GTA

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Pn maja 26, 08 23:25

Sie pochwalę, że widziałem dzisiaj (w Krk) tramwaj linii nr 2 oplepiony reklamą GTA4 : ). Ładnie to nawet wyglądało. A i dośc miło sie zrobilo ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So sie 02, 08 20:17

nie na temat, ale po co robić nowy wątek...

Czy w GTA4 takie misje jak przesyłki dla little jacob, czy jazdy taxówką dla romana kiedyś się kończa, czy są one tak generowane w nieskończoność?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Blady » So sie 02, 08 20:45

Kończą się. Zadania z taksówkami nie są nawet wymagane, aby mieć 100% ukończenia gry. Zadania dla Jacoba kończą się szybko i z pewnością będzie ci ich brakować. Polecam załatwienie sobie wzywanych przez telefon bodyguardów, aby ułatwili rozwożenie "paczek".
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N sie 03, 08 21:20

Jest ich tak z dziesięć.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Old Snake » Śr sie 06, 08 12:11

Żal że tak mało jest misji randomowych, bo w San andreas można było do usranej śmierci. Brakuje mi też strasznie spadochronu :(
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Uzion » Śr sie 06, 08 12:28

To nie ma spadochornu w GTA IV?! No nie... Powiedzcie mi ze czyms to zrekomendowali...
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Śr sie 06, 08 12:56

Brakiem samolotów nadrobili xD.

Ale za to jest jakies 150 rodzajów pojazdów? No i lepszy system walki, jazdy, zniszczeń i w ogóle gra jest tysiąc razy lepsza. Dlatego mnie aż tak nie boli ten brak wszystkich bajerów z SA. Już nie moge sie doczekać wersji PC, a już niedługo, bo w listopadzie :>. Zaś znając życie za 2-3 miechy pojawi się mod i będzie i spadochron i samolot i mechagozilla czy kto co woli xD.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez wredny » Śr sie 06, 08 13:01

Ja slyszalem ostatnio plotki ze GTA 4 ma nie wyjsc na kompa, to jak to jest? Bo niby samo R* to potwierdzilo.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Gac666xx » Śr sie 06, 08 13:36

Zawsze tak jest ;).

Sorry seria GTA powstała na PC, gracze zjedliby Rockstara za to.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Old Snake » Śr sie 06, 08 13:40

Ja to czekam na GTA 4 San Andreas, wtedy z taką fizyką i grafą to będzie lepsze niż pobyt w disneylandzie ;)
Old Snake
Vamp

Postprzez SaladinAI » Śr sie 06, 08 18:03

Żal że tak mało jest misji randomowych, bo w San andreas można było do usranej śmierci.

Uściślij, bo w zasadzie obie części pod tym względem są porównywalne.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Śr sie 06, 08 18:13

Gac666 napisał(a):Już nie moge sie doczekać wersji PC, a już niedługo, bo w listopadzie

Dokładnie 21 w Europie.
To było pewne : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Old Snake » Śr sie 06, 08 23:07

Uściślij, bo w zasadzie obie części pod tym względem są porównywalne.

Np. misje taxi w 4 konczą się, tak samo jak misje dla Lil Jacoba. A już mi się zaczęły podobać misje na taryfie bez limitu czasu. Nie ma misji strażaka, medyka i jeszcze paru innych.
Old Snake
Vamp

Postprzez SaladinAI » Śr sie 06, 08 23:28

Tego typu zadania sztucznie przedłużały grę - przykładowo misje policyjne zmieniono tak by bardziej przypominały zadania fabularne, co sprawia że można pozostać przy nich znacznie dłużej. Przypominam że w poprzednich częściach mieliśmy dwanaście poziomów tutaj zaś musimy wykonać 50 misji, bardziej bazujących na tym co robiliśmy w trybie fabularnym.

Co do reszty zadań tego typu (karetka, straż) to ja ich nie żałuje - na poprzedniej generacji konsol były one czołowym elementem w pięciu grach. Chyba już dość i pora na zmiany?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Sylvan Wielki » Cz wrz 11, 08 22:29

Pierwsze GTA nawet w swoich czasach było przeciętne graficznie - podobnie z dodatkiem "London" i prawowitą kontynuacją, choć tendencja oczywiście spadkowa była .

GTA 3, było b. dobre w tym temacie. Fakt, to nie coś tak olśniewającego jak Uncharted: Drake's Fortune ale - raz przeskok (rewolucja w serii) , dwa słabo w segmencie "technikalia" nie było.

Z Vice City było inaczej. Czas w miejscu nie stoi a silnik ten sam - notabene nie powalający jeśli o tekstury czy złożoność poszczególnych obiektów chodzi. Jednak specyficzny styl graficzny uratował ową pozycję.

Natomiast u mnie salwy śmiechu wzbudziły oceny za grafikę dla GTA : SA - przypominam, iż są to oceny rzędu 8-9/10 . Rzekomo za rozległość świata.
"Cóż z tego?"-pytam. Pomyślałem - "Powiększmy teren 4x, i niech pojazdy i postaci jak teraz wyglądają a gra niech na PS3 się ukaże w takie oto formie. I co .... Dalej 9/10 za oprawę, bowiem gra rozległa?" Bzdura.

Kiepskie tekstury, mała ilość polygonów, byle jaka animacja - do tego dropujaca - fatalne efekty, pop up. Jak dla mnie 4/10 za grafikę , bo oto gdzieś tam majaczy God of War, absolutnie przepiękny i wiele innych gier a tu takie cyrki.

Sądziłem,że z GTA IV, będzie podobnie - tylko przeskok o generację ja mógł wybronić. I wiecie co? Wybronił z nawiązką. Gra to nie tylko moloch pod względem rozbudowania, ale i obiekty nie tylko nie straszą a mogą się bardzo podobać. I podobają. Do tego nowa jakość animacji. Na prawdę grafika zasługuje na przynajmniej 8/10 a spokojnie oczko wyżej można ocenić GTA IV.

Do tego jeszcze w tym roku GTA IV na PC. Oczywiście , jak każda gra wieloplatformowa lepiej na PC będzie wyglądać - animacja, tekstury, rozdzielczość ....

Czyli jeszcze wspanialsza wersja jednego z największych hitów w dziejach.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 11, 08 23:55

"Do tego jeszcze w tym roku GTA IV na PC. Oczywiście , jak każda gra wieloplatformowa lepiej na PC będzie wyglądać - animacja, tekstury, rozdzielczość .... "

A z tego co słyszałem to jeszcze multiplayer od nowa zrobią... by przystosować do PC xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt wrz 12, 08 06:44

[Lece po spoilerach]

powiem że skończyłem ostatnio GTA4 i tak jakoś...te zakończenie, takie smutne, dołujace (kate ginie od strzałów Jimmiego P.) chyba po raz pierwszy od bardzo dawna poczułem to takie uczucie wciągnęcia w grę, misję z zemstą na Pegu to mógłbym zaliczac kilka razy, własnie z powodu Kate.
Można to nazwac uczucia spowodowane grą, ale od dawna grając nie czułem własnie tych "uczuć" a tutaj po ślubie Romana jak mnie wzieło na zemste...

Pozatym zaskoczyło mnie to 67% complete po przejściu fabuły, no naprawde milo że mam rpzed soba jeszcze prawie 1/3 gry do zaliczenia. Super :]

Ja osobiscie czekam na kontunuacje w Vice City (o ile taka sie pojawi)
uci
Uber Big Boss

Postprzez wojnar » Pt wrz 12, 08 08:19

Uci, to jeszcze było "szczęśliwe" zakończenie ;) Gorzej gdybyś wybrał znaczek $ a nie Revange.
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Gillian » Pt wrz 12, 08 10:22

Sylvan Wielki napisał(a):Kiepskie tekstury, mała ilość polygonów, byle jaka animacja - do tego dropujaca - fatalne efekty, pop up. Jak dla mnie 4/10 za grafikę , bo oto gdzieś tam majaczy God of War, absolutnie przepiękny i wiele innych gier a tu takie cyrki.

Jak możesz porównywać grafikę gry, w której idzie się do przodu ciasnym korytkiem i gdzie pozycja kamery jest odgórnie ustalona do gry właśnie tak rozległej (sic), nie tylko graficznie? Tożto było PS2, nie zapominaj.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt wrz 12, 08 13:17

wojnar to jakie jest gorsze zakończenie? bo drugi raz GTA4 nie będe przechodził dla innej ostatniej misji
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 12, 08 14:24

Spojler z zakończenia:

W drugim zakończeniu gdy wybieramy układ z Dimitrim, zamiast Kate ginie Roman - w konsekwencji zmienia się trochę misja i zabijamy właśnie jego zamiast Pegoriniego.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Sylvan Wielki » Pt wrz 12, 08 14:28

A z tego co słyszałem to jeszcze multiplayer od nowa zrobią... by przystosować do PC xD.

I może jak z "Battlefield" będzie. PC daje większe możliwości.

twilite kid napisał(a):Jak możesz porównywać grafikę gry, w której idzie się do przodu ciasnym korytkiem i gdzie pozycja kamery jest odgórnie ustalona do gry właśnie tak rozległej (sic), nie tylko graficznie? Tożto było PS2, nie zapominaj.

Ja tego wcale nie neguje i to rozumiem. Inaczej przecież wygląda postać w mordobiciu gdzie jest ich kilkanaście lub kilkadziesiąt a inaczej np. w Dynasty Warriors 6 , gdzie na ekranie masz ich tyle.

Jednak pewien poziom musi być prezentowany i bez tłumaczenia jak nasi rodzimi "recenzenci" - bo gra jest obszerna.

Oprawę graficzna buduje kilka filarów ( płynność animacji, liczba wyświetlanych klatek, rozdzielczość, tekstury, wykonanie obiektów, et cetera). Oczywiście nikt też nie powie "postać w GTA wygląda gorzej niż Dante z DMC więc jest brzydsza".

Rozległy świat nie zwalnia od odpowiedniego poziomu oprawy. Czy otwarty "Far Cry" ma gorzej wyglądać od Doom 3 , tylko dla tego że jest rozległy? Crysis ma taki a nie inny świat i jest prześliczny.

GTA IV pięknie to ukazuje i się broni samo. GTA : SA już nie koniecznie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » Pt wrz 12, 08 14:42

A mi się wydaje że wciąz nie zdajesz sobie sprawy z ograniczeń sprzętowych PS2 ; ).
Bo jeśli wymieniasz takie tytuły jak Far Cry czy Crisis albo GTA IV...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 12, 08 14:51

Twilite, ale Sylvan ma racje. Różnica miedzy GTA VC a SA jest ogromna. Cofnięcie się wstecz do bety GTA 3.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 12, 08 14:56

Jasne w postaci lepszych tekstur, większej ilości elementów na ekranie, usprawnionych efektów świetlnych, bardziej złożonych środowisk itd.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 12, 08 15:00

Gorszych animacji, uboższych tekstur drugiego planu, uboższych tekstur postaci, tragicznych animacji otoczenia, spadku klatek animacji do tragicznego poziomu (wręcz ustalenie go na pewnym poziomie, co dowodzi konwersja na PC, gdzie nawet na super sprzęcie widac jakby klatek było mało). Ogólna pustka, brak detali (gazety, liście, krew na ekranie).

Jest wiele elementów usprawnionych, ale zauważ, że to tylko sprytne tricki, a nie usprawnienia.

Zaś co do lepszych tekstur... heh jak zobaczyłem pistolet pierwszy bez lufy to mnie śmiechawa strzeliła.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 12, 08 15:06

Ogólna pustka, brak detali (gazety, liście, krew na ekranie).

Pustka? Niby gdzie? Czy Ty w ogóle w tą grałeś? Sorry ale lokacji poza miejskich wypełnionych polami, lasami z rożną roślinnością i bardziej pokombinowanym terenem w poprzedniczkach nie uświadczysz. Z resztą dobrze to przedstawił Myszaq w swojej recenzji więc nie muszę o tym pisać.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 12, 08 15:08

Tak owszem grałem przeszedłem na 95%. Porównując do VC to jest pustka.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 12, 08 15:10

Owszem, w takim razie równie dobrze można nazwać pustką zwykła ulicę z ścianami po bokach w postaci budynków.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Sylvan Wielki » Pt wrz 12, 08 15:25

twilite kid napisał(a):A mi się wydaje że wciąz nie zdajesz sobie sprawy z ograniczeń sprzętowych PS2 ; ).
Bo jeśli wymieniasz takie tytuły jak Far Cry czy Crisis albo GTA IV...

To tylko przykład.

Poza tym , to co kto i ile wyciśnie z danej maszyny, zależy od zdolności danych osób. Nie twierdzę,że w GTA : SA tychże zabrakło, ja tylko stwierdzam, iż nie można gry brzydkiej bronić ograniczeniami, czy rozległością czegoś tam. Fakt to rzutuje na wykonanie poszczególnych modeli, czy animację , ale powinno nie przekraczać się danych barier.

Saladin01 napisał(a):Z resztą dobrze to przedstawił Myszaq w swojej recenzji więc nie muszę o tym pisać.

Raczej "recenzji". Tylko się ośmieszyli ocenami.

Co do terenów pozamiejskich , faktycznie wyglądają nieźle ( w przeciwieństwie do miasta ) , ale to wciąż za mało nawet na 7/10 a nie 8-9/10.
Obrazek
Sylvan Wielki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole