uzion
The Fury

Postprzez Gillian » Pn cze 30, 08 01:02

A co za problem podpiąć kablem xboxa z kompem i udostępnić połączenie bezprzewodowe?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn cze 30, 08 01:11

Problem w tym, że internet radiowy jest do dupy jeśli chodzi o granie online :/.
Gac666xx
Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole