Augmented Reality, pan Krzysztof Szczepaniak i ci??ki los gr

Moderator: GM

Postprzez Uzion » Cz sie 07, 08 21:12

No to fajne sytuacje macie z rodzicami niektorzy ;-)
Ja tez kiedys myslalem nad tym, aby swoim pokazac co nieco z ambitnych tytulow, zeby odmienili swoje zdanie. W sumie od zawsze w takie gram. Nie wiem skad oni wzieli te pomysly ze gry sa az tak glupie i beztroskie. Pewnie nasluchali sie gdzies jakichs audycji albo co. Tak czy siak kiedy wychodzi temat gier miedzy mna, a moja mama to az mi glupio jakichkolwiek argumentow uzywac, kiedy widze jak ona swiecie jest przekonana do swojej racji. Od razu odchodzi mi wszelka ochota na jakas dskusje, bo i tak wiem ze do niczego to nie doprowadzi wiec zostawiam to tak jak jest. Zreszta mam troche starszej daty rodzicow, wiec nie wychowywali sie oni przy komputerach i temu podobnych rzeczach, wiec tez ma to wplyw. Moze sie kiedys sami przekonaja moze nie.
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Cz sie 07, 08 21:32

Za 10 lat czy więcej jak bedziecie mieli dzieci, to zanim dorosną do odpowiedniego wieku to gry się tak zmienią, że z MGSów będą się tylko naśmiewać. Nie łudźcie się, że wam się uda coś takiego. Patrzcie na nasze pokolenie vs. poprzednie, filmy już nie te itp itd. Tako to już jest, zaś niestety rozrywka komputerowa rozpędza się tak szybko, że nie wiadomo co będzie za rok, a co dopiero za 10 lat.

Moja mama ma zdrowe podejście, jak mieliśmy Atari to uwielbiała grać we wszystkie platformówki i gry logiczne, porównując moje zdolności do jej wtedy to była lepsza w te gierki niż ja teraz jak próbuje na emulatorze.

Zaś od czasu do czasu lubi pograć teraz w jakąś Zumę czy Peggle Deluxe, czyli typowe logiczne gierki. Nigdy nie krytykowała moich gier, ale nie twierdziła, że je rozumie.

Zaś mój ojciec to zawsze od początku krytykował, że gry są be są fe i życie sobie na nich psuje. Niestety nie udało mi się go przekonać, bo nigdy mnie nie słucha i już go nie przekonam.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz sie 07, 08 22:19

Gac666 napisał(a):Patrzcie na nasze pokolenie vs. poprzednie, filmy już nie te itp itd.

No, teraz to kilka perełek można wyłapać, wtedy większość była rewelacyjnych.
Mówię o tym kinie "masowym". Bo wciąż powstają bardzo dobre filmy, tylko poprostu trudniej do nich dotrzeć.

A czy z grami będzie podobnie? Tu ciężko coś przewidzieć. Myślę, że tak, skoro te mainstreamowe gry od pewnego czasu poprostu głupieją. Problem jest taki, że rynek gier rozwija się znacznie dynamiczniej, niż ten filmowy. Dlatego równie dobrze może być inaczej - będą powstawać gry dla niedzielnych graczy (Wii i tego typu rzeczy), a z drugiej strony wciąż tworzone będą ambitne tytuły dla wymagających. Musimy tylko pokazać nowemu pokoleniu, w jakim kierunku powinny się growo rozwijać. Bo poprostu może być tak, że nie będzie dla kogo tworzyć dobrych, dojrzałych gier.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Cz sie 07, 08 23:05

twilite kid napisał(a):Musimy tylko pokazać nowemu pokoleniu, w jakim kierunku powinny się growo rozwijać. Bo poprostu może być tak, że nie będzie dla kogo tworzyć dobrych, dojrzałych gier.

Niestety graczy ktorzy potrafia zagrac i wyniesc cos z ambitnego tytulu jest malo.
Dla wiekszosci liczy sie tylko gameplay i w ich wypadku tylko marnotrawia czas. Nie mam nic do ludzi grajacych czasami dla rozrywki, ale jak taki czlowiek staje sie maniakiem jakichs strzelanek i nie widzi zycia poza nimi to tylko sie cholernie zaniedbuje.
Nie zapomne do konca zycia jak pozyczylem Wojtusiowi MGSa jedynke i jak gral to tylko dla gry, i wszelkie scenki, rozmowy przez Coded ESCepowal i nic z gry nie rozumial. A potem walil do mnie z textem, ze "ponoc taki ambitny tytul to mial byc" po czym mnie po prostu szlag trafial i uzmyslowialem mu co on tak naprawde z tym zrobil.
No ale nic. To juz zalezy indywidualnie od kazdego gracza.
W koncu nie kazdy ma szczescie zetknac sie z seria MGS i trafic na forum ZL. ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez Pabian01 » So sie 09, 08 10:19

wojnar napisał(a):I co z tego że nic z tego nie rozumiała. Ważne że jej się to podobało.

To tak jak ja z MGSem i chyba nawet MGS2 zanim poznałem angielski.

Jedyne gry w które grali moi rodzice to Tetris [kiedyś była moda na to, jeszcze chyba przed PSXem] na takich jakby "cegłach" no wiecie o co chodzi :P.
Nawet nie łudzę się nadzieją, że coś się zmieni w najbliższym czasie. Wydaje mi się, że największą barierą jaka istnieje jest zerowa znajomość języka. A największą nadzieję pokładam w Gran Turismo 5 i poznaniu go z tatą ;). A znając życie to by mnie wołał po każdym wyścigu i pytał: "co teraz?". Noi musiał bym mu pewno też wytłumaczyć dlaczego zmieniać bieg na wyższy przy np. 7 tys. obrotów a nie przy 2 :P.

Tata jako, iż wędkuje to pomyślałem że pokaże mu grę z tej dziedziny (Pro Bass Fishing ?).
Oczywiście jego "gra" polegała na tym, że ja grałem a on siedział obok i patrzył. Czasem mówił gdzie zarzucić tylko lub jakiej rzynęty użyć. Ani razu nie zapytał nawet mnie o możliwośc zagrania :/

Noi jeszcze należałoby im wytłumaczyć kilka mechanizmów, schematów, algorytmów występujących w grach. Żeby później nie było bezsensownych pytań i zachowań w grze przez nich (np. owe zmienianie biegów, że sterowanie w każdej grze jest inne, jak się dało to zrobić w MGS to nie koniecznie będzie się to dało zrobić w Ratchet&Clank itp.)

No ale jak już ktoś napisał to wszystko się zmieni z nowym pokoleniem. Nie odrazu, nie diametralnie, ale pomału i stopniowo. IMO [hahaha dopiero tydzien temu kapłem się co to znaczy wiec lans teraz ;d] nastąpi to dopiero gdzieś w 2020 lub później. Niestety.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Poprzednia strona

Powrót do Gry i Konsole