GTA

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Pt wrz 12, 08 15:34

Jezu, ale to są tylko cyferki. Każdy sam sobie inaczej interpretuje cyferki. Ba, każdy ma jakieś swoje indywidualne preferencje graficzne. Dla mnie np dzięki właśnie efektom świetlnym i dużo lepszym filtrom niż w VC, akurat San Andreas wydaje się najatrakcyjniejsza graficznie. Mówię o wersjach na PS2.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pt wrz 12, 08 15:49

twilite kid napisał(a):Dla mnie np dzięki właśnie efektom świetlnym i dużo lepszym filtrom niż w VC, akurat San Andreas wydaje się najatrakcyjniejsza graficznie.

Co dalej nie znaczy że to ładna gra.

Jednak to oczywiste, że VC prezentuje się efektowniej (specyfika tego okresu) a GTA : SA jest tuzem graficznym. Silnik ma co przeliczać, ale nie koniecznie przekłada się to na "bardzo dobra grafika" w sensie - ładna.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gillian » Pt wrz 12, 08 15:54

Ale nikt nie mówi, że ma być ładna. Tu chodzi o to, żeby spełniała swoje zadanie pod względem tego, co silnik ma przeliczyć, pod względem przede wszystkim klimatu...
Dla mnie np. takie Metal Gear Solid i Vagrant Story mają najlepszą grafikę na PSX. Nie są najładniejsze, ale klimat, kolorystyka, efekty, filtry idealnie pasują do akurat tych gier. I pomijam tu szczegóły techniczne, jak łamanie się poligonów, szaro-bure tekstury, ziarnistość. Dla mnie to i tak 10/10.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt wrz 12, 08 17:16

- spoilery -

a mnie własnie najbardziej uderzyła ta smierc Kate, była jednak najbardziej niewinną z postaci w GTA4, jej śmierc była po prostu taka, nawet bardziej tragiczna niż romana, ale ogolnie zakończenie zostawilo mnie w takim lekko smutnym nastawieniu z morałem, po co to wszytsko skoro i tak traci się coś więcej.
Jak dla mnie mocne zakończenie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Sylvan Wielki » So wrz 13, 08 12:39

Już przeszedłem GTA IV, stąd mogę przeczytać to i owo w spoilerach, ale nie każdy to zrobił. Można w opcjach je chłopaki ukrywać a odznaczać tylko słowo "spoiler".
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez uci » So wrz 13, 08 21:18

pytanie

za 200 golebi jest smiglowiec, a co dostajemy za wszystkie stunt jumpy?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Half » N wrz 14, 08 01:00

Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » N wrz 14, 08 18:29

By spokojnie pograć, a odpalisz na słabszym. No a co tu dużo mówić, 2 letni sprzęt.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » N wrz 14, 08 22:48

Ja wprost nie mogę się doczekać. Przeszedłem już , ale to będzie pierwszy prawdziwy test dla mojego sprzętu. Założenia są bardzo optymistyczne, ale sprawdzi się to w listopadzie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » So lis 29, 08 22:11

Hah. Na dvd.co.uk nowe GTA IV jest za 17.99 funciaków + 1.99 za wysyłkę w UK. Kumpel już mi kupił, jakoś niedługo wraca do Polski : ).

BTW ów kumpel jest teraz na stypendium na uczelni ojców GTA w Dundee : ). David Jones tam wykłady daje!
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lis 29, 08 22:35

Dziś oglądałem sobie GTA 4 w kafejce jak koles na PS3 grał. Wszystko fajne, ale ludzie, ta gra normalnie w 60% nie przekracza 20-25 fpsów O_o (przy otwartych terenach, ale czasem zdarzało się jeszcze gorzej). Oczy mnie bolały od tego normalnie.

Zobaczymy jak to bedzie na PC, mam nadzieje że lepiej.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » N lis 30, 08 11:59

GTA IV na konsole to nawet nie tryb 720p a jedynie bezczelny upscaler z 600 coś do 1080p. Co zresztą widać;/
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gillian » N lis 30, 08 12:04

Tylko na PS3 jest to 640p. Na X360 mamy pełne 720p.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SincoderFX » N lis 30, 08 18:47

twilite kid napisał(a):Tylko na PS3 jest to 640p. Na X360 mamy pełne 720p.

Wow, pełne 720p. To zmienia postać rzeczy;P No to mamy upscaler z 720p do 1080p podczas gdy na PC rozdzielka będzie (ponad) trzykrotnie większa;|
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gillian » N lis 30, 08 21:40

SincoderFX napisał(a):podczas gdy na PC rozdzielka będzie (ponad) trzykrotnie większa;|

Ale czemu ty się dziwisz? Kupisz hi-endową kartę za 2k to będziesz miał 60fps przy trzykrotnie wyższej rozdziałce. Przy konsoli za ponad 600zł trzeba się pocieszyć 25fps przy 720p.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N lis 30, 08 21:44

A ja pragnę zauważyć, że na telewizorach gra nieraz wygląda dużo lepiej niż na monitorze przy 3 razy większej rozdziałce. Przekonało mnie o tym RE3 i mniemam, że tu będzie podobnie. Tak więc może się okazać, że przy tym lepszym sprzęcie gra nie będzie wyglądała aż o tyle lepiej jak niektórzy sobie wyobrażają.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N lis 30, 08 22:07

ArecaS, my mówimy o konsolach, które grafike docelowo wyświetlają na panelach LCD i plazmowych ; ). Także już nie można mówić, że RE3 wyglądał lepiej na telewizorze SD 10 lat temu ; ). Ale w tym przypadku masz rację, poprzednie generacje ogólnie wypadały lepiej na telewizorkach, który kryły niedoskonałości niskiej rozdziałki.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N lis 30, 08 22:27

A żeś teraz dowalił Arecas =='.

To teraz mi powiedz, że grafika na Atari była o wiele lepsza niż na emulatorze na 22" monitorze. No wiadomo, że tak ponieważ telewizor w tamtych czasach szczególnie dawał inne wrażenie niż rozciągnięte pixele na rozdzielczości 1600x1280 czy jakiej tam.

RE3 dodatkowo to była konwersja, docelowo wyświetlana na PC w 640x480, gdzie wyglądała najlepiej, bo już na 1024x768 miałeś rozciągnięte tekstury i tło wyglądające paskudnie na tle ostrych jak żyleta (jak na tamte czasy :P) modeli postaci.
Ostatnio edytowano N lis 30, 08 22:44 przez Gac666xx, łącznie edytowano 1 raz
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » N lis 30, 08 22:36

twilite kid napisał(a):
SincoderFX napisał(a):podczas gdy na PC rozdzielka będzie (ponad) trzykrotnie większa;|

Ale czemu ty się dziwisz? Kupisz hi-endową kartę za 2k to będziesz miał 60fps przy trzykrotnie wyższej rozdziałce. Przy konsoli za ponad 600zł trzeba się pocieszyć 25fps przy 720p.

Ja się nie dziwię a jedynie stwierdzam fakt smutny dla konsolowców.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Sylvan Wielki » N lis 30, 08 23:54

Tylko na PS3 jest to 640p. Na X360 mamy pełne 720p.

Na PC będzie 2560 - 1600 , to i tak konsole się chowają.

twilite kid napisał(a):Ale czemu ty się dziwisz? Kupisz hi-endową kartę za 2k to będziesz miał 60fps przy trzykrotnie wyższej rozdziałce. Przy konsoli za ponad 600zł trzeba się pocieszyć 25fps przy 720p.

Tak. Potwierdzam. U mnie w 2650 - 1600 CoD4 hulał ultrapłynnie - o liczbie fps w DMC4 nie wspominam, bowiem przekraczała w niektórych rozdzielczościach liczbę Spartan

I(-_(-_(-_-)_-)_-) O
A uuuu .

To raz, dwa, to nie jest tak, że konsola kosztuje mniej , to zaraz wszytko musi lipnie chodzić i najlepiej gubić klatki , a najlepiej całe pięta - bo tania przecież.
I przypominam, iż PS3 u nas na wstępie kosztowała blisko 2x więcej niż taki GF 260 obecnie a x360 również z pułapu 640 zł nie miał premiery ;)

Chyba nie myślisz, że te kary za kilkanaście miesięcy , będą tyle samo kosztowały co obecnie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » N lis 30, 08 23:58

Tylko w momencie premiery konsole kosztowały mniej wiecej tyle co ówczesne hi-endowe karty ; ). Zawsze tak było i zawsze PC prędzej czy później doganiały konsole. Więc nie rozumiem, czemu tu się dziwić, po co stwierdzac oczywiste fakty, skoro każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak jest.

Przykład GTA? Proszę mi odpalić czwórkę na pececie sprzed 3 lat. Śmignie w 720p i 25-30fps?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 01, 08 00:10

Nie. Ale to już twilite kid nie moja wina. Zresztą ja się osobiście z tego stanu rzeczy cieszę.
Nie musiałem męczyć się przy dropującym na x box Doom III , tylko grałem na PC.
Teraz może i tak by było z GTA IV, ale nie będę łaskawie czekał na PC ver. jak przecież lepiej na PS3 było kupić i wspaniale się bawić. A teraz to tylko przyrównać pozostaje, bo komu będzie chciało się kolejny raz przez to przechodzić.

I tu taka uwaga. Oczywiście oprawa GTA IV na konsolach nie jest doskonała, ale w porównaniu do GTA SA ....
Zresztą i bez tego broni się sama przyrównując do innych gier.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » Pn gru 01, 08 00:24

Sylvan Wielki napisał(a):Nie musiałem męczyć się przy dropującym na x box Doom III , tylko grałem na PC.
A nie było na odwrót : )? Że Doom 3 miał kosmiczne wymagania na pecetach a na Xie śmigał całkiem przyzwoicie? Zresztą nie pamiętam, mogło mi się pomylić.

Generalnie mi ciężko przejść obok takich egzaltowanych opinii, że konwersja półrocznej gry z trzyletniej konsoli będzie pięknie chodziła na pececie. Bo co w tym dziwnego? Ja też się cieszę, ale nie ma sensu udawać żalu, że na konsolach to tak niefajnie... Naturalny proces. Za kolejne trzy lata to GTA IV na najnowszej karcie poleci w pięć tysięcy na osiemdziesiąt przy 500fps. I to też będzie normalna rzecz.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn gru 01, 08 00:44

Generalnie mi ciężko przejść obok takich egzaltowanych opinii, że konwersja półrocznej gry z trzyletniej konsoli będzie pięknie chodziła na pececie. Bo co w tym dziwnego? Ja też się cieszę, ale nie ma sensu udawać żalu, że na konsolach to tak niefajnie...

Fajnie i nie fajnie, bo PCet dostaje po pół roku ulepszoną grę, a konsola jest osrywana równo, żadnych patchy czy updateów :/.

To tak jak z Gears of War mnie Johny uświadomił. Dokładnie chodzi mi o jeden scenariusz, który został dodany do PC, a nigdy nie dodany do konsoli =='. Zaś to już jakieś 4 mapy są. Żałosne.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 01, 08 00:45

Jak coś szło nie teges - Unreal, Max Payne, Doom III, Crysis - to był to znak, że trzeba się kilku banknotów pozbyć. I fakt, jak na konsolę, chodził bardzo poprawnie.

twilite kid napisał(a): Za kolejne trzy lata to GTA IV na najnowszej karcie poleci w pięć tysięcy na osiemdziesiąt przy 500fps. I to też będzie normalna rzecz.

Dokładnie, ale będzie to już wtedy brzydka gra.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » Pn gru 01, 08 01:36

Ja sem Netoperek napisał(a):żadnych patchy czy updateów :/.

No w sumie nikt jeszcze chyba nie potwierdził ani nie zaprzeczył, czy edytor filmów pojawi się jako DLC dla GTAIV.

Zreszą poczekajmy na The Lost & Damned ; ). Płatne, bo płatne, ale to będzie PATCH ;D.

Ja sem Netoperek napisał(a):Dokładnie chodzi mi o jeden scenariusz, który został dodany do PC, a nigdy nie dodany do konsoli =='

No i ja też się tu nie dziwię generalnie. Ekskluzywny dodatek, by czymś przyciągnąć do kolejnego wydania tej samej gry. Gdyby ten scenariusz pojawił się również na X360, sprzedaż wersji pecetowej mogłaby być niższa.
Do takich rzeczy trzeba się przywzwyczaić. Trzeba zrozumieć, jak działa ta cała machina marketingowa, aczkolwiek niekoniecznie to akceptować.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn gru 01, 08 02:18

No ale czemu nie dać tego jako patch po jakimś czasie na konsole? W końcu głównym rynkiem GOW jest x0. Z drugiej strony Cliff stwierdził, ze wszyscy PCtowcy to złodzieje (10% to wszyscy) i GOW2 już nie wydadzą, pomimo, że GOW na PC swietnie sie sprzedał.

Ja sem Netoperek napisał/a:
żadnych patchy czy updateów :/.

No w sumie nikt jeszcze chyba nie potwierdził ani nie zaprzeczył, czy edytor filmów pojawi się jako DLC dla GTAIV.

Zreszą poczekajmy na The Lost & Damned ; ). Płatne, bo płatne, ale to będzie PATCH ;D.

Chodzi mi tu o poprawiony multiplayer do GTA4. Taki na 32 graczy zamiast 16tu i bodajże kilku nowych trybach.

Skoro gry robione na konsole są dymane przez wersje na PCty i konsolowcy się na to godzą to czyż nie byłoby dobrym pomysłem powiedzieć nie i domagać się równouprawnienia? Rozumiem sprawę w drugą stronę z PC na konsole (vide Supreme commander mocno okrojony na konsolach), ale nie coś co na konsolach się urodziło.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Pn gru 01, 08 08:05

Na szczescie Cliff 'teh lul ktory cos sapal nt mgs4' Bleszinski to wiele do powiedzenia w tej kwestii nie ma, bo jest kretynem, ktory zajmuje sie tworzeniem gry a nie marketingiem.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Gillian » Pn gru 01, 08 09:26

Ja sem Netoperek napisał(a):Skoro gry robione na konsole są dymane przez wersje na PCty i konsolowcy się na to godzą to czyż nie byłoby dobrym pomysłem powiedzieć nie i domagać się równouprawnienia?

A jak się czułeś, kiedy na PS2 wychodziła dopasiona w nowy tryb Decay wersja Half-Life? A ulepszone graficznie, opakowane nowymi renderowanymi filmikami Deus Ex?
Płakałeś jakoś szczególnie? Chyba nie ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn gru 01, 08 10:37

Ekhem.
GTA od strony technicznej.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole