Fallout 3 + New Vegas

Moderator: GM

Postprzez SincoderFX » Pt paź 31, 08 17:39

30 headshotów i zgon, ale nie ma co marudzić na siłę co? Haha;)

Mnie tam to nie przeszkadza;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez kul2 » Pt paź 31, 08 22:03

A co to , w "Folwark...." Orwella się bawimy, że wertykalne przecięcie kilka razy olbrzymim toporem bez utraty życia i bez krwi , to wynik realizmu bijatyka a w takiej grze jak Fallout 3 już nie przejdzie.

Tak, nie przejdzie. Owszem, mozemy zaczac porownywac realizm w bijatykach do realizmu w dajmy na to (tych bardziej rzeczywistych) point 'n click, a ten z kolei porownajmy do rzeczywistosci ze Space Invaders, lub Mario.

Miedzygatunkowe porownywanie realizmu jest hmm...dziwne, by nie powiedziec nie trafione. Kazdy gatunek ma pewien ogolnie przyjety zbior zasad ktorych sie trzyma. Sa pewne odstepstwa i super, w koncu tworcy maja wolnosc wyboru, ale w grze ktora ma byc 'Post nuclear RPG' 30 celnych strzalow w glowe nie przystoi.

Rozumiem kilkanascie strzalow w uszy, kilka drasniec, ale nie sytuacje gdy z glowy sika komus krew a on dalej we mnie naparza. Gdyby on chociaz mial helm na glowie.

Nie jestem zwolennikiem urealniania gier, wrecz bardzo mnie to irytuje, ale 30 strzalow w glowe? W Metroidach czy Zeldzie jak najbardziej. W RPG nie.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SincoderFX » Pt paź 31, 08 23:39

W zasadzie nic dodać nic ująć. Święte słowa Kul:)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » So lis 01, 08 13:22

Dopóki będą rpgi dopóty będą kwiatki, trzeba się przyzwyczajać.

Straszysz mnie Twilite, ale ja sie nie dam.

Dzis niestety nie pogram ani przez weekend, bo jak chciałem odebrać swoją kopię to nie było potwierdzenia. Potwierdzenie dostałem o 11:45, ale byłem poza domem do godziny 23:30 i nie wiedziałem, więc UJ, pogram w poniedziałek dopiero.

Edyta:

Jeśli to cenega spartoliła F3, że taki niestabilny, to wnioskuję, że chodzi tylko i wyłącznie o polską wersję, co mnie gówno obchodzi. Nie ma nigdzie indziej tych błędów, nie widze na żadnych forach zagranicznych takich kwiatków jak żeś wkleił więc się nie przejmuje. Głównie z racji tego, że za 10godzin będę miał wersję totalnie angielską :).
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » So lis 01, 08 13:31

No właśnie jest tam napisane, że to nie tylko w wersji polskiej takie jaja.

http://www.bethsoft.com/bgsforums/index ... pic=893458

Dziwne jest to, że niektórzy nie mają żadnych problemów, ale u większości one są.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lis 01, 08 14:02

Ale już np. taki Gamespy nie pisze, żeby był problem.

Tak więc nie zwalajmy głównie winy na grę, a raczej na sterowniki lub złą konfigurację komputera.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » So lis 01, 08 14:22

W artykule masz napisane też dlaczego duże serwisy nie piszą o problemach z grami. Nie udawajmy naiwnych, wiemy jak jest : ). Głośnie sprawy ze znikającymi fragmentami recenzji w IGN, zwolnienia dziennikarzy...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N lis 02, 08 11:46

Taa też fakt. I w sumie też fakt, że problem z grami u nich jest wybiórczy, a niektóre gry psioczą ostro, bo mogą, a na niektóre ani be ani kukuryku. Masz racje.

Nio to instaluję Fallouta 3 :)
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » N lis 02, 08 13:44

Okay... Gram juz od 2 godzin.

I powiem tak. WOW. To co widzimy na screenach nie ima się do tego co jest na prawde.

Na początku wydawało mi się, że będzie jakiś minimalizm dialogowy (ale i tak lepszy niż w oblivionie), jakże się myliłem kiedy koleś zaczął nawijać i nie wiedział kiedy skończyć. Praktycznie dialogi są mniej więcej tak samo rozbudowane jak w F1 i F2, różna ilość opcji do wyboru, różnica w reakcji jeśli masz dobry speech i inteligencje.

Mnóstwo rzeczy do podnoszenia, czytania, hackowania. Praktycznie swoboda we wszystkim, można atakować kogo się chce i jak się chce, nie ma ograniczeń.

Prosty interfejs aczkolwiek zawierający bardzo dużo szczegółów, a każdy z nich jest do czegoś potrzebny.

Jeśli chodzi o to całe strzelanie w real time i udawanie FPS'a.
Wszyscy co narzekali niech wiedzą jedno. NIE OPŁACA SIĘ. Po prostu się nie opłaca strzelać w Real Time (no chyba, że przeciwnik jest dużo słabszy od ciebie), ale tak to zwykle marnowanie amunicji. Znacznie skuteczniejsze jest posłać kolesiowi kulkę w VATSie. Ja jak chciałem postrzelać to okazało się, że zmarnowałem większość amunicji i na jednego strażnika leciałem z Baseballem.

Co tu dużo gadać, w to trzeba zagrać. Ja jestem totalnie zakochany w tej grze i z ręką na sercu stwierdzam, że to godny następca Falloutów. Zmienił się jak każdy stary znajomy, ale nadal to jest ten sam człowiek, którego znaliśmy przed laty.

Ot tyle ode mnie, wracam za kilka dni :).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » N lis 02, 08 13:47

Czyli jesteś jednym z tych szczęśliwców, którym gra nie zaliczyła zwisa, czy jeszcze nie doszedłeś do krytycznego momentu :>.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N lis 02, 08 13:59

No jakby sie miała zwiesic to by sie dawno zwiesiła.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » N lis 02, 08 14:15

Słyszałem, że zwis zalicza po wyjściu z krypty.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N lis 02, 08 14:29

No to mój zwis męski powiewa i plądruję własnie szkołę.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » N lis 02, 08 14:46

Jeszcze tylko jutro...tylko jutro...
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » N lis 02, 08 17:12

Gacu lvl 3 with 10mm pistol vs Supermutant with minigun...

FPS? PO CH...Marki. Nawet go drasnąć nie mogę z tej odległości i jedynie grube drzewa mi za osłonę robią, a skubaniec z każdą chwilą jest coraz bliżej.

Ludzie ale ta gra ma klimat O_o.

AAHAHAHAHAHA i jeszcze jeden zza górki z lewej... Im doomed. Czas brać nogi za pas O_o.

*skomle*

http://img113.imageshack.us/my.php?imag ... ot0fm1.jpg
Jak dobrze, że miałem 3 granaty xD
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Wt lis 04, 08 12:52

'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Wt lis 04, 08 16:07

Lol.

Mnie gra zacięła się dwa razy akurat jak Alt-Tabowałem.

Nie przejmuję się. Na PC będą patche więc wszystko naprawią. Mam nadzieje, że na konsolach też.

Przejmuję się tylko jedną rzeczą. Wczoraj odebrałem moją kopię i ni chusteczki nie widzę mojego CD-Key. Jest on potrzebny tylko i wyłącznie do Games for Windows Live by mieć achievementy, no ale kurde...

UWAGA!

Dowiedziałem sie jednej rzeczy.

Polacy zostali wydymani i niestety nie dostali CD-key do ich Falloutów 3. Nic strasznego w sumie, bo gra ich nie wymaga, ale jeśli chcesz zarejestrować grę na Games for Windows LIVE! to możesz zapomnieć o achievementach.

Mały szkopuł ale Cenega po raz kolejny nas wydymała. Ja osobiście swoją kopię zwracam, a zakupuje oryginał z UK.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Wt lis 04, 08 19:02

a konsolowych F3 jak nie widac, tak nie widać
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Wt lis 04, 08 20:23

A w Neo Plus obie wersje na PS3 i X360 dostały marne (jak na ich skalę oceniania) osiem-kropka-zero. O ile mam dobre info. Reckę pisał jakiś człowiek o ksywie Dr Max, o którym niewiele wiem i ciężko mi ocenić jego gust. Dorwę jutro w jakimś empiku tę recenzję i przeglądnę. Ale to chyba najniższa ocena F3, jaką do tej pory widziałem.

Btw, takie GeoW2 dostały od Gulasha 9,7. Żeby było jeszcze śmieszniej - konwersja Bioshocka dostała taką samą ocene, jak zeszłoroczna wersja na X360, czyli 10/10. Kiedyś w N+ nigdy by nie przeszło, by taka sama gra po tak długim czasie dostała identyczną, a zwłaszcza maksymalną ocenę... Ale Mielu lubi szaleć z ocenami.
Ostatnio edytowano Wt lis 04, 08 20:26 przez Gillian, łącznie edytowano 1 raz
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt lis 04, 08 20:25

Co jest najśmieszniejsze... jaki by Fallout 3 nie był to Bioshock mu do pięt nie dorasta. O wiele lepiej bawię się w F3 niż w Bioshocku, którego też lubię ale drugi raz przejść już nie mogłem, bo wiedziałem wszystko co gdzie i jak :/.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Wt lis 04, 08 20:52

Ale Mielu lubi szaleć z ocenami.

Jak widac po ramce obok recenzji nie tylko on w takim razie. Gulash tez dal 10.
A Fallout 3 od Miela tez osemeczka.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Wt lis 04, 08 21:03

Po ocenie 10/10 dla Burnouta 3, ja już się nie sugeruje numerkami Gulasha : ).
Poza tym mówię - nie widziałem recenzji, znam same oceny. Jutro/pojutrze je przejrzę dokładniej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz lis 06, 08 02:50

Lost napisał:

Cześć, czy mógłbyś mi powiedzieć jak oceniasz Ty fabułę w trójce na obecną chwilę? Podobno chamstwa wśród npc nie uświadczymy na taką skalę jak w opoprzednich częściach(ilość przekleństw, panienki lekkich obyczajów itd.), ale mnie to akurat nie przeszkadza. Chodzi mi głównie nie tyle o otoczkę całej histori co o jej główny wątek.

Gac odpisał:

Heh nie wiem gdzie żeś usłyszał, że przekleństw mało, bo non stop ktoś mówi "fuck" itp. Panienek lekkich obyczajów jest mniej to fakt, ale za to są bardziej rozmowne.

Jak na razie dla mnie fabuła jest ok. Jest mniej epicka, ale bardziej uczuciowa, co dla niektórych wydaje się śmieszne, a dla mnie jest akurat fajną odskocznią od reszty.
Jak narazie nie ciągnąłem fabuły głównej osi więc za dużo nie wiem, ale czuje że ma niezły twist w pewnym momencie.

Zaś jeśli chodzi o fabułę questów pobocznych. Jak na razie robię większość questów w Megatonie, bo tak jakoś wychodzi, że dużo czasu się tam spędza. Jest też Rivet City, do którego nie doszedłem jeszcze ale zamierzam (po prostu szukam lepszej zbroi i gnatów, bo odganianie 10 supermutantów kałachem sie nie opłaca). Tak więc questy są różne. Małe i większe. Typu napraw cieknące rury w mieście, pomóż stworzyć książkę o przetrwaniu gdzie baba wysyła cie na różne "dziwne" misje, po których można spaść z krzesła ^^. Jest misja z prostym dostarczeniem listu gdzieś na jakieś za dupie, która okazuje się nie być taka prosta. Jak podróżujesz po mapie to możesz natrafić na miasteczko kanibali.

Muszę powiedzieć tylko jedno. F3 różni się pod tym względem od poprzedników, że nie ma 5-8 głównych miast i tam robisz questy. Jest dużo więcej lokacji (ja już zwiedziłem ze 30-40, a mam 1/5 mapy odsłonięte), w większości tych lokacji jest tylko loot do zebrania i przeciwnicy do zabijania, ale zawsze coś tam się znajdzie (w jednej lokacji znalazłem mini gre tekstową w komputerze do przejścia). Są miejsca gdzie dostajemy jeden duży quest, a są miejsca gdzie te questy wykonujemy.

Lokacji jest multum, mapa jest tak nimi zasrana, że głowa boli. Dopiero po jakimś czasie przeczytałem sobie w instrukcji, że pusta mała strzałka wskazuje nam przybliżoną lokację ciekawego miejsca. Są przeróżne. Od sklepików "scavengerów", poprzez opuszczone fabryki, podziemne schrony, bazy wojskowe, stacje metra, każdy połączony ze sobą praktycznie. Można też spotkać ludzi ot tak na zewnątrz jakiejś lokacji, jest to losowe.

Tak więc jest to podobne do obliviona pod tym względem. Jednakże Fallout 3 wybija się ilością i jakością dialogów. Wszystkie dialogi są długie jak w falloutach (oczywiscie zależnie od postaci) i wszystkie są mówione.

Do tego jest kupa questów z wyborem moralnym. Rzekłbym, że dużo więcej niż w F1 i 2. Są i mniejsze i większe wybory, ale przed podjęciem każdego bywa ciężko na sercu ^^.

Można by narzekać, że Fallout 1 i 2 miały dialogi bardziej zróżnicowane, że np. nie ma grania w Tragic: The Garnering czy jakichś mniejszych dupereli, ale jeszcze nie oceniam, ponieważ nie zwiedziłem wszystkiego.

Ja osobiście jestem wielkim miłośnikiem falloutów, wiesz, że prowadzę sesje RPG w tym świecie, więc oceniam to dość krytycznie. I mówię, F1 i F2 to nie jest, ale jest tuż za nimi, a na pewno przed F:T.

Jest klimat, jest rozbudowany świat, jest fajny gameplay. Jestem pewien, że grę da się przejść bez strzelania, po prostu trzeba wszystko omijać, a że są questy nie wymagające strzelania to i XP wskoczy.

Edyta:

Dlaczego Fallout 3 jest dobrym RPG i może szczycić się mianem godnego następcy serii.

Żeby strasznie nie spoilerować powiem tylko tak.

Mam sobie questa znaleźć kogoś ważnego. To jest główny wątek fabularny. Mam zadanie iść do X i wypytać kogoś tam o jego położenie. Cały czas olewałem główny wątek by zwiedzać okolice... Okolic jest mnóstwo, bo mam odkrytych z 40 lokacji. Ostatnia lokacja jednak mnie zamurowała. Otóż w tej lokacji przez przypadek znalazłem te ważną osobę i anulowałem w ten sposób przynajmniej jeden quest z głównej osi fabularnej... Yay dla mnie. Szkoda tylko, że dopiero za drugim podejściem będę wiedział po kolei co i jak ;).

Zaś widać, że twórcy dali nam na tyle wolną rękę, że czuję iż będzie się dało bić rekordy w speedruningu tak jak w F1 i F2.

FALLOUT 3 RZĄDZI KROPKA
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz lis 06, 08 08:28

a ja dopiero co zakończyłem trwający 19 lat trening w F3 :]

no i powiem ze od dawna zaden tytul mnie tak nie nakrecil jak ten zaledwie po takim intrze, nie mam tutaj raczej juz nic do gadania po tym wszytskim co powiedzial gac, no chyba tylko ze wersja konsolowa tez chodzi i to az milo:)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz lis 06, 08 14:36

A ja właśnie stoję na Washington Monument

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Same ruiny DC mnie zatkały... tyle detalu, że głowa boli.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Operator » Cz lis 06, 08 16:05

Ale bródka... wymiata. Czy w edytorze można nawet takie szczególiki wybierać?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez wredny » Cz lis 06, 08 16:08

Gac chyba robil te postac na swoje podobienstwo huh? ;D
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez uci » Cz lis 06, 08 16:34

edytor jest lepszy niż ten co był w oblivionie, a kto grał ten wie;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz lis 06, 08 17:24

No ba. Nie widać, że podobny?
http://big.photos.nasza-klasa.pl/156593 ... cdc95.jpeg
Jedynie brwi dopasować nie mogłem, wszystkie jakies takie "złe".

Teraz mam dłuższą bródkę jakby co.

Z tego co wiem to jest 150 bródek i zarostów do wyboru.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Infernal Warrior » Cz lis 06, 08 17:54

Dobra, teraz sie zemszcze za temat 'My i nasze oryginalne MGSy'
3...2...1...:

Ale ryj xD
Infernal Warrior
Raging Raven

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole