Halo

Moderator: GM

Halo

Postprzez Blady » Śr wrz 26, 07 22:01

Pierdolnik to pierdolnik, zatem...

Pozwolę podzielić się swoją opinią o jednej z najbardziej oczekiwanych gier 2007 roku (stawianego na równi z Beautiful Katamari)

Halo 3- tak, nazwa tej gry pojawiała się przez ostatnie trzy lata zbyt często i zbyt nachalnie, dlatego z ogromnym sceptycyzmem podchodziłem do wszelkich rewelacyjnych plotkach, krążących po internecie. Czując jednak solidarność ze swoją konsolą jak i innymi posiadaczami 360tki zamówiłem dla siebie kolekcjonerską edycję gry, tą w metalowym pudełeczku.

Jestem osobą, która po usłyszeniu od 100 osób, że jakaś gra jest BEST EVAR zwykle spodziewam się typowej komerchy w stylu gier EA, jednak pamiętając, jak bardzo (pozytywnie) zaskoczyły mnie Gears of War, podszedłem do Halo 3 z minimalną nutką nadziei, życząc produkcji Bungie jak najlepiej. Z drugiej jednak strony cicho łudziłem się, żeby H3 nie wypaliło, bowiem chciałem po prostu mieć temat do wyśmiewania, istny temat na magisterkę "Kampania Halo 3- oczekiwania a efekt końcowy". Nic z tego, gra spełnia oczekiwania wiernych fanów serii oraz pozytywnie zadziwia osoby mające z serią kontakt po raz pierwszy (Blady taki jeden).

Może na początek powiem o tym, co nie jest najlepsze- grafika. Tak, trudno w to uwierzyć, jednak teksturom oraz oświetleniu daleko do poziomu pokazanego w Gearsach. Halo 3 nadrabia ten fakt jednak artyzmem plansz, ciekawymi efektami graficznymi oraz ogromną ilością postaci na raz na ekranie- czasem akcja przybiera naprawdę zadziwiająco chaotyczny bieg, xbox jednak dzielnie mieli dane, nie pozwalając nam na zwolnienie akcji, nawet przechodzą kampanię na podzielanym ekranie z kolegą, lub z 3 kolegami przez online.

Denerwować może także AI naszych towarzyszy- o ile zdarza im się rzucić granat lub schować przed ogniem, to najczęściej idą na rzeź, nie możemy wydać im żadnych rozkazów, patrzymy jedynie jak padają warstwami, lub, zgrozo, wsiądą do pojazdu- o ile siedząc na wieżyczce Warthoga lub strzelając z pozycji pasażera radzą sobie nieźle, to nigdy nie powinniśmy im pozwolić zasiąść za kółkiem- trzeba ich GTA style wyprosić z siedzenia, żeby nie wpadli w przepaść z 4 kolegami na pace.

Nie mam czasu ani ochoty opisywać, jak cudownie zrównoważone są bronie, tryby online, mapy, głosy postaci, oprawa audio, jak prosta acz ciekawa jest historia, bowiem można to wszystko podsumować mówiąc- Halo 3 to frajda. Zabawa, coś, czego ze świecą szukać w wielu nowych grach. Ten FPS przypomina czasy, kiedy granie było czystą przyjemnością, przechodzenie kolejnych plansz daje niezwykłą satysfakcję, dlatego nawet jeśli skończymy na poziomie normal grę w jakieś 12 godzin, to możemy spróbować sił na wyższym poziomie trudności, najlepiej ze znajomymi.

Trybu online nie będę opisywać, bowiem to światowy ewenement, tryby gry, kustomizacja wyglądu naszego wojownika, zapisywanie najlepszych killów jako plików filmowych stoją na najwyższym światowym poziomie, choć chciałoby się móc zapisać swój frag jako zwykły plik filmowy, aby dokonać edycji na PC- tej opcji na razie nie ma, a szkoda.

Cichym zwycięzcą dla mnie jest jednak tryb Forge, w którym możemy dowolnie edytować mapy trybu online, dodając pojazdy, power upy oraz bronie, przemieszczać gniazda karabinów maszynowych, tworzyć barykady z beczek, skrzyń oraz innych przedmiotów oraz....walczyć z kolegą na splicie, jednocześnie edytując mapę! Twój kolega poświęca budżet na czołg? Umieść przed sobą snajperkę i traf go, zanim ruszy w twoją stronę. Nadjeżdża motorem? Czemu nie przemieścić beczki tuż przed jego koła? A może wyeliminować go za pomocą rakietnicy, lub, jeszcze lepiej, grananika? Zabawy jest co nie miara, czułem się jak przedszkolak, buszując po opcjach, wymyślając ze znajomym coraz to nowe "gry i zabawy", które rozgrywaliśmy w tym otwartym na inwencję twórczą trybie.

Czy Halo 3 spełnia oczekiwanie, które w nim pokładano? Najzupełniej, do tego potrafi zaskoczyć sceptyków, którzy przedwcześnie wydali werdykt na tą niezwykle wciągającą i uzależniającą grę.

Overall- 9/10
Ostatnio edytowano Pn cze 06, 11 20:15 przez Blady, łącznie edytowano 1 raz
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr wrz 26, 07 23:20

no gratuluje, ja niestety zakonczylem przygode z halo na 1dynce.

Dobrze wiedzieć że Halo nie dało siana.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kotlet_schabowy » Cz wrz 27, 07 16:34

Dziwne, podchodzisz do gry ze sceptycyzmem, a jednak zamawiasz na wstępie droższą wersję.

Ja nie grałęm w żadne Halo i jak będę miał "ciśnienie", to najwyżej uda mi się na PC popykać w "jedynkę" (przy zdrowym podejściu Microsoftu na kompie Brata pograłbym też w dwójkę, ale podejście jednak zdrowe nie jest). Na pewno gierka miażdży, jednak klimatycznie mnie zbytnio nie przyciąga. Kiedyś spróbuję. Przede wszystkim interesuje mnie fabuła i postać Master Chiefa.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Blady » Cz wrz 27, 07 16:43

Kupić podstawową za 259 a specjalną za 300 to trzeba kreta, żeby nie dołożyć, poza tym, jakby mi sie nie spodobało to łatwiej sprzedać, a metalowe pudełko zawsze trwalsze.

No i najważniejsze- warto było. Naprawdę trudno mi zaimponować, a Bungie zrobiło to w wielkim stylu.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » Cz wrz 27, 07 17:28

Wielkie mi Halo...
Nevar
banan

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 28, 07 00:00

Well jak już gdzieś mówiłem. Mnie Halo się podobało (jedynka na PC) ale znudziło w 3/4 gry, a dwójka pomimo, że powinna śmigać jak goopya postanowiła, że będzie ciąć równo nawet na najniższych detalach, wina portu.

Niestety w tej grze zabija kilka rzeczy. Wszystko dzieje się jakoś wolno i sztywno, a do tego na konsoli autocelowanie już poraża... Nie dla mnie niestety.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

HALO 3 LEGENDARY EDITION

Postprzez GameScanner » Pn paź 01, 07 13:55

[ Dodano: Pon Paź 01, 07 13:58 ]
Blady napisał(a):Kupić podstawową za 259 a specjalną za 300 to trzeba kreta, żeby nie dołożyć, poza tym, jakby mi sie nie spodobało to łatwiej sprzedać, a metalowe pudełko zawsze trwalsze.

No i najważniejsze- warto było. Naprawdę trudno mi zaimponować, a Bungie zrobiło to w wielkim stylu.

Witam was. Dawno mnie tu nie było. Trochem byzzi. Z racji ze łatwiej jest mi się do tego dostać, poczęstuje was zdjęciami tego hełmu Master Chief'a cozem se na [moje] urodzinki kupli. No bo moja druga polowa skończyła by pewnie na skarpetkach i koszuli (całkiem nie pożądane). No to ogladajta:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn paź 01, 07 15:08 przez GameScanner, łącznie edytowano 1 raz
www.GameScanner.org - tysiące skanów o wysokiej rozdzielczości okładek i pudelek gier wideo. Projekt jednoosobowy.

www.NintendoPassion.com - allegro http://ja.gram.pl/NintendoPassion - blog
GameScanner
Ultra Box

Postprzez Gac666xx » Pn paź 01, 07 15:06

Fajne zdjęcia. Ogólnie to już wiem dlaczego tyle trzeba za to zapłacić i w sumie gdybym był fanem Halo to bym pewnie sobie to sprawił. Co bardziej mi się podoba to sam XBox 360 w tych kolorach wygląda bardzo imponująco, jakoś nie przemawiał do mnie kolor biały. Tak samo dobry jest kontroler i same słuchawki.

Pozwoliłem sobie edytować twój post gamescanner, ponieważ powtarzał się tekst i zdjęcia.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez GameScanner » Pn paź 01, 07 15:22

Gac666 napisał(a):Fajne zdjęcia. Ogólnie to już wiem dlaczego tyle trzeba za to zapłacić i w sumie gdybym był fanem Halo to bym pewnie sobie to sprawił. Co bardziej mi się podoba to sam XBox 360 w tych kolorach wygląda bardzo imponująco, jakoś nie przemawiał do mnie kolor biały. Tak samo dobry jest kontroler i same słuchawki.

Pozwoliłem sobie edytować twój post gamescanner, ponieważ powtarzał się tekst i zdjęcia.

Hej Gac666! Niema-probljema! Sie masz. Tak coś mi się wydawało ze chyba coś poknociłem Dzięki. Ano teraz sobie pstrykam, mam "prawie" wolny dzień. Jadę do sądu załatwić/wyjaśnić mały mandacik (złapali mnie 95mph na 65mph) :) Potem do pokoju i dawaj w Halo. No cóż, powiem tylko ze właśnie teraz kopiłem 360, bo jakoś nie mailem powodu. Dodam jeszcze Mass Effect, RE5 i CoD4 i jakoś wytłumaczę sobie ten wydatek. A co do Halo 3 w Edycji Legendary to zapłaciłem/spłaciłem ja już okolu pól roku temu. Zaoszczędziłem sobie dzięki temu durnych kolejek o północy...
www.GameScanner.org - tysiące skanów o wysokiej rozdzielczości okładek i pudelek gier wideo. Projekt jednoosobowy.

GameScanner
Ultra Box

Postprzez Gac666xx » Pn paź 01, 07 15:53

Siema siema ;).

Ja osobiście nigdy nie rozumiałem sensu stania w kolejkach za danym tytułem i wolałbym odczekać kilka dni i dostać swoje.

Jak masz czas to zrób jeszcze fotkę stojącego hełmu, podstawki na gry i konsoli jak są razem. To jest jakoś dopasowane czy tak wolno stojące?

Zaś jeśli chodzi o trzecią kwestię czyli kasy. No widać, że tam w Redmont główkują równo jak tu z gracza ściągnąć kasę. Nie dość, że hełm to podstawka i jeszcze do tego można sobie konsole dowalić ;).

Jaka jest różnica cenowa między zwykłym X360 a tym Halo Edition?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Blady » Pn paź 01, 07 18:55

Halo Edition w Polsce kosztuje tyle, co Premium, ale ma dysk HDD 20 GB zamiast 120, więc płacisz tylko za kolor i fakt, że jest najnowszy technicznie- nieco cichszy i mniej podatny na przegrzanie...

Ale jeśli nie trzymasz konsoli w pionie i nie trzymasz jej w szafce, a od czasu wpuszczasz powietrze do pokoju- powinno być ok.

Co do Halo 3

Odbyłem kilka pojedynków online i powiem...średnio. Naprawdę, biorąc pod uwagę możliwości online zaserwowane przez UBI w Vegas oraz opcje w Call of Duty 4 Halo 3 wydaje się być...zacofane. Tak, masz od cholery trybów, ale brakuje przywiązania do jakiejś konkretnej broni- wszyscy ruszają sprintem do lepszych gnatów- identyczna sytuacja była w Gears of War, ale tam pojedynki odbywały się na mniejszej skali, 4 vs 4, tutaj zaś będziemy mieć walki 16 osób i wszyscy biegną po jedną rakietnicę...

Oczywiście można to poprawić używając opcji Forge i umieszczając wszystkie gnaty przy spawnie, ale brakuje opcji jak w Shadowrun (czy Counter Strike) żeby na starcie kupić sobie uzbrojenie. W GoW przynajmniej każda broń miała swoje zalety i wady, tutaj zaś startowe gnaty są żadne. Mam nadzieję, że jakoś zostanie to poprawione.

[ Dodano: Sob Paź 06, 07 22:02 ]
Co się będę oszczędzał- oto kolejna, dłuższa recenzja Halo 3

halo 3 na gram sajt bladego
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Cz lip 31, 08 17:50

Fakt. Halo 3 to swietna gra. Nie musze tu nic dodawac.

Boli mnie tylko jedna rzecz odnosnie trybow wieloosobowych lokalnych. Nie dosyc ze dostajemy plansze gdzie wielkoscia moglo by sie pomiescic od cholery graczy (16 max bodajze?) to nie ma mozliwosci dodania botow. Oczywiscie i tak jest niezla frajda w trybie Forge na przyklad, ale dwoch graczy na tak rozbudowanych mapach to jednak za malo. Ja osobiscie nie mam neostrady ani nic z tego podobnych, wiec bardzo chetnie pogralbym sobie z kumplem + jakies boty dla zapelnienia planszy dla wiekszej zabawy. A tak dla single playera tryb forge i inne sa bezuzyteczne. Mozemy sobie jedynie plansze pozwiedzac.
A szkoda, bo pamietam jak kiedys mialem bardo zduza frajde z CSem, jak sobie gralem bez polaczenia z netem, tylko uploadowalem boty i mialem mnostwo zabawy z tego.

Szkoda, ze pod tym katem nie pomysleli o jednym graczu tym bardziej, ze dzisiejsze czasy jeszcze nie pozwalaja na podlaczenie sie wszystkim do takiego Xbox Live'a...
Uzion
The Fury

Postprzez SALADYN » Śr paź 06, 10 01:41

Kampania reklamowa Halo:Reach nakręciła mnie na tą grę do tego stopnia że zacząłem się poważnie zastanawiać na zakupem X360 zamiast spodziewanej na dniach (taa akurat) PS3.
Mowa oczywiście o haśle przewodnim "Remember Reach" na które składają się przede wszystkim uwielbiane przeze mnie aktorskie trailery czy tworzenie z małych punkcików pomnika Noble Team na oficjalnej stronie.

Microsoft wie jak sprzedawać swoje gry , nie ma co.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez GameScanner » Śr paź 06, 10 05:27

SALADYN napisał(a):Kampania reklamowa Halo:Reach nakręciła mnie na tą grę do tego stopnia że zacząłem się poważnie zastanawiać na zakupem X360 zamiast spodziewanej na dniach (taa akurat) PS3.
Mowa oczywiście o haśle przewodnim "Remember Reach" na które składają się przede wszystkim uwielbiane przeze mnie aktorskie trailery czy tworzenie z małych punkcików pomnika Noble Team na oficjalnej stronie.

Microsoft wie jak sprzedawać swoje gry , nie ma co.

Mam konto na FB, ale jestem WROGIEM dopuszczania jakiejkolwiek aplikacji do niego. Przez FB i ich tragiczną politykę braku-prywatności tylko można się najeść kłopotów. Może nie dzisiaj, ale z czasem. Dlatego odpuściłem sobie ten zaszczytny cel kreowania pomnika.

GameScanner
Ultra Box

Postprzez SaladinAI » Pn cze 06, 11 20:18

Wygląda na to że czeka nas nowa trylogia serii Halo - zaczynamy od czwórki. W sumie nie grałem w żadną część ale warto się zastanowić nad zgłębieniem tegoż uniwersum. Do tego wychodzi Halo HD, chyba jednak nie wydadzą całej trylogii w jakimś miłym packu.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Powrót do Gry i Konsole