Od kiedy grasz w MGS?
Nie gram.
Który MGS jest Twoim ulubionym?
Wszystkie części lubie tak bardzo, no bo w żadną nie grałem.
Gdybyś miał zadać Kojimie jedno pytanie, jak by ono brzmiało?
Czy golisz sie pod pachami?
Czego oczekujesz od MGS4?
Niczego, bo już grałem.
Co Ci się najbardziej podobało w MGS4?
Ciężko powiedzieć, nie mam porównania do innych części, ale powiedziałbym, że nagły powrót Big Bossa i scena miłosna Solida z Eva. nie nagły a nagi, przepraszam
Co zyskaliście, łącząc się z gram.pl?
Dwadzieścia tysięcy złotych na koncie redakcyjnym. Nowych polskich złotych. A ja dostaje miesięcznie 1500 na rękę.
Jak skomentujesz pogłoski, że po przetłumaczeniu dialogów z MGS4 miałbyś odejść z redakcji?
No comment.
Czy możesz powiedzieć coś o czasopismie "Zanzibar", które zamierzacie wydawać?
Będzie zajebiste.
Jak powstało OH?
Przyszedł Skerbi i zrobił.
Wywiad z Johnym:
Od kiedy grasz w MGS?
w maju 2000 kupilem PSOne, niedlugo potem (na poczatku wakacji) od sasiada kupilem MGS i tak sie zaczelo
Ciezko powiedziec, bo kazdy dal mi niezapomniane chwile, ale patrzac z perspektywy czasu mysle, ze najwiecej dal mi MGS na PSX, ktory byl dla mnie na tyle cudowna gra i ktora tak bylem zachwycony i poruszony przez nia, ze pozniej kiedy kupilem PS2 i zagralem w MGS2 nawet moj dziadek pytal 'czy na ta nowa konsole tez mam Snake'a':)
Czemu osoba o tak szerokich choryzontach tak bardzo popada w schemty przy kolejnych mgsach i mydli graczom oczy easter eggami, nawiazaniami i powoduje paradoxy i niedorzecznosci nie z tej ziemii w kwestii fabuly
MGS4 ma byc zwienczeniem serii. Nie wazne, ze MGS3 jest prequelem MG i MG2. Pomijam juz fakt jezdzenia po starych dobrych rzeczach vide bossowie, co wg mnie jest zbrodnia, ale czesci ludzi napewno sie spodobaly rozwiazania w stylu Screaming Mantis z kukielkami Mantisa i Sorrow. MGS1 dal mi milosc od 1 wejrzenia, ktora pozniej podzielil jeden z bohaterow, MGS2 dal mi sile w trudnych zyciowych momentach pokazujac taka a nie inna historie Raidena, MGS3 dal mi wiare w to, ze zle rzeczy, ktore spotykaja mnie w zyciu moga miec pozytywne strony i kiedys mgoe nie wyobrazac sobie bez nich zycia mimo, ze w chwili obecnej jest mi ciezko od MGS4 oczekuje wszystkich tych rzeczy w 1 grze
Co, z tego co widziałeś z MGS4, najbardziej Ci się podoba?
Naomi, tuz po niej Meryl

Co możesz powiedzieć o czasopismie "Zanzibar", które zamierzacie wydawać?
Szczerze mowiac nie wiem zbyt wiele na ten temat, ale jestem pewny, ze wydawca kula bedzie zlodziejem:)
Co wolisz - oryginalny MGS czy TTS?
nie gralem w TTS, ale widzialem sporo i powiem tak - nie ciagnie mnie do tej gry nic poza gameplayem (dog tagi + strzelanie w FPP) i Sniper Wolf w ladniejszej oprawie
Czy pracujesz nad skryptem do quizu z wiedzy o MGS na stronę?
grzebalem troche na zaliecznie Technik Informatycznych, ale nie poszlo mi to zbyt dobrze a aktualnie nie mam czasu. Mysle, ze za jakis miesiac go zrobie.
Ostatnie pytanie: czy będziesz na tegorocznym zlocie?
Chcialbym byc, ale nie wiem co z tego wyjdzie. Jest mi ciezko powiedziec, i nie chodzi mi teraz nawet o kwestie finansowe, a bardziej osobiste.
Wywiad z Halem:
Od kiedy grasz w MGS?
Od roku 1998, kiedy to w OPMie ukazało sie demo MGS1.
Każdy bez wyjątku. Nie wyróżnię jednego.
Co mogłoby sprawic, że nie czułby sie Pan samotnym czlowiekiem?
Niczego, przeszedłem już.
Co Ci się najbardziej podobało w MGS4?
Pisałem - że jest krótki i przez to nie meczył mnie długo.
A co Ci się nie podobało?
To, że całkowicie rozmyli legendę Solida i że zrobili z serii komedię. Powrót The Enda to przesada.
Czy uważasz, że MGS4 dobrze kończy serię?
Nie. Daleki jestem by stawiać MGS4 obok dotychczasowych gier serii. Nie zasłużył na to.
Co robi się z selem i enocą?
Sypie to kosza i wyciąga nocą by podawać kretom wyprowadzanym na smyczy.
Czy możesz powiedzieć coś o czasopismie "Zanzibar", które zamierzacie wydawać?
Mogę, czasopismo będzie dwutogodnikiem, a jego objętość wyniesie 200 stron.
Co wolisz - oryginalny MGS czy TTS?
Nie grałem w TTS, ale wnioskując po cutscenkach nie zestawiałbym go z oryginalnym MGS1. Tego nic nie pobije.
Czy planujecie kolejny "występ" po Asuconie, Ecchiconie i Magnificonie? Jeśli tak, to co konkretnie?
Myślelismy żeby na kolejnym panelu skupić się juz na jednej postaci i dokonać jej charakterologii czy coś w tym stylu.
Z którą z postaci z serii najbardziej się identyfikujesz?
Chyba nadal z Halem, bo przypomina mnie fizycznie i niekiedy psychicznie, chociaż wiele postaci jest mi bliskich.
Czy zamierzasz zbierać punkty Drebina na Tanegashima?
Nie zamierzam grać w MGS4 przez najbliższy rok.
Czy chciałbyś, by powstało MGS5?
Chciałbym żeby KP zapoczątkowało zupełnie nową serię, ale w podobnych klimatach.
Czy będziesz na tegorocznym zlocie?
Na 90% zjawię się na zlocie. Nie chciałbym przegapić takiej okazji.