Lost Odyssey

Moderator: GM

Lost Odyssey

Postprzez Uzion » N sie 10, 08 15:31

Zamowilem ta gre i aktualnie na nia czekam. Przypomina serie FF, a do tego muzyke komponowal Nobuo Uematsu.

Gral ktos? Jakies opinie, komentarze? Cokolwiek? ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » N sie 10, 08 15:57

Cokolwiek?

Jeśli cokolwiek to gra mnie trochę odstrasza pod względem archaizmów rozgrywki - choć zaznaczam że nie grałem, w recenzjach pisze że gra ma system rodem z rpg sprzed 10 lat. Fabuła też ponoć nie jest zbyt dobra.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » Wt sie 19, 08 21:06

Ci recenzenci to kompletni idioci. Totalnie zaprzeczam. Nie mam dzisiaj sil zeby walnac cos dluzszego, ale gra to majstersztyk.
Piekna oprawa muzyczna (uklon dla Uematsu), fabula jest niezwykle piekna i gleboka. Zreszta czego innego moznaby sie spodziewac od tworcow Final Fantasy.
Samo siedzenie w menu glownym sprawia przyjemnosc.
Goraco polecam ludziom szukajacym dozy oderwania sie od rzeczywistosci.
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » Pn sie 25, 08 17:09

Cóż może kiedyś bym się skusił biorąc pod uwagę że póki co nie ma zbyt dużego wyboru. Jednak to co mnie zaczyna przyciągać to ciągłe porównywanie tytułu do Final Fantasy X...ciekawe.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » Pn sie 25, 08 19:01

Tak? Ja osobiscie nie odczulem ani krzty FFX, czy to klimatu, czy muzyki podczas grania.
Jesli chodzi o gameplay to jest zrobiony wg. Japonskiego wzoru gier RPG, wiec jest podobny do Finali.
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pn sie 25, 08 19:53

No to ani krzty czy jednak FF system walki :P.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pn sie 25, 08 20:04

Ani krzty FFX w elementach, ktore wymienilem w poprzednim poscie.
Ta gra wyszla od tworcow FF, wiec chyba to mowi samo za siebie.
FFX nie jest jedyna czescia, w ktorej istnieje turowy system walki, wiec znowu nawracam do poprzedniego zdania.
Zreszta system walki zostal lekko wzbogacony o takie elementy jak np. "Ring Assembly", pomijajac inne szczegoly. Porownywanie LO do ktorejs z poszczegolnych czesci uwazam za bledne. To nie jest jakas kopia. Ta gra ma po prostu cechy serii FF.
W sumie zastanawialem sie nawet dlaczego nie zrobili z tego po prostu kolejnego Finala skoro nie wydaje sie odstepowac od serii i byla robiona przez prawie tych samych ludzi...
Gralem tylko w FFX, wiec ja tego nie wytlumacze. Moze jest cos co laczy Finale i cos co odroznia od nich LO. Nie przeszedlem jeszcze LO, wiec nic nie mowie. Moze LO bedzie mialo kontynuacje fabuly w kolejnych czesciach, w odroznieniu od serii FF gdzie w kazdej czesci byla ona inna...
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » Wt sie 26, 08 19:44

Jesli chodzi o gameplay to jest zrobiony wg. Japonskiego wzoru gier RPG, wiec jest podobny do Finali.

Z tym że tutaj to jest on chyba na wzór FF X. Czytałem że w czasie rozgrywki kamerę masz ustawioną w jednym miejscu (możesz nią lekko poruszać) i poruszasz się po z góry ustalonej ścieżce, bez możliwość sprawdzenie reszty krajobrazu, który tutaj jest tylko tłem. Tak było w dziesiątce, a dwunastka jest tego przeciwieństwem bo przecież masz kamerę zza pleców, otwarte lokacje i brak losowych starć.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » Wt sie 26, 08 21:02

No to chetnie bym zagral w dwunastke ;-)
Myslalem, ze kazdy Final ma te elementy ktore wymieniles, dlatego zdziwilo mnie porownywanie tytulu tylko do FFX.

Zreszta w FFX nie mozesz przyblizac kamery w celu dokladniejszego przyjrzenia sie przedmiotom, sterowania statkiem na i podwodnym w odroznieniu do FFX, gdzie tam tylko wybierales gdzie chcesz poleciec stateczkiem itd. itd. Sa rozne urozmaicenia. Ciekawie sa tez przedstawione zaleznosic pomiedzy mortals and immortlas np. zdobywanie skillow przez immortals, ktorzy moga je tylko nabywac poprzez uczenie sie ich od smiertelnikow.

Ponadto jest jeszcze szukanie ukrytych skarbow. Musisz wypytac ludzi o informacje na temat danego treasure po czym wyruszasz na poszukiwania polegajace na tym, ze kiedy znajdujesz sie blisko nagrody pad zaczyna wibrowac.

No i ogolnie rozgrywka zostala troche bardziej "znormalizowana". W FFX mogles wytrenowac postacie tak, ze Yuna zadawala 99 999 pkt. obrazen za jednym palnieciem, a w LO jak przeciwnik ma 10 000 - 15 000 pkt HP to juz jest silny.
No i oczywiscie nie moge pominac jednych z wazniejszych elementow podczas bitew!
Otoz max liczba postaci na polu to 5 (nie trzy tak jak w FFX).

Wprowadzono "Formacje", ktora sklada sie z "Front Row" i "Back Row". Front Row to rzad postaci ktore stoja na glownym ostrzale i nie maja zadnej ochrony, natomiast "Back Row" to rzad postaci ktore stoja za frontowcami i obrazenia fizyczne czy to magiczne sa redukowane zaleznie od levelu GC (Guard Condition o ile pamietam). GC zalezy od tego w jakim stanie znajduja sie frontowe postacie. Jesli odniosly duze obrazenia to GC spada max z lvl 4 do min lvl 1 gdzie w takiej sytuacji postaci na Back Row nie obowiazuja juz zadne ulgi z obrazeniami.

Potem sa jeszcze Ringi, ktore pomagaja w walce. Maja przerozne cechy, od podwyzszania zadawanych obrazen do zatruwania wroga jakimis status ailments. Zabawa polega na tym ze w trakcie gdy postac posiadajaca dany Ring atakuje, trzeba poprzez przytrzymanie spustu, po czym go zwolnienie, umiescic zewnetrzny pierscien w srodkowym. Na poczatku jest to problematyczne. Tak to mniej wiecej wyglada.

Jest jeszcze "A Thousand Years of Dream". Sa to wspomnienia Kaima z jego przeszlsoci ktore odblokowujemy w rozny sposob. Jest to cos w stylu animowanego, czy dynamicznego tekstu. Nie wie mjak to ujac. Bardzo ciekawe czytanki, z obrazami i muzyka ktore nadaja klimat zalezny od danego story.

To chyba by bylo wszystko z tych wazniejszych rzeczy, na razie nic mi nie przychodzi do glowy.
Uzion
The Fury

Powrót do Gry i Konsole