przez Uzion » Pn lip 07, 08 11:07
Looooo! Moznaby dlugo pisac ;-) Najlepsza gra tego typu w jaka gralem.
W zyciu nie spodziewalem sie po niej takiego rozbudowania i dopracowania.
Przeogromny swiat, tysiace questow doslownie na kazdym kroku, tony przedmiotow, rozmow, lokacji, po prostu wszystkiego. Czasem, az trudno sie zdecydowac za co sie najpierw zabrac.
Bardzo zgrabne sterowanie i system walki. Wygodny sposob podrozowania, ktory bardzo mnie ucieszyl. Nie trzeba przejezdzac kilometrow z jednego miejsca do drugiego (mam zraze po Gothicu w tej kwestii), lecz wystarczy tylko wejsc na mape swiata, cyknac "Travel" i juz znajdujemy sie w pozadanej lokacji.
Ponadto oczarowal mnie ten przepych wszystkiego. Na kazdym kroku mozemy sie czegos dowiedziec, z kims porozmawiac, zapytac o pogloski, czy po prostu po zwyklej przechadzce po ulicy zlapac jakiegos questa ot tak. Na przyklad po podslyszanej przypadkowo rozmowie dwoch NPCow dowiedzialem sie jak dostac sie do gildii Dark Brotherhood ;-) I to mnie rozwalilo. Swiat zyje wlasnym zyciem. Z nasza ingerencja lub bez.
Troche czasochlonny jest poczatek kiedy to tworzymy wlasna postac (chyba z pol godziny mi zeszlo). Jest od groma opcji co do modelowania twarzy bohatera. Probowalem zrobic podobna do swojej, ale nie za bardzo mi wychodzilo ;-)
Bardzo podoba mi sie gameplay pod wzgledem tej ogolnej rozgrywki. Jakos nie udalo mi sie jeszcze znalezc zadnego niedopracowania. Wszystko ma swoje wady i zalety, zasady jakimi sie rzadi itp. Duzo wytlumaczyly mi podpowiedzi pojawiajace sie podczas loadingow.
Nie wiem co jeszcze moglbym tutaj opisac. Jakby co to wyjdzie w praniu. Gra jest naprawde swietna i cholernie wciaga. Po prostu nie moge przezyc, kiedy wylaczam ja z jakims questem, ktory robilem w trakcie. Jest ich bardzo duzo, ale mimo to nie nudza. Nie powtarzaja sie schematami. Ba. Takie slowo w tej grze chyba nie istnieje jesli chodzi o questy. Kazdy jest inny i ma jakby swoja wlasna mini fabule. Oczywiscie, jesli przylaczymy sie na przyklad do gildii skrytobojcow, to wiadomo ze questy beda polegaly na zabiciu jakiejs postaci, ale i tak kazdy jest zrobiony inaczej , czasem ma nawet inne cele i ma swoj wlasny unikatowy sposob jego wykonania. Jesli chodzi o wykonywanie questow, to rowniez spodobalo mi sie to, ze dokladnie wiemy gdzie co i jak. (Chyba ze mamy cos znalezc na wlasna reke or sth) Dla przykladu: Zleceniodwawcy nie mowia nam ze gdzies na zachod stad na lace... (I trzeba sie zastanawiac o ktora lake moze mu chodzic) Lecz konkretnie podaja nam nazwe lokacji. Malo tego, na mapce pojawia nam sie znacznik, ktory bezblednie doprowadza nas do wyznaczonego miejsca. Moze akurat to co napisalem, nie jest jakas nowoscia, ale przedtem rowniez mialem do tego zraze z Gothica, gdzie czasem po prostu nie wiedzialem, gdzie sie udac.
Dobra, dobra bo mialem napisac jakie wrazenia, a tu w recenzje przeszedlem ;-D
Podsumowujac: pw. ;-)