The Elder Scrolls

Moderator: GM

The Elder Scrolls

Postprzez Uzion » So maja 31, 08 11:48

Mam zamiar zakupic ta gre na Xbox'a i chce sie zapytac czy warto.
Gral ktos? Czy na Xboxa dostepna jest tylko czwarta czesc? Jako oceniacie ta gre, co o niej sadzicie?
Ostatnio edytowano Pn sie 08, 11 18:40 przez Uzion, łącznie edytowano 2 razy
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » So maja 31, 08 12:27

A ja też się pytam: gdzie grę można w ogóle kupić? Bo w niektórych sklepach już od dawna jej nie ma.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Lost » So maja 31, 08 12:45

Macie tutaj trzy wersje do wyboru:
http://www.ultima.pl/shownfo.php?pgs|1= ... =10&ct=323

A co do samej gry, to co prawda w nią nie miałem okazji zagrać, lecz recenzje były dość pochlebne, więc myślę, że warto... najlepiej jest zaczekać na wypowiedź Uciego ;)
Lost
Zanzibar

Postprzez uci » So maja 31, 08 12:55

wydaje mi się że juz tylko sklepy internetowe, choć ja swojego obliviona na PS3 kupilem <ostatniego> w Empiku.
Polecam tez od razu zabrać się za "game of the year edition" która od razu ma oba oficjalne dodatki.
Na poprzedniego Xa był jeszcze TES3 - Morrowind, ale osobiscie bardziej mi przypadł do gustu Oblivion, może dlatego ze jest bardziej przygodowy.

Ja powiem tak, gierka jest dla mnie naprawde genialna, trzyma poziom ustalony przez Morrowind, do tej pory spędziłem przy niej 95 godzin a odkryłem może 30-40% wszytskich lokacji w grze, miejsc, questów sa tony i sa od takich typowo "idź i zabij" po niektóre naprawde orginalne i wymagające.
No i najważniejsza zasada wszytskich TESów. Możemy robic i być kim chcemy.
Złodziej czy Mag, żaden problem.
Do tego mamy naprawde swietny system walk, skradnia, cichego zabijania, czarów itd.
no nie wiem co tu jeszcze mówić, żadna chyba ocena Obliviona nie jest przesadzona, gra spełnia wszytskie stawiane jej wymagania, wciąga no a jej jedynym minusem jest to że w przeciwieństwie do wersji PCtowej nie sciągniemy sobie fanowskich modów itd.

Po porstu obowiązkowy tytuł dla każdego fana RPGów i gier pochodnych.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » So maja 31, 08 13:21

Dostępność: Brak - termin dostawy nie jest potwierdzony

To o wersji za 129 zł - tak niestety jest od dłuższego czasu. A Game of the Year to tyle co gra zwykła plus dodatki?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So maja 31, 08 13:30

Tak, głowna gra +

Knights of the Nine - króciutki sympatyczny dodatek
Shimmering Islands - Nowa pełna wyspa w krainie szaleństwa

No ja jeszcze mialem w pudełku Mapę Cyrodill

Mysle że jak juz wlasnie brac obliviona to lepiej od razu wersje rozszerzona.
Zawsze to te 30 - 40 godzin grania wiecej
uci
Uber Big Boss

Postprzez Lost » So maja 31, 08 14:02

Pragnę jeszcze zaznaczyć, iż wszystkie wspomniane powyżej dodatki z wersji "Game of the Year" można ewentualnie zdobyć przez Xbox Live, które są odpłatne oczywiście.
Lost
Zanzibar

Postprzez Uzion » So maja 31, 08 21:28

No to Oblivion zamowiony ;-) Niestety wersja podstawowa, bo po zakupie Boxa jestem wypompowany, ale mam nadzieje ze mimo to sie nie zawiode :-)
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » N cze 01, 08 16:22

A gdzie zamówiłeś wersję podstawową?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » N cze 01, 08 16:58

Allegro.pl

[ Dodano: Nie Cze 01, 08 16:59 ]
http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=365553278

[ Dodano: Nie Cze 01, 08 17:01 ]
Hmm... Gra regenerowana. Mam nadzieje ze na nic sie nie nadzialem? Ze tez dopiero teraz to zauwazylem...
Uzion
The Fury

Postprzez uci » So lip 05, 08 09:48

i jak Uzion, kupiłeś obliviona? jakieś wrażenia?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Pn lip 07, 08 11:07

Looooo! Moznaby dlugo pisac ;-) Najlepsza gra tego typu w jaka gralem.
W zyciu nie spodziewalem sie po niej takiego rozbudowania i dopracowania.
Przeogromny swiat, tysiace questow doslownie na kazdym kroku, tony przedmiotow, rozmow, lokacji, po prostu wszystkiego. Czasem, az trudno sie zdecydowac za co sie najpierw zabrac.
Bardzo zgrabne sterowanie i system walki. Wygodny sposob podrozowania, ktory bardzo mnie ucieszyl. Nie trzeba przejezdzac kilometrow z jednego miejsca do drugiego (mam zraze po Gothicu w tej kwestii), lecz wystarczy tylko wejsc na mape swiata, cyknac "Travel" i juz znajdujemy sie w pozadanej lokacji.
Ponadto oczarowal mnie ten przepych wszystkiego. Na kazdym kroku mozemy sie czegos dowiedziec, z kims porozmawiac, zapytac o pogloski, czy po prostu po zwyklej przechadzce po ulicy zlapac jakiegos questa ot tak. Na przyklad po podslyszanej przypadkowo rozmowie dwoch NPCow dowiedzialem sie jak dostac sie do gildii Dark Brotherhood ;-) I to mnie rozwalilo. Swiat zyje wlasnym zyciem. Z nasza ingerencja lub bez.
Troche czasochlonny jest poczatek kiedy to tworzymy wlasna postac (chyba z pol godziny mi zeszlo). Jest od groma opcji co do modelowania twarzy bohatera. Probowalem zrobic podobna do swojej, ale nie za bardzo mi wychodzilo ;-)
Bardzo podoba mi sie gameplay pod wzgledem tej ogolnej rozgrywki. Jakos nie udalo mi sie jeszcze znalezc zadnego niedopracowania. Wszystko ma swoje wady i zalety, zasady jakimi sie rzadi itp. Duzo wytlumaczyly mi podpowiedzi pojawiajace sie podczas loadingow.
Nie wiem co jeszcze moglbym tutaj opisac. Jakby co to wyjdzie w praniu. Gra jest naprawde swietna i cholernie wciaga. Po prostu nie moge przezyc, kiedy wylaczam ja z jakims questem, ktory robilem w trakcie. Jest ich bardzo duzo, ale mimo to nie nudza. Nie powtarzaja sie schematami. Ba. Takie slowo w tej grze chyba nie istnieje jesli chodzi o questy. Kazdy jest inny i ma jakby swoja wlasna mini fabule. Oczywiscie, jesli przylaczymy sie na przyklad do gildii skrytobojcow, to wiadomo ze questy beda polegaly na zabiciu jakiejs postaci, ale i tak kazdy jest zrobiony inaczej , czasem ma nawet inne cele i ma swoj wlasny unikatowy sposob jego wykonania. Jesli chodzi o wykonywanie questow, to rowniez spodobalo mi sie to, ze dokladnie wiemy gdzie co i jak. (Chyba ze mamy cos znalezc na wlasna reke or sth) Dla przykladu: Zleceniodwawcy nie mowia nam ze gdzies na zachod stad na lace... (I trzeba sie zastanawiac o ktora lake moze mu chodzic) Lecz konkretnie podaja nam nazwe lokacji. Malo tego, na mapce pojawia nam sie znacznik, ktory bezblednie doprowadza nas do wyznaczonego miejsca. Moze akurat to co napisalem, nie jest jakas nowoscia, ale przedtem rowniez mialem do tego zraze z Gothica, gdzie czasem po prostu nie wiedzialem, gdzie sie udac.
Dobra, dobra bo mialem napisac jakie wrazenia, a tu w recenzje przeszedlem ;-D
Podsumowujac: pw. ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 15:05

no to co mówisz to wygoda dla gracza, pamietam że w morrowindzie nie było kompasu, znaczników, a jak koleś mówil o łace to musiałeś sam jej szukać. Brakowało też opcji travel.

Choć w oblivione znów brakuje mi czarów lewitacji.

A żeby było zabawniej wykonując same questy to i tak odkrywasz moze połowe lokacji w grze, druga połowe możesz eksplorowac na własną rękę.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Pn lip 07, 08 16:29

No nie gram w to jeszcze az tak dlugo zeby dostrzec pewne rzeczy ;-)
Tak in the middle of things: Gdzie najlepiej kupic sobie dom?
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 16:35

polecam Anvil - tam masz questa na dom, troszke trzeba się narobić, ale jest za free.
Quest jest jak dobrze pamiętam u kogoś w Pubie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Pn lip 07, 08 16:40

Dzieki bardzo. Jakos szkoda wydawac mi te 10 - 15 tysiecy + koszty umeblowania, wiec fajnie, ze jest alternatywa. W Imperial City jest w ogole mozliwosc kupna mieszkania?
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 17:56

w kazdym mieście i w kazdym w innej cenie

najtaniej to chyba trafiłem za 5000 a najdrozej jest chyba 25.000 (chyba własnie w Skingrad ale tam kupujesz cała rezydencje i możesz nająć sługi)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn lip 07, 08 18:23

Zawsze jak pójdziesz do zamku to tam możesz kupić dom.

Oblivion jest świetny to fakt, jedyna rzecz która mnie dobija to levelowanie przeciwników wraz z graczem... ech, potem wszyscy złodzieje w Mithrilu latają :/. No ale od czego są Mody na PC xD.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 18:33

mithirlu?

u mnie ludzie jako ludzie się nie lvlują ze mną (albo może, choć giną po kilku max 4 ciosach i nie zauważam) i biegają we wszytskim od glass po deadric. Jedyne wkurzajace lewelujace potwory to gobliny, heh nie lubie drani!
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn lip 07, 08 18:41

Na 20tym levelu mojej postaci non stop złodzieje biegają z uber sprzętem, to jest potwierdzona rzecz i wszyscy na to psioczą.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pn lip 07, 08 19:30

To ma tez cos wspolnego z tym ze nagle zaczalem napotykac minotaury, a nigdy wczesniej ich nie bylo? ;-)

A tak w ogole jakie macie chary?
Oto moj.
Rasa: Nord
Birthsign: Warrior
Klasa: Enforcer (ot taka sobie utworzylem. W Unreal Tournament byly takie pistoleciki ;-))
Major Skills: Blade, Block, Armorer, Destruction, Restoration, Athletics, Heavy armor.
(Czy ktokowiek inwestuje w Hand to Hand...?)
Obecny lvl: 20

Troche niezbyt zadowolony jestem z moich wyborow. Chcialem sobie zrobic bardziej wojownika-maga, ale 100 razy lepszy z niego wojownik, anizeli mag. Powalilem sprawe przy Birthsign i Rasie. Obie daja raczej predyspozycje do warriora.
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 19:39

Hand to hand nie jest taki zły, ładnie wygląda.

No ja jakoś nie zauważam ze wszyscy biegaja z uber-sprzetem, ale wydaje mi sie że to kwestia gustu, lubie walczyć, a w Morrowindzie irytowało mnie że w pewnym momencie gry kosiłem wszytskich 1dnym ciosem.

Rasa - dunmer
Klasa - battlemage
major skils - blade, blunt, destruction, mistycysm, conjuration, i coś tam jeszcze.
Dobry ze mnie złodziej i wojownik, znów jak na maga mam za mało many.

obecnie 34 lvl
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn lip 07, 08 20:05

No Nord to typowy wojak xD.

Ja grałem orkiem hehe, bo wojaka lubie, aczkolwiek i czarowałem i z łuku strzelałem, bo to fajna zabawa nawet jeśli nieskutecznie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pn lip 07, 08 21:01

Jeszcze go przerobie na maga ];->
Co do luku to pamietam misje w Dark Brotherhood, gdzie trzeba bylo zdjac goscia przy pomocy luku i specjalnej strzaly. Problem w tym ze strzala nie penetrowala zbroi i trzeba bylo go sledzic, az do momentu kiedy ja zdejmie. Swietna zabawa.
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Pn lip 07, 08 21:29

ja go od razu w jeziorku znalazłem, ale w mrocznym bractwie podoba mi się to że misje można wykonać normalnie i specjalnie a za to drugie lepsze są nagrody:]

----
Mały update - własnie zabrałem sie za dodatek znany oficjalnie jako The Shivering islands - wyspy będące światem Deadrycznego księcia - shegohorada.

Wyspy szaleństwa - jestem poprostu urzeczony, po pierwsze graficznie, wyspy są sliczne, otoczone drzewami podobnymi do tych z Morrowinda. Do tego wyspa podzielona jest wzdłuż niewidzialnej lini na Manie i Demencję.
mania jest kolorwa jak sny szaleńca, demencja znów przypomina klimaty rodziny adamsów.
Swietne NPC szczegolnie moja ulubienica kowal Cutter "zrobie ci nadelikatniejsze sotrze, takie które będzie śpiewac rozcinajac gradła twoich wrogów" czy podwładny Shegohorda którego moge summonować.
"och, znów ty, jakie to szczescie ze znów cie widze..."

Coś slicznego.

Do znanego nam arsenału dochodzi kilka nowych magicznych broni (Duskfang/dawnfang na czele, miecz który zmienia się z lodowego w ogniste i odwrotnie w zalezności od pory dnia) a także 2 pełne nowe zestawy.
Amber - pełna lekka zbroja i kilka broni
Madness ore - Ciężka zbroja + bronie których nie mamy z Amberu.

Wyspy tez małe nie są na oko wieksze od tej z Bloodmona, pełne nowych potworów - przy których moge powiedzieć że ulepszanie wrogów pod lvl. bohatera daje w kość. SIlni są dranie.

Jak uzion masz mozliwość, to bierz ten dodatek, wart jest swojej ceny.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So lis 01, 08 22:16

Uhuhu - Oblivionik znów w sprzedaży, w sklepie PE za 99 zł!
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So lis 01, 08 23:03

Saladin01 napisał(a):Uhuhu - Oblivionik znów w sprzedaży, w sklepie PE za 99 zł!
http://allegro.pl/item467246230_the_elder_scrolls_iv_oblivion_x360_nowa_wroclaw.html

A Mass Effect Limitowana edycja w metalowym pudełku u kogoś innego za 80zł. Nówka w folii z polskimi napisami.
Tutaj: http://allegro.pl/item471485844_mass_effect_limited_napisy_pl.html
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N lis 02, 08 11:53

Wiesz, tylko że ja wolę mieć produkt zakupiony w sklepie. Bądź co bądź w allegro ryzykujesz.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » N lis 02, 08 12:25

Ale jeśli jest to sklep, który reklamuje się na allegro?

Ja nie rozumiem, po co przepłacac kilkadziesiąt złotych, jeśli można mieć to samo, tylko że na allegro. To są nowe gry, w folii, nie używane. Kupuję na allegro pratycznie wszystkie gry, w jakie gram. Jeśli chodzi o nowe - są takie same jak ze sklepu. Jeszcze nie zdażyło mi się, by coś było totalnie skopane.

Co powiesz w takim razie na to?
http://www.blackgames.pl/vyhledavani/?search=oblivion

To już jest sklep, nie allegro. Ale ten sam sklep, co na allegro ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N lis 02, 08 12:26

Ale jeśli jest to sklep, który reklamuje się na allegro?

To zmienia obraz rzeczy. Trzeba było tak od razu ;)
SaladinAI
Cipher watches all

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole