Fallout 3 + New Vegas

Moderator: GM

Postprzez solidus grabczas » Cz lip 17, 08 02:38

Bez urazy ale to nie są gry mainstreamowe, wiele osób o MGSie nawet nie słyszało a co dopiero o Okami. O Morrowindzie i Oblivionie słyszało wiele (każdy kogo znam i choć trochę gra zna te tytuły) osób. Wiec ja bym nie powiedział co królowało ;)...
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Hal » Cz lip 17, 08 02:46

Interesują mnie opinie krytyki, a nie mas. Liczebność nie świadczy o jakości. Okami i MGS2 wniosły wiele świeżości do dziedziny gier i O CZYMŚ mówią, choć każda w odmienny sposób.
Ale dość offtopa.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez solidus grabczas » Cz lip 17, 08 02:55

Gacu wydziel to, chcę na spokojnie przedyskutować tę sprawę ;)
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Gac666xx » Cz lip 17, 08 03:33

Hal... wrzuciłem Ci dwa linki, w ogóle do nich zaglądałeś? Tam nie jest opinia mas a recenzje krytyków. Te oceny mówią same za siebie.

Oblivion w tym momencie znajduje się na 11 miejscu gier wszechczasów listy Metacritic.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Cz lip 17, 08 10:28

Oczywiscie, Half ma prawo do wlasnego zdania, ale uwazam ze nie powinien sobie pozwalac na zbyt wiele, po obejrzeniu jednego trailera i tym bardziej nie graniu w ogole w Oblivionia czy Morrowinda o ktorych mowi ze questy sa monotonne i liniowe z czym sie nie zgadzam.

Poza tym nie laczmy Okami czy tym podobnych dziel z reszta gier, poniewaz z nimi jest zupelnie inna historia. One odchodza od gatunku, pokazuja nam cos pieknego, nowego. Niektorych to oszalamia, a niektorzy nawet ich nie rozumieja, nie zaglebiaja sie w nie i kiedy zaczynaja je traktowac jak zwykle gameplayowki to traktuja je gorzej niz jakies slabe FPSy.

Zagrajcie w Obliviona i sami zobaczcie jak to wyglada. Uwazam ze gra zasluzyla na swoje nagrody.
Uzion
The Fury

Postprzez Half » Cz lip 17, 08 11:01

Zaskoczę cię Uzion: Grałem w Obliviona i moje zdanie się nie zmieni.
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » Cz lip 17, 08 13:20

To mówię. Nie graj w Fallouta xD zawiedziesz się.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » Cz lip 17, 08 15:40

Dlaczego? Dlatego że to Elder Scrolls w innym wydaniu?
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » Cz lip 17, 08 16:00

Dlatego, że na pewno trochę Obliviona będzie to przypominać.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Cz lip 17, 08 18:14

Nie czytalem wszystkich Twoich postow w tym temacie Half, ale mysle ze o czyms to swiadczy, jesli po przeczytaniu Twoich wypowiedzi na temat Obliviona bylem swiecie przekonany, ze nie grales w gry Bethesdy.
Uzion
The Fury

Postprzez Blady » Cz lip 17, 08 20:25

Pamiętam głosy krytyki Fallouta 2 zaraz po jego premierze. Tak tak, wiem, że to trudne do zrozumienia, ale "prawdziwi fani Fallout 1" nie szczędzili krytyki drugiej części.

Co nie podobało im się najbardziej?

Denerwował ich nachalny humor, zbyt przerysowane miejsca (New Reno) czy brak pośpiechu w realizowaniu głównego questu.
W większości problem sprawiało im odejście od pierwotnych zasad F1 które mówiły, że przemysł zbrojeniowy przestał się rozwijać po Drugiej Wojnie Światowej. W pierwszym Falloucie nie zobaczysz Desert Eagla czy SWD. Czy to bardzo przeszkadzało? Powiem szczerze- wolałbym Thompsony i Colty niż MP5K i inne wynalazki.
Teraz w F3 widzę postać z G3 i jakoś mnie to nie boli.
Może słońce mi przygrzało, ale nie chcę krytykować F3. Chcę, żeby ta gra się udała. Nie chcę jej porażki. Wybaczę jej błędy, jeśli będę mógł zagadać wszystkie postaci i przekraść się przez wszystkie cienie.
Please...let it..PWN.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz lip 17, 08 20:41

I na tym poście myślę, że można zakończyć dywagację aż do pojawienia się nowych materiałów.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » Cz lip 17, 08 20:58

Blady napisał(a): Teraz w F3 widzę postać z G3 i jakoś mnie to nie boli.

Warto dodac że to G3 zostało zrobione na nieco post apokaliptyczne.

Obrazek
Half
Achievementor

Postprzez solidus grabczas » Cz lip 17, 08 22:42

do G3 są chyba nawet teraz robione drewniane części ;)
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Half » Cz lip 17, 08 23:57

Groza...Przeczytałem beta-test w najnowszym CDA i...Trójka zaczyna mi się powoli podobac...
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » Pt lip 18, 08 00:17

No widzisz, jest jeszcze dla Ciebie nadzieja ;).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » Pt lip 18, 08 01:17

Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » Pt lip 18, 08 01:40

Nie wiem jak wy, ale ja się popłakałem, aż taki zakochany jestem xD.

Nie ma co kupuje kolekcjonerke!
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » Pt lip 18, 08 01:42

Oj waham siem waham...

Ale trzeba przyznac: Gun strzelający rupieciami-czysty geniusz.
Half
Achievementor

Postprzez uci » Pt lip 18, 08 05:41

ja sie w tym tytule zakochalem w chwili gdy dowiedzialem sie ze robią go panowie z bethesty i nawet gdyby to mialby być tylko oblivion z pistoletami, gram była by już czymś.

A tu się okazuje że będzie znacznie lepiej, jeszcze jeszcze dośrubują wszytskie pomysły z obliviona (skradanie, pułapki, "życie" NPCów") to już wogole wymiekam:)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » Pt lip 18, 08 11:47

No ja to samo, ale teraz to jest już miłość normalnie. Będę spał z płytą xD.

Strasznie mi się spodobało hackowanie i łamanie zamków. Co prawda widziałem już podobne minigierki (oblivion i Thief 3 chociażby) ale to wydanie jest najfajniejsze.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » So lip 19, 08 09:55

no według mnie jeżeli pomysł jest już sprawdzony (łamanie zamków w oblivione) to po co na siłe go zmieniać, skoro wystarczy ulepszyć - wole go milion razy bardziej od procentowego systemu z Morrowinda.

Choć jak dla mnie mam nadzieje ze ulepsza system (mini gierka) na wpływanie na inne NPC
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » So lip 19, 08 13:07

No ja mam nadzieje, że w ogóle to zmienią ;). W końcu ma to zależeć od statsów twojej postaci, a w oblivionie tego nie ma.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » So lip 19, 08 13:39

W Oblivione statsy zaleza jedynie od tego jakie bedziesz mial skutki po tym kiedy nie uda Ci sie trafic podczas lockpickowania zamku. Czy opadna wszystkie spusty (nie wiem jak to nazwac), czy zostana na swoim miejscu i nie bedziesz musial robic wszystkiego od nowa.

No ale to prawda. Jesli gracz jest w to wprawiony to niezaleznie od statow postaci moze lamac zamki.

Ja osobiscie nie bylem nawet adeptem w wytrychowaniu a otwieralem zamki na poziomie Very Hard ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » So lip 19, 08 14:25

To nie są statsy, to jest licznik postępu.

Statsy a po polsku statystyki to kilka liczb oceniające twoją postać. Na przykładzie fallouta:

S - Strength - Siła
P - Perception - Percepcja
E - Endurance - Wytrzymałość
C - Charisma - Charyzma
I - Inteligence - Inteligencja
A - Agility - Zwinność
L - Luck - Szczęście

Wiec w falloucie posiadając większą inteligencję (np 8 z 10) mogłeś odblokować więcej opcji dialogowych niż mając inteligencję na 2-3. Dodatkowym czynnikiem były zdolności i procent ich zaawansowania (np. Handel na wysokim procencie dawał lepsze ceny, a perk (czyli nabyta zdolność) Smooth talker pozwalał na określenie, który dialog będzie przychylny dla NPC'a.)

Dodam zaś, że mając np. inteligencję 1 jedyne co mogłeś powiedzieć to: "ugh... blah ugh" ale za to z jednym kolesiem dogadywałeś się doskonale xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » So lip 19, 08 16:19

Sorry. Dla mnie statsy to pojecie uniwersalne do wszystkiego co tylko ma liczby wlaczajac w to skille i atrybuty. Moj blad.
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » So lip 19, 08 16:23

Chodzi o to, że statystyki można zmieniać na plus i minus. Zaś w oblivionie za pomocą liczb przedstawiony masz pasek zaawansowania. Nie ma ujemnych bonusów itp.

Jak zagrasz w jakiegoś papierowego RPG to zobaczysz i wszystko się wyjaśni xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » So lip 19, 08 16:26

Aha. Teraz rozumiem. Papierowy RPG...? Dobra nie zmieniam tematu.
Nie pytalem sie o zadnego papierowego RPG.
Uzion
The Fury

Postprzez solidus grabczas » So lip 19, 08 16:48

Może jestem trochę leniwy ale ktoś wie jak będzie wyglądał sposób rozwijania postaci w Fallout 3?
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Gac666xx » So lip 19, 08 16:58

No jesteś leniwy i za to cie strzele.

System SPECIAL jak w falloutach.

Papierowe RPGi to ta rzecz, o której wszyscy młodsi gracze zapomnieli. Dawno dawno temu pewien Pan o nazwisku GYGAX wymyślił system Dungeons & Dragons, pewnie słyszałeś. Tak to ten system, na którym oparty jest Baldurs Gate i wiele innych produkcji.

Otóż kiedyś kiedy komputery nie umiały sobie aż tak dobrze radzić to bardzo popularną rzeczą były papierowe RPG. Ludzie schodzili się do czyjegoś domu lub piwnicy (a nawet czasem gdzieś w las), tworzyli postacie, a jedna osoba prowadziła ich przez świat (mistrz podziemi kiedyś to się zwało, a teraz po prostu mistrz gry). Do dziś powstaje mnóstwo systemów fabularnych, między innymi Warhammer, Neuroshima itp itd. ilość niezliczona, ponieważ tak na prawde można samemu wszystko wymyśleć.

Jak sama nazwa wskazuje RPG to skrót od Role playing Game i w wypadku papierowego jest to jak najbardziej gra aktorska. Nie dość, że trzeba wczuć się w daną postać to trzeba też myśleć jak dana postać i tak samo się zachowywać. W końcu bycie paladynem nie ratującym niewiast z opresji to hańba ;).

Polecam Ci się tym zainteresować, jest to najlepsze RPG jakie w życiu przeżyjesz.

Ja osobiście prowadzę Fallouta PnP (w systemie SPECIAL tak jak w grach), który został przetłumaczony na papier przez kilku ludzi (detale tutaj http://pnp.fallout.wikia.com/wiki/Main_Page).

Sam zaś gram od czasu do czasu w Legendę Pięciu Kręgów (o samurajach), Warhammera (brutalne fantasy) oraz kilka innych systemów. Często też z kumplami wymyślamy własne, ostatnio był to system gdzie my byliśmy sobą w Warszawie i próbowaliśmy przeżyć Apokalipsę Zombie.

Koniec Offtopa, wracamy do Fallouta 3.
Gac666xx
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole