TEKKEN 6

Moderator: GM

TEKKEN 6

Postprzez SALADYN » N wrz 21, 08 12:43

Seria Tekken która stworzyła podwaliny pod sukces konsol Sony w szczególności oldscholowego już szaraka ma wejść w nowy rozdział swojego rozwoju czyli zaatakować Next-Geny.
Pierwsze video pokazujące nam jak gra ma wyglądać.

Intro wersji arcade

Jeden z pierwszych zwiastunów.

Postacie zarówno te nowe jak i stare to ulubiony temat do dyskusji dla fanbojów. W Tekkenie 6 uświadczymy jeden tylko wielki come back czyli Forest Law , który jest kopią ojca Marshalla więc nie ma o czym właściwie dyskutować.
Nowe charaktery to już temat rzeka , moim zdaniem Namco jak zwykle pojechało za ostro , o ile Zafina prezentuje się ciekawie ze swoją urodą i stylem walki tak już Leo czyli homoniewiadomo ukazuje nam dziwne upodobania seksualne japończyków.
Dwie kolejne postacie wydają się wciśnięte na siłe , Miguel tancerz flamenco ma chyba za zadanie przyciągnięcie do konsol płeć piękną lub jakąś mniejszość seksualną , nie szkodzi przeżyje taką postać.
Natomiast Bob to już totalne przegięcie , otyły amerykański nastolatek naparzajacy się z najlepszymi wojownikami z całego świata ? Ewidentnie ta postać została wrzucona do gry specjalnie dla spasionych hamburgerów , żeby mieli się z kim utożsamiać , tej postaci nie zdzierże nawet jeśli jego styl walki będzie ciekawy (obstawiam jednak kolejnego Jina czy Steve'a z czwórki , czyli postać łatwa do opanowania i z super duper mega mocarnymi zagraniami).
Reszta starej gwardi prezentuje się dwojako , jednym dodano tylko więcej polygonów (Nina , Anna , Kazuya) innych przemodelowano twarze lub dodano nowe ciuszki (Xiaoyu wypiękniała jest w sam raz dla Hala :) ) , dodatkowo naszą ulubioną postać możemy zmienić nie do poznania dzięki kustomizacji.
Styl walki naszych figtherów i nowości w systemie przyjdzie graczom zweryfikować po kilklu miesiącach od premiery , jednak po piątce i Dark Ressurection jestem o to spokojny obu tylko Bob wszystkiego nie zepsuł.

A propo Dark Ressurection , w przypadku szótej odsłony turnieju został zapowiedziany (może nawet już wydany) podobny update czyli Bloodline Rebelion , w tym przypadku z nowości należy wymienić nowe itemy do zmiany wyglądu bohaterów , nowe areny , z pewnością jakieś zmiany w systemie i przede wszystkim dwie nowe postacie. Lars Alexandersson chyba szwed który wygląda jakby się z Castlevani urwał , za to fajnie walczy i Alisa Bosconovitch która chyba jest robotem stworzonym przez Dr.Bosconowitcha , do tego bardzo przypomina Mangowe postacie , zarówno w zachowaniu , w walce jak i wyglądzie.

Cóż jeszcze może nam zaoferować nowa część Turnieju Żelaznej Pięści ? W kwesti fabuły jak zwykle takie lekke Science fiction (Jin wywołujący trzecią wojnę światową) , areny prezentują się świetnie (zniszczona autostrada z czołgiem w tle rulez) , muzyka jest bardzo dobra , no i niewątpliwie efektowne walki i filmiki.

Pozostaje mi tylko zapytać co wy myślicie o tej grze i jakie są wasze oczekiwania od tej produkcji ?
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez ArecaS » N wrz 21, 08 13:02

Same postacie, fabuła, styl, areny - ok. Ale jak zobaczyłem możliwość używania broni w trakcie walki (w trailerze BR), to od razu spisałem grę na straty. Parzyste Tekkeny zaniżają poziom serii...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N wrz 21, 08 13:40

Minigun? Gitara? Rzucanie jakichś bombek? Wygląda to na ten moment co najmniej żenująco. Poza tym ta muzyka. Jakaś sieka w rytmie niby-techno. Gdzież te niesamowite gitarowe riffy oprawione najwyższej klasy elektroniką znane z trójki?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » N wrz 21, 08 14:53

minigun mi przypomina troche te nieblokowane ataki devila czy ogra. A Alisa to nie przypadkiem córka boskona ta z krwią ogra ?

BTW. Tekken6 jeszcze "nie wyszedł" i nie można nawet było 4 nowych postaci zoabczyć, a tu już kolejne wychodza...
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » N wrz 21, 08 17:38

A Alisa to nie przypadkiem córka boskona ta z krwią ogra ?

Raczej jest to android w końcu Dr.Bosconovitch stworzył już Jacka i coś tam majstrował przy Bryan'ie , poza tym przypatrz sie jej ciosom , jakieś silniki odrzutowe wystające z pleców czy wybuchająca głowa.

BTW. Tekken6 jeszcze "nie wyszedł" i nie można nawet było 4 nowych postaci zoabczyć, a tu już kolejne wychodza...

Jest już jakiś czas na automatach , na youtube możesz zobaczyć sobie walki z tej wersji , mimo to gracze i fani czekaja na konsolową wersje.
Założe sie że ludzie od razu zaczną snuć podejrzenia co do konwersji na X360.
SALADYN

Postprzez uci » N wrz 21, 08 17:52

tego z silniczkami iglową akurat niewidziałem, no chyba ze boskon nie mogac ożywic córki za pomocą ogre blood zrobił z niej cyborga, po nim to wszytskiego mozna się spodziewać :D

co do Boba, to oglądajac go czuć ze to będzie postać dla nowych, dla ludzi zaczynajacych z serią, prosta w obsłudze, ale na dłuższa mete okazujaca się pewnie niewystarczającą, ja tam do grubaska nic nie mam, fajnie kopie wiec luzik:D

osobiscie do 6tki nic nie mam, czekam z niecierpliwością, boje sie tylko czy te wszytskie dodatki nie popsuja klimatu walk, możliwość przerobienia Jacka w chodzący czołg, czy bryan koszący wszytskich shotgunem...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » N wrz 21, 08 20:02

Wy poogladajcie walki z automatow i obczjacie czestotliwosc uzywania shotguna itd oraz ile to energii zabiera zanim znowu zaczniecie biadolic...
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Słonio » Śr wrz 24, 08 21:22

Bardzo nie podoba mi się patent ze wzrostem siły postaci gdy ma poniżej 5%(czy coś koło tego) energii. Przecież to absurd, w next-genach pokładałem nadzieję odczuwania każdego siniaka, słabnięcia, zmęczenia, może nawet łamania kończyn a tu taki zonk, coś kompletnie odwrotnego :( Oby dało się wyłączyć i nie używało się tego na turniejach.
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez uci » Śr wrz 24, 08 21:28

no ale to co napisałeś chyba miało odnosic sie do innej gry niż tekken, każda bijatyka ma jakiś swój "styl" gameplay itp. zazwyczaj z kolejna czescią coś sie do niego dodaje, lub całkowicie zmienia (soul blade w calibura) a inne rzeczy lecą jak są.
Kto wie ile tej siły wzrośnie, przeciez nagle nie zaczniemy zabijać jednym kombosem, az takich zmian raczej nie bedzie. To że gra idzie w next gena nie oznacza ze nagle przejdzie totalną metamorfoze, taki KoF12 będzie robiony w 2d na spritkach
uci
Uber Big Boss

Postprzez Słonio » Śr wrz 24, 08 23:53

Przy takim dopakowaniu porządny juggle pewnie zmiecie przeciwnika jeśli będzie miał już jakiś uszczerbek na energii. Totalnej metamorfozy się nie spodziewałem, jednak zmniejszenia realności rozgrywki tym bardziej. A propos 2d to nie mogę się doczekać na ręcznie rysowany remake SFII :D
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Sylvan Wielki » Cz wrz 25, 08 01:12

Tutaj chłopaki macie aktualizację -> http://pl.youtube.com/watch?v=5zDRXv5MTYk

Tekken 6 : Bloodline Rebelion

Czyli coś jak evo dla VF4 , czy DR dla T5.

Jednak w wydaniu....koszmarnym - coś niedobrego się dzieje ....
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Słonio » Cz wrz 25, 08 14:37

Niestety jesteśmy świadkami pójścia serii w stronę casual gamingu, to wszystko zaczyna przypominać DOA, a te bronie jeszcze dobijają. Chyba na tej części skończą się godziny spędzone na practice i liczeniu klatek a turnieje w Polsce będą może jeden, może dwa...
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Sylvan Wielki » Cz wrz 25, 08 15:51

Nie jest tak do końca Słonio. Każda niemal gra tworzona pod casuali ich jest zdecydowana większość a to że taki HC gracz przechodzi sobie Diablo w kilka min, czy robi takie a nie inne kombinacje w Chaos Legion....cóż. Mają dużo wolnego czasu .

Ja przykładowo jeśli gram z kims w mordobicie, to dla zabawy , a tą daje mi m.in. wygrywanie , stąd poznaje frame datę, uczę się custom stringów, ćwiczę basic juggles (i nie tylko) , poznaję dobrze każdą postać a swoje dwie o kilka klas lepiej.
Dzięki temu dobrze czuję się w środowisku zarówno Tekken jak i VF i garstka ludzi potrafi coś tam powalczyć z lepszym/gorszym skutkiem (inna sprawa,że nie mamy tulu graczy co w innych krajach).

Stąd chcąc , nie chcąc, miłośnicy serii przy T6 (BR) dalej będą wiedzieć jak i czym ukarać najlepiej BC Pawła na gardzie i ile straty ma Hwo po b+3 i jak to wykorzystać.
U nas będzie tak, dla zabawy i bycia lepszym a np w USA dla dużych pieniędzy.

A to, że item movies to jakaś jawna kpina....
Bo niby jak nazwać atak pingwinów , czy strzelanie z magicznej różdżki O_o
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez uci » Cz wrz 25, 08 19:11

penguin attack i "star rod attack" no a jak można to nazwać:)

a tak serio już, to T6 wiadomo że będzie grą do mini turniejów wśród kumpli, czy singla dla obejrzenia wstawek filmowych, to będzie kolejna dobra bijatyka, obecnie wygląda troche kosmicznie, ale poczekajmy az wyjdzie na konsole, moze będzie jednak lepsza
uci
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz wrz 25, 08 19:52

Tekken 4 przynajmniej dobrze się zapowiadał... Tu nie mamy nawet tego, więc na zbyt wiele bym nie liczył...
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Sylvan Wielki » Cz wrz 25, 08 20:30

Ależ T4 znakomicie się zapowiadał i taki też był - inaczej nie byłoby tych kroci zarobionych na tytule i przez lata setek turniejów.

uci napisał(a):ale poczekajmy az wyjdzie na konsole, moze będzie jednak lepsza

Lepsza w sensie? Nie sądzę by namco z item movie zrezygnowało w edycjach na konsolę.

http://www.youtube.com/watch?v=aSI7xJ6RDKs ><'
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez uci » Cz wrz 25, 08 22:03

nie, chodzi o gameplay, moze te wszytskie starszące nas kosmiczne itemki nie będa aż tak rpzesadzone
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Cz wrz 25, 08 23:04

Nie ma szans. Przecież zanim postać to wykona, to mijają lata świetlne. Gracz szybko wybije juggle starter'em mającym jakieś 14k/s (vide EWGF Mishimów) i 1/2 paska idzie się kochać. Poza tym time recovery jest niesamowicie długie a ciost najczęściej idą na low/high, a jeśli nawet na middle to SS idzie je obejść i juggles.

Ja myślę,że raczej to (w głównej mierze) będzie coś na wzór taunów niż poważny oręż.
Nie z takim sposobem egzekwowania.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez SALADYN » Pt wrz 26, 08 00:09

najlepiej BC Pawła na gardzie i ile straty ma Hwo po b+3 i jak to wykorzystać.

Gracz szybko wybije juggle starter'em mającym jakieś 14k/s (vide EWGF Mishimów) i 1/2 paska idzie się kochać. Poza tym time recovery jest niesamowicie długie a ciost najczęściej idą na low/high, a jeśli nawet na middle to SS idzie je obejść i juggles.

O_o

Oh ah , wiesz ile z tego zrozumiałem ? ;)

Ja przykładowo jeśli gram z kims w mordobicie, to dla zabawy , a tą daje mi m.in. wygrywanie , stąd poznaje frame datę, uczę się custom stringów, ćwiczę basic juggles

Ja tam też czasami zasadzam tryb practice wybieram silnego przeciwnika i w miare wywalania go z areny stopniowo zwiększam poziom trudności CPU , taki trening świetnie uczy szczególnie blokowania w Soul Calibur.
SALADYN

Postprzez uci » Pt wrz 26, 08 05:10

sylwan jak przeczytałem co napisałeś to nie wiem o co biega, ale pewnikiem tak będzie, nim zdąrzymy wykonac jakiś atak laserem z magicznej różdżki, to nasz uzdolniony przeciwnik zrobi z nas sieczkę, dzięki czemu takie ataki raczej nie będą pojawiały się na jakichkolwiek turniejach, co najwyżej będziemy nimi wkurzali mniej doświadczonego kumpla z podwórka.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Pt wrz 26, 08 07:43

ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Pt wrz 26, 08 10:28

Taka strona techniczna nigdy mnie w Tekkenie nie interesowała , ja tam wole sobie powalczyć zamiast klatki animacji liczyć.
SALADYN

Postprzez Słonio » Pt wrz 26, 08 13:57

I właśnie mam takie wrażenie że ta część będzie bardziej skierowana do Graczy takich jak Saladyn, co niekoniecznie jest złe, ale mi średnio odpowiada. Na imprezach sprawdzi się najlepiej ze wszystkich części, każdy będzie wybierał Bryana żeby sobie postrzelać :D No cóż, Dark Ressurection na PSP jeszcze mi się nie znudził i nie zanosi się na to więc nie ma co biadolić.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez Sylvan Wielki » Pt wrz 26, 08 15:50

O_o

Cóż, to było dla średnio-zaawansowanych. Skąd mogłem SALADYN wiedzieć, jednak już wyjaśniam dokładnie.

BC- bodycheck , czyli d+1+2 u Phoenix'a. Barek , na którym niemal swoja grę możemy opierać. Błyskawicznie się go egzekwuje i jest niezwykle szybki 13fps . Jest oczywiście silny, dzięki temu można grać tak : czekasz na cios przeciwnika (przyjmujesz go na blok) i kontra BC właśnie.

Nie ma się co śmiać, tak wygląda gra w skomplikowanym Tekken , na turnieju w Xity (Korea) jeden z graczy tym sposobem doszedł do półfinału.

Oczywiście coś za coś , jeśli źle obliczysz stratę w klatkach przeciwnika to on cię wybija w powietrze i tracisz pół paska.

Gracz szybko wybije juggle starter'em mającym jakieś 14k/s (vide EWGF Mishimów) i 1/2 paska idzie się kochać. Poza tym time recovery jest niesamowicie długie a ciost najczęściej idą na low/high, a jeśli nawet na middle to SS idzie je obejść i juggles.

JS-cios wybijający w powietrze umożliwiający dalszą żonglerkę (juggles) .
14fps(k/s) prędkość ciosu w klatkach na sek.
Przykładowo 1 (czyli pięść) Jin'a to 10k/s a już Juli 8 fps. Jeśli cios specjalny ma ok 14k/s , uznawany jest za bardzo szybki.

EWGF-eletric wind God fist- czyli f,d,d/f+2, podstawowy JS Mishimów (ta wybitka , podczas której postać oplatają wyładowania elektryczne).

SS-side step - uskok do/od ekranu.

SALADYN napisał(a):sylwan jak przeczytałem co napisałeś to nie wiem o co biega, ale pewnikiem tak będzie, nim zdąrzymy wykonac jakiś atak laserem z magicznej różdżki, to nasz uzdolniony przeciwnik zrobi z nas sieczkę, dzięki czemu takie ataki raczej nie będą pojawiały się na jakichkolwiek turniejach, co najwyżej będziemy nimi wkurzali mniej doświadczonego kumpla z podwórka.

W uproszczeniu - tak.

Słonio napisał(a):I właśnie mam takie wrażenie że ta część będzie bardziej skierowana do Graczy takich jak Saladyn,

Amerykańscy i koreańscy pro gracze już zacierają ręce. Ale oczywiście i cała reszta bedzie się nieźle bawiła - choć to raczej takie niedzielne granie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez SALADYN » Pt wrz 26, 08 17:06

Sylvan Wielki napisał(a):
O_o

Cóż, to było dla średnio-zaawansowanych. Skąd mogłem SALADYN wiedzieć, jednak już wyjaśniam dokładnie.

BC- bodycheck , czyli d+1+2 u Phoenix'a. Barek , na którym niemal swoja grę możemy opierać. Błyskawicznie się go egzekwuje i jest niezwykle szybki 13fps . Jest oczywiście silny, dzięki temu można grać tak : czekasz na cios przeciwnika (przyjmujesz go na blok) i kontra BC właśnie.

Nie ma się co śmiać, tak wygląda gra w skomplikowanym Tekken , na turnieju w Xity (Korea) jeden z graczy tym sposobem doszedł do półfinału.

Oczywiście coś za coś , jeśli źle obliczysz stratę w klatkach przeciwnika to on cię wybija w powietrze i tracisz pół paska.

JS-cios wybijający w powietrze umożliwiający dalszą żonglerkę (juggles) .
14fps(k/s) prędkość ciosu w klatkach na sek.
Przykładowo 1 (czyli pięść) Jin'a to 10k/s a już Juli 8 fps. Jeśli cios specjalny ma ok 14k/s , uznawany jest za bardzo szybki.

EWGF-eletric wind God fist- czyli f,d,d/f+2, podstawowy JS Mishimów (ta wybitka , podczas której postać oplatają wyładowania elektryczne).

SS-side step - uskok do/od ekranu.

SALADYN napisał(a):sylwan jak przeczytałem co napisałeś to nie wiem o co biega, ale pewnikiem tak będzie, nim zdąrzymy wykonac jakiś atak laserem z magicznej różdżki, to nasz uzdolniony przeciwnik zrobi z nas sieczkę, dzięki czemu takie ataki raczej nie będą pojawiały się na jakichkolwiek turniejach, co najwyżej będziemy nimi wkurzali mniej doświadczonego kumpla z podwórka.

W uproszczeniu - tak.

Słonio napisał(a):I właśnie mam takie wrażenie że ta część będzie bardziej skierowana do Graczy takich jak Saladyn,

Amerykańscy i koreańscy pro gracze już zacierają ręce. Ale oczywiście i cała reszta bedzie się nieźle bawiła - choć to raczej takie niedzielne granie.

Porranna rosa , czaisz ;) , dla mnie to zawsze będzie totalny bełkot a twoje wyjaśnienie tylko mi skomplikowało odbiór.
Nie zrozum mnie źle ignorantem nie jestem , wiem co to juggle , stringi itp. ale bijatyki są dla mnie zwykłą rozrywką a nie sposobem na życie jak to mają niektórzy koreańscy mistrzowie.
Poza tym dużą rolę w serii Tekken ma zwykłe szczęście (zgadywanka) , nawet niedzielny gracz może nakopać Ryanowi Heart (tak się chyba nazywa nie pamiętam) przy odpowiednio dobrych wiatrach.
A ja pozostane przy swoim i nadal będe czerpał miodek z samej gry.
SALADYN

Postprzez uci » Pt wrz 26, 08 17:21

bo jak dla mnie niedzielne granie w tekkena jest wlasnie najlepsze :D
uci
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Pt wrz 26, 08 17:23

Sylvus napisał(a):Amerykańscy i koreańscy pro gracze już zacierają ręce. Ale oczywiście i cała reszta bedzie się nieźle bawiła - choć to raczej takie niedzielne granie.

No i bardzo dobrze, bo takie granie o ktorym Ty piszesz, to ja juz od jakiegos czasu uwazam za syndrom choroby popromiennej wywolanej wybuchem bomby atomowej (taki drugi obok bezplodnosci skutek uboczny). Chociaz nie powiem, ostatnio sam 4h w pracy siedzialem przed Sophitia w SCIV (z czego jakies 2.5h w VS), ale dzieki Bogu jej nie zmienili zbytnio i tej gry nie wlacze poza versusem, chyba, ze z nudow w pracy znowu.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez ArecaS » Pt wrz 26, 08 19:12

uci napisał(a):bo jak dla mnie niedzielne granie w tekkena jest wlasnie najlepsze :D

Co racja, to racja. ;) Kiedyś próbowałem uczyć się juggli by grać bardziej profesjonalnie, ale po co? ;) Nerwów to zżera i przyjemność zabija. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez odin » So wrz 27, 08 00:34

Ja znalem wszystkie multi parts'y kinga :) Wszystkie, wszystkie. A to za czasów kiedy jeszcze internet był czymś abstrakcyjnym.

Patrząc na te filmiki moge stwierdzić jedno, oprawa wizualna całkiem mnie dezorientuje. Wygląda cudnie ale za dużo błysków jak dla starego odina :) A tak od siebie moge dodać że Zafina rzondzy !

Kod: Zaznacz cały
http://pl.youtube.com/watch?v=jv2TGyNuilI&feature=related

Jeśli było to sorki ;)
odin
od internetu mi urwiesz!

Postprzez Słonio » So wrz 27, 08 02:23

SALADYN napisał(a):nawet niedzielny gracz może nakopać Ryanowi Heart

Ryanowi Hartowi. Muszę się pochwalić że miałem okazję z nim grać i rzeczywiście raz mi się udało mu dokopać :D Trenowanie juggli może być całkiem przyjemne, a szczególnie kopanie tyłków kumpli dorównujących Ci poziomem dzięki posiedzeniom na practice.
odin napisał(a):Ja znalem wszystkie multi parts'y kinga

Oj pamiętam jak się ludzie tym lansowali na automatach :D
Słonio
Psycho Mantis

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole